|
![]() |
#1 |
Lijep avatar, jel da?
Datum registracije: May 2007
|
Problem s grafičkom ili nekom drugom komponentom?
Dakle problem je ovakav: Kada god prvi put u danu upalim računalo, nakon nekoliko minuta računalo se smrzne - ne reagira na pomak miša ni tipkovnice, i par sekundi nakon toga se zacrni ekran. Ponekad umjesto crnog ekrana vidim BSOD, a greška upućuje na grafičku(ati2dvag), i jedino što mogu je restartati. E sad, nakon što restartam računalo, sve radi normalno: nema artifakata u igrama, i sve se ponaša normalno sve dok ne ugasim računalo i ponovno ga ne upalim, kada se opet smrzne. Do sad sam napravio slijedeće: Update catalysta sa 9.11 na najnovije 10.6(naravno, korišten driversweeper)- ništa Reinstalirao windowse- bez promjene Memtest- stabilno Provjerio temperature- nema pregrijavanja. Probao sa starijim catalystima (10.1)- ista stvar. Očistio računalo od prašine- em je nije ni bilo puno em nije ni pomoglo. ![]() Ako netko ima neku pametnu ideju kaj bi ovoj mojoj kanti moglo biti, zahvaljujem unaprijed. Konfa u moj komp. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Guest
|
Je li išta mijenjano u BIOS postavkama, poglavito memorije (imaš fini mix modula, ako smijem primjetiti ![]() Prvo tamo pogledaj kako stvari stoje, onda ćemo dalje korak po korak ![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 | |
Lijep avatar, jel da?
|
Citiraj:
A što se tiće stavljanja u drugi PCI slot, matična ima samo jedan PCI x16 slot, pa me zanima da li ja mogu staviti grafu u x8 slot. Vjerojatno ne, a opet, možda sam ja u krivu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Jack of all, master of none
Datum registracije: Jan 2009
|
![]() |
#6 |
Guest
|
Znači latencije i napon modula nisi dirao...dobro. Stavi i memory clock na "auto", za svaki slučaj, a ako se i dalje smrzava makni ove 2x512 module pa probaj sam o sa ovim 1GB i javi kako je prošlo ![]() Meni to ipak smrdi na blesiranje RAM-a... |
![]() |
![]() |
#7 |
Banned
Datum registracije: May 2009
|
Cemu komplicirat s ramom ako je vrtio memtest?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
![]() |
#10 | |
|
Citiraj:
Memtest vrti skeniranje na errore na svakom modulu zasebno, ne testira kako svi moduli rade zajedno.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Guest
|
Ima još nešto (kolega Doink je lijepo elaborirao svrhu memtesta ![]() Do toga može dovesti: 1. manualno postavljen agresivniji parametar u BIOS-u, kojega npr. jedan modul prati bez problema, no drugi to ne može ili 2. automatski (defaultno) nesrazmjer parametara po SPD-u, a s obzirom na takt, voltažu itd. (inkompatibilnost tj. "klanje meme"). Reboot kod novijih ploča spontano vraća neke postavke BIOS-a na default, pa komp "proradi nakon reboot-a". Zato sam pitao prvo za stanje BIOS-a i meme, no naravno, ništa ne tvrdim 100%, razloga može biti mali milijun za ovakvo ponašanje kompa. Uostalom, već je bilo dosta primjera da je ljudima komp uredno prolazio memtest, OCCT, 3DM, Furmark, Orthos... no u nekoj igri npr, surfu itd komp se "misteriozno ruši". Testova i provjera nikada previše, IMHO. ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Lijep avatar, jel da?
|
Evo mene opet. Da ne duljim, probao sam postaviti memory clock na auto, izvadio 512 module i stavio grafu u drugi slot. Ništa od ovoga nije pomoglo. Još sam pri premještanju grafe pogledao kondenzatore na matičnoj, i koliko vidim, ni jedan nije iscurio. I još par stvari kojih sam se sjetio a zaboravio napomenuti: 1. Ponekada, kada se smrzne, i nakon što restartam, color quality je 16 bitni.(npr danas prije nego sam išao grafu premještat- upalim komp, pokrenem firefox, par minuta kasnije smrzne, restart, color quality - 16 bitni.) 2. Da li bi mogao firefox imati neke veze sa tim? Spominjenm firefox jer je firefox obično prvi program koji pokrenem, pa se obično tokom korištenja istoga dogodi smrzavanje. Hvala unaprijed na pomoći. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|