Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.12.2013., 12:04   #9151
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor Bravo Pregled postova
Možeš upisat največe koje su se ugrađivale na taj auto nevezano za motor..

To baš i nema smisla. Uzmi za primjer ovdje jako popularni Golf. 1.4 i GTI su isti auti, ali s jako različitim ovjesom, kočnicama...
Nema šanse da izvedeš nešto takvo bez puno modifkacija, a onda ti treba atest.

Imaš u priručniku od auta fino napisane dimenzije guma prema modelu i motoru i tog se držiš.

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 26.12.2013., 12:35   #9152
MuroF
Premium

MuroF's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
da,to ima više smisla,došle su sa fiestom 195/50/15,to mi nekako nisko,neudobno zvuči pa bi malo višu gumu,tipa 190/60/15,kad se bude več mijenjalo..

ugl cura je zadovoljna,autek je svima lijep,privlači poglede,lijepo ide..
Staro 26.12.2013., 12:40   #9153
fishkal
Premium
Moj komp

fishkal's Avatar

Datum registracije: Dec 2009
Citiraj:
Autor esc Pregled postova
pa to je i ok,ako se netko zimi ni ne vozi ili jako malo šta će mu zimske
Ako se ne vozi, svakako mu ne trebaju.

Ali ako se vozi malo onda može biti jako opasan jer očito nema iskustva po zimskim uvjetima a vozi se na neadekvatnoj opremi. Al bolje da ne idemo opet u tu raspravu.
Staro 26.12.2013., 12:49   #9154
MAGARAC
Premium
Moj komp

MAGARAC's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Moze se vozit na kratkim relcijama po gradu gdje su male brzine, uz puno opreza ali cim padne prvi snijeg 99% ne ide nikuda. Kaj znaci da mu auto moze ostat mjesec dana na parkingu. Znam iz svog iskustva.
MAGARAC je offline   Reply With Quote
Staro 26.12.2013., 13:16   #9155
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor MAGARAC Pregled postova
Moze se vozit na kratkim relcijama po gradu gdje su male brzine, uz puno opreza ali cim padne prvi snijeg 99% ne ide nikuda. Kaj znaci da mu auto moze ostat mjesec dana na parkingu. Znam iz svog iskustva.
Jesnu zimu sam prošao na taj način. Auto stalno na parkingu, osim kad je suho i toplo. Kod nas po zimi zna biti i 15 oC, što je nenormalno za slavoniju.
Kad je napadalo, nisam mrdao auto i sve je bilo ok. Gume su bile "ispod čekića" ljetne.
Staro 26.12.2013., 19:11   #9156
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
To baš i nema smisla. Uzmi za primjer ovdje jako popularni Golf. 1.4 i GTI su isti auti, ali s jako različitim ovjesom, kočnicama...
Nema šanse da izvedeš nešto takvo bez puno modifkacija, a onda ti treba atest.

Imaš u priručniku od auta fino napisane dimenzije guma prema modelu i motoru i tog se držiš.
Imalo to smisla ili ne, kolega je dao točnu informaciju Već sam to napisao nekoliko puta u temi btw, i vidim da se opet pita jedno te isto...
Dakle, ako voziš npr fiestu 1.0 (primjera radi) a najjača takva fiesta, točnije taj model je 1.8, ti možeš po Hr zakonima i propisima staviti kotače u dimenzijama koje su išle i na tu najslabiju i na neku srednju i na tu najjaču
Ali u točnoj dimenziji, odstupanja nisu dozvoljena.
Npr ja sam sad u prekršaju, jer imam 175/65 R14 na cliu (1.2i), a baccara 1.8i je išao sa 175/60 R14 i 185/55 R15...
Priručnik auta je manje bitan, na stp-ima imaju kataloge dozvoljenih dimenzija za pojedine modele unazad 30g i drže se njih...
Staro 26.12.2013., 19:47   #9157
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Znači, tebi se stavlja na odgovornost, ako na tu Fiestu 1.0 staviš felge i gume od Fieste ST?
Koliko sam vidio na raznim stranicama gdje ima tih informacija, ističu OEM dimenzije i replacement dimenzije. Kod nas je onda svejedno, sve možeš upisati u knjižicu bez ikakvih problema? Gdje onda doć do informacija iz tih kataloga? Samo na "ako prođe, prođe"?

http://www.wheel-size.com/size/ford/fiesta/2007/

Ovdje je recimo 195/45/16 dozvoljen za 1.6, ali ne i za ST.

Staro 26.12.2013., 20:43   #9158
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Nazoveš CVH i pitaš ih...

I kaj ak metnes vece felge. Auto ce bit malo tromiji, upitno mrvicu mrvicu ce slabije kociti i trosit ce se ovjes vise. Na isto dođeš (po mojem mišljenju gore) ak metneš teške bezvezne felge iz Molydona u dimenziji koju sad imaš na tom autu. Znam jer ih i ja imam.
Ne znam cemu se tu toliko cudis kad npr felge za jednu te istu Lagunu idu od 16" do 18".

Zadnje izmijenjeno od: IcyTexx. 26.12.2013. u 20:48.
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 26.12.2013., 21:07   #9159
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Pričam o OEM felgama i dimenzijama guma. To je ono što dobiješ na konfiguratorima pod standardnu/dodatnu opremu.

Dakle, dimenzijama koje su odobrene od strane proizvođača za pojedinu verziju istog modela jer je auto sigurnosno testiran na taj način.

Mislio sam da su samo te dimenzije automatski odobrene i od strane stanica za tehnički pregled auta, tj. da se za neku drugu dimenziju mora raditi atest.

Jopis kaže da nije tako i da stanica ima neki svoj katalog, pa eto, naučih nešto novo

Recimo, da na svog Smarta odlučim staviti dimenziju guma koju ima Brabus model, morao bih promijeniti kompletni prednji i stražnji dio, inače bi gume virile van auta, što nije dozvoljeno

Staro 26.12.2013., 21:39   #9160
MAGARAC
Premium
Moj komp

MAGARAC's Avatar

Novi 308 pardoncek, turbak 155ks sa senaesticama ide 215 i 8s do 100 a sa debljim sedamnaesticama 210 i 8.4s. Cisto da se dobije nekakav dojam.

Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 27.12.2013. u 14:54.
Staro 27.12.2013., 02:30   #9161
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Citiraj:
Znači, tebi se stavlja na odgovornost, ako na tu Fiestu 1.0 staviš felge i gume od Fieste ST?
Koliko sam vidio na raznim stranicama gdje ima tih informacija, ističu OEM dimenzije i replacement dimenzije. Kod nas je onda svejedno, sve možeš upisati u knjižicu bez ikakvih problema? Gdje onda doć do informacija iz tih kataloga? Samo na "ako prođe, prođe"?

http://www.wheel-size.com/size/ford/fiesta/2007/

Ovdje je recimo 195/45/16 dozvoljen za 1.6, ali ne i za ST.
Dafuq, kakva odgovornost, pa nisi ugradio turbinu ako si stavio veće kotače
Pa moraš ih upisati, stavio ti od ST-a ili od 1.0 gore...
I lol, prelol za takve online bullshit stranice. Ili je tebi logično da si mogao kupit 1.6 sa 16icama a ST-a koji je serijski dolazio s njima, ne
Katalog sa dimenzijama na stp-ima je naravno 99% usklađen sa dimenzijama u katalozima proizvođača, jasno ko dan da su to kako ti kažeš oem dimenzije...
Ne možeš SVE upisati, samo dimenzije za SVE fieste2 na fiestu2, ne možeš upisati felge koje su išle na fiestu4 na fiestu1....
Do informacija dođeš kao i svaki normalan čovjek - na stp-u - dobar dan, jel bi mi htjeli reći koje sve dimenzije kotača mogu staviti na svoje vozilo a da su dozvoljene i upisive u prometnu bez atesta. Hvala, bok.

Citiraj:
Pričam o OEM felgama i dimenzijama guma. To je ono što dobiješ na konfiguratorima pod standardnu/dodatnu opremu.

Dakle, dimenzijama koje su odobrene od strane proizvođača za pojedinu verziju istog modela jer je auto sigurnosno testiran na taj način.

Mislio sam da su samo te dimenzije automatski odobrene i od strane stanica za tehnički pregled auta, tj. da se za neku drugu dimenziju mora raditi atest.

Jopis kaže da nije tako i da stanica ima neki svoj katalog, pa eto, naučih nešto novo

Recimo, da na svog Smarta odlučim staviti dimenziju guma koju ima Brabus model, morao bih promijeniti kompletni prednji i stražnji dio, inače bi gume virile van auta, što nije dozvoljeno
Jao koliko gluposti. Brabus nije SERIJSKI automobil Prvo to naučiti razlikovati, a onda će biti jasnije i što su SERIJSKE dimenzije kotača...
Normalno da ako stavljaš neku bolesnu dimenziju koja je bila dozvoljena za neki SERIJSKI top model te izvedbe automobila, moraš promijeniti i blatobrane tj stavit od tog top modela ili vadit rubnjake van ako je ta dimenzija van gabarita automobila
Mislim, wtf, buniti se protiv sasvim ok propisa, jer su dozvoljene STOCK dimenzije, dok se u njemačkoj može upisati SVE što dozvoli kontrolor na stp-u VIZUALNIM pregledom Ili ti to ima više smisla

Citiraj:
Novi 306 turbak 155ks sa senaesticama ide 215 i 8s do 100 a sa debljim sedamnaesticama 210 i 8.4s. Cisto da se dobije nekakav dojam.
Koji novi 306 turbak? Koji je to automobil?
Da, to je sasvim logična stvar jer su u pravilu veći kotači nešto sitno teži, te se tako dobije veća ovješena masa na kotačima što rezultira utjecajem na isporučenu snagu na kotače.
Staro 27.12.2013., 09:32   #9162
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Ja sam nedavno upisivao dimenzije i to sve koje su previđene za moj auto osim 225/45R18 koje definitivno ne mislim stavljati: 195/65R15, 205/55R16 i 225/45R17. Čovjek na tehničkom je prvo zvao ovlaštenog prodavača i tražio da mu dostave papir sa dimenzijama. Pošto sam imao račun od prodavača gdje su bile navedene opcije i doplate za pojedine dimenzije guma, to je bilo dovoljno. CIjena upisa-80kn
lowrider je offline   Reply With Quote
Staro 27.12.2013., 09:37   #9163
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Ja sam nedavno upisivao dimenzije i to sve koje su previđene za moj auto osim 225/45R18 koje definitivno ne mislim stavljati: 195/65R15, 205/55R16 i 225/45R17. Čovjek na tehničkom je prvo zvao ovlaštenog prodavača i tražio da mu dostave papir sa dimenzijama. Pošto sam imao račun od prodavača gdje su bile navedene opcije i doplate za pojedine dimenzije guma, to je bilo dovoljno. CIjena upisa-80kn
Koji to auto ima tako ogromno odstupanje u promjeru kotača? Inače na 225/45 17, kod auta koji imaju i 18ice u ponudi ide obično 225/40 18 radi zadržavanja što približnijeg promjera kotača.
Upisivao si gume naknadno ili na registraciji?
Staro 27.12.2013., 09:43   #9164
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Pod odgovornost mislim da nećeš kriviti stp ako ti počnu puno ranije odlaziti dijelovi ovjesa i sl. rezultati stavljanja (pre)širokih i (pre)velikih guma i kotača.

Slučaj gdje je poznanik na Golf 2 (opet Golf) stavio 225/x/17 i onda se čudio da kak ne može okrenuti volan na mjestu (kepec od metar i pol i 45 kila koji je tek položio vozački).

Eto, dakle sve dimenzije guma i kotača određene za pojedini model vrijede bez obzira na verziju modela.

Brabus nije SERIJSKI model? O čemu ti pričaš? Brabus su 2 paketa opreme koji idu samo uz 98 KS turbak. Razlika od ostalih modela je u Monoblock VI felgama, 10mm spuštenom sportskom ovjesu, malo kože unutra i par Brabus znački. Nije to kao kod pravog Mercedesa

Da se stavi taj Brabusov set od 175/50/16 naprijed i 225/35/17 otraga, rasturilo bi auto

Na prvom tehničkom su upisalii u knjižicu da su na autu sve 4 gume iste, i to uzeli dimenziju užih, prednjih guma. Toliko o tim katalozima...

Staro 27.12.2013., 10:17   #9165
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Citiraj:
Pod odgovornost mislim da nećeš kriviti stp ako ti počnu puno ranije odlaziti dijelovi ovjesa i sl. rezultati stavljanja (pre)širokih i (pre)velikih guma i kotača.
Svakom normalnom je to jasno i logično da ako si povećao opterećenje na ovjes da će kraće trajati. Kakve veze ima stp s tim? Ili da oni odgovaraju što su naše ceste u katastrofalnom stanju također?

Citiraj:
Slučaj gdje je poznanik na Golf 2 (opet Golf) stavio 225/x/17 i onda se čudio da kak ne može okrenuti volan na mjestu (kepec od metar i pol i 45 kila koji je tek položio vozački).
To uopće nije dozvoljena dimenzija kotača na g2. 15" je max bez atesta.

Citiraj:
Eto, dakle sve dimenzije guma i kotača određene za pojedini model vrijede bez obzira na verziju modela.
Naravno, već objašnjeno i rečeno x puta.

Citiraj:
Brabus nije SERIJSKI model? O čemu ti pričaš? Brabus su 2 paketa opreme koji idu samo uz 98 KS turbak. Razlika od ostalih modela je u Monoblock VI felgama, 10mm spuštenom sportskom ovjesu, malo kože unutra i par Brabus znački. Nije to kao kod pravog Mercedesa
Ne bih znao, tj nisam to znao za kvazi brabusa, budući da me ti poluautomobili nisu nikad zanimali. Znamo svi što i tko je Brabus pa sam logično zaključio da je ista stvar i s tim sepetićem.

Citiraj:
Da se stavi taj Brabusov set od 175/50/16 naprijed i 225/35/17 otraga, rasturilo bi auto
Pa ako ima 'sportski' ovjes ne bi. Nitko normalan neće na klasični ovjes natrpat ultra niske i široke kotače. Doduše, ima toga ne samo kod nas nego svud po svijetu i previše, ali to je idiotarija na n-tu. Logično je da ako se stavljaju takvi kotači da se promijene (barem) federi i amortizeri, tj da se stave niži federi i krući amortizeri.

Citiraj:
Na prvom tehničkom su upisalii u knjižicu da su na autu sve 4 gume iste, i to uzeli dimenziju užih, prednjih guma. Toliko o tim katalozima...
To što lajbek na tehničkom 'ima 58g' i nesposoban je raditi svoj posao - izaći vani i pogledati dimenzije svih kotača na vozilu, što mu je inače OBAVEZA, te provjeriti u katalogu ili online arhivi vozila cvh da li ti kotači odgovaraju za to vozilo, to nema nikakve veze sa 'toliko o tim katalozima' Katalog nije kriv za nesposobnost djelatnika stp-a
Gledam ja takvog jednog već 12 godina
Staro 27.12.2013., 13:44   #9166
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Citiraj:
Autor jopis Pregled postova
Koji to auto ima tako ogromno odstupanje u promjeru kotača? Inače na 225/45 17, kod auta koji imaju i 18ice u ponudi ide obično 225/40 18 radi zadržavanja što približnijeg promjera kotača.
Upisivao si gume naknadno ili na registraciji?
Ma da greška u tipkanju, logički ne može ta visina biti.
Upisivano naknadno
Staro 27.12.2013., 13:52   #9167
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Ma da greška u tipkanju, logički ne može ta visina biti.
Upisivano naknadno
Da, zato je tak 'skupo' inače je upisivanje pri regi besplatno, naknadno se plaća, samo eto, i to je do ove godine bilo 40ak kn, a ne 80. Mafija.
Staro 27.12.2013., 13:59   #9168
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Je, na drugom autu sam upisivao ne tehničkom i bilo je besplatno.
Moraju nešto zaraditi, a pošto sam često u Sloveniji, mora biti sve po PS-u, al ne toliko radi njih koliko radi mene.
Eh da se svi toga držimo kod nas ko kad idemo van države
Staro 27.12.2013., 14:14   #9169
kasko
Premium
Moj komp

kasko's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Citiraj:
Autor jopis Pregled postova
Da, zato je tak 'skupo' inače je upisivanje pri regi besplatno, naknadno se plaća, samo eto, i to je do ove godine bilo 40ak kn, a ne 80. Mafija.
Cek cek, znaci ako covac u stp na prvoj regi ne upise sve standard dimenzije felgi, cak ako zelim staviti standardnu felgu drugih dimenzija morat cu to platit u stp 80kn ?
kasko je offline   Reply With Quote
Staro 27.12.2013., 17:13   #9170
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Citiraj:
Autor kasko Pregled postova
Cek cek, znaci ako covac u stp na prvoj regi ne upise sve standard dimenzije felgi, cak ako zelim staviti standardnu felgu drugih dimenzija morat cu to platit u stp 80kn ?
Upišeš na idućoj regi besplatno. Piše lijepo gore sve
Nit je njegova obaveza niti je to praksa u Hr da se upisuju sve dimenzije u prometnu, pogotovo zato što imaš masu automobila sa cca 10 dostupnih dimenzija kotača, pa na što bi izgledala prometna sa 10 napomena samo za dimenziju kotača, pa upišeš još kuku, pa bio bi cirkus... A bome niti djelatnik na stpu zna koje ti kotače misliš stavit na auto. Zato i je naputak da se unosi dimenzija koja je na vozilu i ako vlasnik odmah napomene unese se još dimenzija zimskih/ljetnih i to je to. Rijetki su ovako kao lowrider da hoće još pokoju dimenziju reda radi, ili ako u nekom slučaju dođu do npr trećeg seta kotača.
Staro 27.12.2013., 19:00   #9171
MAGARAC
Premium
Moj komp

MAGARAC's Avatar

Moj je nov dosal sa vec svim dimenzijama upisanim u prometnu. Od 15 do 17 cola..
Staro 27.12.2013., 19:16   #9172
Milentije
Adrenaline junkie
Moj komp

Milentije's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Milentije je offline   Reply With Quote
Staro 27.12.2013., 19:45   #9173
esc
Lynnfield
Moj komp

Datum registracije: Sep 2012
Citiraj:
Moj je nov dosal sa vec svim dimenzijama upisanim u prometnu. Od 15 do 17 cola..
a koje imaš gore? najbolje su 15,najmanje,šta više "deblja" guma tako da bolje upija rupe,i za zimu da je isto malo uža
esc je offline   Reply With Quote
Staro 27.12.2013., 20:11   #9174
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Citiraj:
a koje imaš gore? najbolje su 15,najmanje,šta više "deblja" guma tako da bolje upija rupe,i za zimu da je isto malo uža

Samo ću reći, ahahhahahahahhahahhahahhaa.
Staro 27.12.2013., 20:42   #9175
ozren
PC Ekspert

ozren's Avatar

Datum registracije: Sep 2000
Citiraj:
Autor estugarda Pregled postova
Ste vidjeli ovo? Meni posebno zanimljivo, pošto sam redovito na toj cesti i svega se nagledam. Inače, baba trijezna. Vozi dvoje djece.
http://youtu.be/gAHaaAq1QQc
Isprike, ako je repost.
Video maknut... Dam se kladit da je sad snimatelj u nevolji a baba-ubojica uzorni građanin.
Staro 27.12.2013., 20:50   #9176
MAGARAC
Premium
Moj komp

MAGARAC's Avatar

Citiraj:
http://www.pohrani.com/f/d/MC/Nzfhu3h/img0260.jpg

Nisam bas siguran da na npr. Megane dci 110 mogu upisat dimenzije od R.S.a kak mi se cini da neki misle.
Staro 27.12.2013., 21:33   #9177
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Citiraj:
http://www.pohrani.com/f/d/MC/Nzfhu3h/img0260.jpg

Nisam bas siguran da na npr. Megane dci 110 mogu upisat dimenzije od R.S.a kak mi se cini da neki misle.
Ne mislim (stara narodna poslovica kaže, magarac misli a pametan razmišlja ) nego radim s takvim stvarima od 98.e
Da, MOGU SE UPISATI gume od RS-a na dci 110. Jel sada jasnije?
Staro 27.12.2013., 21:36   #9178
MAGARAC
Premium
Moj komp

MAGARAC's Avatar

Zato i pisem da nisam siguran i da mislim. Zato jer mi nema smisla no ak moze, moze. Mada opet misilim da ne moze jer se radi o drugom autu. Jedan je berlina a drugi coupe..
Staro 28.12.2013., 01:50   #9179
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Citiraj:
Zato i pisem da nisam siguran i da mislim. Zato jer mi nema smisla no ak moze, moze. Mada opet misilim da ne moze jer se radi o drugom autu. Jedan je berlina a drugi coupe..
Koliko sam ja upoznat, gospoda u cvh gledaju samo model - Megane, a ne karoserijsku izvedbu, znači ne zanima ih jel coupe, 5vr, karavan ili kabrio.
Bar je tako bilo svih ovih godina do dana današnjeg....
Budem baš pitao u ponedjeljak jel se šta mijenja od nove godine.
Jasno je meni da to nema puno smisla, al tak je kak je.
Staro 28.12.2013., 02:11   #9180
MAGARAC
Premium
Moj komp

MAGARAC's Avatar

Meni su za sx4 koji je 4wd upisali podatke od 2wd tak da je vecina tehnickih podataka krivo upisana. Za novi su upisali sve tocno u novu prometnu. Mozda su se sad malo postrozili kaj se svega toga tice.
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na