Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.09.2009., 09:28   #1
mojopack
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Sep 2009
Random smrzavanja

znaci komp mi se poceo smrzavat za vrijeme igranja nekih igara i kasnije mi se poceo smrzavat na obicnim windowsima, nedavno sam mjenjao grafičku i formatirao nakon promjene. Smrzne se tako da se neki put samo smrzne a neki put se i restarta.
mojopack je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2009., 10:58   #2
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Ako si formatirao nakon promjene grafulje ... onda postoji vrlo velika vjerojatnost da je napajanje u pitanju.

Napisi koje je u tvom kompu (procitaj nekakav naslov sa njaljepnice na njemu ... mora to biti na njoj).
Oglas

Oglas
Staro 20.09.2009., 11:24   #3
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor dh41400 Pregled postova
Ako si formatirao nakon promjene grafulje ... onda postoji vrlo velika vjerojatnost da je napajanje u pitanju.

Napisi koje je u tvom kompu (procitaj nekakav naslov sa njaljepnice na njemu ... mora to biti na njoj).
To naravno i nadam se da si uštekao u grafu oba PCIe kabela u konektore za napajanje (jedan 6-pinski i jedan 8-pinski), pretpostavljam da tvoje napajanje ima oba potrebna kabela za tjeranje te krvožedne grijalice ili bar adapter koji si trebao dobiti s grafom...

C L O W N I N G A R O U N D
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2009., 12:26   #4
mojopack
Registered User
Moj komp

znam da je 500w i temp mi je na 51 stupanj kad se igra nevrti
Staro 20.09.2009., 12:28   #5
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Kad saznas koje je napajanje, javi se onda.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2009., 12:31   #6
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Citiraj:
Autor mojopack Pregled postova
Posudi neko drugo napajanje, po mogućnosti neko malo bolje i pokušaj s njim kresnuti komp, sve se meni čini da se to tvoje no name s deklariranih 500W a isporučljivih tko zna koliko manje ne može mjeriti sa zahtjevima za strujom jedne HD4890. Btw. kakvo je stanje s PCIe kabelima na tom tvom napajanju? Ima i 6-pinski i 8-pinski?

Staro 20.09.2009., 12:42   #7
mojopack
Registered User
Moj komp

ovako dva kabla od napajanja su upiknuta ugrafičku i neznam tocno dal su 6 pinski ili 8 pinski al mislim da je 6-pinski, a dali je moguce da se smrzava zbog drivera i dali je moguce nekako smanjit potrošnji struje u grafičkoj (oslabit ju)?
Staro 20.09.2009., 12:46   #8
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Citiraj:
ovako dva kabla od napajanja su upiknuta ugrafičku i neznam tocno dal su 6 pinski ili 8 pinski al mislim da je 6-pinski
Ako su oba 6-pinska onda ti to nije dovoljno i vjerojatno se zato komp smrzava, iako ne bih isključio ni da je samo napajanje krivac, u tu grafu moraju biti uštekani jedan 6-pinski i jedan 8-pinski PCIe kabel. Jesi dobio adapter na 8 pinova s grafom?

Staro 20.09.2009., 12:57   #9
mojopack
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor Doink the Clown Pregled postova
Ako su oba 6-pinska onda ti to nije dovoljno i vjerojatno se zato komp smrzava, iako ne bih isključio ni da je samo napajanje krivac, u tu grafu moraju biti uštekani jedan 6-pinski i jedan 8-pinski PCIe kabel. Jesi dobio adapter na 8 pinova s grafom?
mislim da jesam a što se tice kablova sad bum slikao i postao pa da vidite.
malo prije sam maknuo stare catalyst 9.9 drivere i stavio 9.8 i odtad mi se nije smrznuo, ali jos nisam igre palio je moguce da sam time rijesio problem? a što se tice napajanja i ako su oba 6 pinska, budem definitivno zamjenio
Staro 20.09.2009., 17:15   #10
mojopack
Registered User
Moj komp

također mi se sad pocelo događat to da kad upalim igru se ekran samo ugasi tj. ponaša se ko da sam ga iskopčao iz kompa, a igra se nastavi vrtit u pozadini
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.09.2009., 17:25   #11
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Citiraj:
također mi se sad pocelo događat to da kad upalim igru se ekran samo ugasi tj. ponaša se ko da sam ga iskopčao iz kompa, a igra se nastavi vrtit u pozadini
Uštekaj komp na drugo napajanje na kojem imaš oba kabla koji ti trebaju za napajanje grafe.

Staro 20.09.2009., 17:53   #12
mojopack
Registered User
Moj komp

i našao sam skroz iza na napajanju piše Antec 500w, ako je napajanje problem kolko watno napajanje biste mi preporucili?
Staro 20.09.2009., 18:36   #13
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Kad će te slike PCIe kablova da razriješimo i taj misterij tvoga napajanja? Ja sam na Nabavi našao neka dva modela Anteca 500W koji imaju samo jedan 6-pinski PCIe kabel a za tvoju grafu treba puuuno više.
http://www.nabava.net/antec-napajanj...c__11415_p.php

Zadnje izmijenjeno od: Doink the Clown. 20.09.2009. u 20:14. Razlog: dodan link
Staro 20.09.2009., 20:10   #14
mojopack
Registered User
Moj komp

evo slika :

Staro 20.09.2009., 20:22   #15
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Citiraj:
evo slika :

E, ja u ovom zmijskom leglu ništa ne kužim , mislio sam da isštekaš oba kabela iz konektora grafe i poslikaš pinove na kraju, jesi ti to prikopčao sad taj adapter koji si dobio s grafom (2 molexa na 8-pinova), problemi se ponavljaju? Imaš od koga posuditi neko drugo napajanje pa s njim probati?

Staro 21.09.2009., 09:03   #16
dammilan
Registered User

zamrzavanje slike

Citiraj:
Kad će te slike PCIe kablova da razriješimo i taj misterij tvoga napajanja? Ja sam na Nabavi našao neka dva modela Anteca 500W koji imaju samo jedan 6-pinski PCIe kabel a za tvoju grafu treba puuuno više.
http://www.nabava.net/antec-napajanj...c__11415_p.php
I ja imam problem sa zamrzavanjem slike. Pre ugradnje Wireless-a često mi se gasio PC. Po ugradnji Wireless-a yamryava se slika. Promenio sam napajanja, umesto 300w ugradio sam 400w ali nije pomoglo.
Ko može pomoći. Hvala.
dammilan je offline   Reply With Quote
Staro 21.09.2009., 09:04   #17
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

@mojopack:

HD4890 ima 2x 6-pin PCI-e naponska adaptera, a koliko vidim na slici oba su spojena.

Antecov Seasonic (EarthWatts) je sve samo ne no-name napajanje

Posto si spomenuo da se igre uredno vrte u pozadini ali nema slike, te unutrasnjost kompa izgleda tako kako izgleda ... imam lagani osjecaj da tu ima problema sa protokom zraka unutar case-a.

Savjet: pokusaj sloziti konfu izvan kucista, tj maticnu na stol i popikaj sve sto idu na nju i onda isprobaj svim metodama koje znas ...
Staro 21.09.2009., 11:22   #18
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Citiraj:
Autor dh41400 Pregled postova
HD4890 ima 2x 6-pin PCI-e naponska adaptera, a koliko vidim na slici oba su spojena.
Ja zabrijao da se radi o HD4870 X2

Citiraj:
To je jako dobra temperatura za tu grafu u idle, pokušaj ju malo opteretiti u OCCT-u pa vidi kakva će temp. biti u loadu. Ako se temp pokaže OK, tj. ako ne bude pregrijavanja onda ubodi grafu u neki drugi komp pa pokreni par zahtjevnih igara i vidi ako se smrzavanje ponavlja.

Staro 21.09.2009., 11:44   #19
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor dammilan Pregled postova
I ja imam problem sa zamrzavanjem slike. Pre ugradnje Wireless-a često mi se gasio PC. Po ugradnji Wireless-a yamryava se slika. Promenio sam napajanja, umesto 300w ugradio sam 400w ali nije pomoglo.
Ko može pomoći. Hvala.
Kad navedeš sve komponente koje imaš, možemo ti pomoći. A dotle... To što si ugradio novo napajanje od 400W ne znači baš ništa jer neko šrot napajanje od 400W ne daje ni čistih 250W.
Staro 21.09.2009., 21:56   #20
mojopack
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Kad navedeš sve komponente koje imaš, možemo ti pomoći. A dotle... To što si ugradio novo napajanje od 400W ne znači baš ništa jer neko šrot napajanje od 400W ne daje ni čistih 250W.
ovako dobio sam sa kucištem antecovo 500w napajanje i sve je radilo dobro prije a imao sam 8800gts 320mb a ta grafa mi se za vrijeme igre grijala na 96 stupnjeva i vrtila je normalno igre, a kao što sam reko prije, ko da se iskopča ekran iz utora pojavi se ona slikica vga/dvi i pleše po ekranu a igra se normalno vrti u pozadini a što se tice protoka zraka kad stavim ventilator od grafe na 60% i glavni stavim na srednji mode osjetim kak hladno ide iz dvd utora tako da neznam bas dali loš protok a nakraju je moguce da je napajanje preslabo, tj. da ovo čudovište od grafičke zahtjeva više od 500w

EDIT:

i ispricavam se jer sam zaboravio napomenut da imam Sapphire Ati Radeon 4890 Vapor-X 2gb

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 21.09.2009. u 23:30.
Staro 21.09.2009., 22:07   #21
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Citiraj:
i ispricavam se jer sam zaboravio napomenut da imam Sapphire Ati Radeon 4890 Vapor-X 2gb
E onda ti ipak ide jedan 6-pinski i jedan 8-pinski kabel od napajanja u nju, imaš takve adaptere? Jesi pokušao u drugom kompu grafu isprobati? Jesli li pratio temp u loadu? Jesi posložio komp izvan kućišta? Jesi li uštekao drugo napajanje? Jesi li jesi li...? Već smo ti dali nekoliko sugestija, jesi li isprobao nešto od toga konkretno?

Staro 21.09.2009., 22:12   #22
mojopack
Registered User
Moj komp

Citiraj:
E onda ti ipak ide jedan 6-pinski i jedan 8-pinski kabel od napajanja u nju, imaš takve adaptere?
bas sam sad gledao u kutiju i samo sam dobio crossfire i adapter za HDMI tako da nemam a dali je moguce da zbog toga kaj nije jedan 8-pinski da mi se togađaju ti problemi
temp za vrijeme loadanja ja oko 63 stupnjava nisam prikljucio drugo napajanje jer nemam drugo napajanje a dost sam zauzet pa bas neam vremena rastavaljat cijeli komp i slagat ga izvan kucišta
Staro 21.09.2009., 22:18   #23
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Citiraj:
bas sam sad gledao u kutiju i samo sam dobio crossfire i adapter za HDMI tako da nemam a dali je moguce da zbog toga kaj nije jedan 8-pinski da mi se togađaju ti problemi
Pa naravno da je moguće čovječe, čim je grafa u loadu ona vuče još više struje i kada se optereti i pokuša pocuclat još soka ne dobiva dovoljno jer nije uštekana u napajanje kako treba. Nabavi si taj 8-pinski adapter, evo tu imaš i par savjeta kako ga možeš napraviti sam:
http://forum.pcekspert.com/showthrea...116078&page=23
Ili prodaj napajanje koje imaš i kupi neko kvalitetno koje ima PCIe kablove koje zahtijeva ta grafa i
Btw. meni taj bundle stvarno nije jasan, grafa ima jedan 6-pinski i jedan 8-pinski slot za napajanje:
http://www.overclockersclub.com/revi.../images/14.htm
A ovi biseri daju 2 adaptera na 6-pinova?
http://www.overclockersclub.com/revi...90_vaporx_2gb/

Staro 21.09.2009., 22:58   #24
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Koliko ja vidim sa slike (links.hr i sapphiretech.com) ta grafa ima 2x 6-pin.

@mojopack:

Zar ti je tesko pogledat koliko utora imaju adapteri sa grafe ...

Savjet ... instaliraj GPU-Z programcic i ostavi ga u pozadini da mjeri temp dok ti igras.

Kada izadjes iz igre samo opali screenshot tog programcica i to je sve

BTW mozes pratiti i temp ostalih komponenti preko npr Everesta.

P.S.

To napajanje ne bi bilo preslabo ni da spojis jos jednu takvu grafu na njega (kada bi imao 6-pinskih adaptera ).
Staro 30.09.2009., 19:08   #25
viper
super user
Moj komp

viper's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
da ne otvaram novu temu ..... imam slican problem kao kolega mojopack,znaci ovako komp se smrzava za vrjeme igranja cod4 ,nekad se smrzne i ovako u desktopu.Jucer sam cistio komp,stavio novu termalnu pastu na proc ,ocisto prasinu sa ventilatora i sve to ali i dalje mi se smrzava nakon 30 min nekad nakon 2 sata .konfa je tamo pod "moj komp" i mislim da se komp ne smrzava zbog pregrijavanja jer su mi temp u idelu 50 a u lodu do 80 C na procu, a grafa je max u lodu 60 (radio sam check disk ,cistio registry i tako to ali sve je ostalo isto).neznam vise sta da radim ,ajde ljud pomagajte
Staro 30.09.2009., 19:10   #26
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Citiraj:
Autor V1p3r Pregled postova
da ne otvaram novu temu ..... imam slican problem kao kolega mojopack,znaci ovako komp se smrzava za vrjeme igranja cod4 ,nekad se smrzne i ovako u desktopu.Jucer sam cistio komp,stavio novu termalnu pastu na proc ,ocisto prasinu sa ventilatora i sve to ali i dalje mi se smrzava nakon 30 min nekad nakon 2 sata .konfa je iz potpisa i mislim da se komp ne smrzava zbog pregrijavanja jer su mi temp u idelu 50 a u lodu do 80 C na procu, a grafa je max u lodu 60 (radio sam check disk ,cistio registry i tako to ali sve je ostalo isto).neznam vise sta da radim ,ajde ljud pomagajte
Jesi testirao RAM i HDD na errore? Ako nisi, Hiren's boot cd i testiraj memoriju memtestom 2 passa i diskove njihovim tvorničkim toolovima.

Staro 30.09.2009., 19:11   #27
viper
super user
Moj komp

viper's Avatar

nisam testiro rame ali radio sam check disk prije dva sata i sve je preslo bez errora.

koji program da koristim za testiranje rama?
Staro 30.09.2009., 19:14   #28
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Citiraj:
nisam testiro rame ali radio sam check disk prije dva sata i sve je preslo bez errora.

koji program da koristim za testiranje rama?
http://www.memtest.org/ - sprži na bootabilni disk, namjesti first boot device u biosu cd-rom i pusti da se izvrte 2 passa ili do prvog errora
Pogledaj malo i u Event Viewer koje ti errore izbacuje prilikom smrzavanja.

Staro 30.09.2009., 19:17   #29
viper
super user
Moj komp

viper's Avatar

pa gledo sam i u event viewer ali nije mi bas pomoglo to , ovaj novi event viewer u win7 ima previse opcija

edit:Evo sad sam testirao memoriju sa memtestom 1 sat i nije bilo nikakvih errora ..sta da dalje radim?

Zadnje izmijenjeno od: viper. 30.09.2009. u 20:51.
viper je offline   Reply With Quote
Staro 03.10.2009., 12:11   #30
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Citiraj:
edit:Evo sad sam testirao memoriju sa memtestom 1 sat i nije bilo nikakvih errora ..sta da dalje radim?
Ne vjerujem da su 2 passa prošla za sat vremena Uštekaj diskove u druge SATA konektore na ploči i stavi nove SATA kablove i nabaci ss errora koji je naveden u Event Vieweru.

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke