Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 24.02.2026., 19:24   #1
Darko150
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2017
Plinsko podno centralno grijanje

Molio bih iskustva sa centralnim podnim plinskim grijanjem koje se redovito ugrađuje u stanove u novijim zgradama. Zgrada se još radi i imam mogućnost izbora radijatora ili podnog grijanja. Sa radijatorima imam puno iskustva, ali sa podnim nikakvog...
Darko150 je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2026., 19:44   #2
goran1985
Ili jesi ili nisi

Datum registracije: May 2011
Nemoj bit glupson kakav sam sam bio pa povjerovao u "dizanje prašine, proširene vene, mrvljenje estriha" i ostale gluposti kojima su me plašili sa podnim prije 15 godina.
Podno je no-brainer u tvojoj situaciji.
goran1985 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 24.02.2026., 19:45   #3
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Plinsko podno centralno grijanje

Osobno nemam iskustva al neka logika mi nalaze da bi plinsko podno trebalo biti puno stedljivije i bolje od radijatora jer ti treba daleko manja polazna temperatura.

Dalje, ne znam dal ti kakav mali buffer (spremnik) treba u toj situaciji jer plinski bojler ce brzo zagrijat vodu na tih 30-35 stupnjeva polaza sto ti treba za podno.

I inicijalno bi investicija trebala biti daleko povoljnija nego da je dizalica topline u pitanju jer bi bojler svakako trebao biti jeftiniji.

I mozda najveci plus od svega je sto nemas radijatore koji ti zauzimaju prostor i drasticno utjecu na razmjestaj u stanu.
Cuky je online   Reply With Quote
Staro 24.02.2026., 20:05   #4
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Imao u prošlom i sadašnjem stanu.
Nema boljeg grijanja od toga, minimalna potrošnja plina, neusporediva raspodjela topline po prostoru, po zimi stati na topli pod je neprocjenjivo.
Nema nikakvih buffera, bojler sve odrađuje, odrediš mu temperaturu vode, ne trebaju one aktivne prigušnice/ventili u razvodnoj kutiji.
Staro 24.02.2026., 20:13   #5
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
zadovoljan sam, ugodna toplina, šta više reć, upalim u kasnu jesen, ugasim u proljeće
Staro 24.02.2026., 21:34   #6
Juice
Fresh Juice

Juice's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor Cuky Pregled postova
Osobno nemam iskustva al neka logika mi nalaze da bi plinsko podno trebalo biti puno stedljivije i bolje od radijatora jer ti treba daleko manja polazna temperatura.

Ne mora biti. Staviš nisko temperaturne radiajatore i polazni vod će bit 35-40 stupnjeva. Osobno imam tak i grije dobro.

Oba načina grijanja su dobra. Mene je od podnog odvuklo jer na podno nema smisla stavlat masiv parket, a masiv mi je bila jedina opcija za podove, tak da sam radi tog odustao.
Da, postoje troslojni parketi ali nisam htio njih, samo masiv.
Juice je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2026., 21:57   #7
Darko150
Premium
Moj komp

Vidim da ima dosta iskustava... pa me zanima kak je sa tepisima? Vjerojatno su suvišni i samo smetaju? A ako nema tepiha kako je sa bukom od susjeda iznad... čuju li se koraci, struganje stolaca...
Staro 24.02.2026., 22:11   #8
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Tepih ce ti biti najmanji problem za podno grijanje. Veci utjecaj ti ima koja je zavrsna podloga gore, pogotovo ako ides na drvo koje je izolator po sebi. Imas viseslojne parkete od par slojeva i 7mm debljine, do 9-10 slojeva + masiv od x milimetara sto bude 15ak mm debljine.

A buka od hodanja i udarna buka u globalu, ona ovisi o tome kako je napravljen pod - ne o podnom grijanju. Ako zelis maksimalno umanjiti udarnu buku, trebas zavrsni pod (estrih, parket, laminat...) postaviti na sloj kamene vune/stiropora i time odvojiti pod od nosive konstrukcije. Takodjer na rubove estriha se stavlja rubna traka koja razdvaja estrih od vertikalnih zidova. To rijetki rade, pogotovo u danasnjim brzim novogradnjama pa imas zgrade "od kartona" gdje cujes sve zivo oko sebe.
Staro 24.02.2026., 22:28   #9
Darko150
Premium
Moj komp

Ma da, zato sam i odmah napisao da tražim iskustva ljudi koji žive u zgradi sa takvim grijanjem... mislim da nemam baš utjecaja kako će se napraviti glazura, hoće li biti sloj mineralne vune, piše prvoklasni laminirani parket u sobama, a pločice u kuhinji i kupaoni... Vjerojatno ima ljudi koji već žive u takvim stanovima, pa me zanimaju njihova sva moguća iskustva 😄
Staro 24.02.2026., 22:45   #10
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Moja iskustva onda ne zelis slusati Ukratko, nakon sto sam kao podstanar prosao kroz jeftinu novogradnju, pet godina kasnije izasao sam iz tog stana mentalno ostecen zbog buke. I danas 2-3 godine kasnije, iako zivim svoj na svome i nitko mi ne skace po glavi, imam problema s bukom na nekoj psihickoj razini. Sto je zapravo dosta zanimljivo, jer nikad u zivotu nisam imao problema s bukom i odrastao sam s prozorom "uz cestu". Al eto, nije bas normalno i ne znam koja fizika lezi iza toga da ja na prvom katu cujem onog na trecem kada pisa u skoljku (i stosta drugo)

Stanovi nisu imali podno grijanje.
Oglas

Oglas
Staro 25.02.2026., 06:54   #11
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Prethodno stan mi je bio starogradnja, ali do temelja sam ga renovirao.
Meni je podno bilo u plivajućoj glazuri/estrihu, pločice u dnevnoj i hodnicima, laminat u spavaćima strop spušten s 5cm vune.
Iznad toga je 30cm deke i susjedi iznad su imali na tome laminat.
Čulo se pad predmeta.

Novi je zadnji kat, tak da niko ne skače više po glavi.
Samo ne znam da li je sad podno u plivajućoj glazuri ili bez izolacije ispod.

Tepih smanji drastično prijenos topline s poda u prostor.

Inače imam u kući i plinsko centralno s radijatorima, i klimu za grijanje, i kamin.
Sve načine osim IC.
Imam i električno podno u kupaonama u vikendici.
Staro 25.02.2026., 08:44   #12
Darko150
Premium
Moj komp

Slušam i uzimam u obzir iskustva sviju 😄. Samo što sa životom u "običnim" zgradama bez podnog grijanja imam puuuno osobnih iskustava jer cijeli život živim što na Knežiji, Srednjacima, Novom Zagrebu...
Normalno da razina buke od susjeda iznad ovisi o njegovm ponašanju... ima li tepihe, nosi li klompe, ima li filc pod nogama stolaca...
Zato me taj dio kako je izvedena izolacija od buke iznad mene u tim zgradama sa podnim grijanjem posebno zanima. Vjerojatno nitko nema tepihe po većem dijelu stana, što inače ljudi imaju... Podrazumijeva se da je toplinska izolacija dobra, jer ima 15 cm vune izvana.
Za užitak boravka koji je puno veći nego sa radijatorima ste me uvjerili 😄.
Staro 25.02.2026., 09:38   #13
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Podno all the way. Ja imam troslojni parket od 15mm, grije bez pol greske.

Tepih ti dosta prigusi prijenos topline, ali s obzirom da je pod topao, jedan od bitnih razloga za tepih ti otpada

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2026., 10:50   #14
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Moja iskustva onda ne zelis slusati Ukratko, nakon sto sam kao podstanar prosao kroz jeftinu novogradnju, pet godina kasnije izasao sam iz tog stana mentalno ostecen zbog buke. I danas 2-3 godine kasnije, iako zivim svoj na svome i nitko mi ne skace po glavi, imam problema s bukom na nekoj psihickoj razini. Sto je zapravo dosta zanimljivo, jer nikad u zivotu nisam imao problema s bukom i odrastao sam s prozorom "uz cestu". Al eto, nije bas normalno i ne znam koja fizika lezi iza toga da ja na prvom katu cujem onog na trecem kada pisa u skoljku (i stosta drugo)

Stanovi nisu imali podno grijanje.

To sam iskusio u prethodnoj kući. Renovirala se prije mene bez ikakve izolacije niti na podovima niti zidovima. Ako si taknuo zid na 3. Katu čulo bi se u prizemlju. Bila je hladna, da sam radio energetsko kategoriziranje dobio bih sigurno oznaku Ž. Nakon izrade svega nanovo sva se ta buka izgubila.
spawn je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno