![]() |
HP Compaq 6830s se pregrijava i nestabilno radi
Pozdrav!
Ovako, frendica ima laptop HP Compaq 6830s već nekih 2 godine. Požalila mi se da joj je laptop dosta spor u zadnje vreme i da zna se smrznut, štekat, uglavnom raznorazne probleme da ima. Skužio sam da da na njemu ima dosta virusa i da je zatrpan glupostima, pa sam napravio ono kaj svi primitivci rade - format c: diska i stavio joj sedmicu (imala je xp dotad). Komp je nakon toga par dana normalno radio, no onda se pak nije htio upalit (BSOD kod dizanj windowsa), pa sam napravio chkdsk /r u repair konzoli sedmice, pa ga je upalio normalno, al je opet užasno spor i svako malo zašteka. Isto tako sam primjetio da je lijeva strana laptopa oko sredine užasno vruća, i zagrije se u roku par sekundi korištenja i onda je i laptop užasno glasan. Dal je moguće da to pregrijavanje uzrokuje probleme i štekanje? I dal je moguće da je HDD već oštećen (tj. da ima bad sectora) nakon samo 2 godine korištenja? Laptop naravno više nema garanciju, pa sam ga ja mislio otvorit i vidjet kaj ima nutra, al nemam iskustva s otvaranjem laptopa (dok kompove stalno raskapam i slažem i kužim se u to, al nikad nisam laptop otvorio), pa neznam kolko je to kompliciranije? Možda da instaliram everest il nekaj pa da provjerim temperature? |
Poprilično je kompliciranije kod s serije. Instaliraj bilo što, ali moraš provjeriti temperature.
|
OK budem čim dobijem laptop opet. A dali znaš dali je normalno da je ta lijeva strana laptopa, otprilike oko sredine (znači oko caps locka) vruća? Šta se uopće tamo nalazi?
|
Google će ti reći gdje se koja komponenta nalazi, a i video kako rastaviti laptop. Google dosta toga zna:)
Ako laptop u 2g nije bio otvaran, u njemu se nakupila prašina koja "koči" protok zraka ventilatora. Svakako instalirati neki program (poput everesta) i pogledati tem. |
Imam isti, i problem je nakupljanje prašine. Vjerujem i da je baš jako, jako glasan? Ovako... Uzmeš jak usisavač i usisaš otvore za zrak. Ili ga ispušeš kompresorom. Može pomoći i jedan od onih sprejeva-puhalica za raspuhivanje prašine. Otvaranje samog lapa, pa onda čišćenje prašine iznutra ne bih preporučio jer nije baš jednostavno otvoriti ga (za neke vijke treba ti vrlo sitan odvijač i lako ih je razglodati jer su loše kvalitete [mekani], a neke od njih je i malo teže pronaći, pa izgubiš dosta vremena i padneš u napast da ga kresneš o zid...).
|
Hvala na savjetu, budem vidio kaj bum mogo napravit, samo je problem kaj laptop nije moj a ni nemam previše vremena sad... Uglavnom, budem probo nekaj skemijat pa javim rezultate
|
nemoj bas kompresorom puhat u njega jer ces polomit krilca od ventilatora!
skini tipkovnicu i ispod nje ti je pristupacan ventilator i skines ga i ocistis ko covjek... mislim da ispod laptopa imas oznaceno koji su ti sarafi od tipkovnice i njih odsarafis i skines tipkovnicu! |
Citiraj:
|
samo ti njega dobro propuši kompresorom, onda ćeš se želiti krepala mi matična na laptopu...
ako to radiš malo si razmisli jer ukoliko se motor vrti a laptop ti je ugašen tada on proizvodi struju na svojim stezaljkama, zato ti savjetujem da lagano i smireno rastaviš laptop i očistiš hladnjak i ventilator... |
Ako ništa drugo, skini tipkovnicu (to je lagano) i blokiraj vrtnju venta sa bilo čime plastičnim, a zatim lagano ispiri od venta prema van. Obično se nakupi tepih prašine na kuleru.
|
Citiraj:
|
Danas bum dobio laptop pa bum nekaj probo sredit. A recite mi, dal je moguće da se on tak ponaša (znači šteka i ovo kaj nije htio podić windowse) radi tog pregrijavanja?
|
Moguće je, ali i ne mora biti. Meni se pregrijavao mjesec dana prije nego što sam odlučio nešto učiniti (čista lijenost) i radio je stabilno. Doduše, jako se usporavao jer je kad mu je temperatura dosegla kritičnu razinu snižavao takt. Konkretno, Everest je pokazivao 95-100 stupnjeva i radio je na 1GHz (umjesto 2.16).
EDIT: Nemam pojma koliko je ovih 95-100 stupnjeva realno, samo prenosim što sam vidio. |
Evo uspio sam skinut tipkovnicu i malo ga usisat usisivačem i propuhat fenom i sad se puno manje grije na tom mjestu. Ali problem je kaj on i dalje je užasno spor. Upalim ga i treba mu pun kufer da dođe do Windowsa i već 10 min nije došo sebi, kaj god kliknem, zašteka, katastrofa... Neznam do čeg bi to moglo bit? Oštećeni disk?
Pokrenuo sam sad onaj neki test hard diska u njegovom biosu i izbacio je grešku da nemre napravit test (a ostale testove je prošo) i sad sam pokrenuo HDD regenerator preko bootabilnog cd-a i to je strašno kak ga testira - onaj prescan koji mi je inače gotov za par minuta, on je u dve minute uspio analizirat 32MB. Jel mogu onda ovo ponašanje pripisat sjebanom disku? |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Ne, nije radio normalno, bar tak ona veli, nonstop je šteko i smrzavo se. I nakon formatiranja i stavljanja sedmice je opet isto radio, i onda je tek nakon 2 dana došlo do BSOD-a. U Everestu veli da je SMART uključen i u upotrebi. Pokrenuo sam onaj njegov HDD Benchmark, Read Test i ništa samo veli please wait i tak stoji 15-tak minuta
|
Citiraj:
Šta sad, ti kažeš radio a ona kaže nije ?!? Vidi sliku šta trebaš gledat u everestu. http://www.pohrani.com/t/4/IY/3CCcSnCP/untitled22.jpg |
Ma gle, on je šteko cijelo vrijeme, čak i nakon kaj smo instalirali sedmicu. Sad sam stavio disk iz svoje Toshibe i pokreno neki HDD Self Test iz BIOSA koji je njen disk uspio doć do 10% i onda bi izbacilo grešku. Moj disk ga uredno prolazi, pa sam vratio sad njen.
Ovo veli everest: http://img843.imageshack.us/img843/6...turegoa.th.png A ovo HDTune Pro: http://img228.imageshack.us/img228/1...ture1tt.th.png I sad sam napravio Error scan (ali quick scan) u HDTune Pro-u i izbacio je samo jedan bad sector. Sad sam pokreno Error scan (ali ne quick nego pravi) i zasad je u 3967 MB našao 97 grešaka... |
Citiraj:
|
Spašavaj podatke s tog harda i kupi si novi.
|
Već sam ja odavno njoj reko da si prebaci podatke kaj joj trebaju i to nije problem. I tražio sam malo diskove - kak vam ovo zgleda? Jel to realna cijena diska?
I da javim rezultate Error scana - U prvih 15GB je našao oko 200-300 grešaka. Onda je bilo sve zeleno, znači bez greške od 16GB-210GB, i tamo je opet počeo radit greške i na kraju je na 220GB stao na jednom megabajtu i nije išo više dalje. Razmišljo sam da joj sad za privremeno napravim Zero Fill diska, pa da iskoristim ovih 190GB koji su još u redu. Koji program je dobar za to? I dal je to najbolji način da preostali kapacitet iskoristim? Oće moć on služit neko vrijeme normalno ako izbjegnem bad sectore? |
Dok god ima i 1 bad sector, podaci na njemu nisu sigurni. Neka kupi taj WD 250Gb, prebaci podatke, a onda ga baci u smeće.
|
OK, budem sad probo rješit taj HDD, a imam onda još pitanje za to grijanje, tj. razmišljam da joj kupim neko hlađenje. Kaj bi preporučili od ovog?
http://www.links.hr/index.php?option..._pdv&sort_ord= http://www.infospot.hr/Prijenosna-ra...873ct9607.html http://www.adm.hr/index.php?cPath=25...page=1&sort=3a |
Pa cemu to? :)
Manje stvaljat laptop na (deku, pokrivace i slicno gdje moze pokupiti dlacice i prasine) i to je to.. |
Zato kaj se fakat grije kad nešto se radi. Recimo u idle-u su temperature procesora od 45-50°C, a recimo kad sam upalio orthos, nakon pol minute je već bilo oko 80°C pa sam prekinuo. Užasno lako se zagrije, pa sam zato mislio dodatno hlađenje joj nabavit. Al prvo bum ja taj laptop rastavio skroz do kraja i vidio zakaj se to tolko grije.
I samo da velim da sam sa DBAN-om napravio Zero Fill diska i napravio sam particije tako da sam prvih 15GB (di je preko 200 bad sectora) stavio na jednu, onda od 15-190GB (di nema ni jednog bad sectora) sam napravio dve particije (sistemsku i za podatke), i preostalih 30-tak GB (di isto ima dosta bad sectora) još jednu particiju. Onda sam ovu prvu i zadnju particiju obriso i to ostavio kao Unallocated space, tak da sam zasad izbjego bad sectore i sad normalno radi laptop, al znam da to konačno rješenje, svi bitni podaci stoje i na mom kompu i na eksternom jednom disku, al barem je osposobljen za rad za faks i tak. Mislite da to može tak funkcionirat neko vreme? |
Citiraj:
|
Ma znam da je, i u potrazi smo sad za nekim diskom, samo ih je baš sad nestalo polovnih, a nebu dala za novi 300kn, radije pričekat neki na oglasu za 200kn. Pod neko vreme mislim na par dana, tjedan dva...
|
Bad sektori su jako zanimljiva stvar, i ima ih vise vrsta ocito, neke windowsi prijavljuju i ima ih x broj i nakon formatirnja vise nema niti jednog- disk za bacit?
Neki se pak daju ''popravit'' adekvatnim software-om, je da uglavnom ti programi prolaze u sat vremena 500mb, al uglavnom naprave dobar posao.- disk nije za bacit A oni koji se nikako ne mogu popravit izoliraju se na ovaj ili onaj nacin, kako je vec i napravljeno na aktualnom disku. Citiraj:
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:06. |