Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Intel
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.03.2005., 20:04   #1
SYpha
Registered User

Datum registracije: Mar 2005
MB Asus P5AD2 Deluxe problem

Vec sam pisao nesto vezano za clanak gdje se testiraju ploce za Intel 925x vezano za plocu totalno slicnu ovoj koju sam naveo u temi. Imam podosta problema sa tom plocom pa neznam ni gdje bi poceo, naj veci problem je sto nakon nekog vremena rikne disk, pa ako neko nesto zna o tom modelu puno bi mi pomogao.
SYpha je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2005., 21:04   #2
SYpha
Registered User

Ovo b bili neki osnovi te ploce

CPU LGA775 socket for Intel® Pentium 4/Celeron CPU
Compatible with Intel® 04B and 04A processors
Intel® Hyper-Threading Technology ready
Chipset Intel® 925X
Intel® ICH6R
Front Side Bus 800 / 533 MHz
Memory Dual channel memory architecture
4 x 240-pin DIMM sockets support max. 4GB DDR2 533/400 non-ECC memory
IntelR Performance Acceleration Technology (Intel® PAT)
Expansion Slots 1 x PCI Express x16 slot for discrete graphics card
2 x PCI Express x1
3 x PCI
Storage/RAID Intel® ICH6R South Bridge:
*1 x UltraDMA 100/66/33
*4 x Serial ATA with IntelR Matrix Storage Technology with RAID 0, 1 support
Silicon Image® 3114R RAID controller:
*4 x Serial ATA with JBOD, RAID 0, 1, 10, 5 (RAID 5 software patch available, no WHQL)
ITE IDE RAID controller:
* 2 x UltraDMA 133/100/66 with JBOD, RAID 0, 1, 0+1 support
LAN Marvell® 88E8053 Gigabit LAN Controller, features AI NET2
Wireless LAN: WiFi-g™ (Optional) 54 Mbps IEEE 802.11g and backwards compatible with 11 Mbps 802.11b
*Access Point function (under WinXP, 2003)
*Bundle an external antenna
*One-touch wizard
*Wireless bridge, a.k.a. WDS or wireless repeater (under WinXP, 2003)
Audio C-Media High Definition Audio 8-channel CODEC
Coaxial, Optical S/PDIF out on back I/O port
Features DolbyR Digital Live technology
IEEE 1394b/a 2 x 1394a ports @ 400 Mbps speed
USB Max. 8 USB2.0 ports
ASUS AI Proactive Features AI NOS™ (Non-delay Overclocking System)
AI NET2 network diagnosis before entering OS
WiFi-g™ powered by WiFi@HOME? technology
Stack Cool™ patented fanless cooling system
Overclocking Features AI NOS™(Non-delay Overclocking System)
AI Overclocking (intelligent CPU frequency tuner)
CPU, Memory, and PCIe x16 voltage adjustable
SFS (Stepless Frequency Selection) from 100MHz up to 400MHz at 1MHz increment
Adjustable FSB/DDR ratio. Fixed PCI/PCIe frequencies.
ASUS C.P.R.(CPU Parameter Recall)
Other ASUS Special Features CrashFree BIOS 2
Q-Fan2
Post Reporter
Multi-language BIOS
MyLogo2
BIOS 8 Mb Flash ROM,AMI BIOS, PnP, DMI2.0, WfM2.0, SM BIOS 2.3
Back Panel I/O Ports 1 x Parallel
1 x WLAN antenna jack (optional)
1 x Optical + 1 x Coaxial S/PDIF Output
1 x PS/2 Keyboard
1 x PS/2 Mouse
1 x RJ45
4 x USB 2.0/1.1
1 x IEEE1394a
8-Channel Audio I/O
Internal I/O Connectors 2 x USB 2.0 connectors supports additional 4 USB 2.0 ports
1 x LAN connector
1 x IEEE1394 connectors
1 x COM connector
1 x GAME/MIDI connector
CPU / 2 x Chassis / Power Fan connectors
Front panel High Definition Audio connector
Chassis Intrusion connector
CD audio-in connector
24-pin ATX Power connector
4-pin ATX 12V Power connector
Support CD Drivers
ASUS PC Probe
ASUS LiveUpdate Utility
Anti-virus software (OEM version)
Accessories InterVideo® WinDVD Suite (OEM version)
1 x Wireless LAN antenna (optional)
IEEE1394a module
6 x Serial ATA cables
3 x 2-port SATA power cable
1 x 2-port USB2.0 / Game module
1 x COM Port module
2 x UltraDMA 133/100/66 cable
1 x IDE cable
1 x FDD cable
1 x I/O Shield
User's manual
Form Factor ATX Form Factor, 12" x 9.6" (30.5cm x 24.5cm)
Note: The specifications are subject to changes without notice.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.03.2005., 21:18   #3
SYpha
Registered User

Osnovni problem je sto imam dojam da ploca unistava diskove, kolega koji posjeduje tu plocu vec peti puta mjenja disk a ja nemogu dokucit u cemu je problem.

Mislim da je u ploci jer nije radi sav softver koji smo dobili uz nju. Nabrojat cu sa cime sam imao problema:
- AI NOS™(Non-delay Overclocking System)
-C-Media High Definition Audio
-WiFi
-ITE IDE RAID controller

Ai nos dize nekave prozorcice pri strartu widowsa i to radi sve dog ga ja ne prisilim da prekine i uklonim sa kompjutora

Zvuk sam sredio instalirajuci neku zakrpu koju sam iskopao sa CD-a

WiFi ispada katastrofa, jer od svega sto nudi nis nebu radilo jer se smrzne cijeli sistem pri automatskoj detekciji bezicne mreze i nema druge nego da ga prisilno resetiram (na onaj manji gumb)

Raid u biti radi ali ne potpuno jer program koji se instalira sa tim raid driverima nikako ne radi ili se pali sam od sebe pri svakom startu windowsa

Bitno za napomenuti je da se radi o Win XP SP na koje se sve instalira i koji se instaliraju vec 6 puta.

Do sada sam instalirao svaki puta neke druge windowsw XP sp2 koje sam posudio kako bi izbjegao gresku do cd-a ili nesto slicno ali nije u tome stvar.

Zato ako iko ist kuzi o toj ploci ili o plocama opcenito bio bi mi od velike pomoci
Staro 18.03.2005., 21:28   #4
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Daj jos malo podataka, kao sto su koja verzija BIOSa, koji PSU, koji diskovi (ovi sto su rikavali), grafika...

i915/i925 ploce su strasno zahtjevne po pitanju struje, tako da se ne bi zacudio da je PSU nedovoljno jak, pa kada MBO potegne struju, disk se spali od premale struje.

Plocu koju spominjes sam susreo (slagao stroj za korisnika baziran na njoj). PSU koji je u stroju je ENlight 350W (400W peek), HDD je HITACHI SATA 160GB, dvije optike, X600XT PCI-E, itd.

Ili ti frend ima los primjerak ploce, ili ostatak konfiguracije ne prati plocu i njene zahtjeve.

Sto se dodatnih utilitya tice, nije nista cudno ako ne rade svi koji su dosli na CDu. Neke je potrebno skinuti nove verzije s interneta, dok neki ne rade na nekim verzijama BIOSa (opcenito se to tice Asusa).
Staro 18.03.2005., 21:43   #5
SYpha
Registered User

Napajanje ima 420 W
Grafička je Sphir x600 sa 256mb rama
Disk je do sada bio Maxstor 160 GB, 7200, 8 Mb cesa a sad jeSeagate 160gb Baracuda sa 8 Mb cesa
Ostalo je LG combo 52/32/....

Zato sumnjam da je napajanje, cojeli komp je vec jednom bio na servisu iako su komponetnte uzimane zasebno. Na servisu su samo zamjenili disk jer je tamo i kupljen

Da zaboravio sam reci ima LGA 775 od 3 gie u masini i najskuplju pastu na njemu uz standardan intelov hladnjak
Staro 19.03.2005., 01:28   #6
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Citiraj:
Originally posted by SYpha
nadm se da ovo poblize objasnjava situaciju ako ne samo reci
Bios je trenutno na verziji 1006, a prije je bio na prvoj verziji. Nakon drugog otkazivanja Maxstora od 160 sa 8 mega cesa sam mislio da bi to koregiralo neke stvari, i tako je i bilo ali nije koregiralo to konstantno odlazenje diska, sada ima drugi disk istih karakteristika od Seagata,

Napajanje neznam cije je ali ima 420 W i doslo je sa kucistem

Graficka je x600 pro sa 256 Mb Rama od Saphira (nadam se da sam dobro napisao)

procesor je LGA na 3 gige

i jedino jos ima combo drive od LG-a

tako da sumnjam da je napajanje.

Cijeli komp je bio na servisu u VE-milu gdje je i kupljen disk, iako su svi djelovi kupljeni na raznim mjestima frend je inzistirao da ga tamo testiraju, medjutim oni su samo zamjenili disk i to je to olfo sve radi. Problem je sto nakon duzeg vremena dolazi do krepavanja diska i to se nemoze skuziti u tjedan dana testiranja cak da cijelo vrijeme na jemu rade.

Prvi simptomi su sto dolazi do plavog screna pri startanju kompa gdje olfo pokusava vratiti neke podatke koji su se zagubili, tako to ide par dana a onda otkazuju programi pa onda i sami vindovsi (primjerice pri dizanju task manegera dobijem samo neke djelove standardnog prozora) i na koncu se komp vise neda upaliti, dolazi do dizanja windowsa i tako do beskonacnosti. Kada skeniram disk powermaxsom sto je licensirani softwer od Maxstora onda svaki puta javlja da je disk banana i to je to.

To sa krepavanjem diska je najteza stvar ali nazalost nije ni jedina.

Probao sam sa skidanjem novog softvera i drivera sa sasusove sranice i skino sam sve sta imaju medjutim to bas i nije pomogle, imaju malo zeznutu stranicu za skidanje tih stvari cesto se dogodi da skinem nekaj deseto kaj nimalo nelici na softver koji sam trazio a kamoli da radi.

Ta maticna i kuciste su kupljeni u infogami i neznam vise sto da radim sa tim kompom. Jer nakon seste promjene diska neznam kaj ce nam reci tamo u Ve-milu. Najgore je to sto je jos jedan frend uzeo slicnu konfiguraciju i istu plocu i kuciste i ima istih problema.
Ako hoces mogu probati napisati sve podatke o kompu i to detaljno ali bi se zato trebao zaletiti do tog frenda kome sam to radio. Inace ja slazem i popravljam kompove ljudima ali na ovako nesto jos nisam naletio. Stvarno vise neznam sto da radim
Da podjelimo podatke s ostatkom ekipe...

I dalje je pitanje koje je to 420W PSU.

Meni je glupo kada netko uzima zvijer od stroja, i onda u njega stavi LG.

Sto se tice "istestirano iu Ve-Milu", tome ne vjerujem niti koliko je crno pod noktom. Osobno sam imao na servisu jedan LGA 3.0 stroj 10 dana (vrtio se 8/5) prije nego sam otkrio sto radi probleme. Cijela i915/i925 platforma je na rubu incidenta, jer je previse detalja prenapregnuto. Same ploce u kombinaciji s procesorom gutaju znacajno vise nego i865/i875 platforme, tako da je za njih potrebno minimalno 350W, ali krajnje kvalitetnih. Ako je onh 420W MS, Codegen, JNC ili neko tako "zvucno" ime, onda nema puno pomoci.

... ostalo sutra, kada se naspavam...
Staro 19.03.2005., 18:54   #7
SYpha
Registered User

Sa LG-om nisam imao nikada nikakvih problema.
Cak mogu reci da izvrsno radi i da mi nikada nije unistio neki cd.
Neznam zasto neki ljudi imaju averziju na te snimace jer koliko ja vidim u Bugu i slicnima LG-ovi DVD snimaci su najbolji.

Sto se tice kompa i maticne od frenda vise informacija cu postat za koji dan kada ga pregledam u potpunosti i provjerim stanje.
Za sada mogu staviti na net jedino kuciste koje je donjelo to napajanje u sebi

Kućište MACOM MIDI Tower B319U/A/F (420W)

338.21 Kn

Kućište MACOM MIDI Tower B319U/A/F
Silver
420W
ATX (4x5,25inch + 2x3,5inch vanjski utori + 6x3,5inch unutarnji utori)
USB 2.0
Audio
IEEE1394

Meni to kuciste prilicno lijepo izgleda, uzeto je u Info Gami i ja cisto sumnjam da je napajanje unutra tako lose iz razloga sto je doista jako i sto sam procitao u prirucnoj knjizici uz maticnu da bi napajanje od 350 W podrzalo i duplo vise komponenti natrpano na nasu maticnu. Isto tako znam da vecina napajanja jedino pri kvaru mogu ostetiti neke komponente a u ovom slucaju napajanje radi.

Cijeli komp sam zadnji puta palio i gasijo jeno 50 puta na sve moguce nacine kako bi iskljucio mogucnost neke greske ali se opet pokazao plavi sscrean gdje je vracalo neke registri setingse, nakon toga sam deinstalirao program koji je dosao sa asusovim driverima za PATA raid polje i uzpu sam maknuo sve od asususa kaj nije driver jer vecina tog softvera nesto sumnjivo izgleda. Nakon svega toga sam jedno 50 puta restetirao komp, pali i gasio i sl. I nis se nije dogodilo, ali znam da postoji mogucnost da se nekaj dogodi u narednim tjednima jer kolega je do sada samo slusao muziku i nije nista zahtjevnije na kompu radio pa mu je komp riknuo. Zbog toga sam i odlucio da napravim temu u forumu.
Staro 19.03.2005., 19:13   #8
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Hehe, 338Kn za kantu i "420W" napajanje. Za te pare nemožeš kupit prosječnih 350W...

I da, prescott na 3 gige dosta cuca, a kolko sam čitao i ove matične enormno puno piju... dakle sve što ti je premec rekao.

Ne gine ti kupovina kvalitetnijeg napajanja...

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2005., 19:45   #9
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Tih 420W u realnosti možeš objesiti mačku o rep. U stvarnom radu ono je negdje ispod 300, s velikim odstupanjima, tak da zaboravi na stabilan i siguran rad na njemu. Kupi pošteno napajanje, min 350W (isto toliko kuna negdje) pa onda tek možeš prestati sumnjati u nega.
tor je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2005., 21:38   #10
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Citiraj:
Sa LG-om nisam imao nikada nikakvih problema.
Cak mogu reci da izvrsno radi i da mi nikada nije unistio neki cd.
Neznam zasto neki ljudi imaju averziju na te snimace jer koliko ja vidim u Bugu i slicnima LG-ovi DVD snimaci su najbolji.
LG opticki uredjaji koji se prodaju kod nas (ne znam kako je vani) je poluispravna roba. Vec sama cinjenica da rade u PIO modu i ne znaju koristiti UDMA mi je dovolja da ih odkantam iz svoje blizine. Takodjer, ponekad znaju zblesirati maticnu plocu pri BOOTu. Primjerak koji sam imao nesrecu koristiti na bivsem poslu u svom kompu je nakon 3-4 mjeseca prestao raditi, da bi nakon 2-3 tjedna sam od sebe proradio (mrzim kada racunovodstvo odlucuje sto ce se kupiti).
To sto pisu u BUGu i ostalim informatickim casopisima je vec duze vrijeme na rubu incidenta, tako da se nemoj previse obazirati na to.
Radije citaj PCE, za sada se nisu iskvarili i trude se biti sto je moguce objektivniji.
Citiraj:
Kućište MACOM MIDI Tower B319U/A/F (420W)

338.21 Kn

Kućište MACOM MIDI Tower B319U/A/F
Silver
420W
ATX (4x5,25inch + 2x3,5inch vanjski utori + 6x3,5inch unutarnji utori)
USB 2.0
Audio
IEEE1394

Meni to kuciste prilicno lijepo izgleda, uzeto je u Info Gami i ja cisto sumnjam da je napajanje unutra tako lose iz razloga sto je doista jako i sto sam procitao u prirucnoj knjizici uz maticnu da bi napajanje od 350 W podrzalo i duplo vise komponenti natrpano na nasu maticnu. Isto tako znam da vecina napajanja jedino pri kvaru mogu ostetiti neke komponente a u ovom slucaju napajanje radi.
I nasli smo glavnog osumljicenog za sumljivo ponasanje racunala. Bilo bi glupo da sada na slijepo samo kazem "neka kupi kvalitetno napajanje", ali bojim se da ce tako zavrsiti. Topla preporuka za ENlight 350W iz LAB2000, takvo napajanje je u stroju sa spomenutom plocom (a koji sam slagao za svog korisnika).
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno