|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Promjena napajanja [amaterska pitanja]
Odmah da naglasim, molim pomoc onu ekipu koja ima volje detaljno pomoci pocetniku. Nemam pojma o tim stvarima i doslovno mi sve "treba crtat". Tko je tanak sa zivcima slobodno neka produzi. Kako sam napokon uspio sakupit novce za novo napajanje da zamjenim stari Chieftec GPS-400AA-101A koje mi je "ubio" grom, kupio sam LG POWER green power series 460 W, danas sam se pokusao potrudit oko toga. Kako nikad do sad nisam mjenjao napajanje, mislio sam da je to jednostavna stvar. Izvadio sam staro napajanje i prva stvar koja se razlike je onaj veliki 24 pinski konektor koji ide na maticnu plocu. Ovaj na LG napajanju je manji i ima sa strane jedan dodatni konektor. Osim toga kod starog je isao jos jedan poseban konektor u maticnu (4 pin-a kvadrati) a takav na ovom novom uopce nepostoji. Kako to rjesit? Staro napajanje je imalo puno vise ovakvih konektora ![]() Ma imam jos 1000 pitanje, a nemam koga u selu pitat... Hvala svakom tko se potrudi ovo ovoga... Usput, jel moguce da sam krivo napajanje kupio!? ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
konjpjukter
Datum registracije: Oct 2007
|
lc power valjda ![]() ovo na slici su ti molex konektori koji se sve manje koriste, zamjenili su ih tanji sata konektori, ako slucajno imas oba dva na hard disku nemoj ukljucit oba dva sto se tice "velikog" ukljuci samo onaj dio sa 20pinova ako je takva maticna a ovih ostalih 4 ostavi da vise sastrane, dok onaj "dodatni" ukljucujes pored procesora ako ej potrebno |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Apr 2010
|
Obično ti se vidi po obliku koji konektor gdje paše. Nemaš baš puno mogućnosti zeznuti nešto, tako da ne moraš raditi "u grču". Bilo bi dobro da si napisao model matične, ili poslikao sve skupa, pa bi ti bilo lakše pokazati i objasniti, iako mislim da ti to neće biti potrebno. Najlakše bi ti bilo kad otkapčaš staro napajanje odmah ukopčavati iste konektore od novoga.
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ima i u slikama samo treba naći: http://www.playtool.com/pages/psucon...onnectors.html Čisto sumljam da novo napajanje nema 4 pin ATX +12V ili noviju varijantu za napajanje cpu - a. Jel to je ovo napajanje http://www.planet3dnow.de/vbulletin/...d.php?t=378754 ? Još da si naveo komponente, mobo pogotovo, bilo bi lakše pomoći. |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Ajmo razjasniti neke stvari. Veliki konektor koju ide na ploču se zove ATX konektor. Obično se sastoji od 20+4 pinova. Ako na ploči imaš samo 20pinski konektor, staviš ATX konektor, a 4pina neka ostanu u zraku. Za napajanje procesora se koristi 4pin EPS konektor na napajanju. Ponekad zna biti i u kombinaciji 4+4pin. 4 ubodeš, a 4 neka ostanu u zraku. Za optičke uređaje i stare hardove se koristi 4pin molex (PATA) konektor. Za novije optike i hardove koristi se SATA konektor. Za grafe se koristi 6/8pin PCI-E konektor. Na Wikipediji ćeš lako naći informacije o svim njima. Svaki od navedenih konektora ima svoj oblik i ne možeš ga zamijeniti sa nekim drugim. Ne pokušavaj na silu ugurati neki konektor u neki utor jer možeš samo napraviti s**nje.
#6 |
Bee-do Bee-do Bee-do, TUP
Datum registracije: Aug 2009
|
Prouči ovo, prava stvar za noobove k'o što smo ti i ja... ![]() http://www.playtool.com/pages/psucon...onnectors.html Kad sam ja uspio skužiti i Slonić-tonić bi mogao... ![]() Sam sam promjenio napajanje i RAAAAADIIIIII!!! Začudo nikoga nisam trebao gnjaviti, jer i nije neki bauk, kad skužiš osnove... GO FOR IT! P.S. moći ćeš se hvaliti kako si najjači PCEkspert u kraju i okolici... ![]() ![]() EDIT: Bome brzo potežete... LOL Pretekao me Nikky.
Straight roads are for fast cars, turns are for fast drivers! Zadnje izmijenjeno od: O9g1. 30.01.2012. u 17:39. Razlog: Pretekoše me! |
![]() |
![]() |
#7 |
Guest
|
Na matičnu spajaš dva konektora, imaš ih 100%. Jedan je veliki 20+4 pin konektor i jedan mali 4+4 pin. Tako izgledaju. Ovi (+4) pinovi se mogu odvojiti, tj.ne spajaju se ako matična nema te utore. Novi hard diskovi i dvd pržilice koriste sata konektore (na slici crne boje), a stariji uređaji koriste molex - 4pin (na slici bijele boje): ![]() Inače, instalacija je idiot proof, tj. ne možeš fizički ugurat pogrešan adapter. ![]() Edit: SVI me prestigli. ![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
Danas smo stvarno bili brzopotezni u ovoj temi, prepast će nam se mladi kolega ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Guest
|
|
![]() |
#10 |
Premium
|
Veliko hvala SVIMA, vec sam korak naprijed. ![]() Ploca na koju to pokusavam spojit je EPOX 9NPA+ Ultra. Ono sto dodatnu pomutnju radi je to sto u kucistu imam 2 plave neonke i dodatna 2 ventilatora. upravo tako nikky moje novo napajanje je upravo ovo koje si naveno na linku. Ovo novo napajanje iz glavno rail-a izlazi 20 pinski konektor + jedan mali dodatni sa 4 pina Staro napajanje je imalo 7 molex konektora dok novo ima samo 2. Al zato novo ima puno vise SATA konektora. Imam ovaj 20 + 4 ATX, a staro je imalo 24 + 4... i to je ono sto me sad najvise brine, kamo da ukopcam ovih +4 od novog napajanja? jel pored ovog konektora ili u onaj dodatni utor sa strane? Ono drugo sto sam vec trebao naglasit je da u kompu imam jedan opticki uredaj i jedan hard [Samsung SP2504C], naravno jedna graficka. Trudim se ja ekipa sve to pohvatat, al nisam ja bas genijalac. Al pomalo, nadam se da ce ici uz vasu veliku pomoc. Niti jedan od ovih konektora nemogu spojit na hard disk... trebat ce nekakav konektor... |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Guest
|
Citiraj:
Ma možeš. Tu ti ide ovaj sata power konektor, imaš ga gore na slici (uzak tj. plosnat i crne boje). |
|
![]() |
#12 |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Nemoj slučajno zamijeniti "dodatak" 20pinskom ATX konektoru koji ima 4pina sa 4pinskim 12V koji se spaja direkt na matičnu. Nemoj biti gospon Tagan aka Sam Fischer. Rijetki se sjećaju tog incidenta, ali oni koji da, znajte da ga dan danas copram zbog toga ![]() Da, nije moguće fizički ga zgurati u 24pinski konektor osim ako se ne koristi veća sila, koja je bila upotrebljena u Tagan slučaju. ![]()
#13 |
Premium
|
@ De5tr0yer daj pojasni kako cu razlikovat 4 pina i 4pina 12V Evo jedna slikica maticne: http://www.zaslike.com/viewer.php?fi...1120ezt5w8.jpg Prije dok je bilo staro napajanje bilo imao sam ukopcan 24 pinski u ovo crno uokvireno i jos jedan mali 4 pinski u ovo crveno uokvireno. Sad novo napajanje sam ukopcao 20 + 4 u ovo crno al nemam sto za ukopcat u ovaj crveni?! @ Nybelung nemogu pronac ovaj drugi 4+4 koji bi trebao ic na maticnu |
![]() |
![]() |
#15 |
Avocado
|
Razlikovat ćeš najlakše po tome možeš li ukopčati sa malo sile 4pinski konektor u matičnu. 20+4pinski konektor je uvijek nekako jedan uz drugoga, pa je to relativno jednostavno odrediti. Još jedan način, najčešći, je da 4pinski 12V konektor za napajanje matične ima dvije žute i dvije crne žice, dok onaj dodatak ATX konektoru ima šarenije boje ![]() U svakom slučaju, fizički ne možeš ugurati krivo ako ne pretjeruješ sa pritiskanjem ![]()
#17 | ||
Avocado
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() |
#18 |
Premium
|
Hvala. I zadnje pitanje prije pokusaja paljenja. Jel u graficku spojit 6 pin PCI Express power cable ili 6+2 pin PCI Express power cable ![]() ![]() najprije mi dode ovaj prvi pa onda iz njega proizlazi ovaj drugi. Suma sumarum: molex sam spojio na opticki drive, sata sam spojio da disk, 24 pinski na plocu + jedan od ova dva u poseban dio, ovaj 6 pin PCI express sam stavio na graficku al pricekat cu odgovor pa onda palim pilu. ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Jack of all, master of none
Datum registracije: Jan 2009
|
Vjerovatno ti treba 6-pin a ako i ukopčaš ovog 8-pina neće se ništa loše dogoditi, ta dva pina su višak i to je to. Koju grafu imaš?
#21 |
Premium
Datum registracije: Jun 2010
|
Ako imaš samo jedan 6-pin utor na grafi onda samo jedan i staviš, a ovaj 2 pin nek ostane visit vani. Edit: Sve neki Schumacheri ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Moderator
|
Da nebi bilo blema evo ovdje imaš boje žica na 24 pin (20 + 4) ATX napajanju: http://pinouts.ru/Power/atx_v2_pinout.shtml Za "crveni" konektor nađi konektor koji ima žute i crne žice, može biti izveden kao: 1 - ARX 4 pin - http://www.playtool.com/pages/psucon...s.html#atx12v4 2 - 4 + 4 pina šta je linkao kolega poviše 3 - EPX 8 pin - http://www.playtool.com/pages/psucon...tors.html#eps8 Cijeli štos je da gledaš oblik konektora / gdje je kvadratnog a gdje je zaobljenog oblika i bez sile. |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
Spojio sam ovaj sami 6 pinski ovaj drugi koji ima dodatna 2 sam ostavio da visi. Uredno je upalio. Samo mi neprepoznaje LAN kabel na maticnoj i nerade mi 2 ventilatora ![]() Edit: Nerade mi sva 4 ventilatora pa sam od straha da nesto nepregori sve ugasio. Bit ce da je pregorio ovaj LAN ulaz na maticnoj jer neprepoznaje kabel a taj kabel kad stavim u ovaj stari komp uredno radi. mora da kad je grmilo i kad je pregorilo napajanje da je pregorio i taj ulaz. Ako sutra kupim mreznu karticu onda se nekako moze u biosu iskljucit ovaj na maticnoj i a napravit ova druga kartica da radi? moram pospajat ove druge ventilatore jos imam taj problem. Zahvaljujem se svima koji su pomogli ovo ovog mog projekta, pravi ste Zadnje izmijenjeno od: H@rdc0r3M1nD. 30.01.2012. u 21:01. |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
|
Za ventilatore bi ti ovak nešto preporučio, tako da ne moraš koristit 500 molexa i 3 pin konektora koristit pošto baš nemaš na matičnoj konektora za ventove (samo za cpu i +1 vent kolko ja vidim), a i dobro će ti poslužit oko stišavanja buke ventova. |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
|
Inače dovoljna su ti 2 venta za usis i ispuh zraka, a nebi trebalo ništa pregoriti ali osposobi te ventove jel je bolje kad imaš neki protok zraka u kućištu, i za svaki slučaj skineš HW MONITOR i provjeriš temperature. |
![]() |
![]() |
#27 |
Moderator
|
Mrežna vrlo često strada prilikom grmljavine i ako je samo ona stradala na mobo još si dobro i prošao. Uđi u Bios i pronađi: http://www.motherboards.org/imagevie.../1505_p4_8.jpg NV Lan postavi na Disable (kao na slici), eventualno i NV Lan PXE Bootrom također na Disable + F10 i snimi izmjene + ugasi. Ubaci PCI mrežnu, poželjno bazirane na RTL8139, imaš ih već od 35 Kn pa dalje, instaliraš driver i uživaj. |
![]() |
![]() |
#28 |
Premium
|
Hvala, pokusat cu! Nazalost zbog nevremena nemogu otic po mreznu. Sljedecih dana ce valjda bit bolje. Trenutno u kucistu vlada veliki nered oko ovih napajanja, postoji li neka metoda kako koji kabel provuc? jer kuciste ima taj pleksiglas i bas blesavo ovako izgleda. |
![]() |
![]() |
#29 |
Banned
Datum registracije: Apr 2011
|
|
![]() |
![]() |
#30 |
Premium
|
Postaj slike unutrašnjosti kućišta pa ćemo ti pomoći što i kako sakriti i poboljšati protok zraka u kućištu i smanjiti nered od kablova. Za početak si nabavi samo plastične vezice za kablove. |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|