Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.03.2007., 13:42   #1
slavenko2002
Registered User

Datum registracije: Mar 2007
Cool Pomoć...oko umrežavanja..početnica sam

Bok svima.
Zanima me ako mi neko može objasniti koja je razlika između ADSL modema i tog routera, što je spliter , patch...? Što je sve potrebno da bih umrežila dva kompa,ali detaljno sve...i još jedna stvar da li je moguće kada su dva kompa umrežena da oba koriste internet ali obični dial-up? Nije mi jasno kako se spaja taj modem...gdje koji kabel ide...znači treba mi mrežni kabel koji stavljam u mrežnu karticu jednog kompa u drugi..ali gdje se spaja modem?
HVALA svima koji mi pomažu
Slavena
slavenko2002 je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2007., 13:57   #2
rams
80286
Moj komp

rams's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=10705

Sve o ADSL-u --> http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=59331

ako onda i dalje imas pitanja slobodno pitaj
-->
Dobrodosla na forum Slavena

Prvo bi mogla prouciti ov stickye:

Umrezavanje racunala HowTo --> http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=10705

Sve o ADSL-u --> http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=59331

ako onda i dalje imas pitanja slobodno pitaj

Oglas
Staro 19.03.2007., 14:13   #3
slavenko2002
Registered User

Pogledala sam ove topice, međutim zanima me koja je razlika između UTP kabela i CROSSOVER kabela? D ali je to isti kabel...samo što je na krajevima drugačije spojen? BTW. ovo o ADSLU je malo komplicirano za mene
slavenko2002 je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2007., 14:19   #4
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Da, to je isti kabl drugačije spojen. Iako oba rade sa svim novijim routerima, mrežnim karticama itd. koristi UTP za spajanje jer je bolje kada je više od dva računala u igri. Za početak, navedi što točno od kompova imaš, koji modem za ADSL si dobila i što točno hoćeš napraviti pa onda možemo dalje.
I da moguće je da oba kompa koriste istovremeno net na dial-upu ali kao što i pretpostavljaš to je sporo za po*izdit. Dovoljno je na kompu koji ima kreiran dial-up vezu pokrenuti network wizard i pratit upute za spajanje više kompova na net. Na jedno kompu staviš da je on glavni za net i da koristiš tu i tu dial-up vezu, a na drugom u tom istom wizardu kažeš da taj drugi komp preko prvog ide van. Nadam se da sam bio jasan...ako nisam pitaj.

A razlika između modema i routerea je, pojednostavnjeno - kada je uređaj u modem načinu rada (da, skoro svi uređaji podržavaju modem i router način rada) moraš kliknuti na vezu i spojiti se na net kao na običnom dial upu, samo brže i kada imaš više kompova onaj na kojem je spojen ADSL modem mora biti upaljen itd. U router načinu rada ADSL uređaj je uvijek spojen na net i prilikom spajanja više kompova dovoljno je samo popikat mrežne kabele iz kompova u modem i to je to.
Ali to nije sve Osim ADSL uređaja koji rade u ta dva moda, imaš i klasični router uređaj koji je ima za svrhu povezivanje više računala u LAN, odnosno u mrežu gdje međusobno ti kompovi mogu razmjenjivati podatke, igarti igre itd. Internet ti je u biti jedan veeeeeeeliki LAN
tor je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2007., 14:38   #5
Bartuc
The All Seeing Eye
Moj komp

Bartuc's Avatar

Dobro nam došla.

Ja sam spojen sa starim u LAN sa običnim crossover kablom (ima ga za kupit na metre u bilo kojem dučanu sa računalnom opremom)! Kupili smo si 2 Benq lan uređaja (oko 50 kuna svaki, to je cjena od prije 3-4 godine)! Samo pikneš jedan kraj u jedan komp i drugi u drugi komp!

Nakon toga:

1) Odeš na Control Panel - Network Conections - te dva put klikneš na uređaj preko kojega ste spojeni!

2) E sad... ako ne koristite zajedničku vezu za izlaz na net... Klineš Properties - dva put na Internet Protocol (TCP/IP) - omogučiš "Use the following IP adress" te uneseš ISTU adresu sebi i drugom kompu (osim zadnjeg broja, jedan komp je 1 drugi je 2)! Adresu stavi: jedan komp 192.168.0.1 ; drugi komp 192.168.0.2 a subnet mask nek ti je 255.255.255.0 na oba kompa! Dalje nikaj ne diraš, klikneš Apply i voila, spojeni ste!

Ako idete zajedno na net, onda zaboravi sve kaj sam gore napisao Onda samo odeš na (PS: Ovo radiš samo na kompu koji ima internet vezu) Control Panel - Network Conections te iznad LAN-a imaš Dial-UP konekciju, dva puta klineš na nju te odeš na properties pa zatim na advanced. Pod Internet Sharing uključi opciju "Allow other network users to conect..." te izaberi u prozorčiću preko kojega uređaja ste povezani (lan 1 ili lan 2). Ostala 2 prozora isključi ako želiš imati potpunu kontrolu nad netom! Drugi komp (koji se spaja preko tebe) ne diraš. On već ima automatski postavke spremne za povezivanje!

Eto, opisao sam ti postupak na koji ja to već godinama radim. Ako nekaj nije jasno (a vjerujem da dosta toga nebu jer baš i nisam najljepše ovo skladao) slobodno pitaj!

Pozdrav!
Bartuc je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno