|
|||||||||||
|
|
#69001 | |
|
Flajing super šiiiip
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
- do 500km u idealnim uvjetima uz gradsku vožnju - do 400km u idealnim uvjetima na autoputu uz 100-120km/h Zimi, i općenito po hladnijem vremenu, računaj na još manji domet, što ekstremnija zima, to i veći utjecaj na domet. Ako reviewi pokažu nešto tako, i ti je to ok i imaš ga gdje puniti - mislim da ćeš biti jako zadovoljan s autom, za te pare mi se čini stvarno odličan catch!
|
|
|
|
#69003 | |
|
Premium
Datum registracije: May 2018
|
Citiraj:
A da na 150 km/h ne pričamo, tu ako nabereš 270 km sam puno rekao. Zimi plafon 230-240km. BEV malo cuga pri 90-110 km/h i u gradu. |
|
|
|
|
|
|
#69004 |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Pa odi na teslinu stranicu i vidi. ![]() Model 3. https://www.tesla.com/hr_hr/model3/design#overview Napravi si detaljno istraživanje, ja sam čuo da su brojke sve samo ne takve. |
|
|
|
|
|
#69005 |
|
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
EV Database ima dosta pouzdane prognoze dometa: https://ev-database.org/car/1555/Tesla-Model-3 - na ovo dodat 10% jer je novi Model 3 po WLTPu 12% manji potrošač od dosadašnjeg. Meni je za po HR stari bio taman. Ako imaš round-trip od 250 km, možeš se i 160 km/h vozat. Ako ideš ZG-Šibenik onda se voziš točno tako da stigneš s 0% (mogu puniti na obje strane puta). ![]() Po gradu ces moci navuci 400-500 km bez problema. Ovisi kakva ti je infrastruktura. Ako mozes doma puniti, go for it.
|
|
|
#69006 | |
|
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
Pa mislio sam da će ti biti među zadnjima koji će sići s uma. Za 20 K eura kupiš fino pošteno dizlo (muško vozilo) i fino se voziš ko gospodin. Mala potrošnja, jefino održavanje i btk. Tih 20k eura razlike nećeš nikada potrošiti. I još si uzmeš nekaj kaj ima jednomaseni za zicer i manualca. Jedino ako nećeš instalirati solare + baterije pa misliš "BESPLATNO" puniti auto? ![]() |
|
|
|
|
|
|
#69007 |
|
Čika Zeljeni
Datum registracije: Sep 2013
|
Pa neko "normalno" muško voli drugo osim dizela. Nema tih para koji bi me nagovorio na dizel. Vozio firmina vozila, sva dizel - još ih više zamrzio. Benzin, hybrid ili EV - to je budućnost ![]() |
|
|
|
|
|
#69008 |
|
|
@Hamm, ajde nadji covjeku ganz novog dizela sa 300 konja, grijanim/ladjenim sjedalima, adaptivnim tempomatom, webastom i velikom navigacijom pa javi koliko kosta.
|
|
|
#69009 | ||
|
Pod naletima kopita zla
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Al ne fakat 300hp...kaj će ti to day to day? Gdje to iskristiš, a da ne ugrožavaš sebe ili druge? Staza? Autoput tu i tamo? |
||
|
|
|
|
|
#69010 | |
|
Čika Zeljeni
|
Citiraj:
![]() Ak ga ti voliš, ok, uživaj u njemu, ali nikad dizel neće ljepše zvučat od nekog benzinca. ![]() A 300ps se uvijek da iskorist na pametan i zanimljiv način, bez da ugrožavaš druge. Ali džaba tebi to pričat kad ne znaš što je to uživanje u vožnji ![]() |
|
|
|
|
|
|
#69011 |
|
Pod naletima kopita zla
|
![]() Nikada neće zvučati kao benzinac. Nema teorije ali nije mu to niti poanta. Ali znaš kaj mi nikako nije jasno. Ako tvrde da je nafta ograničena i evo samo što nije nestala (zadnjih 30 godina ista spika) zašto se forsira derivat koji se više troši (benzin)... Što je uživanje u vožnji? Pelješac - Samobor..avg 150 potršnja pet i nekaj sitno. To je meni uživanje u vožnji. Gas i bez razmišljanja gdje su benzinske ili nedaj bože punjači. |
|
|
|
|
|
#69012 | ||
|
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
Citiraj:
300ks je možda previše za obiteljski auto, ali sljedeći auto mi mora imati bar 200ks i ručni mjenjač. Diesel mi puno bolje zvuči od benzinca s cvt-om, a pogotovo oni koji imaju više od 4 cilindra. Zadnje izmijenjeno od: tomatcro. 11.09.2023. u 21:06. |
||
|
|
|
|
|
#69013 | |
|
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
![]() Ili da ti odgovorim u tvom stilu, uživaju ljudi u životu općenito bez “300ps” ali đaba tebi pričat jer ne vidiš dalje od Brzih i žestokih i sl. |
|
|
|
|
|
|
#69014 |
|
|
Da, ali s EVom mogu voziti i 500 konja bez da me cijelo selo cuje i da mi je neugodno ako malo jace krenem sa semafora. Ubrzavanje je uvijek zabavno, do te mjere da ljudi hodaju u zabavne parkove topedirati se iz jednog ili drugog prometala. No, to ne povlaci neposredno ni obijesnu ni brzu voznju. Divljat se moze i sa 65 konja. To je do vozaca, ne masine. Al ajmo radije malo o zimskim gumama, vrijeme je... ![]()
|
|
|
#69015 | |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Tesla je meni osobno sjela ko prijevozno sredstvo...nista vise. |
|
|
|
|
|
|
#69016 |
|
|
Model 3 je bas zabavan auto s niskim tezistem, go-kart sjedenjem, straznjim pogonom i telepatskom kontrolom "gasa". Nista pretjerano, ali meni dva koplja bolje od kojekakvih dizel prednjepogonasa. Navozio sam se i Octavija (VRS i 2.0), Seata i svega slicnog. Not even close.
|
|
|
#69017 |
|
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Automobili
To je baš sve što prosječnoj obitelji treba - “zabavan auto” s niskim težištem, go-kart sjedenjem i gasom koji se rekonfigurira tokom noći bez da te obavijesti o tome. Jedina telepatija tu je OTA prema Tesla HQ. Ne znam zašto ljudi već više od desetljeća masovno mijenjaju karavane za povišene SUVove ako su im privlačne vozne osobine kakve opisuješ. |
|
|
|
|
|
#69018 |
|
|
Kad pricamo o vozackom gustu (o cemu pise tomek), to su upravo kvalitete koje su vazne. Meni je kao "auto za gust" Model 3 (limuzina) bio bolji od Y koji je povisen i ima brdo mjesta. Ali ono, ne biram auto samo za svoj vozacki gust nego su na prvom mjestu... mjesto, prostranost i prakticnost. U kategoriji auta s 1000 litara korisnog teretnog prostora (frunk, trunk, sub-trunk), Y je na cesti nenadmasan.
|
|
|
#69019 | |
|
Čika Zeljeni
|
Citiraj:
Uživao sam i u 10h vožnji lokalnom cestom Münchena do Zagreba, sve po propisima i "non fast & Furious" vožnjom. Kako se neki odmah uskokodaču kad se spomene jači auto ili eto, ne daj , EV . O koje je to svetogrđe ako netko vozi EV , a ne daj bože da ga još pohvali. Bitno da se na velika usta hvale dizeli...to rokće, to se čuje, to vuče a ne troši ništa. Hahahaha...eh da, nek svako uživa u onom što ima. Ti u svom dizelu, ja u svom benzincu a netko treći u EV-u. Bitno je uživanje... |
|
|
|
|
|
|
#69020 |
|
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Nakon ove rasprave sam si stavio "Sport Display" na ekran (prikazuje koliko je stvarno hp i Nm u upotrebi). Defaultno je dostupna, ali imam CarPlay aktivan, pa ne pratim. Dam ruku u vatru da u cijelom danu vožnje na posao, posla i doma s posla neće ni u kojem trenutku preći više od 60 hp. Gdje konkretno iskoristiti 300+? Tih 3-5 sekundi gasa kod kretanja sa semafora? Ili za preticanje tegljača na uzbrdici? ![]()
|
|
|
#69021 | ||
|
Pod naletima kopita zla
|
Citiraj:
Kaj bi se naljutio? Tko se ljuti uvalimo mu kruti. Zna se mantra. Citiraj:
A zimulje. Da da vrime je. Imam još dvije godine ove habati i onda mislim pokleknuti i priječi u vaš gay klub all season guma. Gonjam continentalke all season na cliu i nemam zamjerki osim kaj se više kamenčići zabadaju u iste + vodeni klin ali ok to samo usporim i dobro je. |
||
|
|
|
|
|
#69022 |
|
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Za gradsku i medjugradsku voznju, slazem se, ne trebaju ti konji i sve preko 100ps nema smisla. Ta snaga dolazi do izrazaja na auto putu gdje me redovno izvuce iz cupavih situacija. Najcesce recimo kod ulaska na auto put kada bubnem gas a on se katapultira i vec sam ispred ovih u krajnjoj desnoj traci, idem brze od njih i nisam nikoga ugrozio pri ulasku u traku. Definitivno ne bih vise auto ispod 250-300 konja za putni auto. Naravno da se moze i sa 100 konja na put, ali kad se jednom naviknes na ovo onda nekako ne ide nazad ![]() |
|
|
|
|
|
#69023 | |
|
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
![]() Uglavnom, kroz grad varira 50-80HP. Ovisi koliko ti je noga teška i koliko je prometala na cesti. Tempomat na 120 je nekih 70-90HP, ako se dobro sjećam.
|
|
|
|
#69024 |
|
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Hypocrisy at it's finest. To je sukus cijele vaše diskusije. Na jednu stranu serete o vozilima od 300 KS, što je slažemo se nepotrebno (zadnja 3 auta su mi 250 ks, 350 ks i sada 280 ks), jer vozilo od 80 ks ili 300 ks će napraviti istu zadaću, a to je dovesti te od A do B. Na drugu stranu, dosta vas pljune više para na MOBO, RAM gdje u 90% normalnog rada ne primijetite razliku pola preplaćenih komponenti gdje ste mogli uzeti nešto duplo jeftinije. Naravno, iznos kao iznos naspram vozila i komponenata je ogroman, ali gledamo samu ideju toga. Osobno, ne bih uzeo više niti jedan osobni auto ispod 200 KS, a bojim se budućnosti za 6-7g kada mijenjam auto jer tražim manualca, pa će morati biti neka limited serija vjerojatno i skupa kao sam vrag i vjerojatno 500+ jer ne želim automatic još barem 10g. |
|
|
|
|
|
#69025 | |||
|
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Ja sam isto srao po njima dok nisam probao, milina, pogotovo u gradu i na autocesti s tempomatom. |
|||
|
|
|
|
|
#69026 |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Ja bi uzeo Teslu najviše zato jer ju mogu puniti u firmi pa mi je struja džabe. Eto, kad moram biti iskren. Moj život se svodi na kuća poso kuća igraonica/dućan/parkić. Vikendom skok do šoping centra ili neka lokalna avantura. Sve je to unutar 100km sim i tam. Za EV dušu dalo. Brine me samo trajnost baterija i mogućnost naknadne prodaje nakon 5-7 godina eksploatacije. Također ne znam ništa ni o održavanju Tesle. To su tek članci koje moram proučiti.
|
|
|
#69027 | |
|
SCSI Freak, deda :P
Datum registracije: Sep 2009
|
Citiraj:
zato uzmes auto na operativni leasing i boli te uvo nakon 5 godina...
|
|
|
|
|
#69028 | |
|
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
![]() Ne znam jel se što promijenilo u međuvremenu, ali leasing kuće prije par godina nisu htjele ni raditi izračune za EV zbog nepoznanice hoće li im se nakon x godina uopće isplatiti da taj auto dobiju nazad.
|
|
|
|
#69029 |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2019
|
Al jbg, koliko god ne volim VW i cijeli njihov koncern, ali ako ništa bolji su od Dacie. Savršen primjer, Golf VI, 1.6 TDI, 90KS, i Dacia 1.5dci, 90 KS. Ista dionica, isti teret u autu, Golf ide bez problema u brijeg, Dacia jedva, uz šaltanje u nižu i nemogućnost ubrzanja za barem 5 km/h. Meni osobno idealna snaga auta je 115-140 KS, dovoljno "malo" da bude povoljno i štedljivo, a opet dovoljno jako da posluži u nekoj specifičnog situaciji. Svestrano, idealno. Ovih 160 KS kaj imam na xceed, u većini slučajeva daje osjećaj da je overkill, čak i uz idealan ovjes koji ima. Na prste mogu nabrojati u više godinu i pol koliko je vozim da sam trebao tih 160 konja. Zlatna sredina mi je bilo 120 KS na 8 ventila na Alfi, ništa ne troši, super moment, odlično ide, taman. |
|
|
|
|
|
#69030 |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Nikad se nisam interesirao za leasing. Načuo sam nešto o njemu, da plaćaš mjesečne rate za korištenje vozila u nekom ugovorenom vremenu i nakon toga imaš pravo otkupa vozila po povlaštenoj cijeni. Meanwhile servise ne plaćaš ti, nego plaćaš registraciju i obvezno kasko. Koliko se to isplati u odnosu na klasičnu kupoprodaju? Novčano jel...
|
![]() |
|
|