|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Mar 2008
|
Grom spržio komp
Udario mi je grom blizu kuće i komp mi se više neće pokrenuti. Probao sam mjenjati napajanje, ali ista stvar. Samo mi na matičnoj blinkaju lampice koje inače trebaju stalno svijetliti. Što se spržilo? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Bannija :D
Datum registracije: Feb 2008
|
teško da ti itko može napamet reći što se spžilo. jel ti daje ploča ikakve zvučne signale kad upališ komp? ako ne daje nikakve onda može biti da je i ona dobila. najsigurnije ti je ako imaš kakvog frenda sa sličnim kompom, tj da vam se procesorski utori podudaraju, da odeš do njega sa svojim kompom i ubadaš u njegovu matičnu redom sve komponenete i vidiš šta radi a šta ne. jel imaš manual od matične, dali išta piše u njemu o tim lampicama,šta znači kad blicaju i te fore, mogao bi po tome štogod saznat. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#5 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
ja sam imao ove godine dva takva slučaja jednom otišlo napajanje a drugi put matična...tak da ovo kaj ljudi kažu testiranje svake komponente ili prebacivanje u drugi komp...sretno |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
no fear
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
![]() EDIT: kod mene telefonska linija ide u UPS (belkin 650VA) Zadnje izmijenjeno od: MIK. 02.08.2008. u 18:29. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
/
Datum registracije: Oct 2006
|
I meni prije ~1h grmilo pošteno, i udarilo također blizu kuće (šuma je okolo) - ali "srećom" - sve iskopčano iz zida ![]() malo offtopic ali na onom produžnom (bez zaštite) kada se prekidač stavi u OFF položaj, ali su uređaji ukopčani u njega i ako udari grom - može li grom "preskočiti" prekidač i udariti u uređaj(e)? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
Probaj sljedeće Izvadi kabl iz napajanja i pricekaj pet minuta Vrati kabl Probaj upalit E ak onda neće, onda je vrisnulo nešto. Pitaj nekoga ima li tester za napajanja, to je prvo kaj moraš provjerit Ako je napajanje ispravno, onda je matična...itd... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
Očito. Meni je tako. Ajoj. zeznuo sam se. Imam, ali mi neće bootat na drugom kompu. vjerojatno jer nema drivera. EDIT Ma ne znam više, neće bootat windowse, ali u BIOS-u pokazuje primary master - ime harda. To znači da radi? Ali da li su podaci očuvani? Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 03.08.2008. u 22:46. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ako ti hard radi onda vrlo vjerojatno radi sve što nije spojeno izravno na ploču, a to je hard, pržilica, a sad treba vidjet dal li su otišli djelovi koji se nalaze na ploči, dakle ram, proc, grafa... To probaj negdje kod nekog isprobat jer ne postoji drugi način da se sazna dal je krepalo, matična je najvjerojatnije otišla. Ma da je teško ovako pametovat što radi a što ne, treba uzet dio po dio i spajat, jedino tko ćeš znat da li radi ili ne...
![]() |
#15 | |
Premium
|
Citiraj:
PS. Imate li koji dobar UPS za preporučiti koji uključuje telefonsku liniju u zaštitu? Dobro je još ako bi samo matična bila spržena. Najviše mi je do podataka na Hardu. Ali sad sam provjerio, hard radi, u biosu pokazuje i točnu veličinu - 250Gb i sve, ali iz nekog razloga neće bootat, ali to nije sada važno. PS.2. Da li mogu kako sam kod kuće provjeriti proc? Možda nekako sa om-metrom da tražim kontakt na nožicama (odn. ovaj moj nema noge, nego sve ravno)? Je li tko tako radio? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Bootanje nije pokazatelj jer vjerojatno neće bootati radi drivera tj manjka istih za drugi komp na kojem ga dižeš... Proc nemreš isprobati ommetrom kolko ja znam, za to ipak ćeš morati nać nekoga sa pločom da ti to proba ili nositi u servis, svakako bi ti bilo dobro provjeriti sve ostalo i odnjeti samo pokvareno te niti ne spominjati grom u servisu, možda ti i prođe pod garanciju ako baš nije ploča crna i očito je kaj ju je ubilo...
![]() |
#18 |
Premium
|
Ček malo jel ti bio komp upaljen kad je udarilo i jel nešto puklo u kućištu. Ja znam da mi je frend isto imao takav udar ali samo je osigurač u napajanju(chieftec 450W) i modem izgorio.Osigurać je zamjenio i sve je radilo. Vrlo je vjerojatno da je možda i kod tebe slućaj, znaći treba 1. provjeriti napajanje. edit: sad vidim da si napajanje mjenjao stvarno čudno tak dobro napajanje i brand, a sjebe ti cijeli hardver pogledaj u manual-u od matične što piše kad titraju ta svjetla.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
A to za osigurač moram rastavljati napajanje? Onda i od njega gubim garanciju. Ploča nije ni malo spaljena, čak bi moglo proći kao neki slučajan kvar. Ali ako vide da je i proc i recimo grafička mrtva? U uputama od matične nema ništa o svjetlima Ali ja mislim da je udar došao preko telefonske linije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
možda zvući suludo, al probaj izvadit bateriju na minutu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Citiraj:
![]() i odgovor na pitanje ta sklopka ti je da nekazem za kaj... rade ti iz zida pukni nego da se u tu sklopku pouzdas... ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
|
nosi ono što ti je najskuplje... |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Beskorisna bitanga...
|
Pa ako ti frend ima isti socket (da možeš probati matičnu) onda kod njega moraš moć probati i proc, osim ako nema puno stariju matičnu koja ne podržava tvoj CPU... I grafu iisto nekako probaj ona čak ima šanse i da je ostala živa...
![]() |
#29 |
Beskorisna bitanga...
|
Vjerojatno ju je ubio PSU a ne sam udar groma (on je ubio PSU) a tu se rijetko kad nešto fizički vidi jednostavno ju struja ubije i to je to...
![]() |
#30 |
Premium
|
Ne, napajanje je dobro. Provjerio sam. A već sam rekao, mislim da je udar došao preko telefonske linije jer je i u trenutku bljeska telefon zazvonio i pokazao 555555555. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|