|
![]() |
#1 |
Buying Bitcoin
Datum registracije: Feb 2007
|
![]() - (odobreno u dogovoru sa administracijom foruma) Predgovor Dugo sam se mislio ima li smisla uopće pisati ovako nešto na forumu gdje ima pravih programera, ljudi koji su cijeli život u tome i žive od toga, ali moje razmišljanje je bilo sljedeće:
Uvod Prije nekih mjesec dana krenuo sam iz čiste znatiželje ispitivati koliko su današnji AI modeli zapravo sposobni – bez ikakvog predznanja iz programiranja. Istražujući tako o njima po raznim forumima i socijalnim platformama, vidio sam da ljudi dosta hvale aplikaciju "Cursor", pa rekao idem isprobat. Pogledao par tutorijala na YT, skinuo app i malo se igrao. Rekao iz zajebancije "idem vidit jel ovo čudo sposobno samostalno napraviti aplikaciju" (jer ja ne znam). Fast-forward tjedan dana kasnije, i morao sam kupiti subscription da bih dovršio aplikacije koje sam započeo raditi ![]() Tj. možda malo nije fer govoriti da sam ja započeo raditi te aplikacije, jer jedino šta sam ja radio je davao naredbe AI-u i pisao promptove u kojima sam mu pokušavao objasniti šta točno želim postići. Iskustva s AI modelima No, iako možda zvuči trivijalno, i nije baš. Tokom procesa kreiranja aplikacija koristio sam više modela koje Cursor ima u svojoj ponudi, od o3 preko svih Sonnet modela, do nekog defaultnog Cursorovog za kojeg nema informacija koji je (ali je dosta brz i katkad dovoljno pametan). Ono šta je meni bilo zanimljivo, osim gledati ih kako grade kompletnu aplikaciju od nule (i katkad kompletnu aplikaciju skoro natrag u nulu), je promatrati njihov proces razmišljanja, sposobnost detekcije problema, sposobnost razumijevanja mojih želja, te sposobnost integriranja toga u soluciju koja bi riješila problem. Naučio sam nekoliko stvari intenzivno se "družeći" s njima zadnjih mjesec dana:
No... Unatoč svemu tome, uspjeli smo napraviti par aplikacija koje će zauvijek biti free, iz više razloga:
Tako da eto, ako nekome budu korisne, super, samo za kraj moram još neke stvari napomenuti: Ukoliko ih odlučite isprobati Iz svih gore navedenih razloga nadam se da shvaćate da u potpunosti prihvaćate korištenje istih na vlastitu odgovornost, te nema nikakve garancije da aplikacije nemaju bugove i da se neće ponašati čudno. Ja sam ih više puta testirao i analizirao pomoću AI-a i trebale bi biti stabilne i funkcionalne, ali s obzirom da ja osobno nemam pojma o kodu koji je unutra, može se desiti da se sruše ili ne funkcioniraju kako je opisano/očekivano. Aplikacije nemaju nikakav skriveni kod unutar sebe koji će vam pokupiti plaću s banke, preuzeti golišave slike i slično s uređaja, no ljepota open sourcea je upravo u tome da su vam sve aplikacije potpuno otvorene na mom Githubu, pa ih slobodno sami provjerite (ili dajte nekom AI-u da ih analizira za vas ![]() Dapače, cijenio bih kada bi neki pravi programer bacio pogled na bilo koju od njih pa mi dao svoje mišljenje, bez obzira kakvo bilo, kritike su dobrodošle. Volio da su aplikacije ipak em ispravne, em korisne ljudima, te da imaju šta manje bugova i sl. Također, ukoliko imate neki dobar prijedlog za sljedeću aplikaciju koja bi svima mogla biti korisna, a koja već ne postoji, slobodno javite pa procijenim hoće li krenuti u izradu (nešto normalno i legalno naravno) ![]() ![]() Behind the Scenes - fails Evo malo da se nasmijete. Čisto da vidite jedan od bisera AI-a (a bilo ih je još). Ovo je slika sučelja Cursora, a ovo je napravio nakon šta sam mu rekao "now clean up all the temporary files and folders you created during this process". Srećom pa mi se Timeshift snapshoti rade svakih sat vremena, no naravno da je on ovo executao u 56-oj minuti od snapshota, tako da je sat vremena posla otišlo u nepovrat i sav trud za cijelu jednu verziju propao: ![]() Žalio sam se Cursoru na ponašanje njihovog AI-a, ostali su zaprepašteni, rekli da ozbiljno shvaćaju ovakve incidente, te da to moraju proslijediti "tech teamu". Od tada se više nisu javljali (ali i dalje šalju promidžbene materijale). I jedna na moj račun... Radili smo updateu FixupXera sa 1.3.0 na 1.3.1 (mislim). Tokom upgradeanja appa, stvorilo se dosta temporary fajlova i duplikata (pogotovo kada on testira nešto, pa da to ne radi u main direktoriju, onda kreira duplikat). S obzirom da ja ni s Linuxom nisam baš na "ti", išao sam rm -rf-ati te duplikate, i uspio...barem sam tada mislio da sam uspio. Odmah sam kopirao cijeli direktorij u mirror na drugom disku i pushao "promjene" na Github, te maintainerima na Gitlab. Sve je bilo dobro dok mi maintainer sa Gitlaba nije javio da mi se opet vratio jedan bug u build.gradle.kts fajlu kojeg znam da sam bio ispravio (dependenciesInfo blok). Pitajući se kako je to moguće, shvatio sam šta sam napravio... rm -rf-ao sam kompletan novi build, a backupirao i pushao stari i tako pregazio sve promjene. Proveo cijeli sljedeći dan vraćajući nazad poboljšanja na kojima smo radili... ![]() Toliko u prvom postu i idemo na drugi. Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. Jučer u 19:19. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Buying Bitcoin
|
Aplikacije poredane kronološki kako su rađene: 1. conkyluanv-autoscale-fixed Fork poznate aplikacije za Linux desktop environmente "Conky". Zapravo, točnije, fork verzije "conky-lua-nv" sa AUR repozitorija. conky-lua-nv AUR paket je modificirani Conky koji u sebi ima sve potrebno da za monitoring nVidia grafi, lijepo upakirano u AUR paket za Archere. S obzirom da ja imam nVidia grafu, i htio sam imati dostupan monitoring iste, instalirao sam ovaj paket s AURa. Međutim, conky-lua-nv je iz nekog razloga imao velikih problema sa network speed grafovima, koje sam ja htio popraviti uz pomoć AI-a, i uspio. Video conky-lua-nv paketa gdje se vidi problem i kasnije moja modificirana verzija. Kako trenutno taj setup izgleda kod mene (klik): ![]() Zahtjevi: Linux, BSD varijante (FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, DragonFly), macOS, Solaris i Haiku s podrškom za X11 i Wayland. Napomena: ovu verziju možete koristiti i ako nemate nVidia grafu, no s druge strane, onda možete koristiti i službeni Conky. Zanimljivosti: AI je, popravljajući problem sa grafovima, detektirao i neki problem sa hwmon funkcijom za prikaz temperature procesora pa je usput i to fixao. Također na Githubu imate i neke moje bonus custom skripte koje i osobno koristim, a pozivaju se u conky.conf fajlu. Te skripte ne dođu sa Conkyjem inače. Download: Github | AUR ↑↑ ────────────────────────────── 2. FixupXer Telegram bot Telegram bot kojeg možete ubaciti u svoju grupu ili mu direktno slati linkove da ih čisti i konvertira. Trenutno je podešen da detektira: X/Twitter, Instagram i Facebook linkove. Čim detektira neki od tih linkova, pokreće slijed:
Kako to trenutno izgleda (klik): ![]() Opcije: "/delete" reply na botov post mogu inicirati originalni posteri te poruke ako žele izbrisati poruku bota. "/status" mogu samo ja pokrenuti da vidim statistiku bota koji je trenutno pokrenut na serveru. Napomene:
Zahtjevi: Python 3.7+, Linux/macOS/Windows, treba mu Telegram Bot Token i admin privilegije (samo delete messages permission) za potpunu funkcionalnost. Zanimljivosti: ovaj bot je bio prvi AI-jev "od nule" kreiran projekt, no moja ideja. S obzirom da sam aktivan u više grupa na Telegramu gdje ljudi stalno pastaju dirty linkove, pala mi je ideja na pamet kako bi bilo zgodno imati bota koji čisti takve linkove. U početku je čistio i konvertirao samo x.com linkove u fixupx.com, no sada je malo evoluirao, a vjerojatno će se njegove mogućnosti u budućnosti i proširivati. Također je bio poticaj za kreiranje Android appa slične funkcionalnosti. Download: Github ↑↑ ────────────────────────────── 3. FixupXer Android App Trenutno najveći AI projekt do sada. Punokrvna Android aplikacija koja čisti linkove 25+ media i socijalnih platformi uz mogućnost konvertiranja X/Twitter, Instagram i Facebook linkova u embeddable linkove. App ima dva modula: Share modul i Main modul. Prijatelj mi je rekao da ljudi nisu ni svjesni te mogućnosti, pa moram napomenuti: Ne morate pokretati aplikaciju i manualno pastati linkove u nju. Jednostavno dirty ili bilo koji link shareate direktno u nju i dobijete output. Ako baš želite, možete i manualno copy/pastati linkove u nju, ali onda morate pokrenuti Main app iz App drawera. Dakle dva su modusa rada:
Kako app trenutno izgleda: Main modul ------- Share modul ![]() ![]() Opcije: Ako app detektira da ste shareali/pastali link koji podržava embedding, otvoriti će vam toggle za kreiranje embedding linka. U protivnom samo skida tracking (ako je očito vidljiv iz linka, dakle isti problem sa Facebookom je i ovdje prisutan). Napomene:
Zahtjevi: Android 5.0 Lollipop (API level 21) i preko. Zanimljivosti: Na appu su radili uglavnom sljedeći modeli: Cursor default, Claude Sonnet 3.5, 3.7, Thinking 3.7, Thinking 4 Opus Max i openAI o3 Max. Neki od njih su bili bolji u codingu, dok su drugi bili bolji u troubleshootingu i testiranju appa u emulatoru Finalni build bi uvijek više modela pregledalo i dok svi ne bi dali zeleno svjetlo da je build spreman za upotrebu, ne bi se krenulo raditi release apk. Neki od prvih testova koje su AI-jevi izvodili na appu da bih bio siguran da je kod dobar:
Nakon toga bi išlo rešetanje po aplikaciji unutar emulatora, gdje bi se simulirali razni "napadi" i pastanje neispravnih linkova. Neki od testova: Security Tests (8 tests)
Functional Tests (2 tests)
I opet, unatoč robusnom testiranju, bugovi bi se znali potkrasti, no to bi obično bili bugovi koje je AI sam kreirao dok smo rješavali neki drugi problem (princip popravi dva, stvori jedan) i uglavnom funkcionalne prirode (tipa kada smo integrirali hardening u 1.3.2 verziji, dobili smo hardened aplikaciju, ali je u tom procesu nešto puklo kod konverzije Instagram linkova, itd.) Upit: ako ima netko da bi mi napravio neku zgodnu, jedinstvenu, custom (ne AI, hvala ![]() Zahvale: zahvalio bih se svima koji su odgovorili na moj drugi post i omogućili da app krene u closed testing ![]() Virustotal scan: https://www.virustotal.com/gui/file/...725b/detection Download: trenutno v1.3.4 | Github ↑↑ Uskoro na Google Playu (closed testing faza) Uskoro na F-Droidu (čeka se merge u glavni repo) ────────────────────────────── 3. Internet Connectivity Checker Ovaj sitan app je malo dotjerana verzija originalnog "Linux System Tray Internet Status" projekta, više detalja na Github stranici. Sjedi u trayu i po defaultnim postavkama (koje možete mijenjati), pinga google.com svakih 5s, te shodno ishodu, prikazuje ikonu u trayu koja simbolizira stanje "spojeni na Internet" ili "veza pukla" (ikona blinka). Nešto slično kao u Windowsima kada vam pukne veza pa vam ikona u trayu pokaže onaj žuti uskličnik ili crveni križić. Meni je to zgodno s obzirom da se takve stvari (iako na 4G routeru rijetko) ipak znaju dogoditi. Opcije: Code:
CHECK_INTERVAL = 5 # svaku koliko da provjerava konekciju BLINK_INTERVAL = 0.5 # svaku koliko će ikona blinkati MAX_ATTEMPTS = 3 # koliko puta će provjeriti konekciju prije nego je označi živom/mrtvom TEST_URL = "https://www.google.com" # URL kojeg će koristiti za provjeru konekcije Code:
icons/gtk-connect.svg # pokazuje kada ste online icons/gtk-disconnect.svg # blinka kada ste offline Download: Github ↑↑ ────────────────────────────── 4. Arch Smart Update Checker Zadnjih par updateova na Archu je znalo raditi određene probleme (tipa ovo). Istražujući sam naišao na aplikaciju Informant, no palo mi je na pamet da napravim nešto slično, ali da se prilagođava korisničkom OS-u i uspoređuje pakete koje ima instalirane sa dostupnim vijestima. To me inspiriralo da napravim ovaj app. Arch Smart Update Checker koristi razne mehanizme usporedbe dostupnih vijesti na raznim "Arch News" portalima. Detaljnije o tome na Githubu. Trenutno aktivni portali:
Aplikacija također ima svoj setup, provjerava imate li sve potrebne pakete (dependencies check), te automatski ubacuje u .bashrc alias "asuc" s kojim je onda lako pokrećete. To naravno možete sve mijenjati po svojoj volji. Nakon pokretanja, pregleda sve dostupne updateove, usporedi ih sa vašim instaliranim, te izbaci vijesti o tim updateovima. Aplikacija ništa sama ne instalira, na vama je da pročitate te vijesti, te na kraju odlučite hoćete li instalirati updateove, odustati ili dobiti više detalja (koji su sve packageovi zahvaćeni). Opcije: bolje da pogledate Github stranicu Zahtjevi: Arch (logično), Python 3.6+, Python dependencies (feedparser, colorama) Download: Github ↑↑ ────────────────────────────── To je za sada sve, ukoliko ih još bude, nadopišem ovdje ili u sljedeći post. ![]() Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. 04.07.2025. u 11:02. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Buying Bitcoin
|
FixupXer Android App Changelog v1.3.5 --> v.1.4.0:
────────────────────────────── Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. Jučer u 20:45. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Da, zanimljiv tekst i tema. Nisam isprobao aplikacije. I ja sam tako prošle godine testirao ChatGPT (mislim da sam i pisao o tome na forumu) gdje sam mu ja samo servirao linkove i link za xml i sam izgled xml-a jer ga on ne zna pročitati da bi napravio web app player za radio postaje koje sam mu ja servirao a on napravio json file. Web app rađena u php (jako mali dio oko dohvata podataka) + js (za sve ostalo). Koristim je i danas iako sam napravio i minimalnu verziju samo playera. Prvu verziju sam radio jer sam htio da se nekaj mrda po ekranu kada nisam za njim. === Imam i jednu Android aplikaciju koja bude u funkciji dok je dovršim a to je Katalog stripova. Masu puta mi se dogodilo da nisam siguran imam li taj strip doma ili ne. Ima opcije za upis stripa i onda biraš U kolekciji, Želim, Pročitao. Nekad samo želim upisati da sam pročitao strip a ne želim ga u kolekciji. Uglavnom ima opcije za dodavanje autora, izdavača, jezika i samog stripa gdje onda biraš potonje stvari. Naravno i čitanje barkoda. Ono što treba napraviti je još pretraživanje (barkod, naslov),... Rađena je u Flutteru.
![]() |
#7 |
Premium
|
Može, iako se trenutno bavim jednim drugim projektom eRadio, sve postoji već gotovo samo treba sklepati od dijelova. Nego evo jedne besmislene aplikacije koju je napravio Gemini. Cca vrijeme utrošeno: 10 minuta. App ako stojite u dućanu i gledate koji paket je najisplativiji, različit broj rola i listića) ![]() Kalkulator za usporedbu isplativosti WC papira
![]() |
#10 |
Premium
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
ovih zadnjih par postova zvuče kao da će se uskoro spomenuti D2F ratio i MJT ![]() https://www.youtube.com/watch?v=jLkfD8pg_wQ |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|