Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.11.2025., 17:16   #181
KrpaZG
Detect, Respond, Complain

KrpaZG's Avatar

Datum registracije: Dec 2011
Nisam se skroz dobro izrazio, isprike. Biti ce dve kamere, jedna na fasadi kuce, a za drugu ce kabel biti provucen do garaze (visit ce u zraku jedno 3 metra), zato sam mislio outdoor rated kabel jer nisam siguran koliko je pametno uzeti normalni radi UV zraka i vode?
Staro 29.11.2025., 18:08   #182
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
Onda uzmi crni outdoor rated kabel. Za kameru običan cat5 utp je dovoljno koliko hoćeš. Ali bakar. Cca za poe nije pametno rješenje. Ako visi u zraku tim više, može puknut jer je aluminij mekan.
Možeš doć do fasade sa običnim, stavit surge protector Na zid I uzemljit ga u pod, I dalje od njega outdoor kabel do kamere. I tjt.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2026., 10:49   #183
skleky
Registered User

Datum registracije: Dec 2010
Pozz, u kući trenutno imam složenu mesh mrežu, Tcom Speedport plus ruter i ona dva njihova tanjurića (repeatera) za proširenje mreže. Spojen sam na bakar (optike još nema) i brzina mi se u prosjeku kreće između 50-65 Mbps (po kući sve kablovi cat6). S ruterom imam sve više problema s lan izlazima, a moram napraviti i novi ugovor s Tcom radi niže cijene (na ovoj sam tarifi već godinama). Pitanje je sad dal uzeti ponovno njihovu opremu ili pošto sad smijemo koristiti svoju uzeti neki futureproof mesh sustav (ruter plus dva, a čak bolje i tri repeatera), a nadam se i optici u budućnosti. Uglavnom telefon mi nije bitan, već stabilan internet (rad od mene i supruge, televiziju gledamo isključivo preko interneta iptv) i mesh mreža jer ima puno uređaja spojenih na mrežu i u planu je postavka još dvije outdoor kamere. Bitno mi je i da ruter ima 4 lan izlaza jer su mi tri uređaja stalno direktno spojena na lan, a četvrti ide na switch i dalje po kući do repeatera koji su spojeni lanom. Molim vas preporuke za mesh opremu ili je za moje potrebe dovoljna i Tcom oprema. Hvala svima.
skleky je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2026., 16:11   #184
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
To šta si na parici tj. xDSL - u bitno smanjuje izbor opreme a dijelom i poskupljuje.
Dugoročno, mislim da je najbolje napraviti:
- postojeći ili novi ugovor ali da Speedšrot ide u Bridge mode za Internet konekciju
- vratiš ona dva njihova tanjurića (repeatera) da ih ne plaćaš
- ideš graditi mrežu sa svojom custom opremom, šta i koliko ovisi o željama i nofčićima
- samo za primjer, kreneš slagati MESH bilo iz TP-Link ili Asus "klana"

Spominješ da imaš switch, i dalje je u igri da pokriješ sve Lan klijente, neki noviji routeri znaju imati i manje Lan portova.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2026., 19:54   #185
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Kucna mreza savjet

Citiraj:
Autor skleky Pregled postova
Pozz, u kući trenutno imam složenu mesh mrežu, Tcom Speedport plus ruter i ona dva njihova tanjurića (repeatera) za proširenje mreže. Spojen sam na bakar (optike još nema) i brzina mi se u prosjeku kreće između 50-65 Mbps (po kući sve kablovi cat6). S ruterom imam sve više problema s lan izlazima, a moram napraviti i novi ugovor s Tcom radi niže cijene (na ovoj sam tarifi već godinama). Pitanje je sad dal uzeti ponovno njihovu opremu ili pošto sad smijemo koristiti svoju uzeti neki futureproof mesh sustav (ruter plus dva, a čak bolje i tri repeatera), a nadam se i optici u budućnosti. Uglavnom telefon mi nije bitan, već stabilan internet (rad od mene i supruge, televiziju gledamo isključivo preko interneta iptv) i mesh mreža jer ima puno uređaja spojenih na mrežu i u planu je postavka još dvije outdoor kamere. Bitno mi je i da ruter ima 4 lan izlaza jer su mi tri uređaja stalno direktno spojena na lan, a četvrti ide na switch i dalje po kući do repeatera koji su spojeni lanom. Molim vas preporuke za mesh opremu ili je za moje potrebe dovoljna i Tcom oprema. Hvala svima.

Ima ti karlo na trznici sve sta ti treba. Asus dsl router plus 2 ili 3 ax57 routera kao repeateri u aimesh svezajedno i rijesio si sve.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2026., 21:06   #186
skleky
Registered User

Datum registracije: Dec 2010
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
To šta si na parici tj. xDSL - u bitno smanjuje izbor opreme a dijelom i poskupljuje.
Dugoročno, mislim da je najbolje napraviti:
- postojeći ili novi ugovor ali da Speedšrot ide u Bridge mode za Internet konekciju
- vratiš ona dva njihova tanjurića (repeatera) da ih ne plaćaš
- ideš graditi mrežu sa svojom custom opremom, šta i koliko ovisi o željama i nofčićima
- samo za primjer, kreneš slagati MESH bilo iz TP-Link ili Asus "klana"

Spominješ da imaš switch, i dalje je u igri da pokriješ sve Lan klijente, neki noviji routeri znaju imati i manje Lan portova.
Citiraj:
Autor spawn Pregled postova
Ima ti karlo na trznici sve sta ti treba. Asus dsl router plus 2 ili 3 ax57 routera kao repeateri u aimesh svezajedno i rijesio si sve.
Hvala na savjetima, čut ću se s Karlom onda.
skleky je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2026., 12:34   #187
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
Citiraj:
Autor skleky Pregled postova
Hvala na savjetima, čut ću se s Karlom onda.
Javi mi se na PM i nazovi me pa ćemo sve dogovorit.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
Staro 14.02.2026., 10:49   #188
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Kucna mreza savjet

Jedno pitanje za znalce. Koliko utjece udaljenost routera do pc-a i do koliko metara ne bi trebali postojati nikakvi gubici kad su spojeni žično utp kablom.
Da li je bolje da su ont i router žično sto blizi pc-u, ili npr ont daleko pa router blizu ili ont i router daleko? U ovoj situaciji router i ont se nalaze cca 30m žično udaljeni od pc-a. Zanima me da li se primjeti razlika u radu, pingu,gamingu itd ako je udaljenost manja tj sto kraci utp kabel ili nema nikakvih razlika do neke određene duljine utp-a. Radi se o class 5a kablu i 1gbit/500mbit HT ONT plus tplink ax55. Brzina kao takva koju prikazuje speedtest nije bitna jer je kumu nevazno da li prolazi 900/400 ili 980/480. Ping je ok, gaming je ok ali se pita bi li dobio nesto bolji gaming i opcenito experience ako produzi opticki kabel do donjeg kata do pc-a jer onda mora prerasporediti access pointove po kuci.

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 14.02.2026. u 11:16.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2026., 11:12   #189
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

"Žica je žica", ili radi ili ne.
Odgovor na tvoje pitanje, ne utječe.
Po standardu između klijenata može biti 100M (sa rezervom 90M).
Možda i utjeće dužina nešto sitno, vjerojatno nemjerljivo.
Staro 14.02.2026., 18:39   #190
smirnoff
Premium
Moj komp

smirnoff's Avatar

Datum registracije: Dec 2009
samo će 'znalci' reć da više CAT5 nije dobar nego mora bit CAT8
smirnoff je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2026., 18:49   #191
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

To je više slučaj kod jedne druge teme, neću je sad imenovati
Šalu na stranu, kod Lan kabela za fiksnu montažu (puna žica) odavno su počeli gurati aluminijske žice na koje je "navučen" bakar u mikronima.
Možeš samo pogoditi kako vole pucati ako nisi nježan pri montaži ... pa da vidiš veselja kad počne zezati.
Stare dobre izvedbe sa full bakrenim žicama teže pucaju jer je bakar mekši ...
Staro 28.02.2026., 16:23   #192
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Imam jedno pitanje iz kuta gledanja nekoga tko nema ni temeljna znanja iz mreža (osim onih naučenih metodom pokušaja i pogreške ).

Pokušavam u lokalnoj školi osposobiti jedno centralno računalo koje će služiti za centralnu pohranu podataka (kao SAMBA share za windows računala, dok na linuxu mountam tu lokaciju sa rclone + lokalni rustdesk + u planu je na njega i backup staviti za sva računala) a kasnije možda i kao domenski kontroler (ako ću imati volje i vremena zajebavati se s time).

Škola ima ukupno tri ormara sa mrežnom skalamerijom. Jedan od tih ormara je u računalnom kabinetu, u kojeg sam i smjestio predmetno računalo. Unutar samog kabineta sve za sada funkcionira onako kako sam zamislio.

Međutim, kako su se razna računala počela pomalo širiti školom, htio sam ih sva povezati na sličan način. Pa sam uočio kako računala koja sam montirao u knjižnici ne nalaze to centralno računalo u kabinetu. Iako ping kao prolazi, rclone se ne uspijeva spojiti.

Opet, moje razumijevanje mreža je šta ja. Pretpostavljam da je dobar dio škole spojen na jedan od ormara u ostavi u koju su ga smjestili (knjižnica uključena) dok je u kabinetu drugi ormar, na kojeg je spojen kabinet a vjerojatno i cijelo to, ajmo reći, desno krilo škole, s obzirom da kabel ide u praktično sve učionice.

Ono što znam konkretno je da je to centralno računalo na 192.168.42.240/23, dakle subnet je 255.255.254.0. Tu sam preskočio jedan bitan korak, znajući da ga preskačem, vezano za izuzimanje adrese .240 iz DHCP. Nisam, s obzirom na količinu opreme siguran gdje bih to mogao podesiti.

Kako skužiti šta mi je činiti?
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 28.02.2026., 17:25   #193
franzD
Premium

Datum registracije: Apr 2015
Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
Ono što znam konkretno je da je to centralno računalo na 192.168.42.240/23, dakle subnet je 255.255.254.0.
U projektu eŠkole subnet 16, 192.168.42.0/23 je namijenjen za "postojeću mrežu" i sva računala koja se nalaze u istom tom VLAN-u (odnosno sva računalima na portovima switcha kojima je dodijeljen) bi ga trebala moći vidjeti. Utičnice koje su postavljane po učionicama za pametne ploče su na VLAN-u 10, subnet 192.168.30.0/23, a VLAN-ovi na bežičnoj mreži ovise o autorizaciji.
Prvih 20 IP adresa u svakom subnetu namijenjene su za fiksni IP, dakle ako si ti serveru dodijelio .240, prebaci ga u taj raspon.
Sve ti ovo piše u dokumentima na https://stp.e-skole.hr/dokumenti/
franzD je offline   Reply With Quote
Staro 28.02.2026., 23:39   #194
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
RTFM znači Hvala.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 02.03.2026., 19:38   #195
zagi
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2003
Situacija slijedeća : 2 bužira (pvc kanalice) jedan uz drugog. U jednoj je strujni kabel u drugi bi išao lan. Od routera do kompa imma cca 10 metara kroz kanalicu i tu bi provukao SFTP cat6a (konkretno Digitus patch od 10 metara) i spojio direkt iz routera u komp. Uskoro kad optika dođe stavim neki glupi switch pa ubodem i ostale utp 5e koji su po kući. Pitanje je da li je potrebno sftp pošto je pvc cijev(bužir) od struje odmah pokraj lan kabela ili je dovoljan utp ? Po kući su razvučeni cat 5e, ali svi su na taj princip (u svojem bužiru), a odmah pokraj je i struja pa da promijenim i te utp ako će smetati struja ? Inaće bužir mi je prejaka riječ

https://www.mall.hr/kablovi-utp/digi...i-100163904088
zagi je offline   Reply With Quote
Staro 02.03.2026., 19:49   #196
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
radit će. 10m je ništa. kod mene je ista situacija, za te kućne metraže se ne moraš sekirat. barem ne za 1gbit. za brže neznam.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 03.03.2026., 09:18   #197
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor zagi Pregled postova
Situacija slijedeća : 2 bužira (pvc kanalice) jedan uz drugog. U jednoj je strujni kabel u drugi bi išao lan. Od routera do kompa imma cca 10 metara kroz kanalicu i tu bi provukao SFTP cat6a (konkretno Digitus patch od 10 metara) i spojio direkt iz routera u komp. Uskoro kad optika dođe stavim neki glupi switch pa ubodem i ostale utp 5e koji su po kući. Pitanje je da li je potrebno sftp pošto je pvc cijev(bužir) od struje odmah pokraj lan kabela ili je dovoljan utp ? Po kući su razvučeni cat 5e, ali svi su na taj princip (u svojem bužiru), a odmah pokraj je i struja pa da promijenim i te utp ako će smetati struja ? Inaće bužir mi je prejaka riječ

https://www.mall.hr/kablovi-utp/digi...i-100163904088

Nemaš baš nikakve brige.

Primjera radi: prije godinu i pol frend je širio posao, stan pretvorio u poslovni prostor u kojem je 6 radnih stanica, dva mrežna printera, spajaju se na server (plus backup server), još su tu tri laptopa koji se isto povremeno kablom spajaju zbog servera (svi spremaju preko mreže podatke na server konstantno=, znači heavy network usage.

Zvao me da mu napišem što i kako da kupi i složi, da kaže izvođaču.
Ja sam sve hino napsiao, oklopljeni kabel, dobar switch, posebne kanalice za struju, posebne za lan kabel, sve da bude ziherica i da ne bude problema kasnije... i izvođač radova je sve napravio po svom. kupio neoklopljeni kabel, kupio najjeftiniji no name 1Gb switch koji je našao, i sve stavio kroz istu kanalicu

Long story short - sve radi i nikakvih problema
AKo radi njemu tako, bome ti nećeš problema imati.

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na