Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 30.07.2025., 09:53   #82561
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova
Iznimka *NE* koja potvrđuje pravilo.
Mislim, kum je sam po sebi iznimka

Taj nebi dopustio da mu handler ostane dužan nema te šanse, tako i pristupa problemu, možda je zato

**korekcija quotea
Staro 30.07.2025., 10:27   #82562
generic
Premium
Moj komp

generic's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
@generic
Do sada nitko nije rekao ništa u vezi fizičkih osoba. Svi su govorili samo o pravnim.
Da, znam za te najave, međutim zanima me dio iz članka:
https://glas-slavonije.hr/mozaik/aut...i-obrte-706503

Citiraj:
Ovogodišnji iznos za sufinanciranje električnih vozila izdašniji je nego 2024., s 15 milijuna eura skočio je na 21. Počela je utrka zvana najbrži prst, a interes je bio golem, pa su se poticaji razgrabili doslovno za nekoliko sati.
Po ovome ispada da je natječaj već prošao

Citiraj:
@wolv
Pogledaj temeprature ulja i vode na drugom linku - 254/238 F (123/114 C)
Meni se te temperature ne čine nešto pretjerano visokima.
generic je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2025., 11:36   #82563
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Bojim se pomisliti kako izgleda ulje nakon 25-30kkm u TeDeIju. To vjerojatno odmah nakon izmjene izgleda opet crno čim upališ motor koliko čađe je ostalo u onih pola litre-litru ulja koje zaostane u kojekakvim mjestima u motoru što se ne spušta u karter.
Nemam pojma, ja na BMW-u mijenjam jednog godišnje ili svakih 15-18 000 km.
TDI Tiguan nije imao velikih problema sa time, ali sa misterioznim gubitkom rashladne tekućine i slično mogao bi knjigu napisati.

Citiraj:
Autor Juice Pregled postova
Tiguani dolaze sa Hankook ili Kumho.
Kažem ti iz prve ruke početkom prosinca kada preuzmem novog Tiguan.
Ja bi se zakleo da nije ni Hankook ni Kumho nego nešto treće, kad su mi rekli marku guma ostao sam WTF.
Na trenutnom Tiguanu su mi ljetne Michelin Primacy 4+ i zimske Dunlop Winter sport , mijenjamo staro za novo, i već gledam kako ću montirati gume od novog Tiguana na stari Tiguan.
Više mi se isplati ostaviti moje stare Micheline i Dunlop gume nego njihove nove gume.
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2025., 11:41   #82564
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Tiguani i Terramari su neko vrijeme dolazili sa LingLong gumama ako si odabrao 19" kotače.

Meni je auto došao sa rezervnom LingLong gumom.
zgmmax je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2025., 11:53   #82565
robimarko-bug
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2013
Renault ispadne onda premium, Captur došao na Michelinkama e-Primacy 2 jer su 19", za 17" i 18" idu Continentalke (Naravno onaj EcoDrek)
robimarko-bug je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2025., 12:02   #82566
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Moguće, čak i vrlo vjerojatno.
Update:

Kako mi je auto ispred ureda parkiran išao provjeriti i vidim da je prva desna bila djelomično ispuhana pa je napumpao pošto imam kompresor u autu standardno.

Vidjet ću kod vulkanizera, moguće pokupljeno neko smeće od čavla/šarafa/nečega na cesti kaj je ispalo.

I da prednje su stavljene iza a zadnje na prvu. Sad moram vidjeti kako da ih i pravilno prijavim u sustav.

Imam doma onaj TPMS uređaj.
Staro 30.07.2025., 12:15   #82567
vga killer
Treba kaj skurit??

vga killer's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Meni je Twingo došao sa Mišelin Primacy 4 i nakon jedne sezone sam ih maknuo s auta i stavio Kumho....auto se preporodio.
S Mišelinkama je bio opasan po život po mokrome kolko je bacao guzicu.
vga killer je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2025., 13:01   #82568
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Je je, ajmo svi kumho kupovat. Nit modela gume, nit dimenzija.

Ko onaj Štef iz Bistre, kak je u birtiji nahvalil nexen gume, jer nakon goodyear zimskih ove sad po vertikali idu, ne moraš se ni trudit.

Štef je 5 godina prije popljuval i zimske mišelinke i zaklel se u sava eskimo s3.

Koje god gume starije od 2 godine zamijenimo s friškima, but će bolje. Sam je pitanje koliko dugo.
Staro 30.07.2025., 13:34   #82569
Tumor
prof.dr. gospodar svemira
Moj komp

Tumor's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Citiraj:
Autor zgmmax Pregled postova
Tiguani i Terramari su neko vrijeme dolazili sa LingLong gumama ako si odabrao 19" kotače.

Meni je auto došao sa rezervnom LingLong gumom.
Vidis, nisam ni pogledao kakva je rezervna guma, bas bi mogao.
Moj je sa 20' kotacima, bas me zanima sta je u rezervi
Staro 30.07.2025., 13:38   #82570
bertone
Premium
Moj komp

bertone's Avatar

Datum registracije: Mar 2010
Citiraj:
Autor Router Pregled postova
Da,budget Hankok, dakle ni za Hankok vise nemaju za ova “povoljnija” vozila od cca 34t €
Zanimljivo, meni je Ford Kuga došla sa Bridgestone Turanzom, a auto je bio jeftiniji od 34k€
bertone je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2025., 13:57   #82571
vga killer
Treba kaj skurit??

vga killer's Avatar

Citiraj:
Je je, ajmo svi kumho kupovat. Nit modela gume, nit dimenzija.

Ko onaj Štef iz Bistre, kak je u birtiji nahvalil nexen gume, jer nakon goodyear zimskih ove sad po vertikali idu, ne moraš se ni trudit.

Štef je 5 godina prije popljuval i zimske mišelinke i zaklel se u sava eskimo s3.

Koje god gume starije od 2 godine zamijenimo s friškima, but će bolje. Sam je pitanje koliko dugo.
Ajd ne trabunjaj bzvz i pročitaj s razumijevanjem.
Jedna sezona, a ne dve....znaci ni 6 mjeseci

Auto je došao s njima i zimskim setom Conti 870. Čim sam ih stavio na auto na proljeće se auto lošije ponašao na mokrom i kak je vrijeme prolazilo bilo je bilo sve gore i gore, doslovno nisi smio gas pogledati...i nisam jedini koji je na njima imao problema sa Twingom.
I eto, sad su na autu dve godine pa i dalje su bolje nego kad su Mišelinke bile nove.

Kumho PS71 sam probao i na Insigniji i guma je jako dobra, pogotovo za cijenu. Sigurno ima i boljih, al za mid range koji sam trebao je odlična.
Staro 30.07.2025., 14:09   #82572
Router
Hejter

Datum registracije: Mar 2005
Citiraj:
Autor bertone Pregled postova
Zanimljivo, meni je Ford Kuga došla sa Bridgestone Turanzom, a auto je bio jeftiniji od 34k€
Ford je još sila 👌 Susjed je na Kugi phev dobio cjelogodisnje Bridgestone bez doplate čak.

Prije par mjeseci su u firmi dosle nove octavie, one sa osnovnom opremom su imale na 205 60 16 Kumho a na srednjoj Selection 205 55 17 Continental.
Router je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2025., 14:22   #82573
Colop
Premium

Citiraj:
Ford je još sila 👌 Susjed je na Kugi phev dobio cjelogodisnje Bridgestone bez doplate čak.

Prije par mjeseci su u firmi dosle nove octavie, one sa osnovnom opremom su imale na 205 60 16 Kumho a na srednjoj Selection 205 55 17 Continental.

Eco šit ili nešto pristojno?
Staro 30.07.2025., 14:32   #82574
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor zgmmax Pregled postova
Pa neko je tu napisao da su motori projektirani za to ulje i da nema potrebe da se izrazi sumnja jer očito inženjeri znaju bolje.

EDIT:
Kopirano sa Ford foruma.
Radi se o Octaviji RS 2.0 TSI
Amdejac

I meni su odbili staviti 5W30 iako je unutra bilo to ulje prve dvije godine pa su mi tri godine stavljali 0W30 kao zbog eco normi i proizvošač više ne dozvoljava.
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2025., 14:54   #82575
Router
Hejter

Datum registracije: Mar 2005
Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
Eco šit ili nešto pristojno?
Nije bio eco, premium nešto.

Na novom superbu zato idu eco smeće 18”.
Router je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2025., 14:57   #82576
Colop
Premium

Citiraj:
Nije bio eco, premium nešto.

Na novom superbu zato idu eco smeće 18”.

Vjerojatno Premium Contact.
Ajde, ljepo znati da ne škrtare na gumama
Staro 30.07.2025., 15:02   #82577
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor generic Pregled postova
Po ovome ispada da je natječaj već prošao
Evo ti citat iz jednog maila kojeg sam danas dobio i upravo izvadio iz smeca, a ocito je namijenjen samo pravnim osobama, no slicno je potencijalno nejasan kao i ovo tvoje citirano:

Citiraj:
U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost održan je sastanak s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore te udruge Strujni krug, s ciljem upoznavanja dionika s najvažnijim odrednicama programa za sufinanciranje nabave energetski učinkovitih vozila za pravne osobe i obrtnike. Predstavljena su tri poziva, od kojih će za prvi poziv prihvatljivi prijavitelji biti svi, osim onih kojima je glavna djelatnost jedna od sljedećih: 49.33 Uslužne djelatnosti prijevoza putnika s vozačem na zahtjev, 49.41 Cestovni prijevoz robe te 77.11 Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) automobila i motornih vozila lake kategorije. Preostala dva poziva bit će ciljano usmjerena na poseban program namijenjen taksi prijevoznicima, vlasnicima dostavnih vozila i pružateljima car sharing usluga, ali i na financijske instrumente u suradnji s HBOR-om.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uskoro objavljuje javni poziv za sufinanciranje kupnje novih električnih i vodikovih vozila, uz ukupnu alokaciju od 21.205.640,00 eura. Poziv je namijenjen i obrtnicima, uključujući paušalne obrtnike, kao i pravnim osobama u javnom i privatnom vlasništvu, s izuzetkom udruga.

Prihvatljivi prijavitelji: fizičke osobe - obrtnici (uključujući paušalne obrtnike) i pravne osobe

Nisu prihvatljivi oni kojima je glavna djelatnost jedna od sljedećih:
  • 49.33 Uslužne djelatnosti prijevoza putnika s vozačem na zahtjev
  • 49.41 Cestovni prijevoz robe
  • 77.11 Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) automobila i motornih vozila lake kategorije
Ključne informacije o sufinanciranju
  • Vrsta vozila: električna i vodikova vozila- nova motorna vozila nakon kupnje prvi put registrirana u RH
  • Stopa sufinanciranja: do 40% prihvatljivih troškova, ovisno o kategoriji vozila
  • Prihvatljivi troškovi:
  • Kupnja vozila nakon objave uvjeta i kriterija
  • Predujmovi za vozila nastali i plaćeni najranije od 1. siječnja 2025.
  • Razdoblje prihvatljivosti troškova: 1. siječnja - 31. svibnja 2025.
  • Podnošenje prijave: isključivo putem informacijskog sustava eFZOEU
Najava posebnog poziva za taxi i dostavna vozila

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije najavilo je za četvrti kvartal 2025. poziv iz Modernizacijskog fonda, ukupne vrijednosti 45 milijuna eura, namijenjen taksi prijevoznicima i vlasnicima lakih dostavnih vozila.

Na inicijativu HOK-a, Ministarstvo je potvrdilo da će obrti s registriranom taksi djelatnošću, uključujući i paušalne, biti prihvatljivi prijavitelji.

Tekst poziva bit će dostupan putem portala e-Savjetovanja, što će omogućiti dodatna očitovanja i prijedloge.
E sad, citao sam na brzinu, pa sam mozda nesto propustio, ali:

- natjecaj ce biti *uskoro* objavljen
- prihvatljivi troskovi su kupnja vozila *nakon* objave uvjeta i kriterija (valjda tog istog natjecaja iz prethodne tocke koji ce biti *uskoro* objavljen)
- razdoblje prihvatljivosti troskova je od 1.1.2025. do 31.5.2025.

E sad kako pomiriti ove tri stvari da ostanu u istoj recenici je ocito daleko izvan mojih ipak skromnih kapaciteta.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2025., 16:08   #82578
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
Citiraj:
Autor Hamm Pregled postova
Amdejac

I meni su odbili staviti 5W30 iako je unutra bilo to ulje prve dvije godine pa su mi tri godine stavljali 0W30 kao zbog eco normi i proizvošač više ne dozvoljava.
Jesam. Na čepu i uputama piše 0w20,Dexos 1. Motor je 1.5 Turbo benzinac, 165hp. Insignia ima 200k km. Nema garancije niti moram ići u ovlašteni servis. Meho mi radi u opelovom ovlaštenom 30 godina. Ide na specijalizacije. Dok su bili pod GMom išo je po par tjedana u Ameriku na specijalizaciju. Znači nije neki priučeni iz garaže. Kažer poizvođač ulja je manje bitan. Kupi kak piše, eventualno 0w30 Dexos1 ako nađeš i mjenjat će mo svakih 10000 km. Filter ulja MAN, ulje Liqui Moli.
Ne troši ulje, a napravio sam 5000. Pola autoput, pola gradska vožnja.

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W
Monitor: Samsung

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Amdejac je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2025., 18:16   #82579
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Baš gledam svoj manual

Recommended viscosity (SAE):
SAE 0W-20 is filled into your vehicle at manufacturing, and the best choice for good fuel economy and good starting in cold weather.

If SAE 0W-20 oil is not available, SAE 5W-30 oil may be used.
However, it should be replaced with SAE 0W-20 at the next oil change.
If you use SAE 10W-30 or a higher viscosity engine oil in extremely low temperatures, the engine may become difficult to start, so SAE 0W-20 or 5W-30 engine oil is recommended.

Na forumima pak javljaju ljudi da stavljaju 0W16 jer je bolje za moderne benzince i hibride

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2025., 20:10   #82580
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Citiraj:
Autor Amdejac Pregled postova
Jesam. Na čepu i uputama piše 0w20,Dexos 1. Motor je 1.5 Turbo benzinac, 165hp. Insignia ima 200k km. Nema garancije niti moram ići u ovlašteni servis. Meho mi radi u opelovom ovlaštenom 30 godina. Ide na specijalizacije. Dok su bili pod GMom išo je po par tjedana u Ameriku na specijalizaciju. Znači nije neki priučeni iz garaže. Kažer poizvođač ulja je manje bitan. Kupi kak piše, eventualno 0w30 Dexos1 ako nađeš i mjenjat će mo svakih 10000 km. Filter ulja MAN, ulje Liqui Moli.
Ne troši ulje, a napravio sam 5000. Pola autoput, pola gradska vožnja.
Evo meni veli 0W-20 ili 5W-30. Sa 0W-20 mi potroši nešto ulja nakon 12k km tako dadržim se 5W-30.

A ovlaštene ću samo koristiti da mi rade ponude tako da znam kaj bi trebalo prema kilometrima i godinama raditi.
Staro 30.07.2025., 20:25   #82581
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor vga killer Pregled postova
Ajd ne trabunjaj bzvz i pročitaj s razumijevanjem.
Jedna sezona, a ne dve....znaci ni 6 mjeseci

Auto je došao s njima i zimskim setom Conti 870. Čim sam ih stavio na auto na proljeće se auto lošije ponašao na mokrom i kak je vrijeme prolazilo bilo je bilo sve gore i gore, doslovno nisi smio gas pogledati...i nisam jedini koji je na njima imao problema sa Twingom.
I eto, sad su na autu dve godine pa i dalje su bolje nego kad su Mišelinke bile nove.

Kumho PS71 sam probao i na Insigniji i guma je jako dobra, pogotovo za cijenu. Sigurno ima i boljih, al za mid range koji sam trebao je odlična.
Trabunjanje je zaključivati o marki i modelu na temelju guma koje su isporučene na autu; ili uspoređivati staro i novo; ili pak uspoređivat gume drugih karakteristika.

Ono što sam htio reći je da tvoj prvotni navod ne znači apsolutno ništa. Nit si napisao model gume, niti DOT, niti definirao je li to prva isporuka gume.

Tebi je super, to je bitno.
Iduće sezone zamijeni te gume za bilo koju drugu marku u istoj klasi i imat ćeš isti a-ha efekt.
Staro 30.07.2025., 21:32   #82582
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Baš gledam svoj manual

Recommended viscosity (SAE):
SAE 0W-20 is filled into your vehicle at manufacturing, and the best choice for good fuel economy and good starting in cold weather.

If SAE 0W-20 oil is not available, SAE 5W-30 oil may be used.
However, it should be replaced with SAE 0W-20 at the next oil change.
If you use SAE 10W-30 or a higher viscosity engine oil in extremely low temperatures, the engine may become difficult to start, so SAE 0W-20 or 5W-30 engine oil is recommended.

Na forumima pak javljaju ljudi da stavljaju 0W16 jer je bolje za moderne benzince i hibride
Pa onda je npr Aral Supertronic 0w40 bolji od svega navedenoga.
C3 spec, low SAPS.
Staro 30.07.2025., 22:02   #82583
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Skinuo sam 7god stare Conti PremiumContact sa sepeta i stavio Goodyear Compact 2 budući da se PremiumContact više ne proizvodi ispod 16”

Vozio sam po vrućem asfaltu i po kiši. Ne primjećujem wow efekt osim što je guma očekivano mekša (PC je bila tvrda od prvog dana).

Štoviše sa starom gumom kao da se volan jače vraćao u centar nego s novom gumom.
Staro 31.07.2025., 05:51   #82584
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

"Winter" is coming

Za citrača (R14) idem na hankok i to će biti ok. To je cirka 6k km godišnje. To nemam kaj razmišljati.

175/65R14 - HANKOOK H750 Kinergy 4s 2 175/65R14 82T DOTxx24 / 57,57 € po gumi https://www.gumax.hr/crob2c/hankook-...82t-94910.html

Za škodu (R16) ne znam ići na relativno provjerereni continental. Imao sam prvu seriju tih all season contact na cliu i bile su ok po mokrom i suhom ali na snijegu baš i ne. Doduše snijega i nema. Cirka 15k km

205/55/R16 - CONTINENTAL AllSeasonContact 2 205/55R16 94V XL EVc r-f - 112,14 € po gumi https://www.gumax.hr/crob2c/continen...l-evc-r-f.html

ili MICHELIN CrossClimate 3 205/55R16 94V XL 126,00 € po gumi https://www.gumax.hr/crob2c/michelin...16-94v-xl.html

Za mazgo (R19) ista dilema. Ili možda cross climate 2 za čehinju i mazgo? Cirka 13k km

225/55/R19 - CONTINENTAL AllSeasonContact 2 225/50R19 100V XL EVc 194,48 € po gumi https://www.gumax.hr/crob2c/continen...0v-xl-evc.html

ili MICHELIN CrossClimate 3 225/50R19 100V XL 230,44 eura po gumi https://www.gumax.hr/crob2c/michelin...9-100v-xl.html
Staro 31.07.2025., 07:47   #82585
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Pa onda je npr Aral Supertronic 0w40 bolji od svega navedenoga.

C3 spec, low SAPS.
Nije svako ulje za svaki auto. Gradacija nije dovoljna. To je samo opći pojam gustoće ulja i za koje podneblje se koristi. Recimo ulje 5w30 za vw dizel common rail mora imati specifikaciju vw 505.00 ili 507.00 dok za opela dexos2, za pumpe duse specifikacija je vw 505.01. U GMove Opelove benzince može 5w30 ali Dexos1. Nije dovoljna gradacija nego specifikacija točnije aditivi koje proizvođač zahtjeva za određeni motor.
Primjerice u Škodu Rapid 1.6 TDI stavljam isključivo Castrol 5w30 LL, vw 507.00. Ulje je za CR motor i dugi interval izmjene 30k km, a ja ga mjenjam jednom godišnje na 15k km. Sad je na 277k km.

Asus N750JK (Upgrade)

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Amdejac je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2025., 08:16   #82586
vga killer
Treba kaj skurit??

vga killer's Avatar

Citiraj:
Trabunjanje je zaključivati o marki i modelu na temelju guma koje su isporučene na autu; ili uspoređivati staro i novo; ili pak uspoređivat gume drugih karakteristika.

Ono što sam htio reći je da tvoj prvotni navod ne znači apsolutno ništa. Nit si napisao model gume, niti DOT, niti definirao je li to prva isporuka gume.

Tebi je super, to je bitno.
Iduće sezone zamijeni te gume za bilo koju drugu marku u istoj klasi i imat ćeš isti a-ha efekt.
Jel ti mene sad jebeš ili koji vrag? Zapravo neznam zakaj se uopce nerviram u 8 ujutro i idem se objašnjavat, al eto....možda treći put upali.

Ajd još jednom pročitaj kaj sam napisao.

"Meni je Twingo došao sa Mišelin Primacy 4 i nakon jedne sezone sam ih maknuo s auta i stavio Kumho"

Znači da prevedem - auto je došao iz tvornica sa Mišelin Primacy 4 i nakon jedne sezone ilitiga jednog ljeta sam ih maknuo jer su bile apsolutna katastrofa po kiši i auto je klizao na sve strane.

Vidi vraga, na zimskim Conticama se nije klizao, na Kumho koje sam stavio se nije klizao...jednostavno taj Primacy 4 na Twingu ne funkcionira....dal je do zadnjeg pogona i hrpe momenta ili neznam ti čega, ali nisu dobra kombinacija.
Jel jasnije?
Staro 31.07.2025., 08:21   #82587
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Automobili

Ima već dugo da sam pričao s čovjekom iz Shella koji radi s motornim uljima (test, analize, QC…).

Rekao mi je da specifikacije proizvođača znače da je mješavina aditiva kompatibilna s motorima koji zahtjevaju te specke da aditivi iz ulja ne unište brtve na motoru tipa gumice ventila, semeringe i sl.

Pitao sam ga da li oni imaju PAO ili ester baze. Rekao je da je Shell Ultra 5W40 sintetizirano iz prirodnog plina pa je to sintetsko ulje mineralne baze i time visoko kompatibilno s motorima. Od onda stavljam taj Shell u sepet. Sa ELFom su mi zveckali ventili na praktički novom autu.

Također je rekao da tvornička ulja nisu ista. Imaju više ZDDPa da bolje zaštite motor od habanja za vrijeme razrade. Zato ih nije dobro prerano ispustiti.
Staro 31.07.2025., 08:34   #82588
Master_Hrc
Premium
Moj komp

Master_Hrc's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor Hamm Pregled postova
"Winter" is coming

.....
Ja sam razmisljao staviti CONTINENTAL AllSeasonContact na svoj bolid
Po testovima je vrhunska guma ali kad sam malo poceo kopati, od ekipe koja je stavljala vec conti all season na Suvag vozila sam cuo da vec nakon 2 sezone dosta padne kvaliteta pa sam ih odjebo.....cisto da znas.
Napravi si racunicu koliko se vozis i koliko ocekujes da ti izdrzi. Meni to nije stimalo jer su mi zimske conti bile 20 eura skuplje....

Uglavnom ako jos hoces ustediti prodaj tog citraca i skodu i imas taman za zimski set
Master_Hrc je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2025., 08:34   #82589
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Ima već dugo da sam pričao s čovjekom iz Shella koji radi s motornim uljima (test, analize, QC…).

Rekao mi je da specifikacije proizvođača znače da je mješavina aditiva kompatibilna s motorima koji zahtjevaju te specke da aditivi iz ulja ne unište brtve na motoru tipa gumice ventila, semeringe i sl.

Pitao sam ga da li oni imaju PAO ili ester baze. Rekao je da je Shell Ultra 5W40 sintetizirano iz prirodnog plina pa je to sintetsko ulje mineralne baze i time visoko kompatibilno s motorima. Od onda stavljam taj Shell u sepet. Sa ELFom su mi zveckali ventili na praktički novom autu.

Također je rekao da tvornička ulja nisu ista. Imaju više ZDDPa da bolje zaštite motor od habanja za vrijeme razrade. Zato ih nije dobro prerano ispustiti.
Ovo se pokazalo izuzetno 'uspješno' u Stellantisovim 1.2l/3c gdje su rasturali remen.
Staro 31.07.2025., 08:54   #82590
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Citiraj:
Ovo se pokazalo izuzetno 'uspješno' u Stellantisovim 1.2l/3c gdje su rasturali remen.
Daaaa?
Za to nije bilo krivo ulje.

Asus N750JK (Upgrade)