Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.11.2016., 17:51   #1
marek45
Premium

Datum registracije: Dec 2005
strukturno kablirana mreža

Molim pomoć. Radi se o jednoj ustanovi na dva kata. U jednom uredu imamo 16-portni switch i modem na kojega je nakeljen još 5 portni switch i još jedan AP s antenicom na donjem katu.
Donji kat ima wifi, a gornji kat wifi i taj ured u kojem je 16-portni switch ima kabove razvedene.
E sad trebamo još računala spojiti i htjeli bi da svi imaju žičani pristup internetu! Optiku ćemo naravno uvesti (trenutno smo na adsl-u)

Dakle na donjem katu imamo 5 računala.
Na gornjem imamo ured s 20 računala i još 8 razbacanih.

Da ne vučemo 33 kabla od ureda sa modemom do svakog ureda moja ideja je da na gornjem katu povučem od switcha jedan 8-portni switch i onda od njega vučem ovih 8 kablova, i da na donjem katu provučem jedan svitch od 5 i od njega dalje vučem. U budućnosti bi ostavili prostora za tablete koji bi imali wifi. Onda bi na onaj slobodan port od switcha nakeljili još jedan AP i basta.

Jel to ok, jel to po pravilima struke?
Još jedno pitanje. Trebamo li imati onu pasivu iznad 24-portnog switcha ili može bez toga?
Jel to strukturno kabliranje?!

Il bi najbolje bilo na donjem katu i na gornjem katu imati po jedan 16 (il 24) portni switch i njih prokopčat na modem?

Zadnje izmijenjeno od: marek45. 21.11.2016. u 18:09.
marek45 je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2016., 18:02   #2
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor marek45 Pregled postova
Da ne vučemo 33 kabla od ureda sa modemom do svakog ureda moja ideja je da na gornjem katu povučem od switcha jedan 8-portni switch i onda od njega vučem ovih 8 kablova, i da na donjem katu provučem jedan svitch od 5 i od njega dalje vučem. U budućnosti bi ostavili prostora za tablete koji bi imali wifi. Onda bi na onaj slobodan port od switcha nakeljili još jedan AP i basta.

Jel to ok, jel to po pravilima struke?
Ovo je nešto najgore što si mogao zamislit, što se struke tiče.
Dakle, komunikacijski ormar ili dva (svaki kat svoj) i TRI kabela do svakog radnog mjesta.
Označene mrežne utičnice, patch paneli i cat6, onako, minimum za neki ozbiljniji posao.
Dalje, komunikacijski ormar van iz ureda u kakvu arhivu ili sl. gdje imaš mjesta a da nitko ne koristi to kao ured.
Tamo si dovuci i dolaz od Interneta.
Komunikacijski ormar da je dovoljno velik za eventualna proširenja mreže.
A ovo spajanje sviča na svič po uredima, to je petlja u mreži i pad sustava koji samo čeka da se desi.
Manje od tri mrežna priključka po radnom mjestu znači da će odmah prifaliti mrežnih priključaka.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.11.2016., 18:13   #3
marek45
Premium

Dakle na gornjem i donjem katu po jedan komunikacijsi ormar i u njemu 24 portni switch.
Ako imamo po 3 kabla do radnog mjesta do dođe 24 na gornjem i 9 kablova na donjem. I onda još nemam pokriven taj ured gdje mi je 20 računala.
Znači morao bi imati 3 komunikacijska ormara.
Mislim da nema potrebe vuć 3 kabla na svako radno mjesto? Čemu. Dosta je 2 (za AP i za komp).

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 21.11.2016. u 18:20.
Staro 21.11.2016., 18:19   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Opisao jesi, al opet malo zbunjujuće.
Nisi naveo količine podataka među klijentima i sa / prema Internet - u.
Samo se nadam da switch - evi nisu 100 Mb igračke.

Logično da između katova vučeš Lan kabel (sa switch - a na switch) a onda dalje prema klijentima.
Nije neobično ni skupo umjesto Lan kabela switch - eve povezati optikom, bilo sa jednom ili dvije niti.
Ne miješati sa budučom optikom prema ISP - u.

Isto pravilo možeš upotrebiti i u horizontali samo kod Lan - a paziš / izračunaš da ne dobiješ zagušenje zbog propusnosti jednog porta / linka.

EDIT: Nije problem (ako treba) negdje staviti veći kom. ormar i/ili dva 24 - port switch - a.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2016., 18:23   #5
marek45
Premium

Koliko me to zadovoljstvo košta? (2 ormara, 24 portna switcha i kablovi s kanalicama).
Dal u komunikacijski ormar od 16 portnog switcha stane onaj od 24?
Promet nije nešto velik. Pregledavanje web stranica i tako. Par puta neka videokonferencija prema drugom uredu.

Zar ne moraju switchevi svaki imati direktnu vezu na modem?

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 21.11.2016. u 18:35.
Staro 21.11.2016., 18:34   #6
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Možeš i sve puknut u jedan veći komunikacijski ormar i bok.
Tri kabela po radnom mjestu je standard ako to hoćeš kako treba obavit.
Imaš PC, sutra ćeš već printere po mreži stavljat, a prekosutra će ti neki provider uvalit IP telefone.
A morao bi imat i nešto rezerve s mrežnim utičnicama. Inače se opet vraćaš na switcheve po podu.
Za AP odrediš poziciju i vučeš zasebno, barem dva kabela. To je van ovih 3 po radnom mjestu.
Sve ovo što si ti nabrojao je po meni klasična daisy chain mreža glupavih switcheva.
U toj mreži, pogotovo kako sam ih se nagledao, neoznačeni kablovi po podu pospajani na glupave 5 do 8 port swicheve, moš nać samo probleme.
Ti kompa moj imaš 30+ radnih stanica i polovična ho ruk rješenja tu već znače samo glavobolje.
Ovo tvoje rješenje je jedno 10 puta jeftinije, i jedno 100 puta gluplje.
Ako to neznaš/nemožeš sam unutar firme, predlažem ti da nađeš vanjsku firmu s iskustvom da ti to obavi.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je online   Reply With Quote
Staro 22.11.2016., 17:21   #7
marek45
Premium

Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
Tri kabela po radnom mjestu je standard ako to hoćeš kako treba obavit.
Za AP odrediš poziciju i vučeš zasebno, barem dva kabela.
Ako to neznaš/nemožeš sam unutar firme, predlažem ti da nađeš vanjsku firmu s iskustvom da ti to obavi.
Ma mene muči što je to ustanova koja nema para, a ja sam neka vrst kartice za sve, ali toliko u mrežama nisam.
Dakle po ps-u bi trebalo napraviti na svakom katu komunikacijski ormar i u svaki ormar 24-portni switch.
Iz switcheva povuć mrežne utičnice do svake prostorije. (3 kabla za 3 utičnice?).
Zatim spojiti switcheve jedan na drugi i samo jednog na adsl modem.

Ako ja idem vuć utičnice to je koma od posla, svih onih 8 žica gurat, no way.
Mislio sam samo direkt kablove razvuć od switcha do kompa.

Vidjet ćemo što će šef reći.

Molim još samo ovo pojašnjenje:
https://www.centro.hr/tp-link-tl-sg2...rt-switch.aspx

Jel to ok switch? Ne kužim dal mora imat poseban ram i procesor??!!
Kakve ormare trebam? Neke posebne ili bilo kakve u koji stane switch?
Staro 22.11.2016., 17:53   #8
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Gle bolje, i isplativije je jednom napravit posao kak spada nego 3-4 puta brljavit i opet nenapravit dobro

pinkskin je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2016., 22:04   #9
marek45
Premium

Citiraj:
Autor pinkskin Pregled postova
Gle bolje, i isplativije je jednom napravit posao kak spada nego 3-4 puta brljavit i opet nenapravit dobro
Slažem se, zato pitam ugrubo koliko bi to netko računao samo posao. Jel bi to bilo u 8 sati gotovo?
Dakle 2 x24 portna switcha posložit u ormare i posložit panele, 10 ureda (u svakom 3 porta).
Staro 22.11.2016., 23:14   #10
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

8 sati bi bilo dost za postavljanje konektora na svakom kabelu, stavljanje u prespojne panele, postava i povezivanje switcha, Ispitivanje linkova i slaganje ormara. To bi bilo cca 2 covjeka x 8h

Postavljanje kabela, tj. provlacenje, kanalica i busenje zidova bi potrajalo, sad koliko to ovisi o stanju na terenu

pinkskin je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno