|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2007
|
![]() Bok svima. Zanima me ako mi neko može objasniti koja je razlika između ADSL modema i tog routera, što je spliter , patch...? Što je sve potrebno da bih umrežila dva kompa,ali detaljno sve...i još jedna stvar da li je moguće kada su dva kompa umrežena da oba koriste internet ali obični dial-up? Nije mi jasno kako se spaja taj modem...gdje koji kabel ide...znači treba mi mrežni kabel koji stavljam u mrežnu karticu jednog kompa u drugi..ali gdje se spaja modem? HVALA svima koji mi pomažu Slavena |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
80286
Datum registracije: Jul 2004
|
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=10705 -->
Sve o ADSL-u --> http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=59331 ako onda i dalje imas pitanja slobodno pitaj ![]() Dobrodosla na forum Slavena
![]() Prvo bi mogla prouciti ov stickye: Umrezavanje racunala HowTo --> http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=10705 Sve o ADSL-u --> http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=59331 ako onda i dalje imas pitanja slobodno pitaj ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Pogledala sam ove topice, međutim zanima me koja je razlika između UTP kabela i CROSSOVER kabela? D ali je to isti kabel...samo što je na krajevima drugačije spojen? BTW. ovo o ADSLU je malo komplicirano za mene |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Da, to je isti kabl drugačije spojen. Iako oba rade sa svim novijim routerima, mrežnim karticama itd. koristi UTP za spajanje jer je bolje kada je više od dva računala u igri. Za početak, navedi što točno od kompova imaš, koji modem za ADSL si dobila i što točno hoćeš napraviti pa onda možemo dalje. I da moguće je da oba kompa koriste istovremeno net na dial-upu ali kao što i pretpostavljaš to je sporo za po*izdit. Dovoljno je na kompu koji ima kreiran dial-up vezu pokrenuti network wizard i pratit upute za spajanje više kompova na net. Na jedno kompu staviš da je on glavni za net i da koristiš tu i tu dial-up vezu, a na drugom u tom istom wizardu kažeš da taj drugi komp preko prvog ide van. Nadam se da sam bio jasan...ako nisam pitaj. A razlika između modema i routerea je, pojednostavnjeno - kada je uređaj u modem načinu rada (da, skoro svi uređaji podržavaju modem i router način rada) moraš kliknuti na vezu i spojiti se na net kao na običnom dial upu, samo brže i kada imaš više kompova onaj na kojem je spojen ADSL modem mora biti upaljen itd. U router načinu rada ADSL uređaj je uvijek spojen na net i prilikom spajanja više kompova dovoljno je samo popikat mrežne kabele iz kompova u modem i to je to. Ali to nije sve ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
The All Seeing Eye
|
Dobro nam došla. Ja sam spojen sa starim u LAN sa običnim crossover kablom (ima ga za kupit na metre u bilo kojem dučanu sa računalnom opremom)! Kupili smo si 2 Benq lan uređaja (oko 50 kuna svaki, to je cjena od prije 3-4 godine)! Samo pikneš jedan kraj u jedan komp i drugi u drugi komp! Nakon toga: 1) Odeš na Control Panel - Network Conections - te dva put klikneš na uređaj preko kojega ste spojeni! 2) E sad... ako ne koristite zajedničku vezu za izlaz na net... Klineš Properties - dva put na Internet Protocol (TCP/IP) - omogučiš "Use the following IP adress" te uneseš ISTU adresu sebi i drugom kompu (osim zadnjeg broja, jedan komp je 1 drugi je 2)! Adresu stavi: jedan komp 192.168.0.1 ; drugi komp 192.168.0.2 a subnet mask nek ti je 255.255.255.0 na oba kompa! Dalje nikaj ne diraš, klikneš Apply i voila, spojeni ste! Ako idete zajedno na net, onda zaboravi sve kaj sam gore napisao ![]() ![]() Eto, opisao sam ti postupak na koji ja to već godinama radim. Ako nekaj nije jasno (a vjerujem da dosta toga nebu jer baš i nisam najljepše ovo skladao ![]() Pozdrav! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|