Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 10.01.2026., 18:51   #5041
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Ono što je nekome mana, drugom je prednost
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2026., 18:55   #5042
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
Isključivanje ažuriranja i nadograđivanja je postalo popularno taman kad je Microsoft odlučil da im je jeftinije i jednostavnije sa svakim updateom dodatno skršiti ionako sjeban sustav, ali kod većine Linux distrubucija taj "Group Policy Disable Windows Update" efekt još nije uzel maha, jer realno nema potrebe. Nažalost za Windows sustave sve ove IoT i LTSC varijacije na temu ne budu dugo preživjele, jer kad-tad budu sve popularne aplikacije prestale nuditi podršku za službeno nepodržane sustave, a Microsoft u međuvremenu ne bude prestal s AI silovanjem, pa samim time ni buduće Windows OS varijante ne budu ništa bolje od ovoga kaj se trenutno servira većini korisnika. Kaj se instalacija tiče, izvršene datoteke se i u Windows okruženju mogu pokrenuti putem Command Prompt ili PowerShell naredbi, jer isto kao i u Linux svijetu, neki put jednostavno ne prolazi klasičnim načinom.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x14TB WD Red Pro | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX

Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. 10.01.2026. u 19:03.
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 10.01.2026., 19:59   #5043
Armor
Premium
Moj komp

Armor's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Na stari (Lenovo V110 15AST laptotp stavil bi neki Linux pa bi molil za pomoć, od kud skinuti i kak to točno pripremiti na USB stick, Rufus sam skinul.
Je dosta 8GB stick?
Staro 10.01.2026., 20:02   #5044
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Dosta je i Rufus je OK, a ISO image skineš sa službenih stranica, bilo Ubuntu, Linux Mint, Fedora, Debian ili neka druga distribucija.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x14TB WD Red Pro | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX
Staro 10.01.2026., 20:11   #5045
Armor
Premium
Moj komp

Armor's Avatar

Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Dosta je i Rufus je OK, a ISO image skineš sa službenih stranica, bilo Ubuntu, Linux Mint, Fedora, Debian ili neka druga distribucija.
Hvala.
Baš sam čital te različitite izvedenice i Mint - MATE Traditional mi se nekak čini najbolji.
Upravo se skida.

Znači Stick i Rufus za ISO?
I samo ubodem u laptop koji je bootan ili ga taj stick i boota?
Staro 10.01.2026., 20:14   #5046
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

U Rufusu odabereš prije skinuti ISO i pustiš nek odradi svoje, pa kad je gotovo, imaš live Linux OS koji je spreman za bootanje, isprobavanje i kasniju instalaciju.

Ovisno o laptopu, u BIOS-u moraš podesiti da se boota s USB sticka ili provjeriš koja točno tipka nudi odabir boot uređaja, pa na taj način dobiš istu stvar.
Staro 10.01.2026., 20:17   #5047
strikoo
Premium

strikoo's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
obični mint sa cinnamon de je idealna početna točka

mate je ok
strikoo je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2026., 20:24   #5048
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Kod mene je skoro pa uvijek Mato...
Staro 10.01.2026., 20:27   #5049
Armor
Premium
Moj komp

Armor's Avatar

Prodajem taj laptop pa hoću da bude nekaj legalno na njemu, a ne znam kak da ostavim nekom legalne windowse bez mojih podataka...

A možda malo i pogledam mogućnosti tog OS-a, sigurno bude se s njim laptop puno lakše nosil nego sa win10
Staro 10.01.2026., 20:27   #5050
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Rtzu Pregled postova
Prva stvar mi je disejblati ažuriranje jer ne želim nikakve promjene na kompu. Promjene često stvore neočekivane probleme.

Pokušavao sam nešto instalirati iz terminala ali bilo je problema, ne sjećam se kojih ali sjećam se da sam se iznervirao i odustao.
Postupak je kompliciran, za razliku od pokretanja exe fajle u Windowsu gdje nema nikakvog pisanja.

Ne želim omalovažiti Linux. Ovdje sam spomenuo manu Linuxa u odnosu na Windows, ali ima dosta i obrnutog gdje je Linux bolji od Windowsa.

Od ovog posta me lovi migrena a bome se i crijeva pocela bunit. Izvini ali - jednostavno ne. Tvoje neznanje nije izlika za koristenje OS-a na za to nepredviden nacin i onda kukanje na forumu. Dakle ajmo redom:

1. Promjene često stvore neočekivane probleme.
> na rolling release distrama mozda da, ali bilo sto stabilno (Debian Stable/Testing, Mint, SuSe, Fedora) u 99,9% slucajeva ne potrga nista. Kako bi onda objasnio cinjenicu da koristim doma Fedoru koju samo azuriram jos od verzije 27 (aktualno 43). Ako te lovi panika instaliras samo sigurnosne zakrpe i mir. Na poslu zadnjih 6 godina vrtim na Workstation masini OpenSuse Leap koji samo dobiva sigurnosne zakrpe i Upgrade na novu verziju . Od 42.3 pred 4 godine preko 15 brancha na 16.0 bez problema. Nikad nijedan problem. E sad dali se nesto moze skrsiti? Naravno. Imao sam slucaj gdje je na Debianu neki updejt skrsio perl lib. Dali je to dovoljan razlog za gornju izjavu? Ne. Dali je problem rijesiv? Je. Cesto dode sa iducim updejtom kroz 1-2 dana.

2. Pokušavao sam nešto instalirati iz terminala ali bilo je problema, ne sjećam se kojih ali sjećam se da sam se iznervirao i odustao.
Postupak je kompliciran, za razliku od pokretanja exe fajle u Windowsu gdje nema nikakvog pisanja.
> sto je tocno komplicirano u
Code:
dpkg -i <app.deb>
ili
Code:
rpm -ivh <app.rpm>
> i uostalom kod svih gore navedenih distri mozes instalirati nativne aplikacije sa pazi sad - dvoklikom misa na rpm ili deb paket (mindblown, znam)

Suma sumarum > sve mi se cini da si koristio neku cunga lunga distru koja nije bas namjenjena za desktop ili noob upotrebu i cudis se sto nesto ne radi a nisi investirao vremena u razumijevanje problematike. To ti je isto ko i auto. Nemozes samo sjesti i "vozit". Trebas najprije nauciti sto je gdje i kako baratati sa vozilom (sustavom u ovom slucaju). Izvini ali nakon toliko stranica na ovoj temi i toliko postova fakat me lovi alergija na postove tipa "nemam pojma stop radim ali ovo ne radi i komplicirano je".

Citiraj:
Autor Armor Pregled postova
Na stari (Lenovo V110 15AST laptotp stavil bi neki Linux pa bi molil za pomoć, od kud skinuti i kak to točno pripremiti na USB stick, Rufus sam skinul.
Je dosta 8GB stick?

Rufus je ok al s obzirom na performanse tog lapa gledaj nekaj sa XFCE/LXDE suceljem. Probaj distre kak je Exiled preporucil ak nebu bas najbolje sljakalo evo ti par perolakih distri:

https://lubuntu.me/
https://puppylinux-woof-ce.github.io/
https://www.linuxliteos.com/
https://antixlinux.com/
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2026., 20:51   #5051
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

s time da na Debianu a vjerojatno i na svim debian distrama ima gdebi koji se instalira pa desna tipka miša na deb datoteku Open with gdebi package installer

A nije ni nuklearna znanost ovo kaj tomek kaže dpkg -i *.deb (za libreoffice to koristim jer ima puno deb-ova u zipu)
Staro 10.01.2026., 22:48   #5052
Armor
Premium
Moj komp

Armor's Avatar

Na kraju bude Mint, ali tek sutra budući da sam napravil glupost - nisam ga imal na punjaču i usred instalacije je krepala baterija 🙄
Nadam se da bude sutra opet normalno bootal stick.

Poslano sa mog motorola edge 50 pro koristeći Tapatalk
Staro 10.01.2026., 23:37   #5053
blackshtef
Premium
Moj komp

blackshtef's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Ja u zadnje vrijeme također gledam da si desktop PC ostavim na Win10 i bude kućni server (plex, file share...) + Steam, a da si na laptopu stavim Linux kao jedini OS. Plan mi je zapravo od ovog Win10 PC-a složiti image/virtualni disk kojeg ću onda vrtiti na virtualboxu na laptopu za neke specifične Windows stvari.
No ostala mi je još jedna (vječna) dilema - koju distribuciju staviti? Zapravo, dvoumim se između Debiana i Fedore (Gnome sučelje).
Guglajući sam vidio je Fedora više optimizirana za developere raznih vrsta, dok je Debian eto stabilna i dobro istestirana distribucija.

Tu dolazim do svojeg pitanja zapravo - koliko je to točno i koliko bi potencijalno bio "zakinut" ako se primjerice bavim nekakvim web-devom, a stavim Debian? Što to Fedora ima, a da Debian nema ili ne može imati?
Radi li se tu samo o nekom početnom setu aplikacija ili je nešto treće u pitanju?
blackshtef je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2026., 07:22   #5054
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor blackshtef Pregled postova
No ostala mi je još jedna (vječna) dilema - koju distribuciju staviti? Zapravo, dvoumim se između Debiana i Fedore (Gnome sučelje).
Guglajući sam vidio je Fedora više optimizirana za developere raznih vrsta, dok je Debian eto stabilna i dobro istestirana distribucija.

Tu dolazim do svojeg pitanja zapravo - koliko je to točno i koliko bi potencijalno bio "zakinut" ako se primjerice bavim nekakvim web-devom, a stavim Debian? Što to Fedora ima, a da Debian nema ili ne može imati?
Radi li se tu samo o nekom početnom setu aplikacija ili je nešto treće u pitanju?

Nimalo. Fedora je u rangu sa Debian Testing/Unstable po pitanju verzija paketa. Debian Stable je odlicna baza za server ali za Desktop bi ipak Testing Branch stavio (ili Unstable ali tu vrijedi ona da se stvari ponekad potrgaju sa nekim updejtom). Fedora je pak vise bleeding edge ali stabilna u 3 pikse marmelade. Debian ima u sluzbenim repozitorijima vise aplikacija od bilo koje distre. Na Fedori kad dodas RPM Fusion repo malo toga fali (za ostalo tu je flatpak). Sto god od te dvije distre da odaberes nemozes pogrijesiti. Imaj na umu samo da je Debian vise puristicki pa se moze desiti da ti nekaj od hardwera nece radit kak spada dok ne instaliras firmweare iz non-free-firmware repozitorija. Sprobaj oba pa vidi koji ti dugorocno bolje pase.
Staro 11.01.2026., 07:39   #5055
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Where some are sick of AI usage, others are sick of debate about AI usage. And when it comes to mentioning the use of LLMs in kernel documentation, Linux creator Linus Torvalds seems to be very much in the latter camp.
As reported by The Register, Linux kernel engineer for Oracle, Lorenzo Stoakes, recently critiqued Torvalds, arguing that AI tools are not the same as any other tool and need unique documentation and flagging. Stoakes then replied to Dave Hansen, kernel hacker at Intel, saying, "We're noticing a lot more LLM slop than we used to. It is becoming more and more of an issue."
Stoakes argues LLMs have had a negative impact in many areas, "for which you need only take a cursory glance at the world to observe". Furthering this point, Stoakes says, "Thinking LLMs are 'just another tool' is to say effectively that the kernel is immune from this. Which seems to me a silly position."
> 'There is *zero* point in talking about AI slop. That's just plain stupid': Linus Torvalds weighs in on AI debate in Linux kernel documentation

Citiraj:
The European Commission (EC) has opened a 'call for evidence' (via LWN.net) to inform the "European Open Digital Ecosystem Strategy." In other words, it's looking for experts and relevant parties to help it figure out how to push towards open source software.
This has the SteamOS-loving and Linux-pining part of myself getting all excitable on a Friday afternoon, because any movement towards open source software can only mean more publicity and acceptance of, and potentially even funding in, open source projects in general, including Linux and its gaming-related off-shoots like SteamOS, Bazzite, and Nobara.
According to the EC, the European Open Digital Ecosystem Strategy it's looking to create will set out "a strategic approach to the open source sector in the EU that addresses the importance of open source as a crucial contribution to EU technological sovereignty, security and competitiveness".
> Looks like the EU is getting serious about open source, which could eventually spell good news for Linux and hopefully gaming distros
Staro 11.01.2026., 10:12   #5056
Armor
Premium
Moj komp

Armor's Avatar

Stavil sam ujutro Mint ali imam problem sa spajanjem na Wi-Fi mrežu - dok mi je sinoć tijekom instalacije uredno spojilo.

Šifra je 100% točna, provjereno nekoliko puta, baca mi grešku:

"Potrebna je ovjera bežične mreže"

Zbog čega to i kak popraviti?
Staro 11.01.2026., 10:29   #5057
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Stavil sam ujutro Mint ali imam problem sa spajanjem na Wi-Fi mrežu - dok mi je sinoć tijekom instalacije uredno spojilo.

Šifra je 100% točna, provjereno nekoliko puta, baca mi grešku:

"Potrebna je ovjera bežične mreže"

Zbog čega to i kak popraviti?
Ako je lozinka sigurno tocna rekao bih da odgovarajuci firmware fali za WLAN cip. Dali imas internet ako spojis LAN kablom na router? Ak da povuci prek LAN-a azuriranja pa vidi hoce li onda radit. I output ovih komandi drmni da vidimo kaj se dogada:

Code:
dmesg
lspci
Staro 11.01.2026., 10:34   #5058
Armor
Premium
Moj komp

Armor's Avatar

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Ako je lozinka sigurno tocna rekao bih da odgovarajuci firmware fali za WLAN cip. Dali imas internet ako spojis LAN kablom na router? Ak da povuci prek LAN-a azuriranja pa vidi hoce li onda radit. I output ovih komandi drmni da vidimo kaj se dogada:

Code:
dmesg
lspci
Nemam doma niti jedan lan kabel, ali sinoć je radilo, znači da prima/ima.

Kak/kam da unesem taj kod?
Staro 11.01.2026., 11:02   #5059
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Nemam doma niti jedan lan kabel, ali sinoć je radilo, znači da prima/ima.

Kak/kam da unesem taj kod?

U terminal.
Staro 11.01.2026., 11:18   #5060
Armor
Premium
Moj komp

Armor's Avatar

Citiraj:
U terminal.
Evo kaj dobijem (plus dal sam ispravno instaliral, odabral sam OEM for manufactures), ni tu drugu komandu mi ne prizna;
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_20260111_101349368_HDR.jpg‎
Views:	40
Size:	4.53 MB
ID:	28629   Click image for larger version

Name:	IMG_20260110_202721817_HDR.jpg‎
Views:	34
Size:	3.66 MB
ID:	28630  
Staro 11.01.2026., 11:23   #5061
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Evo kaj dobijem (plus dal sam ispravno instaliral, odabral sam OEM for manufactures), ni tu drugu komandu mi ne prizna;

Pogledaj kaj tipkas a kaj sam napisal da utipkas . Si 100% siguran da je lozinka tocna za WLAN? Upisao u tekst editor pa copy/paste? dmesg ak ne nalazi lupi sudo ispred.
Staro 11.01.2026., 11:37   #5062
blackshtef
Premium
Moj komp

blackshtef's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Nimalo. Fedora je u rangu sa Debian Testing/Unstable po pitanju verzija paketa. Debian Stable je odlicna baza za server ali za Desktop bi ipak Testing Branch stavio (ili Unstable ali tu vrijedi ona da se stvari ponekad potrgaju sa nekim updejtom). Fedora je pak vise bleeding edge ali stabilna u 3 pikse marmelade. Debian ima u sluzbenim repozitorijima vise aplikacija od bilo koje distre. Na Fedori kad dodas RPM Fusion repo malo toga fali (za ostalo tu je flatpak). Sto god od te dvije distre da odaberes nemozes pogrijesiti. Imaj na umu samo da je Debian vise puristicki pa se moze desiti da ti nekaj od hardwera nece radit kak spada dok ne instaliras firmweare iz non-free-firmware repozitorija. Sprobaj oba pa vidi koji ti dugorocno bolje pase.
Više mislim baš na ovo "Fedora je više bleeding edge" - kako to konkretno izgleda (u usporedbi s Debianom ili bilo kojom drugom distribucijom)? Lupam, dođe s već instaliranim aplikacijama koje se vrte među developerima, dok na drugim distribucijama moram ručno sve podesiti?
Baš ovo što kažeš za neki xy hardware koji bi mogao raditi probleme na Debianu - znači da Fedora (ili neka treća distra) dolazi s nekim "driverima" koji će podržati širi spektar stvari koje piknem u komp, dok ću se na Debianu (ili opet nekoj trećoj distri) morati više pomučiti da proradi?
Možda ne objašnjavam najtočnije što me muči Što jednu distribuciju čini "bleeding edge", a drugu ne?

Generalno, više naginjem Debianu (probao sam na virtualkama i debian i fedoru i mint), čisto jer eto, nekako mi se više uklapa u filozofiju
I zapravo bih koristio stable verzije, nije server u pitanju nego daily desktop surfanje i drljanje u PHP/MySQL-u (svjestan sam da je za taj spektar aktivnosti dovoljna baš bilo koja distra - kažem, više me ovo gore zanima).
blackshtef je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2026., 12:06   #5063
strikoo
Premium

strikoo's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
debian stable all the way. Trixi je izasao prije koji mjesec, nije sad da su paketi stari 7 godina. svake dvije izlazi nova verzija. in-place upgrade ide bez problema i sluzbeno je podrzan.

non-free-firmware je ukljucen vec neko vrijeme po defaultu, ako hardware radi na linuxu, radit ce i na debianu.

ako instaliras gnome verziju, dobit ces neke stvari predinstalirane, ostale instaliras ili iz sluzbenog repozitorija ili vanjskog repoa ili deb paket ili appimage ili flatpak ili sto vec...

za php ima sury repo
https://deb.sury.org/
sa hrpom verzija php-a i svi su podrzani i krpaju se

mysql ima svoj repo, dok u trixe sluzbenom repu dolazi mariadb

takoder postoji i extrepo i backports itd.

Kad instaliras i ako zapnes, tu smo.

btw, ovaj iso skini
https://cdimage.debian.org/debian-cd...md64-gnome.iso

Zadnje izmijenjeno od: strikoo. 11.01.2026. u 12:11.
strikoo je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2026., 12:58   #5064
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Ja stavljam na laptope Mint LMDE 7, to je bazirano na zadnjem Debianu 13

Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Staro 11.01.2026., 14:55   #5065
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor blackshtef Pregled postova
Više mislim baš na ovo "Fedora je više bleeding edge" - kako to konkretno izgleda (u usporedbi s Debianom ili bilo kojom drugom distribucijom)? Lupam, dođe s već instaliranim aplikacijama koje se vrte među developerima, dok na drugim distribucijama moram ručno sve podesiti?
Baš ovo što kažeš za neki xy hardware koji bi mogao raditi probleme na Debianu - znači da Fedora (ili neka treća distra) dolazi s nekim "driverima" koji će podržati širi spektar stvari koje piknem u komp, dok ću se na Debianu (ili opet nekoj trećoj distri) morati više pomučiti da proradi?
Možda ne objašnjavam najtočnije što me muči Što jednu distribuciju čini "bleeding edge", a drugu ne?

Generalno, više naginjem Debianu (probao sam na virtualkama i debian i fedoru i mint), čisto jer eto, nekako mi se više uklapa u filozofiju
I zapravo bih koristio stable verzije, nije server u pitanju nego daily desktop surfanje i drljanje u PHP/MySQL-u (svjestan sam da je za taj spektar aktivnosti dovoljna baš bilo koja distra - kažem, više me ovo gore zanima).

Muce te problemi koji ne postoje. Sa oba OS-a mozes isto postici, iste aplikacije instalirat, podrzan je isti hardwer (citaj: isti "driveri" odnosno kernel moduli). Razlika je kako jer su filozofije malo razlicite. Uzmi Virtualbox, instaliraj Debian Testing u jednu virtualku i Fedoru u drugu, igraj se par dana i instaliraj na komp onu distru koja ti bolje pase. Oba OS-a su stabilni ko kamen. Simple as that. Moj izbor je zadnjih 10 godina Fedora, ali da sutra nestane bez imalo razmisljanje bi puknuo Debian (Sid/Unstable) na kantu.
Staro 11.01.2026., 15:12   #5066
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Ovako, počeo sam s Ubuntu 4 ako se ne varam (znači davno je bilo). Vozio dok nisam odlučio prijeći na Debian koji vozim već jako dugo. Ne znam s kojom verzijom sam počeo.

Meni radi sve što mi treba, prebacio se uspješno na alternativne programe. Recimo Inkscape ako trebam baš nekaj nacrtati. Gimp za fotke.

Uspješno koristim LAMP (apache+php+mariadb). Glazba, video, stream,... Za sada mi sve radi kaj koristim. I da vozim Stable verziju. Upgrade s 12 na 13 protekao bez problema.

Eno Proxmox na NUC-evima.

Debian čak i na par VPS-ova kaj koristim.
Staro 11.01.2026., 16:54   #5067
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp

Mario92's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Fedora KDE - KDE je gadan u tri pizde materine, baš grd DE, ali za sad imam najmanje problema s njim.

Ryzen 7 5700G

AsRock B550 Pro4

HyperX Fury DDR4 3000MHz (4 x 16GB)

Kingston A2000 1TB NVMe

Intel 660p 1TB NVMe

Fortron Hexa 400W

Random PC case

Proxmox VE

95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Fujitsu U7311

Intel i5 1135G7

16GB DDR4 3200MHz

SK Hynix P31 Gold 1TB

13.3" FHD IPS

Mario92 je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2026., 18:19   #5068
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Ovo je lose.

Citiraj:
Andreas Tille further shined light on the issue today within the Bits from the DPL. He explained of the situation with no Data Protection Team members:
Citiraj:
"As you may have read in my recent call for volunteers, Debian currently has no active Data Protection Team. All previous delegates have stepped back, and the delegation has therefore been revoked.

This leaves Debian without a dedicated team to handle data protection and privacy-related matters, which is not a sustainable situation. I would very much welcome volunteers who are interested in data protection and privacy to help re-establish the team.

Several people asked for more detail about what the role involves. A working knowledge of data protection, in particular the GDPR, is essential. In practice, the workload has been low: the team handled four requests in 2025. Additional proactive work, such as improving the privacy policy or advising teams on data-handling workflows, is welcome but optional and can be shaped by the interests of the volunteers.

The previous team stepped back mainly due to a lack of capacity and enthusiasm to take the work further, not because of specific problems. There are no formal external relationships, no requirement to be in a specific location, and some handover support is available if needed.

This is a role which requires trust. An established track record within the Debian community is therefore important, and it may be difficult for someone who has only very recently become a Debian Developer to take on this role immediately. Since formal delegations can only be made to Debian Developers, this status is a requirement for the role."

> There Is No One Left On Debian's Data Protection Team
Staro 11.01.2026., 19:09   #5069
Rtzu
Registered User

Datum registracije: Jul 2020
Citiraj:
Tvoje neznanje nije izlika za koristenje OS-a na za to nepredviden nacin i onda kukanje na forumu.
Malo znam o Linuxu. Postoje problemi koji stručnjacima nisu problemi a prosječnim korisnicima jesu. Pojma nemam što je to dpkg i rpm.

Citiraj:
koristim doma Fedoru koju samo azuriram jos od verzije 27... Nikad nijedan problem.
Pojam "problem" je relativan. Meni je problem bilo kakva promjena koja je nastala nakon updejta. Ne mora to biti nekakav bug ili da nešto ne radi. Dovoljno je da mi nešto izgleda drugačije pa da moram gubiti vrijeme da nešto pronađem ili da kontroliram jesu li sve moje postavke ostale iste. Ne želim da mi sustav radi bilo kakve promjene nakon što sam ja uradio svoje postavke i naviknuo se na njih.

Citiraj:
E sad dali se nesto moze skrsiti? Naravno. Imao sam slucaj gdje je na Debianu neki updejt skrsio perl lib. Dali je to dovoljan razlog za gornju izjavu? Ne.
To jes dovoljan razlog. Bilo koji problem je dovoljan razlog.

Citiraj:
Dali je problem rijesiv? Je. Cesto dode sa iducim updejtom kroz 1-2 dana
Možda će doći a možda i neće. A ako disejblam ažuriranje onda me ne zanima hoće li oni riješiti problem, jer sam izbjegao problem.

Citiraj:
> sto je tocno komplicirano u
Code:
dpkg -i <app.deb>
ili
Code:
rpm -ivh <app.rpm>
> i uostalom kod svih gore navedenih distri mozes instalirati nativne aplikacije sa pazi sad - dvoklikom misa na rpm ili deb paket
To sam radio prije 5 godina i ne sjećam se postupka ali znam da nije bilo tako jednostavno. Moguće da je zbog mog neznanja.

Citiraj:
Suma sumarum > sve mi se cini da si koristio neku cunga lunga distru koja nije bas namjenjena za desktop ili noob upotrebu i cudis se sto nesto ne radi a nisi investirao vremena u razumijevanje problematike.
Kratko sam isprobao Kubuntu, Endeavour, Antix, Mx, Mint, Manjaro, a malo dulje sam koristio KdeNeon i Q4os.
Kod svih je bio problem ograničen izbor aplikacija i nedostatak portabilnosti.

Citiraj:
fakat me lovi alergija na postove tipa "nemam pojma stop radim ali ovo ne radi i komplicirano je".
Ono što je stručnjaku jednostavno laiku je komplicirano. Meni jes komplicirano.

Ali čak i ako to zanemarim i dalje ostaje glavni problem a to je nedostatak nekih aplikacija na koje sam naviknuo i nedostatak portabilnosti.
Rtzu je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2026., 19:22   #5070
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Zapisuj si za početak kaj koja komanda radi i uči. Windowsi se još dan danas uče jer tam je sve zbrda zdola pogotovo u W11.

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na