|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
(riješeno) Acer Aspire 3 A315-43 ne boota
Pozdrav ljudi. Mislim da sam već lud. Od prijatelja laptop ne može boot-at sa ničeg (ssd, usb winpe...). Javi u konačnici blue screen. Reset biosa, sve sam probao. https://i.postimg.cc/2y2GxpW8/bluescreen.jpg https://i.postimg.cc/ryJfT4HX/plo-a.jpg Ono što me najviše muči je gdje je memorija? Znači ovo na slici sam samo testa radi stavio 4gb. Međutim bez te pločice pokazuje 8gb. Ploču sam izvadio, okrenuo, nema nikakva pločica na njoj. Kada otkopčam jedan kabel (crveno zaokruženo na slici, MB), tada uspijevam boot-at sa sticka winpe. Kako god, bez tog kabla sam uspio instalirati windowse. Ne znam čemu služi, ali sve drivere sam uspio staviti, sve radi...tko zna što je to pobogu. Touch od prije nije radio, probao zvuk sa strane za sluške, radi, usb isto, wifi, lan... Zadnje izmijenjeno od: Deamon101. 09.06.2024. u 12:13. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
RAM je vjerojatno negdje zalemljen sa druge strane mbo. Čemu služi taj kabel bi trebalo vidjeti u service manualu. Iako ovo nije isti model, njemu taj konektor služi za detekciju otvaranja laptopa (LID Board). https://www.manualslib.com/manual/17...age=109#manual
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Pajcek
Datum registracije: Jun 2012
|
Prelistah manual za taj model i ajme koji užas. To nema nikakvih tehničkih informacija nutra osim tipki i opisa vanjskih konektora. Iznutrnice totalni misterij, al generalno bi rekao isto kak su kolege već i rekli, RAM zalemljen a ovaj ribbon kabel je vrlo vjerojatno od touchpada. Zanimljiv scenarij da to zbrejka cijeli laptop zato što je neispravan. Znao sam naletit na probleme sa ponašanjem jer je touch/tipke bile skucane, ali da se cijela mašina skenja mi je novo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Zalemljivanje memorije na laptop (iako od ispod fakat nema...) mi je fascinantno. Pobogu što ako se pokvari ram? Sama ploča je jako mala. Ovo ostalo što vidite ispod plastike je na nedostupnom djelu, to ni ne znam dal je namijenjeno rastavljanju, možda je tamo negdje zalemljeno. Što se tiče nemogućnosti boot-a, što god da se boot-a, traje do 10min i onda blue screen. Takvi su simptomi bili. Zalemljena "memorija" izgleda ovako? Nisam se još susreo sa tim. https://hackaday.com/2021/11/24/you-...m-think-again/ Kako god Acer mi nije nikad sjeo i ne bih ga kupio sebi, a imao sam i skupljih primjeraka na popravku već. Zadnje izmijenjeno od: Deamon101. 09.06.2024. u 10:50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
U 2024 nista novo ni zabrinjavajuce iskreno, stovise provjerena tehnologija samo sranje radi nadogradnji. Ne sjecam se kad sam vidio krepan RAM koji nije sjebo korisnik ugradnjom (ili pustanjem prevelike voltaze). S druge strane imas benefit da CPU direktniji pristup RAM-u ima sto na ovakvim lapovima naravno ne znaci nist. Nego - natrag tvome problemu. Jel boota Linux ili su i tamo problemi? P.S.- ako mislis da je ovo samo "Acer"...newsflash - ovo radi vecina proizvodaca. Mokri snovi su svih > sve integrirano > neisplativ popravak kad neka glupost krepa. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Ima smisla, ak je zalemljena onda je teoretski brža komunikacija. Linux ne, samo winpe (bluescreen), windows instalaciju (ne dođe do setupa nikad, možda i bluescreen nisam siguran ili napravi restart), te deployment workbench instalaciju gdje instalira windows-e, odnosno deploya image u "dos modu" i na restartu onda blue screen. Sa odspojenim diskom isto bluescreen, zato sam i krenuo na memoriju i tu ostao izbezumljen što je ne mogu naći. Tada u očaju išao odspojiti kabel i tu sreća pogodila. Ali, kod prijatelja kad sam preuzimao laptop sam vidio neki linux da je pokušavao boot-ati, možda sam u krivu, ali bilo je bezbroj linija koda na crnoj pozadini, jel to Linux u boot-u? ![]() Boot nije uspio što god to bilo, nemam baš iskustva sa istim niti ga koristim. Zadnje izmijenjeno od: Deamon101. 09.06.2024. u 11:50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
|
Citiraj:
Onda je nekaj od hardwera neispravno na MBO. Tu nebres nist osim nabavit novu MBO ak se da (najcesce neisplativo jer su CPU i RAM zalemljeni gore) ili - novi lap. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
Dell mi je zakon, HP skroz ok, Asus mi je u rangu Acera, Fujitsu isto sasvim ok. Zaboravih i Lenovo (bivši IBM), sasvim ok, solidna kučišta. Zadnje izmijenjeno od: Deamon101. 09.06.2024. u 15:05. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
|
Citiraj:
Sve je to isto govno. Imam doma Acera V3-574 - star ko biblija - sve radi ko i prvog dana. Plastika nije popucala kao na brojnim HP/Lenovo modelima koji su mi prosli kroz ruke zadnjih 20 godina (ukljucujuci Thinkpad L590 koje mi je trenutno takoder u posjedu zadnjih 5 godina). Svaki proizvoidac ima dobre i lose modele... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Pajcek
Datum registracije: Jun 2012
|
To valjda na ovim cheapo modelima rade, nit je predvišen za otvaranje, nit za servis niti za nadogradnje. Išta neke više kategorije, pogotovo starije, ima detaljan disassembly postupak u manualu sa kompatibilnim komponentama i kaj se sve može ili ne zgurat nutra. Tu ti ni ne vele da extra keks RAMa opće možeš stavit nutra ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|