PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Grom spržio komp (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=115247)

mario1 02.08.2008. 16:58

Grom spržio komp

Udario mi je grom blizu kuće i komp mi se više neće pokrenuti. Probao sam mjenjati napajanje, ali ista stvar. Samo mi na matičnoj blinkaju lampice koje inače trebaju stalno svijetliti. Što se spržilo?

D-I-A-B-L-O 02.08.2008. 17:09

teško da ti itko može napamet reći što se spžilo.
jel ti daje ploča ikakve zvučne signale kad upališ komp?
ako ne daje nikakve onda može biti da je i ona dobila.
najsigurnije ti je ako imaš kakvog frenda sa sličnim kompom, tj da vam se procesorski utori podudaraju, da odeš do njega sa svojim kompom i ubadaš u njegovu matičnu redom sve komponenete i vidiš šta radi a šta ne.
jel imaš manual od matične, dali išta piše u njemu o tim lampicama,šta znači kad blicaju i te fore, mogao bi po tome štogod saznat.

Sultan 02.08.2008. 17:10

Moglo se svašta spržit. Najbolje da testiraš komponente (memoriju, procesor...) pa da vidiš šta je preživilo.

Dizel 02.08.2008. 17:19

Ako je prasnuo blizu kuce, budi sretan sto jos imas glavu na ramenima. Boli te kita za par kila silicija i elektronickog srota i slavi ovaj dan kao drugi rodjendan.

mario1 02.08.2008. 17:26

Citiraj:

Autor D-I-A-B-L-O (Post 1102186)
teško da ti itko može napamet reći što se spžilo.
jel ti daje ploča ikakve zvučne signale kad upališ komp?
ako ne daje nikakve onda može biti da je i ona dobila.
najsigurnije ti je ako imaš kakvog frenda sa sličnim kompom, tj da vam se procesorski utori podudaraju, da odeš do njega sa svojim kompom i ubadaš u njegovu matičnu redom sve komponenete i vidiš šta radi a šta ne.
jel imaš manual od matične, dali išta piše u njemu o tim lampicama,šta znači kad blicaju i te fore, mogao bi po tome štogod saznat.

Ma ni ne mogu upaliti komp. Pritisnem tipku za paljenje i ništa se ne događa. Samo mi te lampice blinkaju. Nemam nikoga blizu sa sličnim kompom, tako da ništa od testiranja. Nego mene zanima da li mogu kako testirati matičnu da li radi, ili da li mogu kako provjeriti da mi nije i procesor zajedno spalilo. Za hard disk - probao sam ga premjestiti u drugi komp, prikazuje i prepoznaje ga, ali drugo ništa ne mogu napraviti jer nemam OS na drugom kompu.

reespect 02.08.2008. 17:38

ja sam imao ove godine dva takva slučaja jednom otišlo napajanje a drugi put matična...tak da ovo kaj ljudi kažu testiranje svake komponente ili prebacivanje u drugi komp...sretno

mario1 02.08.2008. 18:14

Citiraj:

Autor reespect (Post 1102211)
ja sam imao ove godine dva takva slučaja jednom otišlo napajanje a drugi put matična...tak da ovo kaj ljudi kažu testiranje svake komponente ili prebacivanje u drugi komp...sretno

A ništa drugo ti nije otišlo?

MIK 02.08.2008. 18:16

Citiraj:

Autor Vin EuroDizel (Post 1102196)
Ako je prasnuo blizu kuce, budi sretan sto jos imas glavu na ramenima. Boli te kita za par kila silicija i elektronickog srota i slavi ovaj dan kao drugi rodjendan.

Mene je udario grom prije par godina, malo sam si digo viltažu:D

EDIT: kod mene telefonska linija ide u UPS (belkin 650VA)

tiki66 02.08.2008. 18:22

Citiraj:

Autor mario1 (Post 1102203)
Za hard disk - probao sam ga premjestiti u drugi komp, prikazuje i prepoznaje ga, ali drugo ništa ne mogu napraviti jer nemam OS na drugom kompu.

Cek, pa zar nemas OS na tom HDD-u?

svebee 02.08.2008. 18:27

I meni prije ~1h grmilo pošteno, i udarilo također blizu kuće (šuma je okolo) - ali "srećom" - sve iskopčano iz zida :D

malo offtopic ali na onom produžnom (bez zaštite) kada se prekidač stavi u OFF položaj, ali su uređaji ukopčani u njega i ako udari grom - može li grom "preskočiti" prekidač i udariti u uređaj(e)?

borisko 02.08.2008. 18:32

Probaj sljedeće

Izvadi kabl iz napajanja i pricekaj pet minuta
Vrati kabl
Probaj upalit

E ak onda neće, onda je vrisnulo nešto.
Pitaj nekoga ima li tester za napajanja, to je prvo kaj moraš provjerit
Ako je napajanje ispravno, onda je matična...itd...

yedwy 02.08.2008. 18:33

Može, zapravo protiv direktnog udara niti zaštitne letve ne pomažu, zapravo ništa ne pomaže...

mario1 02.08.2008. 18:54

Očito. Meni je tako.

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 1102249)
Cek, pa zar nemas OS na tom HDD-u?

Ajoj. zeznuo sam se. Imam, ali mi neće bootat na drugom kompu. vjerojatno jer nema drivera.

EDIT

Ma ne znam više, neće bootat windowse, ali u BIOS-u pokazuje primary master - ime harda. To znači da radi? Ali da li su podaci očuvani?

buljo 02.08.2008. 19:08

Ako ti hard radi onda vrlo vjerojatno radi sve što nije spojeno izravno na ploču, a to je hard, pržilica, a sad treba vidjet dal li su otišli djelovi koji se nalaze na ploči, dakle ram, proc, grafa...
To probaj negdje kod nekog isprobat jer ne postoji drugi način da se sazna dal je krepalo, matična je najvjerojatnije otišla.
Ma da je teško ovako pametovat što radi a što ne, treba uzet dio po dio i spajat, jedino tko ćeš znat da li radi ili ne...

mario1 02.08.2008. 19:32

Citiraj:

Autor buljo (Post 1102273)
Ako ti hard radi onda vrlo vjerojatno radi sve što nije spojeno izravno na ploču, a to je hard, pržilica, a sad treba vidjet dal li su otišli djelovi koji se nalaze na ploči, dakle ram, proc, grafa...
To probaj negdje kod nekog isprobat jer ne postoji drugi način da se sazna dal je krepalo, matična je najvjerojatnije otišla.
Ma da je teško ovako pametovat što radi a što ne, treba uzet dio po dio i spajat, jedino tko ćeš znat da li radi ili ne...

Najbolje da ja odnesem to u HGspot da oni isprobaju što radi, jer ja nemam nikoga blizu sa sličnom matičnom. Znam da garancija ne vrijedi, ali valjda će htjeti isprobati što radi.

PS.
Imate li koji dobar UPS za preporučiti koji uključuje telefonsku liniju u zaštitu? Dobro je još ako bi samo matična bila spržena. Najviše mi je do podataka na Hardu. Ali sad sam provjerio, hard radi, u biosu pokazuje i točnu veličinu - 250Gb i sve, ali iz nekog razloga neće bootat, ali to nije sada važno.

PS.2.
Da li mogu kako sam kod kuće provjeriti proc? Možda nekako sa om-metrom da tražim kontakt na nožicama (odn. ovaj moj nema noge, nego sve ravno)? Je li tko tako radio?

snorky_vk 02.08.2008. 19:38

Citiraj:

Autor MIK (Post 1102243)
Mene je udario grom prije par godina, malo sam si digo viltažu:D

na koliko sad onda radiš? :D

yedwy 02.08.2008. 19:40

Bootanje nije pokazatelj jer vjerojatno neće bootati radi drivera tj manjka istih za drugi komp na kojem ga dižeš...

Proc nemreš isprobati ommetrom kolko ja znam, za to ipak ćeš morati nać nekoga sa pločom da ti to proba ili nositi u servis, svakako bi ti bilo dobro provjeriti sve ostalo i odnjeti samo pokvareno te niti ne spominjati grom u servisu, možda ti i prođe pod garanciju ako baš nije ploča crna i očito je kaj ju je ubilo...

Bravo 02.08.2008. 20:21

Ček malo jel ti bio komp upaljen kad je udarilo i jel nešto puklo u kućištu. Ja znam da mi je frend isto imao takav udar ali samo je osigurač u napajanju(chieftec 450W) i modem izgorio.Osigurać je zamjenio i sve je radilo. Vrlo je vjerojatno da je možda i kod tebe slućaj, znaći treba 1. provjeriti napajanje.
edit:
sad vidim da si napajanje mjenjao
stvarno čudno tak dobro napajanje i brand, a sjebe ti cijeli hardver
pogledaj u manual-u od matične što piše kad titraju ta svjetla..

mario1 02.08.2008. 20:55

A to za osigurač moram rastavljati napajanje? Onda i od njega gubim garanciju. Ploča nije ni malo spaljena, čak bi moglo proći kao neki slučajan kvar. Ali ako vide da je i proc i recimo grafička mrtva? U uputama od matične nema ništa o svjetlima

Ali ja mislim da je udar došao preko telefonske linije.

Bravo 02.08.2008. 20:58

možda zvući suludo, al probaj izvadit bateriju na minutu.

mario1 02.08.2008. 21:06

Citiraj:

Autor Bravo (Post 1102351)
možda zvući suludo, al probaj izvadit bateriju na minutu.

Već sam isprobao. Ništa

MIK 02.08.2008. 21:07

Citiraj:

Autor snorky_vk (Post 1102293)
na koliko sad onda radiš? :D

Čim sam se vratio iz bolnice (na svu sreću sve dobro prošlo) odmah sam dao dva ispita.
Očito da sam dobro voltan i sklokan do ibera:D

Bravo 02.08.2008. 21:42

Citiraj:

Autor mario1 (Post 1102357)
Već sam isprobao. Ništa

jbg. onda nosi sve na reklamaciju, al prvo matičnu.(nisi valjda sve kupio u istom shopu?:D)

minotaur 02.08.2008. 21:58

Citiraj:

Autor svebee (Post 1102251)
I meni prije ~1h grmilo pošteno, i udarilo također blizu kuće (šuma je okolo) - ali "srećom" - sve iskopčano iz zida :D

malo offtopic ali na onom produžnom (bez zaštite) kada se prekidač stavi u OFF položaj, ali su uređaji ukopčani u njega i ako udari grom - može li grom "preskočiti" prekidač i udariti u uređaj(e)?

hehehe i tomekk_7 je isto gasio komp i iskopcavo iz zida a ja sam gledo "pjevajte nesto ljubavno" jer nisam imo net za vrijeme nevrijemena :D

i odgovor na pitanje ta sklopka ti je da nekazem za kaj... rade ti iz zida pukni nego da se u tu sklopku pouzdas... ;)

mario1 02.08.2008. 23:30

Citiraj:

Autor Bravo (Post 1102376)
jbg. onda nosi sve na reklamaciju, al prvo matičnu.(nisi valjda sve kupio u istom shopu?:D)

Proc, Matičnu i Grafu. Matičnu još mogu isprobati kod frenda, tako da se uvjerim, ako radi nosim proc

Bravo 03.08.2008. 07:24

nosi ono što ti je najskuplje...

yedwy 03.08.2008. 07:46

Pa ako ti frend ima isti socket (da možeš probati matičnu) onda kod njega moraš moć probati i proc, osim ako nema puno stariju matičnu koja ne podržava tvoj CPU...

I grafu iisto nekako probaj ona čak ima šanse i da je ostala živa...

mario1 03.08.2008. 09:24

Čudno mi je da ploča nije ni malo spaljena, ništa ne smrdi po paljevini.

yedwy 03.08.2008. 09:28

Vjerojatno ju je ubio PSU a ne sam udar groma (on je ubio PSU) a tu se rijetko kad nešto fizički vidi jednostavno ju struja ubije i to je to...

mario1 03.08.2008. 11:09

Citiraj:

Autor yedwy (Post 1102551)
Vjerojatno ju je ubio PSU a ne sam udar groma (on je ubio PSU) a tu se rijetko kad nešto fizički vidi jednostavno ju struja ubije i to je to...

Ne, napajanje je dobro. Provjerio sam. A već sam rekao, mislim da je udar došao preko telefonske linije jer je i u trenutku bljeska telefon zazvonio i pokazao 555555555.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:42.