PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   strukturno kablirana mreža (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=282283)

marek45 21.11.2016. 17:51

strukturno kablirana mreža

Molim pomoć. Radi se o jednoj ustanovi na dva kata. U jednom uredu imamo 16-portni switch i modem na kojega je nakeljen još 5 portni switch i još jedan AP s antenicom na donjem katu.
Donji kat ima wifi, a gornji kat wifi i taj ured u kojem je 16-portni switch ima kabove razvedene.
E sad trebamo još računala spojiti i htjeli bi da svi imaju žičani pristup internetu! Optiku ćemo naravno uvesti (trenutno smo na adsl-u)

Dakle na donjem katu imamo 5 računala.
Na gornjem imamo ured s 20 računala i još 8 razbacanih.

Da ne vučemo 33 kabla od ureda sa modemom do svakog ureda moja ideja je da na gornjem katu povučem od switcha jedan 8-portni switch i onda od njega vučem ovih 8 kablova, i da na donjem katu provučem jedan svitch od 5 i od njega dalje vučem. U budućnosti bi ostavili prostora za tablete koji bi imali wifi. Onda bi na onaj slobodan port od switcha nakeljili još jedan AP i basta.

Jel to ok, jel to po pravilima struke?
Još jedno pitanje. Trebamo li imati onu pasivu iznad 24-portnog switcha ili može bez toga?
Jel to strukturno kabliranje?!

Il bi najbolje bilo na donjem katu i na gornjem katu imati po jedan 16 (il 24) portni switch i njih prokopčat na modem?

Pomo 21.11.2016. 18:02

Citiraj:

Autor marek45 (Post 2991489)
Da ne vučemo 33 kabla od ureda sa modemom do svakog ureda moja ideja je da na gornjem katu povučem od switcha jedan 8-portni switch i onda od njega vučem ovih 8 kablova, i da na donjem katu provučem jedan svitch od 5 i od njega dalje vučem. U budućnosti bi ostavili prostora za tablete koji bi imali wifi. Onda bi na onaj slobodan port od switcha nakeljili još jedan AP i basta.

Jel to ok, jel to po pravilima struke?

Ovo je nešto najgore što si mogao zamislit, što se struke tiče.
Dakle, komunikacijski ormar ili dva (svaki kat svoj) i TRI kabela do svakog radnog mjesta.
Označene mrežne utičnice, patch paneli i cat6, onako, minimum za neki ozbiljniji posao.
Dalje, komunikacijski ormar van iz ureda u kakvu arhivu ili sl. gdje imaš mjesta a da nitko ne koristi to kao ured.
Tamo si dovuci i dolaz od Interneta.
Komunikacijski ormar da je dovoljno velik za eventualna proširenja mreže.
A ovo spajanje sviča na svič po uredima, to je petlja u mreži i pad sustava koji samo čeka da se desi.
Manje od tri mrežna priključka po radnom mjestu znači da će odmah prifaliti mrežnih priključaka.

marek45 21.11.2016. 18:13

Dakle na gornjem i donjem katu po jedan komunikacijsi ormar i u njemu 24 portni switch.
Ako imamo po 3 kabla do radnog mjesta do dođe 24 na gornjem i 9 kablova na donjem. I onda još nemam pokriven taj ured gdje mi je 20 računala.
Znači morao bi imati 3 komunikacijska ormara.
Mislim da nema potrebe vuć 3 kabla na svako radno mjesto? Čemu. Dosta je 2 (za AP i za komp).

Nikky 21.11.2016. 18:19

Opisao jesi, al opet malo zbunjujuće.
Nisi naveo količine podataka među klijentima i sa / prema Internet - u.
Samo se nadam da switch - evi nisu 100 Mb igračke.

Logično da između katova vučeš Lan kabel (sa switch - a na switch) a onda dalje prema klijentima.
Nije neobično ni skupo umjesto Lan kabela switch - eve povezati optikom, bilo sa jednom ili dvije niti.
Ne miješati sa budučom optikom prema ISP - u.

Isto pravilo možeš upotrebiti i u horizontali samo kod Lan - a paziš / izračunaš da ne dobiješ zagušenje zbog propusnosti jednog porta / linka.

EDIT: Nije problem (ako treba) negdje staviti veći kom. ormar i/ili dva 24 - port switch - a.

marek45 21.11.2016. 18:23

Koliko me to zadovoljstvo košta? (2 ormara, 24 portna switcha i kablovi s kanalicama).
Dal u komunikacijski ormar od 16 portnog switcha stane onaj od 24?
Promet nije nešto velik. Pregledavanje web stranica i tako. Par puta neka videokonferencija prema drugom uredu.

Zar ne moraju switchevi svaki imati direktnu vezu na modem?

Pomo 21.11.2016. 18:34

Možeš i sve puknut u jedan veći komunikacijski ormar i bok.
Tri kabela po radnom mjestu je standard ako to hoćeš kako treba obavit.
Imaš PC, sutra ćeš već printere po mreži stavljat, a prekosutra će ti neki provider uvalit IP telefone.
A morao bi imat i nešto rezerve s mrežnim utičnicama. Inače se opet vraćaš na switcheve po podu.
Za AP odrediš poziciju i vučeš zasebno, barem dva kabela. To je van ovih 3 po radnom mjestu.
Sve ovo što si ti nabrojao je po meni klasična daisy chain mreža glupavih switcheva.
U toj mreži, pogotovo kako sam ih se nagledao, neoznačeni kablovi po podu pospajani na glupave 5 do 8 port swicheve, moš nać samo probleme.
Ti kompa moj imaš 30+ radnih stanica i polovična ho ruk rješenja tu već znače samo glavobolje.
Ovo tvoje rješenje je jedno 10 puta jeftinije, i jedno 100 puta gluplje.
Ako to neznaš/nemožeš sam unutar firme, predlažem ti da nađeš vanjsku firmu s iskustvom da ti to obavi.

marek45 22.11.2016. 17:21

Citiraj:

Autor Pomo (Post 2991509)
Tri kabela po radnom mjestu je standard ako to hoćeš kako treba obavit.
Za AP odrediš poziciju i vučeš zasebno, barem dva kabela.
Ako to neznaš/nemožeš sam unutar firme, predlažem ti da nađeš vanjsku firmu s iskustvom da ti to obavi.

Ma mene muči što je to ustanova koja nema para, a ja sam neka vrst kartice za sve, ali toliko u mrežama nisam.
Dakle po ps-u bi trebalo napraviti na svakom katu komunikacijski ormar i u svaki ormar 24-portni switch.
Iz switcheva povuć mrežne utičnice do svake prostorije. (3 kabla za 3 utičnice?).
Zatim spojiti switcheve jedan na drugi i samo jednog na adsl modem.

Ako ja idem vuć utičnice to je koma od posla, svih onih 8 žica gurat, no way.
Mislio sam samo direkt kablove razvuć od switcha do kompa.

Vidjet ćemo što će šef reći.

Molim još samo ovo pojašnjenje:
https://www.centro.hr/tp-link-tl-sg2...rt-switch.aspx

Jel to ok switch? Ne kužim dal mora imat poseban ram i procesor??!!
Kakve ormare trebam? Neke posebne ili bilo kakve u koji stane switch?

pinkskin 22.11.2016. 17:53

Gle bolje, i isplativije je jednom napravit posao kak spada nego 3-4 puta brljavit i opet nenapravit dobro

marek45 22.11.2016. 22:04

Citiraj:

Autor pinkskin (Post 2991821)
Gle bolje, i isplativije je jednom napravit posao kak spada nego 3-4 puta brljavit i opet nenapravit dobro

Slažem se, zato pitam ugrubo koliko bi to netko računao samo posao. Jel bi to bilo u 8 sati gotovo?
Dakle 2 x24 portna switcha posložit u ormare i posložit panele, 10 ureda (u svakom 3 porta).

pinkskin 22.11.2016. 23:14

8 sati bi bilo dost za postavljanje konektora na svakom kabelu, stavljanje u prespojne panele, postava i povezivanje switcha, Ispitivanje linkova i slaganje ormara. To bi bilo cca 2 covjeka x 8h

Postavljanje kabela, tj. provlacenje, kanalica i busenje zidova bi potrajalo, sad koliko to ovisi o stanju na terenu

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:35.