|
![]() |
#82351 |
Premium
Datum registracije: May 2018
|
To je realnost, auti su poskupili masu. Pravo pitanje je, da li su primanja otišla barem duplo od tada.? Mnogima jesu i više od toga. Btw. Stonic od 17k, to je pošteno. Vidim da su i dalje na 1.2 dpi atmosfercu u uvodnijim izvedbama. Koga nije briga za performanse, solidan izbor. |
![]() |
![]() |
![]() |
#82352 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
A otišle su svakako, da. Ako usporedim 2015. i danas, rekao bi 3.5x je otišlo gore. Ali ne osjeća se to baš previše. Da, bolje se živi, ali ne 3.5x bolje. Pogotovo s obzirom na cijene namirnica i trgovina danas. Voze se bolji auti, novac je dostupniji, klinci voze GTI-e već u 20. godinama, ja to nisam mogao zamišljati na faksu i prvih godina nakon faksa. PUG 106, 1.4 dizel, prvi auto, 2002. godište, trošio kao upaljač. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#82353 |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Mislim, komentirao sam ovo više puta. 2015 godine u RH je kupljeno 40 Porschea. 2024 godine kupljeno je 400+ komada (jedino ne znam dal su ovim brojkama obuhvaćena i vozila uvezena u RH, ako nisu sigurno još 100 komada gore). |
![]() |
![]() |
![]() |
#82354 |
Premium
|
Kad smo već kod GTI-a, koji se kurac dešava s tim trendom pucanja auspuha? Živim blizu relativno ravne, glavne ceste idealne za malo ubrzati (jedno 1km čiste ravnice, pregledne). Od kada živim tamo, nema dana da ne čujem neki GTI ili BMW-a kojemu puca iz auspuha, super je to u noć u petak ili subotu a prozori otvoreni. Jel to neki trend sad, downpipe i auspuhi koji svako šaltanje pucaju? Kako se netko može tako voziti cijelo vrijeme? Kužim kad se zagrije, pa ga downshiftaš, ali svaka promjena brzine? I taj zvuk, gori zvuk ne znam jesam li čuo od tog GTI zvuka... Susjed, zaposlio se kao CNC operater, plaćica čisto ok, golf 7 i malo modova i eto jedno 400KS. Pere češće auto nego sebe... |
![]() |
![]() |
![]() |
#82355 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Summa summarum, prva godina sa Suzanom Skrosijević, ne ureko je pljuc pljuc pljuc, prosla bez problema i bolje od planiranog. Otplatili ga za svega 8mj (dosta prije planiranog) i to mi je hajlajt godine. Ono sto sam vec pisao, bas smo ga kupili mozgom, nikako srcem, i to nam se vec isplacuje jer vec ulazemo u kucu itd... U auto se nisam zaljubio (to je sad i sluzbeno), imam jos uvijek samo tri njegove fotke na dan kad sam ga preuzeo lol ![]() Mali servis 199 eur, sva osiguranja 705 eur, napravili ogromnih 8000 km! Nema cvrcaka, ne pije ulje, i srecom nije ga zadesio nijedan popularni tvornicki problem. Golden sample, jel! Godisnji prosjecni trosak odrzavanja i opcenito posjedovanja Pezoa mi je bio oko 2500 eur zbog vise ulaganja i servise i tome sl. Nisam imao kasko. Suzuki je sad prvu godinu isto oko 2500 eur sa kaskom, ali tu su bile i nove gume pa ocekujem kroz godine da ce i taj broj malo pasti. Ne moze biti gore od Pezola! S obzirom s kakvom placom sam onomad odrzavao Pezoa, dizem si spomenik ![]()
![]() |
![]() |
#82356 |
Premium
|
Ma 8000km je ništa, to će tebi služiti godinama. Ja bi rekao da se samo priča o faulty primjercima, ali da i dalje većina automobila danas radi bez greške. Možda je prosjek nešto manji nego nekada. 2500EUR mi se čini puno bez kaska za održavanje godišnje, ali ok, valjda si dosta servisa imao i slično. |
![]() |
![]() |
![]() |
#82357 |
Brat od Đon Vejna
Datum registracije: Nov 2007
|
![]() |
#82358 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Začudio bi se koliko mutavih ljudi ima koji se voze po ZG samo s DRL-om danju i noću, a onda se čude kad im blicam jer često DRL radi samo naprijed..... |
![]() |
![]() |
![]() |
#82359 | ||
49%winner
|
Citiraj:
Bilo je svake godine ponesto, a kad je auto 10+ godina star, nabere se toga (najvise preventivne zamjene potrosnih dijelova prve ugradnje mahom oko ovjesa, kocnica, gumene stvari). Imao sam kao neki plan svake godine pomalo ulagati u njega i drzati ga ispravnim i spremnim. A bilo je tu i neplaniranih pehova, osla visokotlacna pumpa, nove zadnje kocione celjusti i problemi sa silama kocenja na tehnickom... Kad sam prvi put pao na tehnickom mi je prekipilo i tad smo poceli misliti o novom autu. S mojom kilometrazom neka pozivi 5-7 godina i onda ladno po novi. Ostavljam si malu mogucnost za promjenu misljenja kad dodjemo u te godine. Citiraj:
![]() Vise me cudi kako je to uopce moguce da nocu gori drl naprijed, ali ne i pozadi. Ako su svjetla na automatici, trebala bi se upaliti kratka. Ako user rucno prebaci svjetla iz auto na pozicije only, onda bi se trebale upaliti sve 4 pozicije, ali se nece paliti kratka svjetla, jasno.
![]() |
![]() |
![]() |
#82360 |
Yugokiller
Datum registracije: Jun 2006
|
Znam da nije isto, ali najskuplja astra karavan u cjeniku s nekom doplatom je 2005 bila 23k eura(cosmo+, ESP itd). Znam, jer imam račun, otac ju je tad kupio. Danas nema dizela 150ks, ali ajmo reć najskuplja je 30+ k eura, ajde nek je pokupila i 50%. Ne znam od kud vučete te primjerke koji su pokupili 100 i više posto. A da ne kažem koliko je danas više opreme nego prije, pa nije besplatna.
![]() |
#82361 | |
Premium
|
Aha, to je onda druga priča, ne gledam gorivo i cestarine kao trošak auta, već potrošnju kod korištenja. 200EUR sigurno zavozim mjesečno, minimalno. Ako idemo negdje van (par puta godišnje), ta brojka hladno skoči na 400EUR mjesečno. Znači s Kaskom, osiguranjem i servisom sam na 4000-5000EUR godišnje sigurno. Ali dobro, vozimo se dosta. Cca 25-30k godišnje. Citiraj:
Ali s druge strane, kupio sam stan po 1200EUR, prodao po 3100, tako da, sve ima svoje za i protiv. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#82362 |
49%winner
|
Da, skuzio sam s vremenom da mnogi te troskove ne gledaju isto. Mi smo jednom davno htjeli znati koliko love uopce ode u auto pa je ostalo tako.
![]() |
![]() |
#82363 |
Yugokiller
Datum registracije: Jun 2006
|
No, to i je poanta svega. Unazad 20 godina ajd nek je kompaktan, reći ćemo Golf klasa pokupila 50%, sigurno nije više. A koliko je poskupio trošak stanovanja, u istih 20 godina?
![]() |
#82364 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#82365 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Godišnje s autima ja i žena napravimo oko 30k km. Kupujem auto koji mi se sviđa. Imao sam i onih koje nikad nisam zavolio, a stvarno su bili dobri auti. Tak da auto kupujem srcem, čak i neke za koje znam da ću visit kod mehe, ali nikad novi. Suludo mi je u 5 godina bacit u vjetar 15 do 20 tisuća eura jer čak i da ode motor neće biti skuplje od 2 do 5 tisuća eura.
![]() |
#82366 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
![]() Btw, moja skvo je 2006 platila jarica 11k ojra i on je promijenio 3 vlasnika unutar familije i dalje je toci vozi. Tako da sam veliki fan ali 28k ajme meni majko mila ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#82367 |
49%winner
|
Prosla su ta vremena da auto gubi 20% vrijednosti kad ga izvezes iz salona ili ajde barem u prvih par godina starosti, barem u slucaju Kie, Hjundaja, Forda, Renoa i Suzukija. Kad bi barem u 5 godina izgubio 15k eur na vrijednosti, ne bi nikad gledao novi auto, ali i to je daleko od Suzukijeve i Kijine realnosti. To su moji skromni podaci iz 2024. godine ![]() Sveto trojstvo sigurno jos manje gubi na vrijednosti, nisam provjeravao. Jednostavno mi racunica nije dozvoljavala da uzmem trogodisnjaka kad vidim koliko je mala razlika u cijeni.
![]() |
![]() |
#82368 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Novi Audi A5 2.0 benzinac je 55 do 60k eura ovisno o opremi. 5 godina star 30 k eura. U 5 godina auti gube od 30 do 60% posto vrijednosti. Ovisno o marki i modelu. Više klase više gube, manji u principu gube manje. Kad sam tražio kasko izvukli su podatke da je moja Insignia iz 2018 koštala je 32k eura, 7 godina staru uzeo sam za 12,5k eura.
![]() |
#82369 |
49%winner
|
Sori, pricam sa svog primjera kupovine auta za 24-28t eur (debil, naveo brendove, a ne i rang cijena). U tom segmentu su generalno cijene u klincu bilo novo ili rabljeno. A kako radim malo km, zbilja nisam htio jos jedan auto sa 100+ t km gdje bi ustedio, a koji samo ceka da stavim ruku u novcanik. Been there... Zelim samo mijenjati ulje, kocnice, svjecice i gume :) Ja ti nisam najbolji primjer osobe s kojom zelis pricati o autima, isplativosti, osjecajima i oktanima :D
![]() |
![]() |
#82370 |
Flajing super šiiiip
Datum registracije: Aug 2006
|
Evo da se pohvalim - meni napokon gotova saga sa automobilom ![]() Otkantao sam ideju poticaja jer za sve što sam gledao sam morao raditi kompromise oko stvari koje su mi deal breaker. Plaćena kapara, naručen Tayron PHEV. ![]() Jest da je 1.5 mlinac, ali bar neće puno trošiti, a za svu gradsku vožnju je tu struja. Sad ga samo dočekati ![]() Insignia ide na bubanj, pa ako je netko zainteresiran neka slobodno šibne PM ![]()
![]() |
#82371 |
49%winner
|
Cestitke i neka te veselo kotrlja! Jel ima piano black lakirane rubove blatobrana? Kad sam vidio to na promo materijalima samo sam si pomislio "rip kasko polica" :D
![]() |
![]() |
#82372 | |
Flajing super šiiiip
|
Citiraj:
![]() Nema, to je samo na R-line modelima, ja sam išao na "elegance" ![]() R-line mi je isto lijep na svoj način, ali 2 stvari su mi presudile: 1. unutrašnjost mi je ljepša sa elegance opremom (drvo vs alu) 2. 18" kotači vs 20" (ne patim za velikim felgama, tako da bi samo platio skuplje da mi bude manje ugodna vožnja)
![]() |
![]() |
#82373 |
The mighty pirate
|
![]() |
#82374 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Danas gledam na parkingu preko ceste neki čudan auto s čudnim tablicama. U prvi mah sam mislio da je u pitanju neki novi Qašo. Velika maska sprijeda, silueta praktički identična, a iza se malo spušta krov. Pogledam bolje i učini mi se da na njemu piše Škoda. Znam da takve Škode nema. Stavim cvike i opet pogledam, a ono na njemu piše Omoda. Koji si pak ti? Sad gledam na njihovim stranicama, u pitanju je model 5. Ah da, tablica je bila Španjolska.
![]() |
#82375 |
Fresh Juice
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#82376 | |
Flajing super šiiiip
|
Citiraj:
A po svemu što sam vidio po netu, sa svojom vožnjom računam na 6.5 do 7.5 ovisno o x faktora. Ovom pomaže i struja kad je i "ispražnjena", s tim da s obzirom na povećanje mase zbog samog PHEV sistema - pitanje jesam li u plusu ili minusu za te situacije ![]() Eto ![]() Meni se iskreno najviše svidjela od svega ponuđenog. Čekanje, kažu do 120 dana, ali se nadam da će biti 2-3 mjeseca. EDIT: e da - je li ti se mjenjalo što mišljenje, jesi zadovoljan s autom? Ti si išao bijaše na 1.5 MHEV?
5.1.4 setup: Zvučnici - 2x Arendal 1723 S monitors, 1x 1723 S center, 4x 1961 height, 2x 1961 surround, XTZ 12.17 EDGE Amps - Marantz Cinema 40 + ROTEL RMB-1585 Zadnje izmijenjeno od: Igorr. 16.07.2025. u 15:24. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#82377 | |
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
Citiraj:
Ja sam čekao 55 dana, 2x pročitao manual od450 stranica, jednom na hrvatskom drugi put na Engleskom ![]() Citiraj:
![]() Nisam imao pojma da postoji ta marka ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#82378 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
U međuvremenu sam se sjetio da sam nekidan ovdje postao link o tome da je kod nas održana njihova prezentacija. https://www.driveteam.hr/omoda-i-jae...oljnom-okviru/
![]() |
#82379 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#82380 | ||
Flajing super šiiiip
|
Citiraj:
Je, ne gine mi proučavanje svega živog i gledanje reviewova po još koji put, čisto onako... ![]() Pfff, da mi bude kao i tebi - sreća samo takva. Vidjet ćemo kolika ću pegula biti i kad će me dopasti dostava. Citiraj:
![]() ![]() Hvala ti ![]()
![]() |
![]() |
|
|