![]() |
Asus P8P67 le cudan zvuk cvili. pomoč
Imam Asus P8P67 le plocu i na njoj jedan problem. Kad pokrenem igru tj kad se komp optereti pojavljuje se cudan zvuk na zvučnicima kao da nešta cvili. Zvucnici su spojeni iza na ploču. Dali jenetko imao takav problem ili mozda zna sta bi tu moglo biti da se javlja taj cudan zvuk. i kada stavim u windowsima na mute zvucnike i dalje cvili?
|
Jesi siguran da su zvucnici? Navedi malo vise informacija. Koje zvucnike koristis? Koje pojacalo/liniju itd. ? Jel imas odgovarajuce drivere za zvuk instalirane?
Probaj ustekati slusalice u taj isti izlaz na ploci pa vidi jel cvili na slusalicama za pocetak. :) |
Sve sam to probao sa zvucnicima slusalicama i uvijek isto. Izgleda kao da se javljaju neke smetnje na integriranoj zvucnoj. Cak sam primjetio da mi se zna desavati da mi nakon par dana prestane raditijedna strana zvucnika pa onda moram istekati u ponovo ustekati zvucnike u komp. Probao sam i sa slusalicama u drugim zvucnicima i uvijek isto. NA prvu mi izgleda kao da je zvucna pri kraju.
NIje stvar u zvucnicima niti je vezano za zvuk sve sam probao istekao ustekao izvadio i dalje cvili. Kao da je nesta kod procesora. barem se u tom predjelu najglasnijje cuje. Pregledao kondenzatore i sve izgleda ok. I primjetio sam da cvili samo kad se pojavi određeni dio u igri. na primjer kad pokrenem grid2 na prvoj reklami od intela i tokom uvodne animacije svili. isto tako i u drugim igrama na nekim dijelovima gdje god je scijetlija slika. |
To ti je najvjerojatnije napajanje,a onda možda grafička.
I moje napajanje cvili čim počnem jače opterećivati procesor i grafičku. Znači,prisloni uho na zadnju stranu napajanja sa vanjske strane kučišta i ako se tamo čuje onda je napajanje.Ako nije tad provjeri na grafičkoj. Lako moguće ako je neka jača scena u igri da se više grafa optereti,i onda cvili. |
Upravo probao sa drudim napajanjem i ista stvar. Probao sam i sa drugom grafickom i opet cvili.
|
Skini bočnu stranicu na kućištu i zabaci uho. :)
|
jesam i nemogu tocno odrediti mjesto. negdje cca oko proca malo nize mozda.
NAsao sam u cemu je problem. sad jos samo da nadjem kak oga rijesiti. Evo video o tome http://www.youtube.com/watch?v=HP73edpQwgc |
AFAIK, gotovo pa nikako, pošto je ta zavojnica, koliko vidim, već u svom epoxy kućištu. Trebao bi odlemiti tu zavojnicu, izmjeriti induktivitet i nabaviti identičnu. Preporučio bi da se pomiriš s time.
Međutim, ako zvuk čuješ i preko slušalica/zvučnika, možda bi ti zasebna zvučna kartica mogla pomoći, ako elektronika na njoj može filtrirati ili suzbiti taj EMI šum - što je veliki ako. |
Citiraj:
|
Kupio sam novu zvucnu danas ali nije u zvucnoj problem. Ne cuje se taj zvuk na zvucnik slusalice ili sta god je vec spojeno nego se bas cuje iz kucista. kao da ploca cvili.
Daj mi reci na koju zavojnicu mislis ( na maticnoj? ) Neznam dali ce pomoci ako promjenim plocu? |
IMO sudeći po slikama s neta, zavojnice su dvije sive kockice ispod CPU socketa. Promjena ploče je isto upitna, možda prođe na reklamaciji, možda ne a ako prođe, možda dobiješ ploču koja pati od istog problema (puno možda) :D
To je raširena stvar danas, kao što rekoh, pomiri se s time ili se potrudi pronaći smještaj kojim ćeš minimizirati taj zvuk. Npr., ako je komp na stolu, spusti ga na pod, ispod stola. Možeš staviti spužve na stranice kućišta, zatvoriti nepotrebne otvore za zrak i sl. To ti je najbolje rješenje. |
vec je komp dole i kuciste je antecovo P182. tak da je sve necujno kada je u idlu. samo kad igram cvili. nista budem probao zamijeniti plocu pa cemo vidjeti dali ce to rijesiti problem. Mada napajanje je staro 2 tjedna seasonic 620w i rami su novi tako da jedino sta ostaje upitno je ploca ili graficka. ako je stvar u tim zavojnicama budem preko oglasa ubo novu plocu ali najprije isprobati na drugoj ploci dali je stvarno u tome problem
|
Citiraj:
http://www.mobilx.hu/images/detailed...p8p67_le_1.jpg |
Nemoj prenagliti odmah sa novom matičnom.
Kao što su rekli,dosta stvari može cviliti. Kad kažeš da ti je napajanje novo,jel to cvilenje nastalo od kad si kupio napajanje?Jer kao što sam ti rekao,i ja imam Seasonic pa cvili,imao sam i Corsair pa je cvilio, a također sam imao i grafičku karticu od Gainwarda koja je cvilila. Malo bolje osluhni odakle taj zvuk dolazi,ako si u mogućnosti,provjeri prvo sa drugom grafičkom ako imaš od koga posuditi. |
Provjerio sam drugo napajanje i drugu graficku druge rame, sve sam pojedninacno istekavao sve ventilatore pogasio i dalje cvili. jednio sta mi preostaje probati sve prebaciti na drugu mbo pa probati
|
A onda mora biti matična.
Znam kako ti je,i mene je nervirao taj zvuk,ali sam se navikao.Kad igram,zvučnici su upaljeni pa i ne čujem,u idle-u naravno toga nema. Sretno sa drugom matičnom. |
Hvala. ma sve sam sredio sad u kompu, napravio upgrade da ga ubrzam i onda takve piz... mi se desavaju. pa to je za poludit. covijek utuce brdo para u kutiju i taman kad misli da je sve na svome mjestu onda te neka sitnica zeza. a sta sad kad se radi treba napraviti kako spada. u pon budem probao sve premjestiti na drugu plocu da vidimo ako pomogne onda je stvar rijesena. Barem znam u cemu je problem. Dobro ej to sta samo u igrama zeza da barem u idlu radi ok .
|
Istina da,a vidio si i sam da onome tipu sa youtuba 7970 grafička koja nije baš jeftina cvili,tako da nitko nije siguran oće li kupiti komponentu koja cvili ili ne,dok se ne isproba doma.
Nekima to cvilenje ne smeta jer nemaju osjetljivo uho,a nekima smeta tako da bi učinili sve da prestane,a tu spadaš ti :) . Znam to,jer sam i ja takav,ali sam se priviknuo pa me više ne zanima to. Sretno sa zamjenom,nadam se da ćeš to riješiti. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:46. |