Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.01.2011., 14:32   #1
marke
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
HP Compaq 6830s se pregrijava i nestabilno radi

Pozdrav!

Ovako, frendica ima laptop HP Compaq 6830s već nekih 2 godine. Požalila mi se da joj je laptop dosta spor u zadnje vreme i da zna se smrznut, štekat, uglavnom raznorazne probleme da ima. Skužio sam da da na njemu ima dosta virusa i da je zatrpan glupostima, pa sam napravio ono kaj svi primitivci rade - format c: diska i stavio joj sedmicu (imala je xp dotad). Komp je nakon toga par dana normalno radio, no onda se pak nije htio upalit (BSOD kod dizanj windowsa), pa sam napravio chkdsk /r u repair konzoli sedmice, pa ga je upalio normalno, al je opet užasno spor i svako malo zašteka.

Isto tako sam primjetio da je lijeva strana laptopa oko sredine užasno vruća, i zagrije se u roku par sekundi korištenja i onda je i laptop užasno glasan. Dal je moguće da to pregrijavanje uzrokuje probleme i štekanje? I dal je moguće da je HDD već oštećen (tj. da ima bad sectora) nakon samo 2 godine korištenja?

Laptop naravno više nema garanciju, pa sam ga ja mislio otvorit i vidjet kaj ima nutra, al nemam iskustva s otvaranjem laptopa (dok kompove stalno raskapam i slažem i kužim se u to, al nikad nisam laptop otvorio), pa neznam kolko je to kompliciranije?

Možda da instaliram everest il nekaj pa da provjerim temperature?
marke je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2011., 14:39   #2
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Poprilično je kompliciranije kod s serije. Instaliraj bilo što, ali moraš provjeriti temperature.
D1viry je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.01.2011., 17:32   #3
marke
Premium
Moj komp

OK budem čim dobijem laptop opet. A dali znaš dali je normalno da je ta lijeva strana laptopa, otprilike oko sredine (znači oko caps locka) vruća? Šta se uopće tamo nalazi?
Staro 28.01.2011., 17:36   #4
Don
je gladan!
Moj komp

Don's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Google će ti reći gdje se koja komponenta nalazi, a i video kako rastaviti laptop. Google dosta toga zna
Ako laptop u 2g nije bio otvaran, u njemu se nakupila prašina koja "koči" protok zraka ventilatora. Svakako instalirati neki program (poput everesta) i pogledati tem.
Staro 28.01.2011., 20:04   #5
Ivan_Brajcic
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2010
Imam isti, i problem je nakupljanje prašine. Vjerujem i da je baš jako, jako glasan? Ovako... Uzmeš jak usisavač i usisaš otvore za zrak. Ili ga ispušeš kompresorom. Može pomoći i jedan od onih sprejeva-puhalica za raspuhivanje prašine. Otvaranje samog lapa, pa onda čišćenje prašine iznutra ne bih preporučio jer nije baš jednostavno otvoriti ga (za neke vijke treba ti vrlo sitan odvijač i lako ih je razglodati jer su loše kvalitete [mekani], a neke od njih je i malo teže pronaći, pa izgubiš dosta vremena i padneš u napast da ga kresneš o zid...).
Ivan_Brajcic je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2011., 20:35   #6
marke
Premium
Moj komp

Hvala na savjetu, budem vidio kaj bum mogo napravit, samo je problem kaj laptop nije moj a ni nemam previše vremena sad... Uglavnom, budem probo nekaj skemijat pa javim rezultate
Staro 28.01.2011., 20:49   #7
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
nemoj bas kompresorom puhat u njega jer ces polomit krilca od ventilatora!
skini tipkovnicu i ispod nje ti je pristupacan ventilator i skines ga i ocistis ko covjek...

mislim da ispod laptopa imas oznaceno koji su ti sarafi od tipkovnice i njih odsarafis i skines tipkovnicu!
Staro 28.01.2011., 22:06   #8
Ivan_Brajcic
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor huzo Pregled postova
nemoj bas kompresorom puhat u njega jer ces polomit krilca od ventilatora!
Provjereno neće ništa slomiti, zadnji put mi kolega iz servisa propuhavao, prije cca 2 mjeseca.
Staro 29.01.2011., 13:16   #9
brana21
Premium
Moj komp

brana21's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
samo ti njega dobro propuši kompresorom, onda ćeš se želiti krepala mi matična na laptopu...

ako to radiš malo si razmisli jer ukoliko se motor vrti a laptop ti je ugašen tada on proizvodi struju na svojim stezaljkama, zato ti savjetujem da lagano i smireno rastaviš laptop i očistiš hladnjak i ventilator...
brana21 je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2011., 13:30   #10
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Ako ništa drugo, skini tipkovnicu (to je lagano) i blokiraj vrtnju venta sa bilo čime plastičnim, a zatim lagano ispiri od venta prema van. Obično se nakupi tepih prašine na kuleru.
D1viry je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.01.2011., 14:57   #11
Ivan_Brajcic
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor brana21 Pregled postova
samo ti njega dobro propuši kompresorom, onda ćeš se želiti krepala mi matična na laptopu...

ako to radiš malo si razmisli jer ukoliko se motor vrti a laptop ti je ugašen tada on proizvodi struju na svojim stezaljkama, zato ti savjetujem da lagano i smireno rastaviš laptop i očistiš hladnjak i ventilator...
Ponekad je dobro nešto i znati o čovjeku prije nego što se izleti s izjavom na što će se ili neće žaliti. No nebitno, objašnjenje je dobro, nisam o njemu razmišljao. Ploča svakako radi, krilca ventilatora nepolomljena, lap tih.
Staro 29.01.2011., 15:50   #12
marke
Premium
Moj komp

Danas bum dobio laptop pa bum nekaj probo sredit. A recite mi, dal je moguće da se on tak ponaša (znači šteka i ovo kaj nije htio podić windowse) radi tog pregrijavanja?
Staro 29.01.2011., 15:59   #13
Ivan_Brajcic
Premium
Moj komp

Moguće je, ali i ne mora biti. Meni se pregrijavao mjesec dana prije nego što sam odlučio nešto učiniti (čista lijenost) i radio je stabilno. Doduše, jako se usporavao jer je kad mu je temperatura dosegla kritičnu razinu snižavao takt. Konkretno, Everest je pokazivao 95-100 stupnjeva i radio je na 1GHz (umjesto 2.16).

EDIT: Nemam pojma koliko je ovih 95-100 stupnjeva realno, samo prenosim što sam vidio.
Staro 29.01.2011., 21:39   #14
marke
Premium
Moj komp

Evo uspio sam skinut tipkovnicu i malo ga usisat usisivačem i propuhat fenom i sad se puno manje grije na tom mjestu. Ali problem je kaj on i dalje je užasno spor. Upalim ga i treba mu pun kufer da dođe do Windowsa i već 10 min nije došo sebi, kaj god kliknem, zašteka, katastrofa... Neznam do čeg bi to moglo bit? Oštećeni disk?

Pokrenuo sam sad onaj neki test hard diska u njegovom biosu i izbacio je grešku da nemre napravit test (a ostale testove je prošo) i sad sam pokrenuo HDD regenerator preko bootabilnog cd-a i to je strašno kak ga testira - onaj prescan koji mi je inače gotov za par minuta, on je u dve minute uspio analizirat 32MB. Jel mogu onda ovo ponašanje pripisat sjebanom disku?

Zadnje izmijenjeno od: marke. 29.01.2011. u 21:44.
Staro 29.01.2011., 21:57   #15
MMI
Premium

MMI's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Citiraj:
Autor marke Pregled postova
OK budem čim dobijem laptop opet. A dali znaš dali je normalno da je ta lijeva strana laptopa, otprilike oko sredine (znači oko caps locka) vruća? Šta se uopće tamo nalazi?
nalazi se procesor, chipset. Pajp ti je pun smeća i zato se grije jer ne može ispuhati vreli zrak napolje. moraš to oćisiti
MMI je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2011., 22:27   #16
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Ali problem je kaj on i dalje je užasno spor. Upalim ga i treba mu pun kufer da dođe do Windowsa i već 10 min nije došo sebi, kaj god kliknem, zašteka, katastrofa... Neznam do čeg bi to moglo bit? Oštećeni disk?
Kažeš osim pregrijavanja do prvog BSOD-a je radio hdd normalno ? Da nije hdd otišao u PIO mod ? Vidi u device manageru jeli aktivan DMA ili PIO, također vidi u everestu pod SMART dali je sve ok. Inače ne začepe se "pajpovi" nego rešetkasti ulaz tijela coolera npr. na ovoj slici 1cm ispod naljepnice OK prema ventilatoru se nalazi taj ulaz i tamo se stvore doslovce gvalje prašine koje se ne daju tek tako ispuhat nego se mora ventilator skinut i to pokupit.

Zadnje izmijenjeno od: silver_tip. 29.01.2011. u 22:32.
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2011., 22:31   #17
marke
Premium
Moj komp

Ne, nije radio normalno, bar tak ona veli, nonstop je šteko i smrzavo se. I nakon formatiranja i stavljanja sedmice je opet isto radio, i onda je tek nakon 2 dana došlo do BSOD-a. U Everestu veli da je SMART uključen i u upotrebi. Pokrenuo sam onaj njegov HDD Benchmark, Read Test i ništa samo veli please wait i tak stoji 15-tak minuta
Staro 29.01.2011., 22:49   #18
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
pa sam napravio ono kaj svi primitivci rade - format c: diska i stavio joj sedmicu (imala je xp dotad). Komp je nakon toga par dana normalno radio,...

Šta sad, ti kažeš radio a ona kaže nije ?!?
Vidi sliku šta trebaš gledat u everestu.
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2011., 22:55   #19
marke
Premium
Moj komp

Ma gle, on je šteko cijelo vrijeme, čak i nakon kaj smo instalirali sedmicu. Sad sam stavio disk iz svoje Toshibe i pokreno neki HDD Self Test iz BIOSA koji je njen disk uspio doć do 10% i onda bi izbacilo grešku. Moj disk ga uredno prolazi, pa sam vratio sad njen.

Ovo veli everest:

A ovo HDTune Pro:

I sad sam napravio Error scan (ali quick scan) u HDTune Pro-u i izbacio je samo jedan bad sector. Sad sam pokreno Error scan (ali ne quick nego pravi) i zasad je u 3967 MB našao 97 grešaka...

Zadnje izmijenjeno od: marke. 30.01.2011. u 00:45.
Staro 30.01.2011., 05:43   #20
Ivan_Brajcic
Premium
Moj komp

Citiraj:
I sad sam napravio Error scan (ali quick scan) u HDTune Pro-u i izbacio je samo jedan bad sector. Sad sam pokreno Error scan (ali ne quick nego pravi) i zasad je u 3967 MB našao 97 grešaka...
Otišao na vječna lovišta. Mijenjaj disk, jer i ovo što može pročitati, čita teškom mukom i pitanje je koliko će.
Staro 30.01.2011., 08:42   #21
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Spašavaj podatke s tog harda i kupi si novi.
Staro 30.01.2011., 12:15   #22
marke
Premium
Moj komp

Već sam ja odavno njoj reko da si prebaci podatke kaj joj trebaju i to nije problem. I tražio sam malo diskove - kak vam ovo zgleda? Jel to realna cijena diska?

I da javim rezultate Error scana - U prvih 15GB je našao oko 200-300 grešaka. Onda je bilo sve zeleno, znači bez greške od 16GB-210GB, i tamo je opet počeo radit greške i na kraju je na 220GB stao na jednom megabajtu i nije išo više dalje.

Razmišljo sam da joj sad za privremeno napravim Zero Fill diska, pa da iskoristim ovih 190GB koji su još u redu. Koji program je dobar za to? I dal je to najbolji način da preostali kapacitet iskoristim?

Oće moć on služit neko vrijeme normalno ako izbjegnem bad sectore?
Staro 30.01.2011., 12:38   #23
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Dok god ima i 1 bad sector, podaci na njemu nisu sigurni. Neka kupi taj WD 250Gb, prebaci podatke, a onda ga baci u smeće.
Staro 30.01.2011., 14:05   #24
marke
Premium
Moj komp

OK, budem sad probo rješit taj HDD, a imam onda još pitanje za to grijanje, tj. razmišljam da joj kupim neko hlađenje. Kaj bi preporučili od ovog?

http://www.links.hr/index.php?option..._pdv&sort_ord=

http://www.infospot.hr/Prijenosna-ra...873ct9607.html

http://www.adm.hr/index.php?cPath=25...page=1&sort=3a
Staro 01.02.2011., 03:22   #25
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Pa cemu to?
Manje stvaljat laptop na (deku, pokrivace i slicno gdje moze pokupiti dlacice i prasine) i to je to..
Staro 01.02.2011., 15:52   #26
marke
Premium
Moj komp

Zato kaj se fakat grije kad nešto se radi. Recimo u idle-u su temperature procesora od 45-50°C, a recimo kad sam upalio orthos, nakon pol minute je već bilo oko 80°C pa sam prekinuo. Užasno lako se zagrije, pa sam zato mislio dodatno hlađenje joj nabavit. Al prvo bum ja taj laptop rastavio skroz do kraja i vidio zakaj se to tolko grije.

I samo da velim da sam sa DBAN-om napravio Zero Fill diska i napravio sam particije tako da sam prvih 15GB (di je preko 200 bad sectora) stavio na jednu, onda od 15-190GB (di nema ni jednog bad sectora) sam napravio dve particije (sistemsku i za podatke), i preostalih 30-tak GB (di isto ima dosta bad sectora) još jednu particiju. Onda sam ovu prvu i zadnju particiju obriso i to ostavio kao Unallocated space, tak da sam zasad izbjego bad sectore i sad normalno radi laptop, al znam da to konačno rješenje, svi bitni podaci stoje i na mom kompu i na eksternom jednom disku, al barem je osposobljen za rad za faks i tak.

Mislite da to može tak funkcionirat neko vreme?
Staro 01.02.2011., 15:59   #27
Ivan_Brajcic
Premium
Moj komp

Citiraj:
al barem je osposobljen za rad za faks i tak.

Niti je osposobljen za rad niti može funkcionirati. Podsjeća me to na situaciju s disketama prije dosta godina. Formatirao bi disketu, našao par bad sektora i onda otišao sa snimljenim materijalom do kuće i utvrdio da se u međuvremenu nakotilo još. Kad nešto ne valja, onda ne valja. Bad sectori nisu izolirana stvar, oni su simptom neispravnog uređaja, oštećenih ploča, lošeg rada mehanike i sve za što je takav disk dobar je smeće, sve ostalo je gubitak vremena i ništa drugo.
Staro 01.02.2011., 16:42   #28
marke
Premium
Moj komp

Ma znam da je, i u potrazi smo sad za nekim diskom, samo ih je baš sad nestalo polovnih, a nebu dala za novi 300kn, radije pričekat neki na oglasu za 200kn. Pod neko vreme mislim na par dana, tjedan dva...
Staro 01.02.2011., 17:06   #29
Overclock
Premium
Moj komp

Overclock's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
Bad sektori su jako zanimljiva stvar, i ima ih vise vrsta ocito, neke windowsi prijavljuju i ima ih x broj i nakon formatirnja vise nema niti jednog- disk za bacit?

Neki se pak daju ''popravit'' adekvatnim software-om, je da uglavnom ti programi prolaze u sat vremena 500mb, al uglavnom naprave dobar posao.- disk nije za bacit

A oni koji se nikako ne mogu popravit izoliraju se na ovaj ili onaj nacin, kako je vec i napravljeno na aktualnom disku.

Citiraj:
I samo da velim da sam sa DBAN-om napravio Zero Fill diska i napravio sam particije tako da sam prvih 15GB (di je preko 200 bad sectora) stavio na jednu, onda od 15-190GB (di nema ni jednog bad sectora) sam napravio dve particije (sistemsku i za podatke), i preostalih 30-tak GB (di isto ima dosta bad sectora) još jednu particiju. Onda sam ovu prvu i zadnju particiju obriso i to ostavio kao Unallocated space, tak da sam zasad izbjego bad sectore i sad normalno radi laptop, al znam da to konačno rješenje, svi bitni podaci stoje i na mom kompu i na eksternom jednom disku, al barem je osposobljen za rad za faks i tak.

To je u biti to i moze tako funkcionirati. (osim ako je neki mehanicki kvar uzrok stvaranja bad sectora)
Overclock je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2011., 10:02   #30
Ivan_Brajcic
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Overclock Pregled postova
Neki se pak daju ''popravit'' adekvatnim software-om, je da uglavnom ti programi prolaze u sat vremena 500mb, al uglavnom naprave dobar posao.- disk nije za bacit
Mišljenja sam da je to natezanje po načelu "pametniji popušta" - ajmo milijardu puta pokušati zapisati/pročitati bad sector, pa će jednom i uspjeti. Niti jedan program ne može popraviti fizičku površinu diska ili vratiti preciznost pozicioniranja glava, može samo uz dovoljno pokušaja i vremena nešto s njega izvući, a upitno je što i u kojoj mjeri i koliko se takva površina može smatrati upotrebljivom. Osobno, nije mi jasno čemu, zbog parsto kuna uštede. Nije vrijedno toga, ali to shvatiš tek onda kad ti izleti hitan posao kojeg moraš napraviti jučer, a disk (i ostali hardver) te počnu zezati. Ali tko voli, nek izvoli.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno