Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.07.2013., 01:49   #1
magnus
Premium
Moj komp

magnus's Avatar

Datum registracije: May 2011
Asus P8P67 le cudan zvuk cvili. pomoč

Imam Asus P8P67 le plocu i na njoj jedan problem. Kad pokrenem igru tj kad se komp optereti pojavljuje se cudan zvuk na zvučnicima kao da nešta cvili. Zvucnici su spojeni iza na ploču. Dali jenetko imao takav problem ili mozda zna sta bi tu moglo biti da se javlja taj cudan zvuk. i kada stavim u windowsima na mute zvucnike i dalje cvili?
Staro 06.07.2013., 03:41   #2
xtreme96
OC addict
Moj komp

xtreme96's Avatar

Datum registracije: Apr 2009
Jesi siguran da su zvucnici? Navedi malo vise informacija. Koje zvucnike koristis? Koje pojacalo/liniju itd. ? Jel imas odgovarajuce drivere za zvuk instalirane?

Probaj ustekati slusalice u taj isti izlaz na ploci pa vidi jel cvili na slusalicama za pocetak.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.07.2013., 07:54   #3
magnus
Premium
Moj komp

magnus's Avatar

Sve sam to probao sa zvucnicima slusalicama i uvijek isto. Izgleda kao da se javljaju neke smetnje na integriranoj zvucnoj. Cak sam primjetio da mi se zna desavati da mi nakon par dana prestane raditijedna strana zvucnika pa onda moram istekati u ponovo ustekati zvucnike u komp. Probao sam i sa slusalicama u drugim zvucnicima i uvijek isto. NA prvu mi izgleda kao da je zvucna pri kraju.

NIje stvar u zvucnicima niti je vezano za zvuk sve sam probao istekao ustekao izvadio i dalje cvili. Kao da je nesta kod procesora. barem se u tom predjelu najglasnijje cuje. Pregledao kondenzatore i sve izgleda ok. I primjetio sam da cvili samo kad se pojavi određeni dio u igri. na primjer kad pokrenem grid2 na prvoj reklami od intela i tokom uvodne animacije svili. isto tako i u drugim igrama na nekim dijelovima gdje god je scijetlija slika.

Zadnje izmijenjeno od: Swarm dude. 06.07.2013. u 21:43.
magnus je offline   Reply With Quote
Staro 06.07.2013., 15:51   #4
veki19
Premium
Moj komp

veki19's Avatar

Datum registracije: Jun 2007
To ti je najvjerojatnije napajanje,a onda možda grafička.
I moje napajanje cvili čim počnem jače opterećivati procesor i grafičku.

Znači,prisloni uho na zadnju stranu napajanja sa vanjske strane kučišta i ako se tamo čuje onda je napajanje.Ako nije tad provjeri na grafičkoj.
Lako moguće ako je neka jača scena u igri da se više grafa optereti,i onda cvili.
veki19 je offline   Reply With Quote
Staro 06.07.2013., 16:37   #5
magnus
Premium
Moj komp

magnus's Avatar

Upravo probao sa drudim napajanjem i ista stvar. Probao sam i sa drugom grafickom i opet cvili.
Staro 06.07.2013., 16:45   #6
ShanTech
Banned

Datum registracije: Apr 2011
Skini bočnu stranicu na kućištu i zabaci uho.
ShanTech je offline   Reply With Quote
Staro 06.07.2013., 16:48   #7
magnus
Premium
Moj komp

magnus's Avatar

jesam i nemogu tocno odrediti mjesto. negdje cca oko proca malo nize mozda.

NAsao sam u cemu je problem. sad jos samo da nadjem kak oga rijesiti. Evo video o tome

http://www.youtube.com/watch?v=HP73edpQwgc

Zadnje izmijenjeno od: Swarm dude. 06.07.2013. u 21:43.
magnus je offline   Reply With Quote
Staro 06.07.2013., 21:48   #8
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
AFAIK, gotovo pa nikako, pošto je ta zavojnica, koliko vidim, već u svom epoxy kućištu. Trebao bi odlemiti tu zavojnicu, izmjeriti induktivitet i nabaviti identičnu. Preporučio bi da se pomiriš s time.
Međutim, ako zvuk čuješ i preko slušalica/zvučnika, možda bi ti zasebna zvučna kartica mogla pomoći, ako elektronika na njoj može filtrirati ili suzbiti taj EMI šum - što je veliki ako.

CPU: AMD Opteron 3365 cooled by LC-CC-120
MBO: MSI 760GM-E51 FX
RAM: 4 x 8 GB G.Skill Ripjaws DDR3 PC-12800
VGA: Nvidia Quadro K600
SSD: Crucial BX500 1TB
HDD: Seagate Barracuda Guardian 2 TB
PSU: Silverstone Strider Essential 600W
Swarm dude je offline   Reply With Quote
Staro 06.07.2013., 22:12   #9
Sam Fischer
Džabe si krečio!
Moj komp

Sam Fischer's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor Swarm dude Pregled postova
AFAIK, gotovo pa nikako, pošto je ta zavojnica, koliko vidim, već u svom epoxy kućištu. Trebao bi odlemiti tu zavojnicu, izmjeriti induktivitet i nabaviti identičnu. Preporučio bi da se pomiriš s time.
Međutim, ako zvuk čuješ i preko slušalica/zvučnika, možda bi ti zasebna zvučna kartica mogla pomoći, ako elektronika na njoj može filtrirati ili suzbiti taj EMI šum - što je veliki ako.
I ja imam identican problem na trenutnoj ploci, i nije pomogla ni zasebna zvucna. Isti sum. Samo sto ne koristim analogni izlaz pa me ne smeta, sve ide preko optickog do pojacala, a digitalnim prijenosom suma nema...
Sam Fischer je offline   Reply With Quote
Staro 06.07.2013., 22:27   #10
magnus
Premium
Moj komp

magnus's Avatar

Kupio sam novu zvucnu danas ali nije u zvucnoj problem. Ne cuje se taj zvuk na zvucnik slusalice ili sta god je vec spojeno nego se bas cuje iz kucista. kao da ploca cvili.
Daj mi reci na koju zavojnicu mislis ( na maticnoj? )
Neznam dali ce pomoci ako promjenim plocu?

Oglas
Staro 06.07.2013., 22:34   #11
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
IMO sudeći po slikama s neta, zavojnice su dvije sive kockice ispod CPU socketa. Promjena ploče je isto upitna, možda prođe na reklamaciji, možda ne a ako prođe, možda dobiješ ploču koja pati od istog problema (puno možda)
To je raširena stvar danas, kao što rekoh, pomiri se s time ili se potrudi pronaći smještaj kojim ćeš minimizirati taj zvuk. Npr., ako je komp na stolu, spusti ga na pod, ispod stola. Možeš staviti spužve na stranice kućišta, zatvoriti nepotrebne otvore za zrak i sl. To ti je najbolje rješenje.

CPU: AMD Opteron 3365 cooled by LC-CC-120
MBO: MSI 760GM-E51 FX
RAM: 4 x 8 GB G.Skill Ripjaws DDR3 PC-12800
VGA: Nvidia Quadro K600
SSD: Crucial BX500 1TB
HDD: Seagate Barracuda Guardian 2 TB
PSU: Silverstone Strider Essential 600W
Swarm dude je offline   Reply With Quote
Staro 06.07.2013., 22:39   #12
magnus
Premium
Moj komp

magnus's Avatar

vec je komp dole i kuciste je antecovo P182. tak da je sve necujno kada je u idlu. samo kad igram cvili. nista budem probao zamijeniti plocu pa cemo vidjeti dali ce to rijesiti problem. Mada napajanje je staro 2 tjedna seasonic 620w i rami su novi tako da jedino sta ostaje upitno je ploca ili graficka. ako je stvar u tim zavojnicama budem preko oglasa ubo novu plocu ali najprije isprobati na drugoj ploci dali je stvarno u tome problem
Staro 07.07.2013., 07:10   #13
magnus
Premium
Moj komp

magnus's Avatar

Citiraj:
Autor Swarm dude Pregled postova
IMO sudeći po slikama s neta, zavojnice su dvije sive kockice ispod CPU socketa. Promjena ploče je isto upitna, možda prođe na reklamaciji, možda ne a ako prođe, možda dobiješ ploču koja pati od istog problema (puno možda)
To je raširena stvar danas, kao što rekoh, pomiri se s time ili se potrudi pronaći smještaj kojim ćeš minimizirati taj zvuk. Npr., ako je komp na stolu, spusti ga na pod, ispod stola. Možeš staviti spužve na stranice kućišta, zatvoriti nepotrebne otvore za zrak i sl. To ti je najbolje rješenje.
Koja im je oznaka R68 mozda?
Staro 07.07.2013., 07:13   #14
veki19
Premium
Moj komp

veki19's Avatar

Nemoj prenagliti odmah sa novom matičnom.
Kao što su rekli,dosta stvari može cviliti.
Kad kažeš da ti je napajanje novo,jel to cvilenje nastalo od kad si kupio napajanje?Jer kao što sam ti rekao,i ja imam Seasonic pa cvili,imao sam i Corsair pa je cvilio, a također sam imao i grafičku karticu od Gainwarda koja je cvilila.
Malo bolje osluhni odakle taj zvuk dolazi,ako si u mogućnosti,provjeri prvo sa drugom grafičkom ako imaš od koga posuditi.
Staro 07.07.2013., 07:15   #15
magnus
Premium
Moj komp

magnus's Avatar

Provjerio sam drugo napajanje i drugu graficku druge rame, sve sam pojedninacno istekavao sve ventilatore pogasio i dalje cvili. jednio sta mi preostaje probati sve prebaciti na drugu mbo pa probati
Staro 07.07.2013., 07:19   #16
veki19
Premium
Moj komp

veki19's Avatar

A onda mora biti matična.
Znam kako ti je,i mene je nervirao taj zvuk,ali sam se navikao.Kad igram,zvučnici su upaljeni pa i ne čujem,u idle-u naravno toga nema.
Sretno sa drugom matičnom.
Staro 07.07.2013., 07:24   #17
magnus
Premium
Moj komp

magnus's Avatar

Hvala. ma sve sam sredio sad u kompu, napravio upgrade da ga ubrzam i onda takve piz... mi se desavaju. pa to je za poludit. covijek utuce brdo para u kutiju i taman kad misli da je sve na svome mjestu onda te neka sitnica zeza. a sta sad kad se radi treba napraviti kako spada. u pon budem probao sve premjestiti na drugu plocu da vidimo ako pomogne onda je stvar rijesena. Barem znam u cemu je problem. Dobro ej to sta samo u igrama zeza da barem u idlu radi ok .
Staro 07.07.2013., 07:36   #18
veki19
Premium
Moj komp

veki19's Avatar

Istina da,a vidio si i sam da onome tipu sa youtuba 7970 grafička koja nije baš jeftina cvili,tako da nitko nije siguran oće li kupiti komponentu koja cvili ili ne,dok se ne isproba doma.
Nekima to cvilenje ne smeta jer nemaju osjetljivo uho,a nekima smeta tako da bi učinili sve da prestane,a tu spadaš ti . Znam to,jer sam i ja takav,ali sam se priviknuo pa me više ne zanima to.
Sretno sa zamjenom,nadam se da ćeš to riješiti.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno