Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.01.2026., 19:26   #5071
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Rtzu Pregled postova
Ali čak i ako to zanemarim i dalje ostaje glavni problem a to je nedostatak nekih aplikacija na koje sam naviknuo i nedostatak portabilnosti.

A to su...?
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2026., 19:32   #5072
blackshtef
Premium
Moj komp

blackshtef's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Muce te problemi koji ne postoje. Sa oba OS-a mozes isto postici, iste aplikacije instalirat, podrzan je isti hardwer (citaj: isti "driveri" odnosno kernel moduli). Razlika je kako jer su filozofije malo razlicite. Uzmi Virtualbox, instaliraj Debian Testing u jednu virtualku i Fedoru u drugu, igraj se par dana i instaliraj na komp onu distru koja ti bolje pase. Oba OS-a su stabilni ko kamen. Simple as that. Moj izbor je zadnjih 10 godina Fedora, ali da sutra nestane bez imalo razmisljanje bi puknuo Debian (Sid/Unstable) na kantu.
Vjerujem da sam sebi problematiziram, al ajde
Bit će još par dana testiranja i igranja u virtualkama, a onda idemo vjerojatno na instalaciju nečeg

Citiraj:
Autor strikoo Pregled postova
ako instaliras gnome verziju, dobit ces neke stvari predinstalirane, ostale instaliras ili iz sluzbenog repozitorija ili vanjskog repoa ili deb paket ili appimage ili flatpak ili sto vec...

btw, ovaj iso skini
https://cdimage.debian.org/debian-cd...md64-gnome.iso
Jel to isto kao i da skinem običan ISO (ili netinstall) pa dodam GNOME? Jer trenutno u virtualki imam Cinnamon, Gnome, Default Xsession, Plasma (Wayland), XFCE.
blackshtef je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2026., 19:34   #5073
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Citiraj:
Autor blackshtef Pregled postova
Vjerujem da sam sebi problematiziram, al ajde
Bit će još par dana testiranja i igranja u virtualkama, a onda idemo vjerojatno na instalaciju nečeg

Jel to isto kao i da skinem običan ISO (ili netinstall) pa dodam GNOME? Jer trenutno u virtualki imam Cinnamon, Gnome, Default Xsession, Plasma (Wayland), XFCE.
Da, recimo ja skidam netinstall i onda mi ponudi što hoću instalirati a po instalaciji odeš u terminal i ukucaš

Code:
sudo tasksel
te biraš koji da još instalira.
Staro 11.01.2026., 19:39   #5074
strikoo
Premium

strikoo's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
i ja skidam netinstaill, instaliram čisti os bez DE i onda ručno ono sto hoću

@blackshtef
odgovor je da
strikoo je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2026., 21:09   #5075
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Najveća mana Linuxa je što se apps instaliraju iz repozitorija. To je veliko ograničenje, i razlog zašto ne želim Linux, za sada.
Brate u Kristu, tko te tjera da ista radis iz bilo kojeg repozitorija?

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2026., 07:39   #5076
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Gentoo Linux posted its 2025 project retrospective this week. Some interesting details:
Citiraj:
Mostly because of the continuous attempts to force Copilot usage for our repositories, Gentoo currently considers and plans the migration of our repository mirrors and pull request contributions to Codeberg. Codeberg is a site based on Forgejo, maintained by a non-profit organization, and located in Berlin, Germany. Gentoo continues to host its own primary git, bugs, etc infrastructure and has no plans to change that...

We now publish weekly Gentoo images for Windows Subsystem for Linux (WSL), based on the amd64 stages, see our mirrors. While these images are not present in the Microsoft store yet, that's something we intend to fix soon...

Given the unfortunate fracturing of the GnuPG / OpenPGP / LibrePGP ecosystem due to competing standards, we now provide an alternatives mechanism to choose the system gpg provider and ease compatibility testing...

We have added a bootstrap path for Rust from C++ using Mutabah's Rust compiler mrustc, which alleviates the need for pre-built binaries and makes it significantly easier to support more configurations. Similarly, Ada and D support in gcc now have clean bootstrap paths, which makes enabling these in the compiler as easy as switching the useflags on gcc and running emerge.
Other interesting statistics for the year:
  • Gentoo currently consists of 31,663 ebuilds for 19,174 different packages.
  • For amd64 (x86-64), there are 89 GBytes of binary packages available on the mirrors.
  • Gentoo each week builds 154 distinct installation stages for different processor architectures and system configurations, with an overwhelming part of these fully up-to-date.
  • The number of commits to the main ::gentoo repository has remained at an overall high level in 2025, with a slight decrease from 123,942 to 112,927.
  • The number of commits by external contributors was 9,396, now across 377 unique external authors.
Staro 12.01.2026., 12:46   #5077
Rtzu
Registered User

Datum registracije: Jul 2020
Citiraj:
A to su...?
Paf verzija Firefoxa i LibreOfisa i Thunderbirda, Chessbase, Fritz, Faststone, Foobar, Everything, Sumatra, WinaeroTweaker, ExplorerPatcher.

Ne kažem da su ove apps bolje od Linuxovih, nego kažem da su meni draže jer ih poznajem pa ne trebam proučavat kako da ih koristim.

Osim toga puno vremena i truda uštedim s pafovima.
Rtzu je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2026., 12:48   #5078
Rtzu
Registered User

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Brate u Kristu, tko te tjera da ista radis iz bilo kojeg repozitorija?
Kad početnik instalira Linux za njega su repozitoriji jedini način instaliranja. Sve drugo zahtijeva guglanje i učenje, a to volim izbjeći ako ne moram.
Staro 12.01.2026., 13:02   #5079
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Paf verzija Firefoxa i LibreOfisa i Thunderbirda, Chessbase, Fritz, Faststone, Foobar, Everything, Sumatra, WinaeroTweaker, ExplorerPatcher.

Ne kažem da su ove apps bolje od Linuxovih, nego kažem da su meni draže jer ih poznajem pa ne trebam proučavat kako da ih koristim.

Osim toga puno vremena i truda uštedim s pafovima.

AKo zelis paf verzije skini wine i pokreci preko wine-a ali to nema apsolutno nikakvog smisla jer postoje nativne verzije koje mozes instalirati bez problema i korisitit a za ostalo postoje alternative (Neo-ST je pokrenuo lijepu temu pa baci oko tamo). Kako sacuvati konfiguraciju aplikacija i cak prebaciti na novo racunalo sam ti vec natuknuo u jednom od prijasnjih postova.

Citiraj:
Kad početnik instalira Linux za njega su repozitoriji jedini način instaliranja. Sve drugo zahtijeva guglanje i učenje, a to volim izbjeći ako ne moram.

E dragi moj...nije racunalo za tebe Pothvati kao sto je prelazenje na neceg sto znas na nesto sto neznas zahtjeva ucenje , bez obzira jel to IT ili nesto drugo, jesi li admin ili obican korisnik. Ako si tvrd po pitanju promjena i ne zelis se uciti i prilagoditi onda ostani na onome sto tebi radi, sto shvacas i na cemu si na "ti". Tu sad ne pricamo o tome da trebas nauciti baratati CLI-em na Linuxu vec ako vec zelis preci na Linux - moras prihvatiti neke cinjenice kakve jesu i prilagoditi se. Ako to ne zelis ili nisi sposoban za to - mani se Linuxa jer te u tom slucaju ceka trnje i kamenje.
Staro 12.01.2026., 13:12   #5080
Rtzu
Registered User

Citiraj:
Pothvati kao sto je prelazenje na neceg sto znas na nesto sto neznas zahtjeva ucenje , bez obzira jel to IT ili nesto drugo, jesi li admin ili obican korisnik. Ako si tvrd po pitanju promjena i ne zelis se uciti i prilagoditi onda ostani na onome sto tebi radi, sto shvacas i na cemu si na "ti". Tu sad ne pricamo o tome da trebas nauciti baratati CLI-em na Linuxu vec ako vec zelis preci na Linux - moras prihvatiti neke cinjenice kakve jesu i prilagoditi se. Ako to ne zelis ili nisi sposoban za to - mani se Linuxa jer te u tom slucaju ceka trnje i kamenje.
Sve ovo se slažem s tobom.
Kad budem imao volje i vremena možda ću preći na Linux.
Staro 12.01.2026., 13:19   #5081
Armor
Premium
Moj komp

Armor's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Samo da vam javim da sam riješil problem - potpuno sam zanemaril dva slova u Wi-Fi šifri...
Staro 12.01.2026., 13:23   #5082
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
WinaeroTweaker i ExplorerPatcher ne bi ni na Windows OS-u bili nužni da Microsoft kroz godine nije dovel operativni sustav na taj nivo da se moraju koristiti tzv. third-party aplikacije samo da se vrate i podese nekad dostupne i zapravo u sam OS integrirane opcije i funkcionalnosti. Kaj se ostalih programa tiče, ili postoje Linux nativne verzije ili se pak nude alternative do te mjere da se čak i Foobar (1 - 2) može koristiti bez previše muke.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x14TB WD Red Pro | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 12.01.2026., 13:34   #5083
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Citiraj:
E dragi moj...nije racunalo za tebe Pothvati kao sto je prelazenje na neceg sto znas na nesto sto neznas zahtjeva ucenje , bez obzira jel to IT ili nesto drugo, jesi li admin ili obican korisnik. Ako si tvrd po pitanju promjena i ne zelis se uciti i prilagoditi onda ostani na onome sto tebi radi, sto shvacas i na cemu si na "ti". Tu sad ne pricamo o tome da trebas nauciti baratati CLI-em na Linuxu vec ako vec zelis preci na Linux - moras prihvatiti neke cinjenice kakve jesu i prilagoditi se. Ako to ne zelis ili nisi sposoban za to - mani se Linuxa jer te u tom slucaju ceka trnje i kamenje.
Očito je i školu preskočio pa je odmah znao čitati i pisati i zbrajati.

Je svi mi ostali smo to isisali iz malog nožnog prsta. To su godine i godine sjedenja uz komp i radeći na njegu uz pokušaje, pogreške dok nisi došao do rješenja.

Ah... deca...
Staro 12.01.2026., 13:37   #5084
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor Armor Pregled postova
Samo da vam javim da sam riješil problem - potpuno sam zanemaril dva slova u Wi-Fi šifri...

Staro 12.01.2026., 14:48   #5085
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
A sto bi rekao kako to izgleda na Windowsima?

Programer
Staro 12.01.2026., 15:31   #5086
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Mene zanima koja je to mistična aplikacija koje nema u Debian repozitorijima
Dule je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2026., 15:36   #5087
Rtzu
Registered User

Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
WinaeroTweaker i ExplorerPatcher ne bi ni na Windows OS-u bili nužni da Microsoft kroz godine nije dovel operativni sustav na taj nivo da se moraju koristiti tzv. third-party aplikacije samo da se vrate i podese nekad dostupne i zapravo u sam OS integrirane opcije i funkcionalnosti.
Da. Mnoge postavke se ne mogu postaviti iz Windowsa. Naprimjer želim široki scrollbar jer sam naviknuo stalno koristiti scrollbar, a za to treba WinaeroTweaker. Itd...

Citiraj:
Kaj se ostalih programa tiče, ili postoje Linux nativne verzije ili se pak nude alternative do te mjere da se čak i Foobar (1 - 2) može koristiti bez previše muke.
Znam da postoje alternative, ali neke nisu dobre. Chessbase i Fritz nemaju dobru alternativu u Linuxu.
Staro 12.01.2026., 15:38   #5088
Rtzu
Registered User

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
A sto bi rekao kako to izgleda na Windowsima?
Za Windows također treba dosta znanja i truda da bi ga se učinilo ugodnim.
Ali to znanje već imam pa ne trebam dodatno učiti. Zato mi se još ne da preći na Linux jer bi morao dosta učiti.

Imam Macrium image od W11 sa svim postavkama pa ne trebam ponovo raditi Windows postavke a to mi je dva dana posla.
Staro 12.01.2026., 15:40   #5089
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Citiraj:
Autor Dule Pregled postova
Mene zanima koja je to mistična aplikacija koje nema u Debian repozitorijima
Winaero Tweaker, ExplorerPatcher, PowerToys, CCleaner, O&O ShutUp10++, BS.Player, K-Lite Codec Pack, WPD i hrpu sličnih koje služe isključivo za Windows OS.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x14TB WD Red Pro | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX
Staro 12.01.2026., 15:47   #5090
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Za Windows također treba dosta znanja i truda da bi ga se učinilo ugodnim.
Znaci, suprotno tvojoj originalnoj premisi, nema neke posebne razlike - sve moras (na)uciti...

Programer
Staro 12.01.2026., 15:57   #5091
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Citiraj:
Winaero Tweaker, ExplorerPatcher, PowerToys, CCleaner, O&O ShutUp10++, BS.Player, K-Lite Codec Pack, WPD i hrpu sličnih koje služe isključivo za Windows OS.
Zaboravio si MS word, excel, pp, outlook... photoshop, indesign, illustrator, premiere... 3dstudio max ili kak se već zove...

A imaš tweakera u Debianu za Mate (Mate Tweak)
Staro 12.01.2026., 16:02   #5092
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Mislio sam na native Linux aplikacije za koje je bila rasprava prije par postova da se instaliraju kroz dpkg ili rpm umjesto kroz repozitorije. Naravno da nema zamjene za svaku Windows aplikaciju.
Dule je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2026., 16:05   #5093
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Ma zajebavam se, jer vidite i sami da smo došli do toga da se na Linux ne može prebaciti, ako se taj Linux ne zove Windows 10 ili 11.

U mojem slučaju sve kaj imam na Windows 11 uredno ima ili nativno izdanje ili alternativu na Linuxu.
Staro 12.01.2026., 16:44   #5094
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor Dule Pregled postova
Mislio sam na native Linux aplikacije za koje je bila rasprava prije par postova da se instaliraju kroz dpkg ili rpm umjesto kroz repozitorije. Naravno da nema zamjene za svaku Windows aplikaciju.

Evo svaki dan pokrećem Orcaslicer iz appimagea

Native linux app - kad će debian package?
c-shadow je online   Reply With Quote
Staro Jučer, 15:28   #5095
strikoo
Premium

strikoo's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
strikoo je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 17:43   #5096
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Vredu je 22.3, nadogradil sam jedan svoj desktop i kod majke njezin laptop, tak da je bez brige, a čak su i za LMDE 7 pustili Cinnamon 6.6.
Staro Danas, 06:51   #5097
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Wine 11.0 has officially landed, wrapping up a year of development with more than 6,000 code changes and a broad set of upgrades that touch gaming, desktop behavior, and long-standing architectural work. The biggest milestone is the completion of the new WoW64 model, which is now considered fully supported and allows 32-bit and even 16-bit applications to run in a cleaner way inside 64-bit prefixes. Wine also gains support for the NTSYNC kernel module now bundled in Linux 6.14, which cuts overhead from thread synchronization and should deliver observable performance benefits in games and multi-threaded applications. A single unified wine binary now replaces the old wine64 launcher, and several system behaviors align more closely with modern Windows, including syscall numbering and NT reparse points.

Graphics and desktop integration received more polish, including deeper Vulkan support (up to API 1.4.335), hardware-accelerated H.264 decoding through Direct3D, and further improvements to Wine's Wayland driver, which now supports clipboard operations, IMEs, and shaped windows. X11 users gain better window activation and fullscreen handling, and legacy DirectX features continue to expand under Wine's Vulkan renderer. Device support also moves forward, with better joystick handling, improved Bluetooth visibility and pairing, and working TWAIN scanning on 64-bit apps. Broad multimedia updates, DirectMusic refinements, .NET/XNA improvements, and developer-facing tools round out a release that appears focused on smoothing sharp edges rather than introducing flashy experiments. As always, source is live now and distro packages are rolling out.
Staro Danas, 09:46   #5098
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Ti se zajebavaš, ali nema npr PBO2 tunera za linux koji je meni npr obavezan jer moja ploča nema CO u BIOSu za X3D CPU, samo za obične.

Nije neka greda i bez njega, ali zašto da se više grije i troši ako ne mora.
Mislim da nema ni afterburnera koji mi više ne treba, a mislim da nema ni svih emulatora, a kolega mi je rekao da se posexao pokušavajući upogoniti RDP i da nijedna linux alternativa nije radila (pričam o spajanju sa kućnog linuxa na službeni win komp).

I kad smo kod toga zna li neko neku dobru alternativu za linux za RDP?
Staro Danas, 09:55   #5099
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Kaj se RDP-a tiče, na Linuxu i Windows OS-u imam podešeni Remote Desktop Manager s desecima konekcija na razne VM-ove i sve funkcionira bez problema, neovisno da li je riječ o Linux na Windows ili Windows na Linux konekcijama. Po pitanju Afterburnera, za Radeon modele imaš LACT i to također provjereno radi bez ikakvih zajebancija. Za emulatore i X3D modele nemam pojma, jer ih ne koristim, tak da ne znam iz prve ruke, ali ništa me ne bi čudilo da se sve kaj ti treba na ovaj ili onaj način može posložiti.
Staro Danas, 09:59   #5100
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor Disco Pregled postova
I kad smo kod toga zna li neko neku dobru alternativu za linux za RDP?

Sad će ti reći tu ekipa da koristiš freerdp, remmina i sl.
Iz vlastitog iskustva (i napominjem za moje potrebe) nijedan native linux RDP klijent nije mi radio kako treba.
Trenutno za takav rad kad mi treba vrtim Win10 virtualku (Vbox) i iz nje se spajam na VPN pa RDP dalje gdje mi treba.
c-shadow je online   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na