Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.05.2010., 11:37   #1
Zlik
Premium
Moj komp

Datum registracije: Apr 2006
Kupovanje XP Home za firmu?

Trebao bi kupiti windowse na kojima ce se vrtit blagajna, ljudi od kojih cu uzet software kazu da mi je najbolje i najjeftinije uzet XP Home. Zanima me di bi bilo najbolje kupiti, vidim da kod nas trgovci uglavnom imaju oem verzije. Jel to ok ako dođe inspekcija? Jel mi treba ona neka naljepnica s kodom?
I dali bi mogo kupit internetom izvana? Uz ovakvu http://elecsurf.com/xp-home.html cijenu mi nije ni bitno za R1.
Zlik je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2010., 11:51   #2
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Naljepnica ti treba biti na svakom kucistu/PCu a OEM se u pravili nebi trebao prodavati odvojeno nego zajedno sa PC-om ili bar nekoliko bitnijih komponenti tog PCa.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.05.2010., 12:26   #3
Zlik
Premium
Moj komp

Datum registracije: Apr 2006
Naljepnica dolazi uz retail verziju?
Zlik je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2010., 12:32   #4
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Zlik Pregled postova
Trebao bi kupiti windowse na kojima ce se vrtit blagajna, ljudi od kojih cu uzet software kazu da mi je najbolje i najjeftinije uzet XP Home. Zanima me di bi bilo najbolje kupiti, vidim da kod nas trgovci uglavnom imaju oem verzije. Jel to ok ako dođe inspekcija? Jel mi treba ona neka naljepnica s kodom?
I dali bi mogo kupit internetom izvana? Uz ovakvu http://elecsurf.com/xp-home.html cijenu mi nije ni bitno za R1.
Ovo ti ne bi trebalo koristiti ničemu - u praksi, nemaš nikakvu potvrdu da je SW licenciran. Nemaš naljepnice, računa, ugovor, ništa.
Staro 03.05.2010., 13:11   #5
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor Zlik Pregled postova
Naljepnica dolazi uz retail verziju?
Ma naljepnica dolazi i uz Retail i OEM ali ti vec imas neki stari komp (ili se varam?) s kojim ocito nisi kupio OEM i tehnicki gledano sad da kupis OEM to nebi bilo upotrebljivo (legalno) jer OEM je vezna za doticni hardwer s kojim se prodaje. Ako kupis Retail onda mozes kako hoces, njega mozes cak i prodati dok ti OEM ostaje u trajno vlasnistvno .
Staro 03.05.2010., 13:13   #6
Matt
Premium
Moj komp

Matt's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Kupi dio operativnog dijela za normalan rad PC-a npr memoriju i xp. Tako sam ja napravio i nitko me nije ništa pitao kako i zašto. Što se pak Home inačice tiče mislim da neće ići jer joj i samo ime kaže za što je.
Staro 03.05.2010., 15:25   #7
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor Matt Pregled postova
Što se pak Home inačice tiče mislim da neće ići jer joj i samo ime kaže za što je.
Nema veze jesu li Winsi Home ili Professional, najbitnije je da postoji licenca uz OEM (naljepnica na kućištu sa product keyom i sa punim nazivom OS-a koji odgovara instaliranom na tom kompu) i licenca i faktura od trgovca za software kupljen posebno.
Nitko ti neće raditi problem ako to imaš uredno.
@Zlik - kontrolira se još i Office i antivirusni programi pa pripazi i na to, najbolje ti je instalirati freeware (Open Office i neki besplatni antivirus po izboru).
Kolega rplohl prodaje real deal XP Professional pa možeš njega pingati.

C L O W N I N G A R O U N D

Zadnje izmijenjeno od: Doink the Clown. 03.05.2010. u 15:43.
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2010., 18:36   #8
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
U zadnje vrijeme viđam po dućanima linux distre i sotver koji radi na njima. Recimo dućani Ultra grupe rade na Linux Mint i nekakvog softveru. Čak mislim da ga emuliraju u Wineu. Probaj se raspitat i razmotrit tu mogućnost.
tutix je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2010., 14:50   #9
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Da se nadovezem, i da potvrdim da se ne zeznem... ako kupim Home verziju XP, moze li to koristiti pravna osoba za sluzbeno racunalo? Takodjer, za office 2007 Student i Home, moze li to ici na racunalo pravne osobe? ja trazim najjeftinije rjesenje za malu firmicu, al Microsoft... dakle i office i win... zasad mi se najjeftinija cini ta XP Home + Office Student, ali ako to zbog imena ne moze, sta je sljedece najjeftinije...?

EDIT: OK, sad sam malo prosurfao, nemere Home i Student za poslovnu uporabu...

Zadnje izmijenjeno od: perich. 06.06.2010. u 14:56.
perich je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2010., 14:58   #10
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Nemozes. Mislim mozes windowse ako ih pravni subjekt kupi, bez obzira na home inacicu. Office je druga prica, jer Student verzija nije za komercijalnu upotrebu, to upozorenje i pise na pakiranju.

Tvoje je trazit Xp i office basic.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.06.2010., 23:32   #11
češnjak
Premium

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor Doink the Clown Pregled postova
Nema veze jesu li Winsi Home ili Professional, najbitnije je da postoji licenca uz OEM (naljepnica na kućištu sa product keyom i sa punim nazivom OS-a koji odgovara instaliranom na tom kompu) i licenca i faktura od trgovca za software kupljen posebno.
Nitko ti neće raditi problem ako to imaš uredno.
@Zlik - kontrolira se još i Office i antivirusni programi pa pripazi i na to, najbolje ti je instalirati freeware (Open Office i neki besplatni antivirus po izboru).
Kolega rplohl prodaje real deal XP Professional pa možeš njega pingati.
A tko to kontrolira? Idu neki ljudi po firmam il?
češnjak je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2010., 23:37   #12
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor češnjak Pregled postova
A tko to kontrolira? Idu neki ljudi po firmam il?
Idu idu, ovi stričeki
*usput si pogledaj i vijest od 02.03.

http://www.inspektorat.hr/

C L O W N I N G A R O U N D
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Staro 28.08.2010., 02:59   #13
Visitor Q
Premium
Moj komp

Visitor Q's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Ljudi jel postignut tu kakav konsenzus dali se moze OEM Win 7 Home premium koje je dosao originalno sa Nettop racunalom imati kao Os u firmi ? Dobijam kontradiktorne informacije, pa me zanima dali je netko imao osobnog iskustva sa time.

Ako na kraju ipak ne moze, onda dali se moze Home nadogradit na Professional i za koliko love ?

Zadnje izmijenjeno od: Visitor Q. 28.08.2010. u 03:21.
Visitor Q je offline   Reply With Quote
Staro 28.08.2010., 10:35   #14
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Mislim da ti je najjednostavnije nazvat 0800 300 300. Oni će ti lijepo objasniti sve. Oem ide samo uz brandirana računala i nikako drukčije nije legalno, imao ti naljepnicu i račun ili ne, nema veze. DSP verzija ti ide uz računala slagana od strane prodavača, tipa links ti složi računalo i proda ti takve windowse. To je legalno.
Za tebe, mislim da je potrebna retail verzija. Što se tiče office-a, isprobaj open office. Ako ti bude pravio problema, kupi ms office, ali tu ti ne gine par milja kuna troška. Mi smo morali kupiti 80 SB licenci zbog exchange-a, poprilična svota
D1viry je offline   Reply With Quote
Staro 29.08.2010., 16:03   #15
OpCentar
Premium

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor Visitor Q Pregled postova
Ljudi jel postignut tu kakav konsenzus dali se moze OEM Win 7 Home premium koje je dosao originalno sa Nettop racunalom imati kao Os u firmi ? Dobijam kontradiktorne informacije, pa me zanima dali je netko imao osobnog iskustva sa time. ....
U tvom slučaju - ako misliš koristiti navedeni OEM OS na tom nettopu da, ako misliš instalirati na bilo koje drugo računalo ne. Naravno, taj nettop mora imati račun na ime firme koja ga koristi.

Vidi Win 7 Home Premium N EULA ovdje za detalje. Pogotovo .8 - zabrana pokretanja programa čiji pristup i korištenje naplaćuješ drugima.

Inače, imaš par funkcijski ograničavajućih stvari što se tiče Home premium varijante:
- nemoš se spajat na domene
- nemaš XP mode za legacy aplikacije
OpCentar je offline   Reply With Quote
Staro 29.08.2010., 17:09   #16
Visitor Q
Premium
Moj komp

Visitor Q's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
thx, Op ovo je bilo nadasve helpful ! Problem ce izgleda biti u tome sto je nettop privatno nabavljen, pa nece imati racun na konkretnu firmu. Moram smisliti kako to zaobici
Staro 21.09.2010., 22:36   #17
frikec
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
zna l netko kolike uopce jesu kazne za nelegalni software?
konkretno recimo za windowse?
frikec je offline   Reply With Quote
Staro 21.09.2010., 23:56   #18
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Zakonske sankcije za povredu autorskog prava na računalnim programima uključuju pravo na naknadu u obliku penala u dvostrukom iznosu tržišne vrijednosti softvera, novčane kazne čak i do iznosa od HRK 100.000, kao i zatvorsku kaznu u trajanju do 5 godina. Nadalje, predmeti nastali uslijed izvršene povrede, kao što su nelicencirane kopije računalnih programa ili “prženi” optički mediji za pohranu podataka i sl. oduzet će se i uništiti, dok se predmeti koju su poslužili za izvršenje povrede, naprimjer, računala i druga oprema koja se koristila za neovlašteno umnožavanje i korištenje nelicenciranog softvera mogu oduzeti na temelju zakonske odredbe i odluke suda.
http://www.bsa.org/country/News%20an...?sc_lang=hr-HR

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 15.10.2010., 20:45   #19
b1tterman
Takozvani influenser
Moj komp

b1tterman's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
konzum radi na red hatu
b1tterman je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2010., 03:11   #20
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor b1tterman Pregled postova
konzum radi na red hatu
Tako je , ja imam cak 2 pdf-a (upustava) za radit na blagajni (red hat).
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno