|
![]() |
#9151 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
To baš i nema smisla. Uzmi za primjer ovdje jako popularni Golf. 1.4 i GTI su isti auti, ali s jako različitim ovjesom, kočnicama... Nema šanse da izvedeš nešto takvo bez puno modifkacija, a onda ti treba atest. Imaš u priručniku od auta fino napisane dimenzije guma prema modelu i motoru i tog se držiš.
![]() |
#9152 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
da,to ima više smisla,došle su sa fiestom 195/50/15,to mi nekako nisko,neudobno zvuči pa bi malo višu gumu,tipa 190/60/15,kad se bude več mijenjalo.. ugl cura je zadovoljna,autek je svima lijep,privlači poglede,lijepo ide..
![]() |
#9153 |
Premium
Datum registracije: Dec 2009
|
![]() |
#9154 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Moze se vozit na kratkim relcijama po gradu gdje su male brzine, uz puno opreza ali cim padne prvi snijeg 99% ne ide nikuda. Kaj znaci da mu auto moze ostat mjesec dana na parkingu. Znam iz svog iskustva. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9155 | |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Citiraj:
Kad je napadalo, nisam mrdao auto i sve je bilo ok. Gume su bile "ispod čekića" ljetne. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9156 | |
gadget freak
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
![]() Dakle, ako voziš npr fiestu 1.0 (primjera radi) a najjača takva fiesta, točnije taj model je 1.8, ti možeš po Hr zakonima i propisima staviti kotače u dimenzijama koje su išle i na tu najslabiju i na neku srednju i na tu najjaču ![]() Ali u točnoj dimenziji, odstupanja nisu dozvoljena. Npr ja sam sad u prekršaju, jer imam 175/65 R14 na cliu (1.2i), a baccara 1.8i je išao sa 175/60 R14 i 185/55 R15... Priručnik auta je manje bitan, na stp-ima imaju kataloge dozvoljenih dimenzija za pojedine modele unazad 30g i drže se njih...
![]() |
![]() |
#9157 |
The mighty pirate
|
Znači, tebi se stavlja na odgovornost, ako na tu Fiestu 1.0 staviš felge i gume od Fieste ST? Koliko sam vidio na raznim stranicama gdje ima tih informacija, ističu OEM dimenzije i replacement dimenzije. Kod nas je onda svejedno, sve možeš upisati u knjižicu bez ikakvih problema? Gdje onda doć do informacija iz tih kataloga? Samo na "ako prođe, prođe"? http://www.wheel-size.com/size/ford/fiesta/2007/ Ovdje je recimo 195/45/16 dozvoljen za 1.6, ali ne i za ST.
![]() |
#9158 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Nazoveš CVH i pitaš ih... I kaj ak metnes vece felge. Auto ce bit malo tromiji, upitno mrvicu mrvicu ce slabije kociti i trosit ce se ovjes vise. Na isto dođeš (po mojem mišljenju gore) ak metneš teške bezvezne felge iz Molydona u dimenziji koju sad imaš na tom autu. Znam jer ih i ja imam. ![]() Ne znam cemu se tu toliko cudis kad npr felge za jednu te istu Lagunu idu od 16" do 18". Zadnje izmijenjeno od: IcyTexx. 26.12.2013. u 20:48. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9159 |
The mighty pirate
|
Pričam o OEM felgama i dimenzijama guma. To je ono što dobiješ na konfiguratorima pod standardnu/dodatnu opremu. Dakle, dimenzijama koje su odobrene od strane proizvođača za pojedinu verziju istog modela jer je auto sigurnosno testiran na taj način. Mislio sam da su samo te dimenzije automatski odobrene i od strane stanica za tehnički pregled auta, tj. da se za neku drugu dimenziju mora raditi atest. Jopis kaže da nije tako i da stanica ima neki svoj katalog, pa eto, naučih nešto novo ![]() Recimo, da na svog Smarta odlučim staviti dimenziju guma koju ima Brabus model, morao bih promijeniti kompletni prednji i stražnji dio, inače bi gume virile van auta, što nije dozvoljeno ![]()
![]() |
#9161 | |||
gadget freak
|
Citiraj:
![]() Pa moraš ih upisati, stavio ti od ST-a ili od 1.0 gore... I lol, prelol za takve online bullshit stranice. Ili je tebi logično da si mogao kupit 1.6 sa 16icama a ST-a koji je serijski dolazio s njima, ne ![]() Katalog sa dimenzijama na stp-ima je naravno 99% usklađen sa dimenzijama u katalozima proizvođača, jasno ko dan da su to kako ti kažeš oem dimenzije... Ne možeš SVE upisati, samo dimenzije za SVE fieste2 na fiestu2, ne možeš upisati felge koje su išle na fiestu4 na fiestu1.... Do informacija dođeš kao i svaki normalan čovjek - na stp-u - dobar dan, jel bi mi htjeli reći koje sve dimenzije kotača mogu staviti na svoje vozilo a da su dozvoljene i upisive u prometnu bez atesta. Hvala, bok. Citiraj:
![]() Normalno da ako stavljaš neku bolesnu dimenziju koja je bila dozvoljena za neki SERIJSKI top model te izvedbe automobila, moraš promijeniti i blatobrane tj stavit od tog top modela ili vadit rubnjake van ako je ta dimenzija van gabarita automobila ![]() Mislim, wtf, buniti se protiv sasvim ok propisa, jer su dozvoljene STOCK dimenzije, dok se u njemačkoj može upisati SVE što dozvoli kontrolor na stp-u VIZUALNIM pregledom ![]() ![]() Citiraj:
Da, to je sasvim logična stvar jer su u pravilu veći kotači nešto sitno teži, te se tako dobije veća ovješena masa na kotačima što rezultira utjecajem na isporučenu snagu na kotače.
![]() |
![]() |
#9162 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Ja sam nedavno upisivao dimenzije i to sve koje su previđene za moj auto osim 225/45R18 koje definitivno ne mislim stavljati: 195/65R15, 205/55R16 i 225/45R17. Čovjek na tehničkom je prvo zvao ovlaštenog prodavača i tražio da mu dostave papir sa dimenzijama. Pošto sam imao račun od prodavača gdje su bile navedene opcije i doplate za pojedine dimenzije guma, to je bilo dovoljno. CIjena upisa-80kn |
![]() |
![]() |
![]() |
#9163 | |
gadget freak
|
Citiraj:
Upisivao si gume naknadno ili na registraciji?
![]() |
![]() |
#9164 |
The mighty pirate
|
Pod odgovornost mislim da nećeš kriviti stp ako ti počnu puno ranije odlaziti dijelovi ovjesa i sl. rezultati stavljanja (pre)širokih i (pre)velikih guma i kotača. Slučaj gdje je poznanik na Golf 2 (opet Golf) stavio 225/x/17 i onda se čudio da kak ne može okrenuti volan na mjestu (kepec od metar i pol i 45 kila koji je tek položio vozački). Eto, dakle sve dimenzije guma i kotača određene za pojedini model vrijede bez obzira na verziju modela. Brabus nije SERIJSKI model? O čemu ti pričaš? Brabus su 2 paketa opreme koji idu samo uz 98 KS turbak. Razlika od ostalih modela je u Monoblock VI felgama, 10mm spuštenom sportskom ovjesu, malo kože unutra i par Brabus znački. Nije to kao kod pravog Mercedesa ![]() Da se stavi taj Brabusov set od 175/50/16 naprijed i 225/35/17 otraga, rasturilo bi auto ![]() Na prvom tehničkom su upisalii u knjižicu da su na autu sve 4 gume iste, i to uzeli dimenziju užih, prednjih guma. Toliko o tim katalozima...
![]() |
#9165 | ||||||
gadget freak
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
![]() ![]() Gledam ja takvog jednog već 12 godina ![]()
![]() |
![]() |
#9166 | |
Premium
|
Citiraj:
Upisivano naknadno |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9167 |
gadget freak
|
![]() |
#9168 |
Premium
|
Je, na drugom autu sam upisivao ne tehničkom i bilo je besplatno. Moraju nešto zaraditi, a pošto sam često u Sloveniji, mora biti sve po PS-u, al ne toliko radi njih koliko radi mene. Eh da se svi toga držimo kod nas ko kad idemo van države |
![]() |
![]() |
![]() |
#9169 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Cek cek, znaci ako covac u stp na prvoj regi ne upise sve standard dimenzije felgi, cak ako zelim staviti standardnu felgu drugih dimenzija morat cu to platit u stp 80kn ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9170 | |
gadget freak
|
Citiraj:
![]() Nit je njegova obaveza niti je to praksa u Hr da se upisuju sve dimenzije u prometnu, pogotovo zato što imaš masu automobila sa cca 10 dostupnih dimenzija kotača, pa na što bi izgledala prometna sa 10 napomena samo za dimenziju kotača, pa upišeš još kuku, pa bio bi cirkus... A bome niti djelatnik na stpu zna koje ti kotače misliš stavit na auto. Zato i je naputak da se unosi dimenzija koja je na vozilu i ako vlasnik odmah napomene unese se još dimenzija zimskih/ljetnih i to je to. Rijetki su ovako kao lowrider da hoće još pokoju dimenziju reda radi, ili ako u nekom slučaju dođu do npr trećeg seta kotača.
![]() |
![]() |
#9173 |
Lynnfield
Datum registracije: Sep 2012
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9174 |
gadget freak
|
![]() |
#9175 | |
PC Ekspert
Datum registracije: Sep 2000
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#9176 | |
Premium
|
Citiraj:
Nisam bas siguran da na npr. Megane dci 110 mogu upisat dimenzije od R.S.a kak mi se cini da neki misle. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9177 | |
gadget freak
|
Citiraj:
![]() ![]() Da, MOGU SE UPISATI gume od RS-a na dci 110. Jel sada jasnije?
![]() |
![]() |
#9179 | |
gadget freak
|
Citiraj:
Bar je tako bilo svih ovih godina do dana današnjeg.... Budem baš pitao u ponedjeljak jel se šta mijenja od nove godine. Jasno je meni da to nema puno smisla, al tak je kak je.
![]() |
![]() |
#9180 |
Premium
|
Meni su za sx4 koji je 4wd upisali podatke od 2wd tak da je vecina tehnickih podataka krivo upisana. Za novi su upisali sve tocno u novu prometnu. Mozda su se sad malo postrozili kaj se svega toga tice. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|