Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.11.2006., 12:49   #1
frankof
Premium
Moj komp

frankof's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
X2 4200+ ili 4400+

Sastavio sam komp prije skoro godinu dana i već sam počeo razmišljati o prelasku na Core 2 Duo. Međutim vidio sam da i Intel i AMD 2008. misle opet mijenjati socket, pa mislim da bi ipak bilo bolje pričekat. Da bi olakšao čekanje mislim za sad nadograditi procesor pa vas pitam koji bi mi od ovo dvoje u subjectu bio bolji. Razlika u cijeni od 200 kn nije nesto velika s tim da 4400+ ima veći cache ali mene interesira koji se bolje clocka i kolike su razlike zbog većeg cachea. Postoje li stepping o kojem moram vodit racuna? Možda Opteron 165 ide bolje pa bi mi se i veća razlika u cijeni isplatila? Molim vas za savjet.

Zadnje izmijenjeno od: frankof. 16.11.2006. u 14:23.
frankof je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2006., 14:56   #2
Shamanix
Banned
Moj komp

Shamanix's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Bolji ti je 4400+ ako ima dobar stepping, a 4200+ se lakse kloka, tak da skoro svaki ide dosta..

Sto se tice 4400+ steppinga.. CCBWE 0609 DPMW ide lose, taj steping imam i jedva navuce 2.6GHz na 1.5V

Najbolje je da pitas koji je stepping pa da provjeris na webu koliko ide ako se odlucis za 4400+

Mislim da ti je cak jednostavnije uzet 4200+ jel su vece vjerojatnosti da ce se bolje klokat, a veca cash memorija ti nece nista znacit ako imas losijeg clockera nasprem veceg takta 4200+
Shamanix je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.11.2006., 15:15   #3
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Cache memorija i ovako i onako ništa ne znači...
Staro 16.11.2006., 15:29   #4
Quake2
Guest

Quake2's Avatar

Datum registracije: May 2006
Da li je velika razlika u performansama između 1mb i 2mb cache-a?
Quake2 je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2006., 15:55   #5
Router
Hejter

Datum registracije: Mar 2005
nije toliko koliko sugerira sama razlika od 100% ali u zahtjevnijim zadacama se osjeti .
Router je online   Reply With Quote
Staro 16.11.2006., 16:29   #6
Buger
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Router Pregled postova
nije toliko koliko sugerira sama razlika od 100% ali u zahtjevnijim zadacama se osjeti .
što znači zahtjevne zadaće, i koje su to?
Buger je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2006., 16:49   #7
frankof
Premium
Moj komp

frankof's Avatar

Citiraj:
Autor Shamanix Pregled postova
Bolji ti je 4400+ ako ima dobar stepping, a 4200+ se lakse kloka, tak da skoro svaki ide dosta..

Sto se tice 4400+ steppinga.. CCBWE 0609 DPMW ide lose, taj steping imam i jedva navuce 2.6GHz na 1.5V

Najbolje je da pitas koji je stepping pa da provjeris na webu koliko ide ako se odlucis za 4400+

Mislim da ti je cak jednostavnije uzet 4200+ jel su vece vjerojatnosti da ce se bolje klokat, a veca cash memorija ti nece nista znacit ako imas losijeg clockera nasprem veceg takta 4200+
I mislio sam da sam negdje pročitao da se 4200+ bolje clocka ali nisam bio siguran. Pregledao sam forum na brzinu ali nisam ništa našao o tome pa sam ipak zapitao za bit siguran. Vjerojatno sam to pročitao u nekom testu. Inače "najteže" aplikacije koje vrtim na komp su igre (znam da 99% igara nije prilagođena za multicore sistem ali ipak driveri za grafičke prebacuju dio posla na neiskorištenu jezgru) i programi za obradu videa (u biti to se najviše svodi na prebacivanje iz jednog formata u drugi gdje bi efekt od dvije jezgre najviše osjetio). A Opteron se dakle ipak ne isplati s obzirom da je dosta skuplji?
Staro 16.11.2006., 18:11   #8
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Varaš se, ima već dosta igara koje rade na obje jezgre.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2006., 20:23   #9
frankof
Premium
Moj komp

frankof's Avatar

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Varaš se, ima već dosta igara koje rade na obje jezgre.
Time još i bolje, kupovina će mi se onda još i više ispaltit nego sam mislio
Staro 17.11.2006., 06:51   #10
gamernumerouno
Registered User

Datum registracije: Nov 2006
Ako su ti igre bitne onda ćeš puno više dobiti promjenom grafičke nego procesora.Ostaviš li sve kako imaš i taj svoj procesor ako zamajeniš sa nekim dvojezgrenim razliku gotovo da nećeš ni primjetiti u današnjnjim igrama.Naravno još 1 gb memorije nebi bilo loše dodati.
gamernumerouno je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.11.2006., 07:48   #11
MAHER
Premium
Moj komp

ma uzmi X2 3800+ ako nađeš,ovo ostalo su dosta skuplji a nisu puno jači,ili 4200+ ne isplati se plačati više jer razlike nisu velike
MAHER je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2006., 08:07   #12
frankof
Premium
Moj komp

frankof's Avatar

Citiraj:
Autor gamernumerouno Pregled postova
Ako su ti igre bitne onda ćeš puno više dobiti promjenom grafičke nego procesora.Ostaviš li sve kako imaš i taj svoj procesor ako zamajeniš sa nekim dvojezgrenim razliku gotovo da nećeš ni primjetiti u današnjnjim igrama.Naravno još 1 gb memorije nebi bilo loše dodati.
Ma znam da je tome tako, mislim i grafičku mijenjat ali ne još. Čekat ću da iduća generacija grafičkih, koja donosi directx10, malo pojeftini pa ću je onda kupit. Ali i ovakva konfiguracija za sad dobro gura više - manje sve igre. Uspijem ih svih pokrenut bar s minimalnim aa i af postavkama i visokim detaljima. Čak i X3 radi bez trzanja na 2/4. Najviše me mori što mi treba više od sata za konvertiranje jednog filma. Imam ss2 pa nekad snimim neki film. Treba mi po više od dva sata dok ga ne prebacim na DVD (u slučaju da sve ide bez problema) a kako nemam baš previše vremena onda takve stvari ne radim onoliko koliko bi htio pa dosta dobrih filmova ne arhiviram Što se memorije tiče nju neću više kupovat za ovaj komp (osim ako ne naletim u tržnici ili na grupama na stvarno dobru priliku) jer kao što sam rekao preći ću na drugu platformu kroz 2008. i ne mislim sad jako puno ulagat u ovaj komp. Grafičku ću ionako moć onda kasnije koristit u novome. Mislim da bi za s obzirom na sve najviše dobio novim procesorom (ispravite me ako griješim). A ko zna možda kupim umjesto nove platforme kozolu jer je postalo stvarno teško pratit ovakav brzi tempo razvoja PC-a.
Staro 17.11.2006., 08:14   #13
frankof
Premium
Moj komp

frankof's Avatar

Citiraj:
Autor MAHER Pregled postova
ma uzmi X2 3800+ ako nađeš,ovo ostalo su dosta skuplji a nisu puno jači,ili 4200+ ne isplati se plačati više jer razlike nisu velike
Mislim uzet X2 4200+ jer se memorija jako loše clocka. Ide najviše do 413 MHz pa mi treba malo veći množitelj kod procesora. 4400+ je neznačajno skuplji a nisam bio siguran koji je bolji clocker i koliko taj dodatni Mb cachea znači pa sam zato postavio pitanje.
Staro 17.11.2006., 10:38   #14
MAHER
Premium
Moj komp

ma znam,sada ja trebam isto neku bolju memoriju
Staro 17.11.2006., 10:52   #15
frankof
Premium
Moj komp

frankof's Avatar

Citiraj:
Autor MAHER Pregled postova
ma znam,sada ja trebam isto neku bolju memoriju
Kod clockanja na žalost treba voditi računa o puno stvari. A najviše naučiš kada je više kasno. Ja sam se na primjer najviše vodio za latencijama i ova moja memorija ima stvarno nisku latenciju ali zato mi dadi problem prilikom clockanja, nisam baš slobodan prilikom izbora brzine sabirnice. Doduše procesor mi i nije baš jako dobar clocker (najviše sam ga uspio pogurati do 2600 MHz) pa me onda i ne smeta toliko.
Staro 17.11.2006., 13:25   #16
MAHER
Premium
Moj komp

hej ali iskreno nema momentalno neke potrebe ocati dvojegrene procesore,dobitci nisu veliki,a ti procesori su i ovako dovoljno brzi za sve što baciš na njih,jedini razlog koji mi pada napamet je zbog samog sporta u ocanju
Staro 17.11.2006., 13:30   #17
frankof
Premium
Moj komp

frankof's Avatar

Na kraju sam kupio Opteron 165 jer sam ga našao za 1476 kn, što je čak jeftinije i od 4200+. Izgleda da je bio zadnji u hg spotu jer je nestao sa cijenika. Inače jučer sam ga gledao i bio je oko 2150 kn pa su mu valjda spustili cijenu kako je ostao još taj jedan . Sada se jedino mogu nadat da će bit dobar clocker ali koliko sam upoznat s Opteronima bolje se clockaju nego Athloni. Sada još da prodam stari proc i super. Je li poštena cijena od 450 kn (BOX).

Ovo sam tek sad vidio tvoj odgovor: Isplati ih se ocati zbog programa koji nisu pisani za više jezgri. Doduše ne mislim ga sad nešto bezobrazno podignut. Mislim da će za početak bit dovoljno 2.2 a kasnije će mo vidjet.

Zadnje izmijenjeno od: frankof. 17.11.2006. u 16:43.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno