Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.12.2006., 01:31   #1
yaya
Guest

Na internet preko umrezenog racunala??

Ovako umrezila sam 2 racunala , s tim da jedan ima vec ugradjenu mreznu karticu a u drugu sam ugradjivala, komp ju je normalno prihvatio, dalje sam racunala spojila crossower kablom, te prema uputama na pocetku podesila sve potrebno, oni se prepoznaju, ali kako da ja sad s drugog racunala koji nije spojen direktno na modem ADSL, odem na internet preko ovog??postoji li mogucnost, da li da maknem SP2 s onog racunala, jer mi pokazuje da je mreza firewalled?pls odgovorite: hitthewa
  Reply With Quote
Staro 16.12.2006., 12:27   #2
walbandon
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
poceo sam pisatri, ali mi fali jedan podata...kako ti je modem za dsl psojen na komp? cini mi se da je preko usba, posto kazes da drugi komp ustekavas direktno u prvi sa crossover kabelmo..hajde reci koji modem je u pitanju, pa da ti mogu vishe odg..pozz
walbandon je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.12.2006., 12:58   #3
yaya
Guest

..

Citiraj:
Autor walbandon Pregled postova
poceo sam pisatri, ali mi fali jedan podata...kako ti je modem za dsl psojen na komp? cini mi se da je preko usba, posto kazes da drugi komp ustekavas direktno u prvi sa crossover kabelmo..hajde reci koji modem je u pitanju, pa da ti mogu vishe odg..pozz
To je siemens A100, spojen je direktno preko usba-a na jedan od 2 umrezena kompjutera, kompjuteri su medjusobno umrezeni direktno uz pomoc crossover kabla s tim da jedan ima mreznu karticu, a u drugi sam ugradila i sad oni medjusobno komuniciraju OK..samo kako mogu s drugog racunala na internet?
  Reply With Quote
Staro 16.12.2006., 13:18   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Trebaš pokrenuti tj. iskonfigurirati Internet Connection Sharing (ICS). Detalje imaš na sticky-u. Nije neki problem jer ima sistem Wizarda. Moraš voditi računa da komp koji je spojen na internet (server) MORA biti uključen da bi drugi komp (klijent) mogao na mrežu.
Staro 16.12.2006., 13:26   #5
walbandon
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
tools-->internet options--->connections..LAN SETTINGS i tamo ti kvacica mora biti samo na automaticly detect settings...i to bi trebalo biti to...s tim da ti komp A mora biti spojen cijelo vrijeme na NET dok to podesavas ..hajde probaj pa javi kako je proslo..
-->
da, na taj nacin ti komp A koji ima net mora biti ukljucen da bi komp B mogao imati net...ako ti ne prodje automatski, rucno si postavis IP adrese npr 192.168.0.1 na A kom, a na B komp 192.168.0.2 te na kompu B "default gateway stavis IP adresu A kompa, tj 192.168.0.1 ..i internet explorer-->tools-->internet options--->connections..LAN SETTINGS i tamo ti kvacica mora biti samo na automaticly detect settings...i to bi trebalo biti to...s tim da ti komp A mora biti spojen cijelo vrijeme na NET dok to podesavas ..hajde probaj pa javi kako je proslo..
walbandon je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2006., 13:41   #6
yaya
Guest

tools-->internet options--->connections..LAN SETTINGS i tamo ti kvacica mora biti samo na automaticly detect settings...i to bi trebalo biti to...s tim da ti komp A mora biti spojen cijelo vrijeme na NET dok to podesavas ..hajde probaj pa javi kako je proslo..
sve sam podesila i nije mi to proslo, moram li napravit neku malu internet connetion na 2 kompu?
-->
Citiraj:
Autor walbandon Pregled postova
da, na taj nacin ti komp A koji ima net mora biti ukljucen da bi komp B mogao imati net...ako ti ne prodje automatski, rucno si postavis IP adrese npr 192.168.0.1 na A kom, a na B komp 192.168.0.2 te na kompu B "default gateway stavis IP adresu A kompa, tj 192.168.0.1 ..i internet explorer-->tools-->internet options--->connections..LAN SETTINGS i tamo ti kvacica mora biti samo na automaticly detect settings...i to bi trebalo biti to...s tim da ti komp A mora biti spojen cijelo vrijeme na NET dok to podesavas ..hajde probaj pa javi kako je proslo..
sve sam podesila i nije mi to proslo, moram li napravit neku malu internet connetion na 2 kompu?
  Reply With Quote
Staro 16.12.2006., 13:43   #7
yaya
Guest

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Trebaš pokrenuti tj. iskonfigurirati Internet Connection Sharing (ICS). Detalje imaš na sticky-u. Nije neki problem jer ima sistem Wizarda. Moraš voditi računa da komp koji je spojen na internet (server) MORA biti uključen da bi drugi komp (klijent) mogao na mrežu.
ovo nisam napravila nije mi bilo jasno u potpunosti kako?: stoopid
  Reply With Quote
Staro 16.12.2006., 15:20   #8
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Ja sam to davno radio pa sam zaboravio. Sjećam se samo da je postojala mogućnost da na glavnom kompu (server) napraviš disketu koju ubaciš u drugi komp (klijent) i sve se samo podesi.
Obzirom da se sve promijenilo od pisanja sticky-a, sada pokušaj ovako:
Start - Connect to - Show all connections. Nađi svoju vezu, desni klik - Propeties -Advanced - Allow other network users to connect through... - u padajućem izborniku izaberi svoju mrežu. Dalje ćeš morati sama prčkati.
Staro 16.12.2006., 16:33   #9
Speeeed
Bez nedoličnih avatara

Speeeed's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor yaya Pregled postova
To je siemens A100, spojen je direktno preko usba-a na jedan od 2 umrezena kompjutera, kompjuteri su medjusobno umrezeni direktno uz pomoc crossover kabla s tim da jedan ima mreznu karticu, a u drugi sam ugradila i sad oni medjusobno komuniciraju OK..samo kako mogu s drugog racunala na internet?
Nemozes to spojiti da oba idu na net.............da ti je adsl modem mrezni mogla bi ali posto je USB nema sanse.....saucesce
Staro 16.12.2006., 17:04   #10
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Točno. Ne može s oba istovremeno, ali nju zanima kako s drugim na net.
Oglas

Oglas
Staro 16.12.2006., 17:07   #11
Speeeed
Bez nedoličnih avatara

Speeeed's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Točno. Ne može s oba istovremeno, ali nju zanima kako s drugim na net.
Sa adsl USB modemom NIKAKO.............mora imati mrežni modem.....ili router......a za USB modem ni router ne pomaze....nazalost..............jedino modem skopcat na drugo racunalo i napraviti ponovo konekciju i tako ici na net........setat modem od jednog do drugog racunala
Staro 16.12.2006., 18:12   #12
yaya
Guest

Citiraj:
Autor Speeeed Pregled postova
Sa adsl USB modemom NIKAKO.............mora imati mrežni modem.....ili router......a za USB modem ni router ne pomaze....nazalost..............jedino modem skopcat na drugo racunalo i napraviti ponovo konekciju i tako ici na net........setat modem od jednog do drugog racunala
aha OK nista onda, ionako sam u fazi nabavke routera, vec sam i pisala o tom n forumu, ma i citala sam kaj je RAK napisao da nije dobro za mrezu spajanje na onternet na ovaj nacin, sad me vise zabrinjava sto s jednog komp avidim shared na prvi a s prvog ne vidim na drugi ..hmm sami problemi, : bonker2 : hitthewa

dakle onaj stari komp na koji sam ugradila mreznu vidi podatke sa novog koji je spojen na net, radim ping i sve je u redu s oba racunala, iskljucim antivirus i opet ista prica, on vidi neku administratorsku zabranu hmm
  Reply With Quote
Staro 16.12.2006., 23:05   #13
mirkoB
Premium

mirkoB's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
Čekajte, ljudi, upravo (prije sat vremena) sam napravio skoro istu stvar. Spojio sam jedno računalo na drugo crossover kabelom. Ovo drugo ima USB wireless adapter (famozni Siemens USB 108) i sve radi OK. Znam da wireless USB nije isto što ADSL USB modem, ali ipak...nije stvar u USB izvedbi uređaja, nego u konfiguraciji mreže na oba računala.
Postupak je jednostavan.
Uštekaš crossover kabel u oba računala
Na računalu koje ima net pokreneš Network Setup Wizzard. U NSW kažeš da je ovaj PC direktno spojen na net. Postavke spremiš na USB stick (probao sam i na disketu i na ravno, riknula je).
Stick priključiš na drugo računalo i pokreneš netsetup.exe s njega. Ovdje označiš da se ovo računalo spaja preko drugog na net. I to je to.
Slijede restarti, a tu treba paziti slijedeće:
- na računalu s modemom provjeriti radi li net sada
- na drugom računalu pokušati pingat računalo s modemom. Ako ne radi ping, ne ići dalje nego riješiti problem. Možda firewall-ovi zeza, treba propustiti cijelo računala u njima.
- na istom (drugom računalu) s ipconfig /all iz command prompta provjeriti postavke svih mrežnih konekcija.
Ako sve izgleda u redu, pristup netu bi trebao funkcionirati.

Moram priznati da meni nije proradilo od prve, jer sam pod a) najprije pokušao na računalu s USB adapterom i netom bridge-ati konekcije (LAN i WLAN) pa nije funkcioniralo.
No nakon gore opisanog postupka i nekoliko restarta oba računala sve je proradilo - drugo računalo upravo zadovoljno skida windows updejte.

| AVG Free 7 | SPF 5.6 | SS&D 1.4 | MBSA 2.0 |
| Firefox & Thunderbird 1.5 | MozBackup 1.4.4 | POPFile 0.22.2 |
| 7-Zip 4.32 | VMWare Player | nLite 1.0RC7 | Qemu 0.7.2 |
| PDFCreator 0.8.0 | Open Office 2.0 | Readiris Pro 8 |
| UltraVNC 1.0.1 | Media JukeBox 8.0 | Burn4Free 2.3 |

| Pentium D 805 | ThermalTake BigTyp 120 |
| Gigabyte G945P-S3 | 1024/667 Kingmax DDR2 | 160 GB Hitachi SATA2 |
| Enlight 430W | Antec Solution SLK3700AMB | OKI OL400w |
| XP Home SP2 zakrpan do jaja + Windows 98SE Virtual Machine |

| 178/81 |
| Cipele br. 42 |
| 35 godina |
mirkoB je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2006., 23:44   #14
yaya
Guest

Ma sve je to super al tisi to objasnio kao da objasnjavas nekom ko je to vec radio i ima pojma, ja to radim prvi put u zivotu i iskreno ovak na brzaka nije mi bas jasno u potpunosti, mozda nesto i probam sutra al ne vjerujem da cu ista uspjet..hvala enivej
  Reply With Quote
Staro 17.12.2006., 01:14   #15
tskarda
Premium
Moj komp

tskarda's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Citiraj:
Autor Speeeed Pregled postova
neistina!
bolje bit tih kad neznas nesto.
mozes spojit 2 racunala u mrezu i jedan da ima USB adsl modem(bilo koji modem)

primarni (gdje je modem) ce ti morat bit ukljucen i spojen na net da bi drugi mogao ici na net.

nadji samo Network connections, oznaci konekciju s kojom se spajas na net (znaci ona gdje ti je username i password za net, nikako ona gdje ti je mrezni kabel ustekan), properties-advanced-allow network users to connect...

tskarda je offline   Reply With Quote
Staro 17.12.2006., 02:50   #16
yaya
Guest

Citiraj:
Autor tskarda Pregled postova
neistina!
bolje bit tih kad neznas nesto.
mozes spojit 2 racunala u mrezu i jedan da ima USB adsl modem(bilo koji modem)

primarni (gdje je modem) ce ti morat bit ukljucen i spojen na net da bi drugi mogao ici na net.

nadji samo Network connections, oznaci konekciju s kojom se spajas na net (znaci ona gdje ti je username i password za net, nikako ona gdje ti je mrezni kabel ustekan), properties-advanced-allow network users to connect...

evo ja probam sutra al ak nekaj sj...hmm, daj malo bolje pojasnite plsss: stoopid : stoopid
  Reply With Quote
Staro 17.12.2006., 08:29   #17
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

Ja davno imao u mreži 3 kompa i jedan je išao modemom na net. Bez beda su sva 3 mogla od jedanput surfat, doduše jako sporo.

Na jednom kompu na kojem je spojem nodem napraviš normalnu Connect T>o vezu i onda desno dugme na nju i i mora biti opcija da ju Share-aš i tako će ju drugo računalo u mreži nać.

Tako je prije šljakalo za analogni modem

edit:
Sad sam vidio da ti je frajer prije mene atachao sliku i podcrto shared
Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže???
Nemam više lema!!!
LorD ClockaN je offline   Reply With Quote
Staro 17.12.2006., 09:54   #18
yaya
Guest

e radi, ljudi radiiiiiiiiiiiii, supeeeeeeeeeeeeeeeeeeej, hvala puno svima, napravila sam ovo:

1. na 1 kompu koji je spojen direktno na modem sam napravila da se konekcija dijeli kako je opisano gore
2.na 2. kompu sam napravila Small Network Connection
3 RADIIIIIIIIIIIIIII
HVALAAAAAAAAAA: goood : : goood :
  Reply With Quote
Staro 17.12.2006., 10:21   #19
yaya
Guest

onda sam stavil aNOD i nije vise radio..taj prvi put mi se pojavila ta konekcija i spojilo se..sta sad?
  Reply With Quote
Staro 17.12.2006., 11:02   #20
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

HM. Proabj maknut NOD da vidiš ako te to zeza, a ako ne zeza onda još jednom provjeri sve postavke. Da ti se nije nešto poremetio kad si instalirala NOD i restartala PC
Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže???
Nemam više lema!!!
LorD ClockaN je offline   Reply With Quote
Staro 17.12.2006., 11:03   #21
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Na kojega si ga stavila NOD? Onog koji je spojen na net ili drugog?
Staro 17.12.2006., 11:40   #22
yaya
Guest

Citiraj:
Na kojega si ga stavila NOD? Onog koji je spojen na net ili drugog?
na drugog...sad sam ga maknula..ne znam kak sad da opet napravim onu small home network..
  Reply With Quote
Staro 17.12.2006., 13:18   #23
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

start - connect to - show all connection pa lijevo gore
Staro 17.12.2006., 14:21   #24
yaya
Guest

Citiraj:
start - connect to - show all connection pa lijevo gore
haha tolko znam al jednostavno mi nece napravit novu konekciju, koju radim uz pomoc XP instalacijskog diska, a i inace mi na ineternet exploreru javlja da je nasao proxy, kakav proxy, nema proxy-a..dakle 2 puta sam uspjela napraviti konekciju preko gatavay(novi komp) na internet, al pri resetiranju racunala on kao da je pogubio sve podatke ..tj i jest pogubio..izgubio je tu lijepo sredjenu konekciju komp--gatavay (novi komp direktno spojen na modem)--internet, vise ne znam kako to dobit: bonker2
  Reply With Quote
Staro 17.12.2006., 14:47   #25
mirkoB
Premium

mirkoB's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
Čuj, imaš vjerojatno Restore Point koji se automatski napravio prije instalacije NOD32.
Odi na Start->Programs->Accessories->System Tools->System Restore, prođi kroz wizard i nađi taj Restore Point. Vrati računalo na njega. Nakon restarta bi ti trebao raditi internet, ukoliko je instalacija NOD-a uzrokovala problem.
Restartaj i drugo računalo.

| AVG Free 7 | SPF 5.6 | SS&D 1.4 | MBSA 2.0 |
| Firefox & Thunderbird 1.5 | MozBackup 1.4.4 | POPFile 0.22.2 |
| 7-Zip 4.32 | VMWare Player | nLite 1.0RC7 | Qemu 0.7.2 |
| PDFCreator 0.8.0 | Open Office 2.0 | Readiris Pro 8 |
| UltraVNC 1.0.1 | Media JukeBox 8.0 | Burn4Free 2.3 |

| Pentium D 805 | ThermalTake BigTyp 120 |
| Gigabyte G945P-S3 | 1024/667 Kingmax DDR2 | 160 GB Hitachi SATA2 |
| Enlight 430W | Antec Solution SLK3700AMB | OKI OL400w |
| XP Home SP2 zakrpan do jaja + Windows 98SE Virtual Machine |

| 178/81 |
| Cipele br. 42 |