PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Kupovanje XP Home za firmu? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=187945)

Zlik 03.05.2010. 11:37

Kupovanje XP Home za firmu?

Trebao bi kupiti windowse na kojima ce se vrtit blagajna, ljudi od kojih cu uzet software kazu da mi je najbolje i najjeftinije uzet XP Home. Zanima me di bi bilo najbolje kupiti, vidim da kod nas trgovci uglavnom imaju oem verzije. Jel to ok ako dođe inspekcija? Jel mi treba ona neka naljepnica s kodom?
I dali bi mogo kupit internetom izvana? Uz ovakvu http://elecsurf.com/xp-home.html cijenu mi nije ni bitno za R1.

Lewis 03.05.2010. 11:51

Naljepnica ti treba biti na svakom kucistu/PCu a OEM se u pravili nebi trebao prodavati odvojeno nego zajedno sa PC-om ili bar nekoliko bitnijih komponenti tog PCa.

Zlik 03.05.2010. 12:26

Naljepnica dolazi uz retail verziju?

Old Iggy 03.05.2010. 12:32

Citiraj:

Autor Zlik (Post 1635548)
Trebao bi kupiti windowse na kojima ce se vrtit blagajna, ljudi od kojih cu uzet software kazu da mi je najbolje i najjeftinije uzet XP Home. Zanima me di bi bilo najbolje kupiti, vidim da kod nas trgovci uglavnom imaju oem verzije. Jel to ok ako dođe inspekcija? Jel mi treba ona neka naljepnica s kodom?
I dali bi mogo kupit internetom izvana? Uz ovakvu http://elecsurf.com/xp-home.html cijenu mi nije ni bitno za R1.

Ovo ti ne bi trebalo koristiti ničemu - u praksi, nemaš nikakvu potvrdu da je SW licenciran. Nemaš naljepnice, računa, ugovor, ništa.

Lewis 03.05.2010. 13:11

Citiraj:

Autor Zlik (Post 1635588)
Naljepnica dolazi uz retail verziju?

Ma naljepnica dolazi i uz Retail i OEM ali ti vec imas neki stari komp (ili se varam?) s kojim ocito nisi kupio OEM i tehnicki gledano sad da kupis OEM to nebi bilo upotrebljivo (legalno) jer OEM je vezna za doticni hardwer s kojim se prodaje. Ako kupis Retail onda mozes kako hoces, njega mozes cak i prodati dok ti OEM ostaje u trajno vlasnistvno :).

Matt 03.05.2010. 13:13

Kupi dio operativnog dijela za normalan rad PC-a npr memoriju i xp. Tako sam ja napravio i nitko me nije ništa pitao kako i zašto. Što se pak Home inačice tiče mislim da neće ići jer joj i samo ime kaže za što je.

Doink the Clown 03.05.2010. 15:25

Citiraj:

Autor Matt (Post 1635639)
Što se pak Home inačice tiče mislim da neće ići jer joj i samo ime kaže za što je.

Nema veze jesu li Winsi Home ili Professional, najbitnije je da postoji licenca uz OEM (naljepnica na kućištu sa product keyom i sa punim nazivom OS-a koji odgovara instaliranom na tom kompu) i licenca i faktura od trgovca za software kupljen posebno.
Nitko ti neće raditi problem ako to imaš uredno.
@Zlik - kontrolira se još i Office i antivirusni programi pa pripazi i na to, najbolje ti je instalirati freeware (Open Office i neki besplatni antivirus po izboru).
Kolega rplohl prodaje real deal XP Professional pa možeš njega pingati.

tutix 03.05.2010. 18:36

U zadnje vrijeme viđam po dućanima linux distre i sotver koji radi na njima. Recimo dućani Ultra grupe rade na Linux Mint i nekakvog softveru. Čak mislim da ga emuliraju u Wineu. Probaj se raspitat i razmotrit tu mogućnost.

perich 06.06.2010. 14:50

Da se nadovezem, i da potvrdim da se ne zeznem... ako kupim Home verziju XP, moze li to koristiti pravna osoba za sluzbeno racunalo? Takodjer, za office 2007 Student i Home, moze li to ici na racunalo pravne osobe? ja trazim najjeftinije rjesenje za malu firmicu, al Microsoft... dakle i office i win... zasad mi se najjeftinija cini ta XP Home + Office Student, ali ako to zbog imena ne moze, sta je sljedece najjeftinije...?

EDIT: OK, sad sam malo prosurfao, nemere Home i Student za poslovnu uporabu...

nino 06.06.2010. 14:58

Nemozes. Mislim mozes windowse ako ih pravni subjekt kupi, bez obzira na home inacicu. Office je druga prica, jer Student verzija nije za komercijalnu upotrebu, to upozorenje i pise na pakiranju.

Tvoje je trazit Xp i office basic.

češnjak 07.06.2010. 23:32

Citiraj:

Autor Doink the Clown (Post 1635722)
Nema veze jesu li Winsi Home ili Professional, najbitnije je da postoji licenca uz OEM (naljepnica na kućištu sa product keyom i sa punim nazivom OS-a koji odgovara instaliranom na tom kompu) i licenca i faktura od trgovca za software kupljen posebno.
Nitko ti neće raditi problem ako to imaš uredno.
@Zlik - kontrolira se još i Office i antivirusni programi pa pripazi i na to, najbolje ti je instalirati freeware (Open Office i neki besplatni antivirus po izboru).
Kolega rplohl prodaje real deal XP Professional pa možeš njega pingati.

A tko to kontrolira? Idu neki ljudi po firmam il?

Doink the Clown 07.06.2010. 23:37

Citiraj:

Autor češnjak (Post 1662884)
A tko to kontrolira? Idu neki ljudi po firmam il?

Idu idu, ovi stričeki :)
*usput si pogledaj i vijest od 02.03.

http://www.inspektorat.hr/

Visitor Q 28.08.2010. 02:59

Ljudi jel postignut tu kakav konsenzus dali se moze OEM Win 7 Home premium koje je dosao originalno sa Nettop racunalom imati kao Os u firmi ? Dobijam kontradiktorne informacije, pa me zanima dali je netko imao osobnog iskustva sa time. :fiju:

Ako na kraju ipak ne moze, onda dali se moze Home nadogradit na Professional i za koliko love ?

D1viry 28.08.2010. 10:35

Mislim da ti je najjednostavnije nazvat 0800 300 300. Oni će ti lijepo objasniti sve. Oem ide samo uz brandirana računala i nikako drukčije nije legalno, imao ti naljepnicu i račun ili ne, nema veze. DSP verzija ti ide uz računala slagana od strane prodavača, tipa links ti složi računalo i proda ti takve windowse. To je legalno.
Za tebe, mislim da je potrebna retail verzija. Što se tiče office-a, isprobaj open office. Ako ti bude pravio problema, kupi ms office, ali tu ti ne gine par milja kuna troška. Mi smo morali kupiti 80 SB licenci zbog exchange-a, poprilična svota :):)

OpCentar 29.08.2010. 16:03

Citiraj:

Autor Visitor Q (Post 1717301)
Ljudi jel postignut tu kakav konsenzus dali se moze OEM Win 7 Home premium koje je dosao originalno sa Nettop racunalom imati kao Os u firmi ? Dobijam kontradiktorne informacije, pa me zanima dali je netko imao osobnog iskustva sa time. :fiju:....

U tvom slučaju - ako misliš koristiti navedeni OEM OS na tom nettopu da, ako misliš instalirati na bilo koje drugo računalo ne. Naravno, taj nettop mora imati račun na ime firme koja ga koristi.

Vidi Win 7 Home Premium N EULA ovdje za detalje. Pogotovo .8 - zabrana pokretanja programa čiji pristup i korištenje naplaćuješ drugima.

Inače, imaš par funkcijski ograničavajućih stvari što se tiče Home premium varijante:
- nemoš se spajat na domene
- nemaš XP mode za legacy aplikacije

Visitor Q 29.08.2010. 17:09

thx, Op ovo je bilo nadasve helpful ! Problem ce izgleda biti u tome sto je nettop privatno nabavljen, pa nece imati racun na konkretnu firmu. Moram smisliti kako to zaobici :fiju:

frikec 21.09.2010. 22:36

zna l netko kolike uopce jesu kazne za nelegalni software?
konkretno recimo za windowse?

nino 21.09.2010. 23:56

Citiraj:

Zakonske sankcije za povredu autorskog prava na računalnim programima uključuju pravo na naknadu u obliku penala u dvostrukom iznosu tržišne vrijednosti softvera, novčane kazne čak i do iznosa od HRK 100.000, kao i zatvorsku kaznu u trajanju do 5 godina. Nadalje, predmeti nastali uslijed izvršene povrede, kao što su nelicencirane kopije računalnih programa ili “prženi” optički mediji za pohranu podataka i sl. oduzet će se i uništiti, dok se predmeti koju su poslužili za izvršenje povrede, naprimjer, računala i druga oprema koja se koristila za neovlašteno umnožavanje i korištenje nelicenciranog softvera mogu oduzeti na temelju zakonske odredbe i odluke suda.
http://www.bsa.org/country/News%20an...?sc_lang=hr-HR

b1tterman 15.10.2010. 20:45

konzum radi na red hatu :D

Joke 16.10.2010. 03:11

Citiraj:

Autor b1tterman (Post 1753925)
konzum radi na red hatu :D

Tako je :D, ja imam cak 2 pdf-a (upustava) za radit na blagajni (red hat). :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:42.