|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
strukturno kablirana mreža
Molim pomoć. Radi se o jednoj ustanovi na dva kata. U jednom uredu imamo 16-portni switch i modem na kojega je nakeljen još 5 portni switch i još jedan AP s antenicom na donjem katu. Donji kat ima wifi, a gornji kat wifi i taj ured u kojem je 16-portni switch ima kabove razvedene. E sad trebamo još računala spojiti i htjeli bi da svi imaju žičani pristup internetu! Optiku ćemo naravno uvesti (trenutno smo na adsl-u) Dakle na donjem katu imamo 5 računala. Na gornjem imamo ured s 20 računala i još 8 razbacanih. Da ne vučemo 33 kabla od ureda sa modemom do svakog ureda moja ideja je da na gornjem katu povučem od switcha jedan 8-portni switch i onda od njega vučem ovih 8 kablova, i da na donjem katu provučem jedan svitch od 5 i od njega dalje vučem. U budućnosti bi ostavili prostora za tablete koji bi imali wifi. Onda bi na onaj slobodan port od switcha nakeljili još jedan AP i basta. Jel to ok, jel to po pravilima struke? Još jedno pitanje. Trebamo li imati onu pasivu iznad 24-portnog switcha ili može bez toga? Jel to strukturno kabliranje?! Il bi najbolje bilo na donjem katu i na gornjem katu imati po jedan 16 (il 24) portni switch i njih prokopčat na modem? Zadnje izmijenjeno od: marek45. 21.11.2016. u 18:09. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
Dakle, komunikacijski ormar ili dva (svaki kat svoj) i TRI kabela do svakog radnog mjesta. Označene mrežne utičnice, patch paneli i cat6, onako, minimum za neki ozbiljniji posao. Dalje, komunikacijski ormar van iz ureda u kakvu arhivu ili sl. gdje imaš mjesta a da nitko ne koristi to kao ured. Tamo si dovuci i dolaz od Interneta. Komunikacijski ormar da je dovoljno velik za eventualna proširenja mreže. A ovo spajanje sviča na svič po uredima, to je petlja u mreži i pad sustava koji samo čeka da se desi. Manje od tri mrežna priključka po radnom mjestu znači da će odmah prifaliti mrežnih priključaka.
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Dakle na gornjem i donjem katu po jedan komunikacijsi ormar i u njemu 24 portni switch. Ako imamo po 3 kabla do radnog mjesta do dođe 24 na gornjem i 9 kablova na donjem. I onda još nemam pokriven taj ured gdje mi je 20 računala. Znači morao bi imati 3 komunikacijska ormara. Mislim da nema potrebe vuć 3 kabla na svako radno mjesto? Čemu. Dosta je 2 (za AP i za komp). Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 21.11.2016. u 18:20. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Opisao jesi, al opet malo zbunjujuće. Nisi naveo količine podataka među klijentima i sa / prema Internet - u. Samo se nadam da switch - evi nisu 100 Mb igračke. Logično da između katova vučeš Lan kabel (sa switch - a na switch) a onda dalje prema klijentima. Nije neobično ni skupo umjesto Lan kabela switch - eve povezati optikom, bilo sa jednom ili dvije niti. Ne miješati sa budučom optikom prema ISP - u. Isto pravilo možeš upotrebiti i u horizontali samo kod Lan - a paziš / izračunaš da ne dobiješ zagušenje zbog propusnosti jednog porta / linka. EDIT: Nije problem (ako treba) negdje staviti veći kom. ormar i/ili dva 24 - port switch - a. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Koliko me to zadovoljstvo košta? (2 ormara, 24 portna switcha i kablovi s kanalicama). Dal u komunikacijski ormar od 16 portnog switcha stane onaj od 24? Promet nije nešto velik. Pregledavanje web stranica i tako. Par puta neka videokonferencija prema drugom uredu. Zar ne moraju switchevi svaki imati direktnu vezu na modem? Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 21.11.2016. u 18:35. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Možeš i sve puknut u jedan veći komunikacijski ormar i bok. Tri kabela po radnom mjestu je standard ako to hoćeš kako treba obavit. Imaš PC, sutra ćeš već printere po mreži stavljat, a prekosutra će ti neki provider uvalit IP telefone. A morao bi imat i nešto rezerve s mrežnim utičnicama. Inače se opet vraćaš na switcheve po podu. Za AP odrediš poziciju i vučeš zasebno, barem dva kabela. To je van ovih 3 po radnom mjestu. Sve ovo što si ti nabrojao je po meni klasična daisy chain mreža glupavih switcheva. U toj mreži, pogotovo kako sam ih se nagledao, neoznačeni kablovi po podu pospajani na glupave 5 do 8 port swicheve, moš nać samo probleme. Ti kompa moj imaš 30+ radnih stanica i polovična ho ruk rješenja tu već znače samo glavobolje. Ovo tvoje rješenje je jedno 10 puta jeftinije, i jedno 100 puta gluplje. Ako to neznaš/nemožeš sam unutar firme, predlažem ti da nađeš vanjsku firmu s iskustvom da ti to obavi.
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
|
Citiraj:
Dakle po ps-u bi trebalo napraviti na svakom katu komunikacijski ormar i u svaki ormar 24-portni switch. Iz switcheva povuć mrežne utičnice do svake prostorije. (3 kabla za 3 utičnice?). Zatim spojiti switcheve jedan na drugi i samo jednog na adsl modem. Ako ja idem vuć utičnice to je koma od posla, svih onih 8 žica gurat, no way. Mislio sam samo direkt kablove razvuć od switcha do kompa. Vidjet ćemo što će šef reći. Molim još samo ovo pojašnjenje: https://www.centro.hr/tp-link-tl-sg2...rt-switch.aspx Jel to ok switch? Ne kužim dal mora imat poseban ram i procesor??!! Kakve ormare trebam? Neke posebne ili bilo kakve u koji stane switch? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
|
Citiraj:
Dakle 2 x24 portna switcha posložit u ormare i posložit panele, 10 ureda (u svakom 3 porta). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
8 sati bi bilo dost za postavljanje konektora na svakom kabelu, stavljanje u prespojne panele, postava i povezivanje switcha, Ispitivanje linkova i slaganje ormara. To bi bilo cca 2 covjeka x 8h Postavljanje kabela, tj. provlacenje, kanalica i busenje zidova bi potrajalo, sad koliko to ovisi o stanju na terenu
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|