|
|||||||||||
|
|
#77581 |
|
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Ne. Što bliže akumulatoru stoji da pad napona zbog duljine kabela bude što manji, ali često takav način spajanja nije moguć (baterija pod zicom ili u gepeku). Oba auta su "po knjizi" tokom spajanja klema poželjno ugašena, ali u praksi ne želiš gasiti donor jer prazna baterija može isprazniti donor bateriju u kratkom roku, pogotovo ako donor baterija nije dobrog zdravlja (a još uvijek "normalno" funkcionira), do te mjere, da donor više neće upaliti. Donor auto se u bilo kojem slučaju treba startati najkasnije nakon spajanja klema, a prije nego se auto sa krepanom baterijom vergla. -- Ako vi dajete pomoć paljenja, nikad ne dajte drugima da operiraju po vašem autu. Ljudi su neuki i pod stresom se često događa da obrnu polaritet. Uvijek provjerite kablove, bilo vaši ili tuđi, da se ne odvajaju iz samih klema ili da su oštećeni. Ako ste dovoljno pribrani, ostavite donor auto u radu. Pošto vas je barem dvoje, uvijek tražite da osoba koja prima pomoć pridržava kleme na svom autu, da ne bi skliznule i kratko spojile. Ako imate još jednu osobu, osigurajte i donor auto. Prije verglanja auta s praznim akumulatorom, ostavite bar minutu bez paljenja da se baterija nešto napuni. Time se smanjuje pad napona kod donora i izbjegavaju mogući problemi s elektronikom i greškama uvjetovanima podnaponom. Da ne bi davao netko nekom pomoć i sjebao samog sebe. ![]()
|
|
|
#77582 | |
|
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Automobili
Citiraj:
“Knjiga” je u pravu. Auto donor mora biti ugašen. Jer kada je donor ugašen onda su skoro svi mikrokontroleri u autu su fizički ugašeni preko releja uključujući i kompjuter motora. Zar stvarno želiš da ti je auto upaljen i da mu svi kompjuteri rade dok daješ struju autu čiji električni sustav je u upitnom stanju? I onda još da zavergla tako?? Upališ li auto donora, alternator će dići napon. ECM će se pobrinuti da napon bude što bliže 14.5V preko kontrole pobude alternatora. Tek tada će ti prazan akumulator potegnuti struju iz akumulatora i iz alternatora. Uz to, napon akumulatora donora je 12.7V ili manje. Napon primatelja nije puno manji. Ako opteretiš donora i povučeš veliku struju iz njega napon će mu pasti i neće biti dovoljno velik da primatelj izvlači užasno puno struje iz njega dok je donor ugašen. Na kraju bolje spaliti akumulator donoru (koji je potrošni dio) nego spaliti elektroniku na autu koje u modernim autima ima posvuda. |
|
|
|
|
|
|
#77583 |
|
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Prakticki niti jedan mikrokontoler u autu nije ugasen preko releja, a pogotovo ne onaj u enginu ECU-u. Mikrokontroler(e) je zivo briga koji je napon u autu, on ce dobiti svojih 3,3/2/1,5/1V ili nece, to ovisi o PMIC-u/ASIC-u koji radi napajanje u svakom ECU-u... Spaliti bilo koji ECU u autu, kroz doniranje struje? I dont think so... |
|
|
|
|
|
#77584 | |||
|
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Da se i ti složiš s nečim... ![]() Citiraj:
Dok ti auto radi, alternator gura struju, a dipove, dumpove i ine naponske efekte u velikom obujmu kompenzira buffer - baterija, skup s potrošačima. Također postoje sveopći koncepti zaštite napajanja elektronike automobilskih uređaja, koji su dimenzionirani za worst-case scenarije. -- Ak donor auto nije upaljen, onda nema smisla niti držati bateriju spojenu u autu. Očekivao bih da ta tvoja "knjiga" kaže da se makne minus/masa s baterije donora (dok je u autu), jer onda efektivno mičeš potencijal cijelog bordneta donora iz jednadžbe. Nitko to ne preporučuje niti to itko radi. Viđe, čak i ADAC "krivo" govori, korak broj četiri: https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeu...ueberbruecken/ Citiraj:
Ak je baterija prazna, pa bogami je napon primatelja toliko manji, da će kod spajanja donorske baterije upravo zbog toga poteći prilična struja. Ovisno o stanju "ispražnjenosti", vući će i po nekoliko desetaka ampera preko prvih nekoliko sekundi, pogotovo ako je "zdravlje" baterije primatelja trajno narušeno. Time će napon na donor bateriji pasti, baterija će biti dovoljno slabija, da kad anlaser na to onda povuče par stotina ampera tokom paljenja, u graničnim slučajevima nećeš dobiti drugo paljenje iz te iste baterije - hladno vrijeme, starije baterije, kratke relacije. Sve su to aspekti realnosti. Tu je još i stari trik da, ne samo da motor donora (samim time alternator) treba raditi, već se preporučuje popaliti sva svjetla, ventilacija na max, grijanje šajbi uključiti, kako bi alternator gurao više struje baš zato da se kompenziraju naponski efekti. Da, ne samo na primatelju, nego i na donoru. Citiraj:
Upravo ti efekti, za koje držiš da će spaliti bateriju donora, će prije biti problematični za elektroniku donora nego za bateriju. -- Friški događaj: Dođe mi susjed jedno jutro da njego pežol 508 sw ne pali. 70Ah, dakle nije neka mini baterija. Ne može startat auto, traži da palimo na kleme. Kaže, ubio je dva nova novcata brand-name akumulatora u roku 2 tjedna, uvijek taman drugi dan nakon što je kolegi palio na kleme nakon posla. Spajam kleme, ovaj pita da zašto ne gasim motor. Kaže on da je on to radio bez da je upalio svoj auto. Nisam niti jedan akumulator ubio, a bome su i sve elektronike preživjele. Dvadesetak puta sam palio ili svoje ili tuđe aute na kleme unazad par godina. Pa ti sad pali kak god ti srce želi i ravnaj se po kojem god pravilniku. Oba načina funkcioniraju, kao i još deseci ostalih podvarijanti. Mojim načinom će biti manje potencijalnih problema nego tvojim načinom.
|
|
|
|
#77585 |
|
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Kao prvo, ti si spomenuo knjigu ![]() Drugo, kada bi ECU i hrpa elektronike bila stalno pod naponom pocuclalo bi akumulator od stajanja jako brzo. Treće, par desetaka ampera nije nikakav problem za povući iz akumulatora. Da, napon će mu pasti pri tome bliže ranije spomenutih 9.5V za što su ponavljam anlaseri projektirani. Nisu projektirani za 13.5-14.5V Slažem se da stari akumulator u donoru nije idealan kandidat za upaliti auto ali se ne slažem da je paljenje donora bolje za njega. Dva puta sam svjedočio izgorenom akumulatoru od donora jer genijalci nisu htjeli poslušati. Nisu mogli upaliti drugi auto s ugašenim donorom. Upalili su motor donora i kad je primatelj zaverglao akumlator od donora se zdimio. Upaliti donora i popaliti sva trošila je IMHO glupost. Donor će povući svu struju iz svojeg alternatora. ECM će dići pobudu ako treba i okretaje da to kompenzira pa ćeš opet imati 13.5V samo što će električni sustav donora biti opterećen do Boga i natrag. |
|
|
|
|
|
#77586 |
|
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
I kak sad zeni objasnit da hocu potrosit 7 kila eura na nekaj kaj mi uopce nije potrebno al je zabavno ![]() https://youtu.be/RDVeMsGR_LY?si=wNisLmtKPZiyiaO8
|
|
|
#77588 |
|
Registered User
Datum registracije: Dec 2012
|
Ne ne, kod zeMskih vazi ona da ce kupit bilo sta, cak i ako joj ne treba, ako je bio dobar popust. Reci da je kostalo 20k€ al' da si dobio za 13k€, Special Offer |
|
|
|
|
|
#77589 |
|
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Jeste se ispuhali ? Jeli može sada nešto reći ovaj matori koji (ipak) nešto zna o elektrici, elektronici i autima ? Ispravna procedura sa potencijalno najmanjom štetom kako za donora, tako i za primatelja: - donor se pozicionira tako da kabeli "mogu platiti" obzirom gdje je accu u kojem autu i ostaje upaljen sa min. svojih trošila kao farovi i sl. - spajate kablove, dobro provjerite gdje je + a gdje je - na pojedinom autu / accu, po nekom pravilu prvo + na + kleme, pri tome gledate da štipalice dobro uhvate / sjednu za metalni dio kleme, negdje je to lako / zgodno, negdje je onaj glupi blok prekriven plastikom pa je nezgodno, idemo dalje, - na -, na donoru - klema a na strani primatelja po mogućnosti na blok motora, ako baš nema gdje zgodno onda na - klemu primatelja, opet pazeći da kontakt bude dobar a ne da stoji "kao ona stvar", normalna stvar da pri zadnjem spajanju zaiskri jer poteće struja izjednačavanja sa donora na primatelja sa praznim accu - slijedeći korak nije nužan ali može pomoći ako je accu primatelja ono baš prazan do daske, dakle, donor digne đire na cca 2.000 - 3.000 rpm i tako stoji 2 - 5 min, to će koliko - toliko napuniti accu primatelja (ako nije crko skroz), razna elektronika u primatelju će tome biti zahvalna, daš kontakt primatelja i "tabla" treba prikazati normalno stanje a ne da blinka kao božićna jelka - primatelj pokuša startati motor, ako je upalio neka on sad drži cca 2.000 - 3.000 rpm a donor može na minimum - slijedi skidanje klema, ovaj put obrnuto, prvo - na oba a potom + - primatelj kaže hvala, plati piće i svatko svojim putem That's it ![]() |
|
|
|
|
|
#77591 |
|
Registered User
Datum registracije: Feb 2022
|
Kakvi primatelji i donori, već sam jedno 7-8 auta upalio sa baterijskim starterom, i dizele i benzince. Dvije kleme na plus i minus i 7 sekundi posla sveukupno, a ne da se tu cimam sa drugim autom i pazim gdje, šta i kako...
|
|
|
#77592 |
|
Moderator
|
|
|
|
#77594 |
|
Moderator
|
Jebiga vise nije na akciji. Zna se nac na akciji za 100-120€ https://webshop.tokic.hr/servisna-op...-svjetlo-gb40/
|
|
|
#77595 |
|
Premium
Datum registracije: Aug 2014
|
U Tokicu je bio 137 do nedavno i na akciji za majstore i poznanike 82 eura. Sad je 107 eura preko poznanika nekog majstora ako se možete snaći a inače tonus 134 https://www.ronis.hr/pokretac-noco-g...29912/product/ Poslano sa mog |
|
|
|
|
|
#77596 |
|
Registered User
|
Ukucaš u aliexpress "car jump starter", nećeš fulat ni s jednim. Ja koristim ovaj koji je među jeftinijima: https://vi.aliexpress.com/item/10050...Cquery_from%3A Ovaj kod Tokića je malo precjenjen, sve je to Čajna i upalit će auto i onaj najjeftiniji. Kod nekih piše da su samo za benzince, ali to nije istina, pale ti starteri sve aute. Nedavno sam baš susjedu upalio hyundai tucson koji je bio 'mrtav' i u garaži. Da smo ga trebali paliti na kablove prvo bi ga morali izgurati iz garaže i dvorišta jer se ne može prići drugim autom, tako da su ovi starteri spas i 100x praktičniji. P.S. Za black friday je na mall.hr bio Villager starter za 14 eura: https://www.mall.hr/odrzavanje-autom...js-2500-056226 Uzeo jednog neka stoji, nisam ga još probao ali ne sumnjam da će raditi posao.
|
|
|
#77598 | |
|
Moderator
|
Citiraj:
Gle Noco sam preporučio jer smo ih svi mi tehničari koristili u firmi. Dok sam održavao car share flotu znao sam odradit i po desetak boostova dnevno. Nije me ni jednom izdao i svakom ću ga bez bada preporučit. Ona igračkica s 300 peak ampera... ove male litrene mlince bude okrenulo no good luck na nekom većem dizelu. I da, uletio si u raspravu oko bostanja auta preko kablova ko Marija Antoaneta. Uopće nije upitno da li je elegantnije i jednostavnije boostat auto preko boostera. To je jasno svakom s dva grama mozga. No kad nemaš booster, korisno je znat kak ispravno boostat auto preko kablova, a to je upravo bio slučaj s kolegom tu pa je tako i započela ''rasprava''.
|
|
|
|
#77599 | ||||
|
Registered User
|
Citiraj:
Ima sigurno i još skupljih i profesionalnijih uređaja od nekoliko stotina eura, pa tko može... Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Trebao bi valjda imati napisano na nekoliko A4 papira što je ispravno i kako se to radi na kojem autu. Sa boosterom auto upali domaćica.
|
|
|
|
#77600 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
https://a.aliexpress.com/_Ex5OwHm Ja sam koristio ovog jedno godinu dana na 3.3l motoru (Grandeur) čak i nekoliko puta svaki dan dok mi se jednom nije napuhnula baterija, ali dotad sam ga sigurno 100 puta iskoristio. (Akumulator mi je bio totalno kaput pa sam zato toliko često koristio..) Nisu te igračke napravljene za toliko često korištenje, piše gore i da treba pola sata pauze napraviti između svakog paljenja, nema dugog verglanja i slično. Taj mali shit mi je upalio tatin coupe 2.0 motor (na kojeg nije akumulator uopće bio spojen) nakon što je auto par mjeseci stajao u garaži sparkan |
|
|
|
|
|
#77601 | ||
|
Moderator
|
Citiraj:
Ne trebaju ljudima ni auti s 500konja pa ih kupe. Neki je dan netko stavio link na 1000A booster sa alia od 100€ pa reko radije das cca120€ za Noco u Tokicu pa ak i krepa mos ga jednostavnije reklamirat. Citiraj:
Ali ga eto, vidi vraga, nemaju. Ili bude prazan, ili su u sumi Velis, cak i ti ga boosterom mos kresnut ![]() Sto mu je ujedno i olaksalo posao.
|
|
|
|
#77602 |
|
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Khm... odrzavajteautedapalebezboostera khm... |
|
|
|
|
|
#77604 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Sve znam, sve jasno, moja krivica ![]() Dva akumulatora sam sje.ao u godinu dana na način da sam OBD priključak ostavljao uštekan i nakon tj dana akumulator gecrk. Prvo sam mislio da je do aftermarket radia kojeg sam ubacio, ali ipak nije, do OBD adaptera je bilo. Kad smo već kod održavanja, baš sam jučer pokupio auto od Birta, mjenjao remen koji je puko po duljini (još se držao na okupu, odvezo me takav od Zg do Rijeke i nazad do Dugog Sela ) |
|
|
|
|
|
#77605 | |||
|
Registered User
|
Citiraj:
A da bi bilo dobro imati uvijek skuplje proizvode - bi. Baš kao što bi bilo dobro imati i kablove od 150 eura pa svejedno 99% ljudi ima i koristi one iz konzuma. Citiraj:
Ovaj drugi nisam ali ne sumnjam da bi radio bez problema, sve je to isto. Citiraj:
Pa ne dolaze oni defaultno s autom, i njih moraš kupiti, onda je bolje kupiti booster, cijena ionako nije puno veća.
|
|
|
|
#77606 | |
|
Moderator
|
Citiraj:
Ali ti ne citas pa nisi vidio da sam te citirao di si naveo onaj manji kaj je ko powerbank za mobitel. Ali kuzim, problem je citat s razumjevanjem. Glavno da se tjera kontra.
|
|
|
|
#77607 |
|
Registered User
|
I taj od 600 je pitanje jel točno, zato i kazem da je nebitno, to su kinezi i spec. cesto nisu točne. Navode i određene motore koji se mogu startati, a ja sam startao i jače... A ako netko tjera kontru onda si to ti, doslovno iz ničega praviš rasprave i mudruješ nepotrebno. Po tebi ne valja ni jedan booster osim onoga koji si ti koristio, daj get a life jbt ![]() Da netko pita kako se pumpaju gume ti bi valjda oko toga razvio filozofiju na 15 stranica, jer vi u firmi tako radite, lol.
|
|
|
#77608 | |
|
Moderator
|
Citiraj:
Daj sisi vesla majmune i sjasi mi s vrata. Jebote zivot dao sam preporuku jednako kao ostali. Di sam napisao da valja samo moj tj da ostali ne valjaju. Daj odjebi vise. Blokiraj me i bok. Ionak si najpametniji. Pusa, bok
|
|
|
|
#77609 |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Kakvih 170 eura za starter, eto ga. https://www.bauhaus.hr/punjaci-akumu...-81/p/25958324 Veli punac da ga je 2 puta koristio i ostao je 3/4 pun. Di ces bolje. Kakve kleme i kablovi, olaksajte si zivot ljudi. ![]() |
|
|
|
|
|
#77610 | |
|
Registered User
|
Ne, ja sam dao preporuku za booster nakon čega si ti uletio sa nekom mariom antonetom i kolačima. Kao da su boosteri kolači koje si rijetko tko može priuštiti, čime si dokazao da lupetaš. Na ovaj nivo ostatka posta se neću spuštat, 9 je ujutro, radi nešto pametnije u "firmi" umjesto da po forumu trolaš. Citiraj:
![]()
|
|
![]() |
|
|