|
|||||||||||
|
|
#5042 |
|
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Isključivanje ažuriranja i nadograđivanja je postalo popularno taman kad je Microsoft odlučil da im je jeftinije i jednostavnije sa svakim updateom dodatno skršiti ionako sjeban sustav, ali kod većine Linux distrubucija taj "Group Policy Disable Windows Update" efekt još nije uzel maha, jer realno nema potrebe. Nažalost za Windows sustave sve ove IoT i LTSC varijacije na temu ne budu dugo preživjele, jer kad-tad budu sve popularne aplikacije prestale nuditi podršku za službeno nepodržane sustave, a Microsoft u međuvremenu ne bude prestal s AI silovanjem, pa samim time ni buduće Windows OS varijante ne budu ništa bolje od ovoga kaj se trenutno servira većini korisnika. Kaj se instalacija tiče, izvršene datoteke se i u Windows okruženju mogu pokrenuti putem Command Prompt ili PowerShell naredbi, jer isto kao i u Linux svijetu, neki put jednostavno ne prolazi klasičnim načinom.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x8TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. 10.01.2026. u 19:03. |
|
|
|
|
|
#5044 |
|
McG
|
Dosta je i Rufus je OK, a ISO image skineš sa službenih stranica, bilo Ubuntu, Linux Mint, Fedora, Debian ili neka druga distribucija.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x8TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX |
|
|
|
|
|
#5045 | |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2008
|
Citiraj:
Baš sam čital te različitite izvedenice i Mint - MATE Traditional mi se nekak čini najbolji. Upravo se skida. Znači Stick i Rufus za ISO? I samo ubodem u laptop koji je bootan ili ga taj stick i boota? |
|
|
|
|
|
|
#5046 |
|
McG
|
U Rufusu odabereš prije skinuti ISO i pustiš nek odradi svoje, pa kad je gotovo, imaš live Linux OS koji je spreman za bootanje, isprobavanje i kasniju instalaciju. Ovisno o laptopu, u BIOS-u moraš podesiti da se boota s USB sticka ili provjeriš koja točno tipka nudi odabir boot uređaja, pa na taj način dobiš istu stvar.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x8TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX |
|
|
|
|
|
#5047 |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
obični mint sa cinnamon de je idealna početna točka mate je ok |
|
|
|
|
|
#5048 |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Kod mene je skoro pa uvijek Mato...
|
|
|
#5049 |
|
Premium
|
Prodajem taj laptop pa hoću da bude nekaj legalno na njemu, a ne znam kak da ostavim nekom legalne windowse bez mojih podataka... A možda malo i pogledam mogućnosti tog OS-a, sigurno bude se s njim laptop puno lakše nosil nego sa win10 |
|
|
|
|
|
#5050 | ||
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Od ovog posta me lovi migrena a bome se i crijeva pocela bunit. Izvini ali - jednostavno ne. Tvoje neznanje nije izlika za koristenje OS-a na za to nepredviden nacin i onda kukanje na forumu. Dakle ajmo redom: 1. Promjene često stvore neočekivane probleme. > na rolling release distrama mozda da, ali bilo sto stabilno (Debian Stable/Testing, Mint, SuSe, Fedora) u 99,9% slucajeva ne potrga nista. Kako bi onda objasnio cinjenicu da koristim doma Fedoru koju samo azuriram jos od verzije 27 (aktualno 43). Ako te lovi panika instaliras samo sigurnosne zakrpe i mir. Na poslu zadnjih 6 godina vrtim na Workstation masini OpenSuse Leap koji samo dobiva sigurnosne zakrpe i Upgrade na novu verziju . Od 42.3 pred 4 godine preko 15 brancha na 16.0 bez problema. Nikad nijedan problem. E sad dali se nesto moze skrsiti? Naravno. Imao sam slucaj gdje je na Debianu neki updejt skrsio perl lib. Dali je to dovoljan razlog za gornju izjavu? Ne. Dali je problem rijesiv? Je. Cesto dode sa iducim updejtom kroz 1-2 dana. 2. Pokušavao sam nešto instalirati iz terminala ali bilo je problema, ne sjećam se kojih ali sjećam se da sam se iznervirao i odustao. Postupak je kompliciran, za razliku od pokretanja exe fajle u Windowsu gdje nema nikakvog pisanja. > sto je tocno komplicirano u Code:
dpkg -i <app.deb> Code:
rpm -ivh <app.rpm> Suma sumarum > sve mi se cini da si koristio neku cunga lunga distru koja nije bas namjenjena za desktop ili noob upotrebu i cudis se sto nesto ne radi a nisi investirao vremena u razumijevanje problematike. To ti je isto ko i auto. Nemozes samo sjesti i "vozit". Trebas najprije nauciti sto je gdje i kako baratati sa vozilom (sustavom u ovom slucaju). Izvini ali nakon toliko stranica na ovoj temi i toliko postova fakat me lovi alergija na postove tipa "nemam pojma stop radim ali ovo ne radi i komplicirano je". Citiraj:
Rufus je ok al s obzirom na performanse tog lapa gledaj nekaj sa XFCE/LXDE suceljem. Probaj distre kak je Exiled preporucil ak nebu bas najbolje sljakalo evo ti par perolakih distri: https://lubuntu.me/ https://puppylinux-woof-ce.github.io/ https://www.linuxliteos.com/ https://antixlinux.com/ |
||
|
|
|
|
|
#5051 |
|
Premium
|
s time da na Debianu a vjerojatno i na svim debian distrama ima gdebi koji se instalira pa desna tipka miša na deb datoteku Open with gdebi package installer A nije ni nuklearna znanost ovo kaj tomek kaže dpkg -i *.deb (za libreoffice to koristim jer ima puno deb-ova u zipu)
|
|
|
#5052 |
|
Premium
|
Na kraju bude Mint, ali tek sutra budući da sam napravil glupost - nisam ga imal na punjaču i usred instalacije je krepala baterija 🙄 Nadam se da bude sutra opet normalno bootal stick. Poslano sa mog motorola edge 50 pro koristeći Tapatalk |
|
|
|
|
|
#5053 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Ja u zadnje vrijeme također gledam da si desktop PC ostavim na Win10 i bude kućni server (plex, file share...) + Steam, a da si na laptopu stavim Linux kao jedini OS. Plan mi je zapravo od ovog Win10 PC-a složiti image/virtualni disk kojeg ću onda vrtiti na virtualboxu na laptopu za neke specifične Windows stvari. No ostala mi je još jedna (vječna) dilema - koju distribuciju staviti? Zapravo, dvoumim se između Debiana i Fedore (Gnome sučelje). Guglajući sam vidio je Fedora više optimizirana za developere raznih vrsta, dok je Debian eto stabilna i dobro istestirana distribucija. Tu dolazim do svojeg pitanja zapravo - koliko je to točno i koliko bi potencijalno bio "zakinut" ako se primjerice bavim nekakvim web-devom, a stavim Debian? Što to Fedora ima, a da Debian nema ili ne može imati? Radi li se tu samo o nekom početnom setu aplikacija ili je nešto treće u pitanju? |
|
|
|
|
|
#5054 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Nimalo. Fedora je u rangu sa Debian Testing/Unstable po pitanju verzija paketa. Debian Stable je odlicna baza za server ali za Desktop bi ipak Testing Branch stavio (ili Unstable ali tu vrijedi ona da se stvari ponekad potrgaju sa nekim updejtom). Fedora je pak vise bleeding edge ali stabilna u 3 pikse marmelade. Debian ima u sluzbenim repozitorijima vise aplikacija od bilo koje distre. Na Fedori kad dodas RPM Fusion repo malo toga fali (za ostalo tu je flatpak). Sto god od te dvije distre da odaberes nemozes pogrijesiti. Imaj na umu samo da je Debian vise puristicki pa se moze desiti da ti nekaj od hardwera nece radit kak spada dok ne instaliras firmweare iz non-free-firmware repozitorija. Sprobaj oba pa vidi koji ti dugorocno bolje pase. |
|
|
|
|
|
|
#5055 | ||
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
|
|
|
|
|
#5056 |
|
Premium
|
Stavil sam ujutro Mint ali imam problem sa spajanjem na Wi-Fi mrežu - dok mi je sinoć tijekom instalacije uredno spojilo. Šifra je 100% točna, provjereno nekoliko puta, baca mi grešku: "Potrebna je ovjera bežične mreže" Zbog čega to i kak popraviti? |
|
|
|
|
|
#5057 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Code:
dmesg lspci |
|
|
|
|
|
|
#5058 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Kak/kam da unesem taj kod? |
|
|
|
|
|
|
#5061 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Pogledaj kaj tipkas a kaj sam napisal da utipkas . Si 100% siguran da je lozinka tocna za WLAN? Upisao u tekst editor pa copy/paste? dmesg ak ne nalazi lupi sudo ispred. |
|
|
|
|
|
|
#5062 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Baš ovo što kažeš za neki xy hardware koji bi mogao raditi probleme na Debianu - znači da Fedora (ili neka treća distra) dolazi s nekim "driverima" koji će podržati širi spektar stvari koje piknem u komp, dok ću se na Debianu (ili opet nekoj trećoj distri) morati više pomučiti da proradi? Možda ne objašnjavam najtočnije što me muči Što jednu distribuciju čini "bleeding edge", a drugu ne?Generalno, više naginjem Debianu (probao sam na virtualkama i debian i fedoru i mint), čisto jer eto, nekako mi se više uklapa u filozofiju ![]() I zapravo bih koristio stable verzije, nije server u pitanju nego daily desktop surfanje i drljanje u PHP/MySQL-u (svjestan sam da je za taj spektar aktivnosti dovoljna baš bilo koja distra - kažem, više me ovo gore zanima). |
|
|
|
|
|
|
#5063 |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
debian stable all the way. Trixi je izasao prije koji mjesec, nije sad da su paketi stari 7 godina. svake dvije izlazi nova verzija. in-place upgrade ide bez problema i sluzbeno je podrzan. non-free-firmware je ukljucen vec neko vrijeme po defaultu, ako hardware radi na linuxu, radit ce i na debianu. ako instaliras gnome verziju, dobit ces neke stvari predinstalirane, ostale instaliras ili iz sluzbenog repozitorija ili vanjskog repoa ili deb paket ili appimage ili flatpak ili sto vec... za php ima sury repo https://deb.sury.org/ sa hrpom verzija php-a i svi su podrzani i krpaju se mysql ima svoj repo, dok u trixe sluzbenom repu dolazi mariadb takoder postoji i extrepo i backports itd. Kad instaliras i ako zapnes, tu smo. btw, ovaj iso skini https://cdimage.debian.org/debian-cd...md64-gnome.iso Zadnje izmijenjeno od: strikoo. 11.01.2026. u 12:11. |
|
|
|
|
|
#5064 |
|
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
Ja stavljam na laptope Mint LMDE 7, to je bazirano na zadnjem Debianu 13 Sent from my SM-S931B using Tapatalk
|
|
|
#5065 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Muce te problemi koji ne postoje. Sa oba OS-a mozes isto postici, iste aplikacije instalirat, podrzan je isti hardwer (citaj: isti "driveri" odnosno kernel moduli). Razlika je kako jer su filozofije malo razlicite. Uzmi Virtualbox, instaliraj Debian Testing u jednu virtualku i Fedoru u drugu, igraj se par dana i instaliraj na komp onu distru koja ti bolje pase. Oba OS-a su stabilni ko kamen. Simple as that. Moj izbor je zadnjih 10 godina Fedora, ali da sutra nestane bez imalo razmisljanje bi puknuo Debian (Sid/Unstable) na kantu. |
|
|
|
|
|
|
#5066 |
|
Premium
|
Ovako, počeo sam s Ubuntu 4 ako se ne varam (znači davno je bilo). Vozio dok nisam odlučio prijeći na Debian koji vozim već jako dugo. Ne znam s kojom verzijom sam počeo. Meni radi sve što mi treba, prebacio se uspješno na alternativne programe. Recimo Inkscape ako trebam baš nekaj nacrtati. Gimp za fotke. Uspješno koristim LAMP (apache+php+mariadb). Glazba, video, stream,... Za sada mi sve radi kaj koristim. I da vozim Stable verziju. Upgrade s 12 na 13 protekao bez problema. Eno Proxmox na NUC-evima. Debian čak i na par VPS-ova kaj koristim.
|
|
|
#5068 | ||
|
White Rabbit
|
Ovo je lose. Citiraj:
> There Is No One Left On Debian's Data Protection Team |
||
|
|
|
|
|
#5069 | |||||||
|
Registered User
Datum registracije: Jul 2020
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Kod svih je bio problem ograničen izbor aplikacija i nedostatak portabilnosti. Citiraj:
Ali čak i ako to zanemarim i dalje ostaje glavni problem a to je nedostatak nekih aplikacija na koje sam naviknuo i nedostatak portabilnosti. |
|||||||
|
|
|
|
|
#5070 |
|
Premium
|
Zapisuj si za početak kaj koja komanda radi i uči. Windowsi se još dan danas uče jer tam je sve zbrda zdola pogotovo u W11.
|
![]() |
|
|