|
|||||||||||
|
|
#13053 | |
|
₿
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Tko prati temu "Šta trenutno slušate?" može dobiti par savjeta. Ja sam tamo naletio par puta na odlične pjesme i stavio ih u neke svoje liste... |
|
|
|
|
|
|
#13054 | |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#13055 |
|
Premium
Datum registracije: Dec 2009
|
|
|
|
|
|
|
#13056 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
|
|
|
#13058 | |
|
Eddie
Datum registracije: Mar 2004
|
Citiraj:
![]() ![]()
|
|
|
|
#13059 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
|
|
|
#13060 |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2001
|
Preporuka za testni track
Kratak komentar na testne snimke od Audiophile society (David Chesky i ekipa) i njihov "Speaker test and system optimization album" LINK ![]() Iako mi se skromna hifa nalazi na visini iznad 2 metra na vrhu ormara pa mogu zaboraviti tuniranje detalja zvučne slike svejedno se pokazao neobično učinkovit u podešavanju stereo slike, ispalo je da mi toe in na jednom zvučniku nije bio jednak kao na drugom a s ovim testovima sam vrlo lako riješio. I fora su složili dovoljno polagani sweep kroz frekvencije pa se i bez mjernih uređaja može čuti koji dijelovi sobe prave probleme, preeefora! Ima još takvih testova i na drugim albumima ali sad sam prvi put skužio kako sviraju neki dijelovi sobe na određenim frekvencijama Iznenadio me jedan prozor bez zavjesa koji po mojoj teoriji ne bi trebao imati ikakve veze no zvonio je poprilično...Od svih testnih snimki, ovaj se pokazao koristan. Pa da si imate... |
|
|
|
|
|
#13061 |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
XTZ 12.17 EDGE stigao napokon nakon 2 mjeseca čekanja. ![]() Da li moja Yamaha RX-V685 daje preslabi izlaz na sub port, ali morao sam gain dići dodatno da bih uopće primijetio bas. Sada je bolje, ali mislim da to može i bolje. Igrati ću se sa postavkama malo, ali na prvu mi je sub-u koji je bio 40% veličine ovoga sub bio primjetniji nego na ovome. |
|
|
|
|
|
#13062 |
|
Premium
Datum registracije: Dec 2009
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
#13063 |
|
White Rabbit
|
|
|
|
|
|
|
#13064 |
|
Premium
|
Yamaha je ostatak iz 5.1 sustava koji sam imao. Ali kao što se vidi iz slike, primarna namjena je spajanje na TV, ali sa 2.1 sustavom. Sekundarna je glazba. Sa Yamahom sam jako zadovoljan, savršeno se spaja na TV putem HDMI ARC, njen daljinski koristim isključivo u ovim situacijama kada spajam nove zvučnike. Jako je programabilna, sve sam si podesio tip top. Ovo je prvi puta da imam nekih problema, a nisam baš siguran da je do Yamahe. |
|
|
|
|
|
#13065 |
|
Premium
|
Večeras sam podešavao sub sa pjesmama koje volim i slušam desetljećima (Tiesto - Parade of the athletes - Heros i soundtrack Gladiatora - Now we are free), i bilo je potrebno GAIN staviti na cca 75% (3 sata) da bi se bass počeo osjećati u pjesmi. Imate li kakve preporuke za postavke ili testiranje? |
|
|
|
|
|
#13069 | |
|
₿
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#13070 |
|
Premium
|
Nevidim ništa slično na njemu. Slika stražnje strane sa mojim postavkama: ![]() Sve je isto kao na njihovim preporučenim, osim što oni preporučuju GAIN na 9 sati, tj. cca 25%. Meni je na 3 sata ili cca 75%, a mogu komotno odvaliti i na max. Na Yamahi je donji limit front speakera naređen na 100Hz, tako da bi sve ispod toga trebao bacati na SUB. Također u postavkama Yamahe je faza kod SUB stavljena na "normal", postoji još "reverse". |
|
|
|
|
|
#13072 | |
|
Premium
|
Citiraj:
![]() ![]() Kupio sam i ovaj jeftinjara kabel, jer je jedini bio dostupan u bližoj okolici, čisto da probam da li će biti razlike kada nije split kabel. Nije bilo. https://www.pevex.hr/vivanco-46014-r...na-rca-m-x2-5m Probam još jednom kako si rekao, spojiti taj novi kabel na L od SUB-a, iako mislim da sam to već isprobao, pošto sam isprobavao sve moguće kombinacije koje su mi pale napamet. Zadnje izmijenjeno od: Libertus. 27.04.2026. u 22:52. |
|
|
|
|
|
|
#13073 |
|
Flajing super šiiiip
Datum registracije: Aug 2006
|
Meni ti je dotični XTZ spojen 1 na 1 RCA, na L od sub-a (upravo provjerio), kao što reče kolega. I još jedna stvar, ako ti receiver handla crossover - isključi filter na subu. Doslovno imaš on/off switch za to. EDIT - sad tek skontao da si stavio i fotku gdje se vidi da si već isključio.
5.1.4 setup: Zvučnici - 2x Arendal 1723 S monitors, 1x 1723 S center, 4x 1961 height, 2x 1961 surround, XTZ 12.17 EDGE Amps - Marantz Cinema 40 + ROTEL RMB-1585 Zadnje izmijenjeno od: Igorr. 28.04.2026. u 13:57. |
|
|
|
|
|
#13074 |
|
Premium
|
Hvala svima na prijedlozima, ali sve je isto kao i na početku. Poslao sam XTZ podršci slike spajanja suba, Yamahe, postavke Yamahe, sve što su tražili. Kažu da sam sve dobro podesio, da ne vide problem u postavkama. Čak sam jučer stavio dobar direktni 1na1 RCA kabel, ništa nije promijenio. Traže da dignem output lvl na Yamahi, digao na +5dB, stavio gain/volume na sub-u na +50%. Sada je sub nešto bolji od samostalnih Monitor Audio 100 7G zvučnika, ali je to sve meni nekako muljavo, mutno. Nemam pojma. Ne odbacuju mogućnost da nešto nije u redu sa sub-om, ali predlažu da spojim neki drugi analogni uređaj na njega. Problem je što ga nemam, jedino laptop sa 3,5mm priključkom. Probam još preko vikenda podešavati sve, ali ako ne ide, bojim se da ću ga vratiti nazad. |
|
|
|
|
|
#13075 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Salu na stranu > isti problem sam imao kad sam se prebacio sa Oberon 1 na 3-jku. Na kraju se rijesio suba jer sam pozicijom zvucnika u sobi dobio bolje nize frekvencije iz Oberona. Probaj se jos poigrat sa crossoverom (neznam specke za tvoje zvucnike al stavi da se tek malo preklapaju, dakle sub stavi cca 10-20% iznad donje granice do koje bookshelfovi ti idu). I ako mozes poigraj se sa pozicijom suba u prostoriji - meni je to imali veci impact nego drljanje po tim tipkama i softweru. Na mjuzi tipa Rock/ Blues/ Jazz neces neku veliku razliku osjetiti (ni nebi smio) no Techno/ Rave / Rap > da. U idealnom setupu ni ne znas da imas sub. Zvuk se treba stopiti sa svim zvucnicima i treba dolaziti tebi sprijeda. Kad ga iskljucis trebao bi malu razliku kod mjuze cuti. Kod filmova je druga prica, kod explozija ima da se drma sve i onda skuzis "o pa ipak je tu". Al to fino postelavanje je ponekad zeznuto bas zato jer sve izmedu > dobijes rezultat koji opisujes nazalost. Zato se ja na kraju rijesio suba. |
|
|
|
|
|
|
#13076 |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Citiraj:
Iako ti se možda čini da je to "audiofilsko" drvljenje, predlažem da pokušaš eksperimentirati sa položajem glavnih zvučnika, jer ionako nam prenosiš razne postupke kojima pokušavaš dobiti bolji sound - a položaj glavnih zvučnika u sobi je jedan od najvažnih faktora koji utječe na to. Tu se onda može krenuti i na sub-problematiku. To inače jest dosta zahtjevan zadatak, a ovdje se vidi da ti u principu imaš samo jednu poziciju za smjestit sub. To je svakako popriličan nedostatak situacije u kojoj jesi. No prema onome što pišeš, glavi problem ti je što ne čuješ prisustvo suba u sistemu. Teoretski, on se ne bi ni smjeo čuti kao zaseban izvor zvuka, nego bi njegove frekvencije morale biti uklopljene u kompletnu zvučnu sliku. Situacija u kojoj se jasno čuje "doprinos" suba naziva se "one-note", i smatra se kao situacija koju treba riješili ili razmještajem suba, ili pokazateljem loše opreme (što tvoj XTZ sigurno nije). Probaj skinuti neki app koji analizira frekvencijski spektar, ja koristim npr. Spectroid, pa vidi imaš li pokriven frekvencijski raspon od sub-frekvencija nagore, probaj naći i neki sweep-tone pri tome. Ako si sve dobro spojio, postoji neka mala šansa kako je nešto neispravno, i nešto veća koja se odnosi na to da si očekivao nešto drugo. |
|
|
|
![]() |
|
|