|
|||||||||||
|
|
#12902 |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Da. Dakle moras imat osjecaj da zvuk dolazi iz satelita i da sub ne postoji u prostoriji. Tad znas da je dobro integriran u prostoriju i tvoju slusacku poziciju. Ako mulja ili je prejak il preslab moze biti da je lose kalibriran ili je los sub ili je prostorija problem. |
|
|
|
|
|
#12903 |
|
₿
Datum registracije: Feb 2007
|
Znam, samo ajde ti to nađi sa svim opcijama. Crossover na 70, 80, 90 ili 100Hz? Polaritet na 0 ili 180? Input sensitivity nominal ili high? Ground lift da ili ne? I na kraju imaš volume knob s kojim ga moraš, pored svih ostalih opcija, "utopiti". 😅 |
|
|
|
|
|
#12904 |
|
White Rabbit
|
Da? Ovo sto sam naveo ukljucuje bas to > dakle igras se opcijama dok ne dobijes zeljeni ucinak. To mozes samo ti sam jer tvoje usi, tvoja pozicija s koje slusas i tvoja prostorija. Moras si uzeti vremena za to (ja sam testirao tjednima / mjesecima neke stvari jer saltanje na brzaka ne daje bas dobar rezultat). Ja sam svoju Yamahu morao ispocetka kalibrirat za vece zvucnike i nove pozicije zvucnika u prostoriji. Prije je Crossover bio na 80 sad je na 50 s tim da sam cak smanjio glasnocu, ostavio na reverb i low sensitivity i to je to. Nije idealno , ni izdaleka a ni izbliza al daje puninu koju zelim u 80% slucajeva (za 50 Eura kolko sam ga rabljenog platio je dovoljno dobar). Za ostalo je kriva soba i to sto bi sub trebao zamjeniti za nekaj bolje al mi se trenutno ne kesira 600+ Eura za sub pogotovo s obzirom na ogroman nedostatak prostorije u kojoj je a u konacnici planiram sve prebacit u VZ do kraja godine gdje ce opet prostorija biti kljucan faktor. |
|
|
|
|
|
#12905 |
|
₿
|
Ja sam zasad zadovoljan. Polaritet morao staviti na 180 jer na 0 daje veliki boom gdje sjedim (vidljivo i u REW-u jer sam snimao razne postavke). Input sensitivity morao staviti na high jer se na nominal jedva čuje, treba ga pojačat do kraja da bi se čuo. Na high tek oživi, valjda mu input od Eversola nije dovoljno jak. Sada je volume knob na 1/3 i mislim da je taman, čujem jedino kako nedostaje sub frekvencija kad ga stavim u bypass. Zanimljivo da su me u jednoj pjesmi Adami zeznuli sa basom. Mislio sam da je opet sub pre jak, međutim kad sam ga stavio u bypass, jaki bas je ostao. Radilo se o početku pjesme "Another day in paradise" od Phil Collinsa, dionica od 0:40 pa dalje gdje se čuju bubnjevi. Valjda padaju točno na frekvenciju gdje Adami odrađuju bas, a ne sub. Uglavnom, morao sam i njima smanjiti bas. Srećom pa su dosta konfigurabilni. |
|
|
|
|
|
#12906 |
|
₿
|
Ja ti ne mogu puno pomoći jer prvi put u životu imam sub, ali ako ti išta znači, ovaj moj mali KRK sub trese namještaj u sobi od 12m2 kad ga se pojača, a samo je 8". Ovisno koliki ti je dnevni boravak, možda neki njihov jači model, s obzirom da imaju odličan omjer kvalitete/cijene? Tipa S10.4 ili S12.4. Pogledaj malo reviewe. |
|
|
|
|
|
#12908 |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Neo, pročitaj još jednom što je Lacy napisao cccc Jesi probao izmjestiti sub pokraj stola i čuti kako tada zvuči? Ili ako baš mora biti ispod stola da ga probaš malo odmknuti od zida zbog boljeg zvuka tj. da ne tutnji? Jesi probao kako zvuči kad ga staviš na tepih ili nešto da nije drito na parketu? Jel ti prenosi vibracije na stol tada? Nego... kakav ti je to vintage stol ? ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#12909 | |
|
₿
|
Citiraj:
Stol je iz 30-ih godina prošlog stoljeća... ![]() |
|
|
|
|
|
|
#12911 | ||
|
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Citiraj:
Citiraj:
Dnevni je 50m2 otvoreni prostor, ali dio za gledanje (TV, kutna) je oko 25m2. |
||
|
|
|
|
|
#12912 | |
|
Registered User
Datum registracije: Jan 2026
|
Citiraj:
SB je zatvoren, PB je ported. Ja sam slušao neke zatvorene zvučničke kutije i to mi nikako ne leži. Subovi su generalno jači i dovoljno mogu opaliti. Ali Ported će uvijek nekako odsvirati dublje, jače. Ali po nekima i muljavije. Ja doma imam zatvoreni sub i za filmove opali i više nego dovoljno. Za glazbu ga ne koristim jer mim zvučnici skroz dobro odsviraju niže tonove. Sub je nepotreban. Po isksutvima SB je za manje sobe a PB za veće sobe. Ali vjerujem da će neki 10 ili više inča opaliti skroz ok. |
|
|
|
|
|
|
#12913 |
|
White Rabbit
|
Generalno > "Ported" je bolji za TV a "Sealed" za mjuzu. Kolko u tome ima istine nemam pojma posto su moja iskustva na sve strane. Uzmi prema primjeni. Ak ti ne pase > mijenjaj. |
|
|
|
|
|
#12915 | |
|
₿
|
Citiraj:
![]() P.S. Nešto za fanove Pink Floyda... Dobra stvar kod Eversola je šta je to obični Android uređaj sa širokim ekranom, pa možete kao ja ovdje - instalirati npr. SmartTube i jednostavno playati videe na njemu ![]() Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. Danas u 00:51. |
|
|
|
|
|
|
#12917 |
|
White Rabbit
|
Pih...."banana" kablovi su zakon ![]() Who knew listening to a banana sounded so good? @Neo > ja bi radije dodao jos jedan monitor za gledanje video sadrzaja al razumijem fetis ![]() |
|
|
|
|
|
#12918 |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
|
|
|
#12919 | |
|
₿
|
Citiraj:
🙄 Ma to je bilo samo za test, nitko normalan neće koristiti DAC za videe 😀 |
|
|
|
|
|
|
#12920 |
|
Flajing super šiiiip
Datum registracije: Aug 2006
|
Majke ti što sve pročitah u ovih par stranica ![]() Teško mi je uopće popratiti što je trollanje i zajebancija a što ozbiljno. Pa čisto komentar za ovaj zadnji dio, no preserans - ali brate Neo... sa takvom opremom se nema smisla opterećivati sa banana vs žica, balansirano vs nebalansirano. Mislim, ako ti je gušt igrati se s tim - go for it, ali je objektivno besmisleno... Kupio si opremu koja tebi dobro zvuči, uživaj u tome i milina. A što se tiče ported suba - ja ga upravo tako i držim (sub mi i "službeno" podržava da ga začepim u "sealed") jer ga koristim samo za filmove. Za muziku isključivo stereo i bez suba kod mene. Stvar osobnih preferenci ali meni se trenutno takva kombinacija pokazala najboljom.
|
|
|
#12922 | |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Citiraj:
Što se tiče samih pojedinih modela (nisi napisao budžet koji misliš odvojit?), SVS je tu svakako dobar izbor - prvo dostupni su na našem tržištu, imaju app i očito dokazano dobre karateristike. Što se drugih opcija tiče, rekao bih da možeš dogovorit slušanje -prije nego li što kupiš uređaj, a da ih se isplati uzet u obzir - još za KEF-ov KUBE 12 ili KC62/92 (ako ti ulazi u budžet), nešto od REL-a valjda, pa čak i novi Wiimov Sub pro čije opcije izgledaju zanimljivo. Sve drugo malo ozbiljnije tipa JL Audio ili Arendal moraš naručivati. Ako ti nije problematično naručivat, isprobavat pa potencijalno vraćat nazad - nije ni to loša opcija. |
|
|
|
|
|
|
#12923 | |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Citiraj:
![]() Mogu ja tu komodu izmaknuti još 5cm van pa dobiti 5cm, ali to je otprilike to. Hvala na popisu brendova, pogledam malo što se nudi. Naručivanje izvana nije problem, a i sumnjam da ću nešto vraćati. Do sada sam imao 8" sealed sub na istoj lokaciji, i svi predloženi su vjerojatno barem 2 koplja bolji. Ali naravno, uzeo bi nešto srednje ili bolje srednje klase za malo para. Recimo da bi mi se bilo jako teško razdvojiti od 1000+ EUR za sub, tako da po mogućnosti <1000 EUR, što manje to bolje. ![]() Kad smo kod toga, i taj mali sub je meni očito je poboljšavao zvučnu sliku, pogotovo kod glazbe. Tako da meni nije jasno kada napišete da više volite glazbu bez sub-a, kod mene je totalno suprotno. Bez suba mi je onako, meh... nema te živosti i uzbuđenja. |
|
|
|
|
|
|
#12924 | |
|
₿
|
Citiraj:
![]() Sustav bez suba je kao kava bez kofeina, pivo bez alkohola,... (nastavi niz). |
|
|
|
|
|
|
#12925 |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Negdje sam čitao da je standardan oblik zvučničke kutije kakvom ju poznajemo - ono, driveri za niske i visoke tonove u okviru istog kabineta - zapravo posljedica praktičnog pristupa, naime obzirom ne drugačiju prirodu rasprostiranja valova dubokih i višljih frekvencija. Uglavnom, kako bi se postigao najbolji mogući fazni odziv, optimalan sistem bi se trebao sastojati od glavnih zvučnika te dva do četiri subca, strateški raspoređena po sobi , sve skupa tretirano kakvim DSPom po pitanju reznih frekvencija, delaya i svih ostalih parametara takve podjele "poslova".Čak ima i neke racionalne logike, no nisam baš dublje ulazio u tu problematiku, kad ionako jedva nađem mjesta u sobi za bookshelfe - naravno da se gornje odnosi na vrlo velike sobe, jasno propisno tretirane na odjek i slično.No ako ima netko dovoljno besposlen i financijski potkožen - evo mu teme za razmišljanje ![]() |
|
|
|
|
|
#12928 |
|
White Rabbit
|
|
|
|
|
|
|
#12929 | |
|
Registered User
Datum registracije: Jan 2026
|
Citiraj:
Ne vole svi prisustvo suba u glazbi. Jer tko je rekao da je on tu i da mora "lupati"? Ako zvučnik nemre odsvirati glazbu onda je loš zvučnik. Hehe! Jer iole bolji zvučnici mogu fino svirati. Po meni je veći problem malih zvučnika. Oni generalno ne idu baš duboko. Ne uspoređujem neke male preskupe i prejeftine samostojeće, ali okvirno znaš na kaj mislim. Zato se dodavanjem suba to malo izravna. Kao što su neki pisali, sub se ne smije osjetiti kao zasebni uređaj, kao neka točka iz koje dolazi bum. To znači da nije urihtan sa zvukom zvučnika. On mora nadopuniti sliku a ne lupati po svom samo zato jer netko voli lupanje ili će mu frendovi reću uuu hebote, pa imaš i sub, kako dooobrooo... Živost i uzbuđenje dolazi iz glazbe, iz zvučnika, a ne iz bas membrane. Jedan lik je tražio u sobi najbolje mjesto za sub (mislim da su bili filmovi u pitanju). Postavio je sub na mjesto na kojem sjedi. Pustio ga da radi i onda je puzao po podu i osluškivao da nađe najbolje mjesto. Kad je našao, tamo je stavio sub. Svakakve metode upoznaš. ![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
|