PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Random smrzavanja (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=159945)

mojopack 20.09.2009. 09:28

Random smrzavanja

znaci komp mi se poceo smrzavat za vrijeme igranja nekih igara i kasnije mi se poceo smrzavat na obicnim windowsima, nedavno sam mjenjao grafičku i formatirao nakon promjene. Smrzne se tako da se neki put samo smrzne a neki put se i restarta.

dh41400 20.09.2009. 10:58

Ako si formatirao nakon promjene grafulje ... onda postoji vrlo velika vjerojatnost da je napajanje u pitanju.

Napisi koje je u tvom kompu (procitaj nekakav naslov sa njaljepnice na njemu ... mora to biti na njoj).

Doink the Clown 20.09.2009. 11:24

Citiraj:

Autor dh41400 (Post 1435867)
Ako si formatirao nakon promjene grafulje ... onda postoji vrlo velika vjerojatnost da je napajanje u pitanju.

Napisi koje je u tvom kompu (procitaj nekakav naslov sa njaljepnice na njemu ... mora to biti na njoj).

To naravno i nadam se da si uštekao u grafu oba PCIe kabela u konektore za napajanje (jedan 6-pinski i jedan 8-pinski), pretpostavljam da tvoje napajanje ima oba potrebna kabela za tjeranje te krvožedne grijalice ili bar adapter koji si trebao dobiti s grafom...

mojopack 20.09.2009. 12:26

znam da je 500w i temp mi je na 51 stupanj kad se igra nevrti

nino 20.09.2009. 12:28

Kad saznas koje je napajanje, javi se onda.

Doink the Clown 20.09.2009. 12:31

Citiraj:

Autor mojopack (Post 1435909)

Posudi neko drugo napajanje, po mogućnosti neko malo bolje i pokušaj s njim kresnuti komp, sve se meni čini da se to tvoje no name s deklariranih 500W a isporučljivih tko zna koliko manje ne može mjeriti sa zahtjevima za strujom jedne HD4890. Btw. kakvo je stanje s PCIe kabelima na tom tvom napajanju? Ima i 6-pinski i 8-pinski?

mojopack 20.09.2009. 12:42

ovako dva kabla od napajanja su upiknuta ugrafičku i neznam tocno dal su 6 pinski ili 8 pinski al mislim da je 6-pinski, a dali je moguce da se smrzava zbog drivera i dali je moguce nekako smanjit potrošnji struje u grafičkoj (oslabit ju)?

Doink the Clown 20.09.2009. 12:46

Citiraj:

Autor mojopack (Post 1435923)
ovako dva kabla od napajanja su upiknuta ugrafičku i neznam tocno dal su 6 pinski ili 8 pinski al mislim da je 6-pinski

Ako su oba 6-pinska onda ti to nije dovoljno i vjerojatno se zato komp smrzava, iako ne bih isključio ni da je samo napajanje krivac, u tu grafu moraju biti uštekani jedan 6-pinski i jedan 8-pinski PCIe kabel. Jesi dobio adapter na 8 pinova s grafom?

mojopack 20.09.2009. 12:57

Citiraj:

Autor Doink the Clown (Post 1435929)
Ako su oba 6-pinska onda ti to nije dovoljno i vjerojatno se zato komp smrzava, iako ne bih isključio ni da je samo napajanje krivac, u tu grafu moraju biti uštekani jedan 6-pinski i jedan 8-pinski PCIe kabel. Jesi dobio adapter na 8 pinova s grafom?

mislim da jesam a što se tice kablova sad bum slikao i postao pa da vidite.
malo prije sam maknuo stare catalyst 9.9 drivere i stavio 9.8 i odtad mi se nije smrznuo, ali jos nisam igre palio je moguce da sam time rijesio problem? a što se tice napajanja i ako su oba 6 pinska, budem definitivno zamjenio

mojopack 20.09.2009. 17:15

također mi se sad pocelo događat to da kad upalim igru se ekran samo ugasi tj. ponaša se ko da sam ga iskopčao iz kompa, a igra se nastavi vrtit u pozadini

Doink the Clown 20.09.2009. 17:25

Citiraj:

Autor mojopack (Post 1436114)
također mi se sad pocelo događat to da kad upalim igru se ekran samo ugasi tj. ponaša se ko da sam ga iskopčao iz kompa, a igra se nastavi vrtit u pozadini

Uštekaj komp na drugo napajanje na kojem imaš oba kabla koji ti trebaju za napajanje grafe.

mojopack 20.09.2009. 17:53

i našao sam skroz iza na napajanju piše Antec 500w, ako je napajanje problem kolko watno napajanje biste mi preporucili?

Doink the Clown 20.09.2009. 18:36

Kad će te slike PCIe kablova da razriješimo i taj misterij tvoga napajanja? Ja sam na Nabavi našao neka dva modela Anteca 500W koji imaju samo jedan 6-pinski PCIe kabel a za tvoju grafu treba puuuno više.
http://www.nabava.net/antec-napajanj...c__11415_p.php

mojopack 20.09.2009. 20:10

evo slika :

http://img19.imageshack.us/img19/4297/dsc05649c.th.jpg

http://img228.imageshack.us/img228/3...c05650v.th.jpg

Doink the Clown 20.09.2009. 20:22

E, ja u ovom zmijskom leglu ništa ne kužim :), mislio sam da isštekaš oba kabela iz konektora grafe i poslikaš pinove na kraju, jesi ti to prikopčao sad taj adapter koji si dobio s grafom (2 molexa na 8-pinova), problemi se ponavljaju? Imaš od koga posuditi neko drugo napajanje pa s njim probati?

dammilan 21.09.2009. 09:03

zamrzavanje slike

Citiraj:

Autor Doink the Clown (Post 1436171)
Kad će te slike PCIe kablova da razriješimo i taj misterij tvoga napajanja? Ja sam na Nabavi našao neka dva modela Anteca 500W koji imaju samo jedan 6-pinski PCIe kabel a za tvoju grafu treba puuuno više.
http://www.nabava.net/antec-napajanj...c__11415_p.php

I ja imam problem sa zamrzavanjem slike. Pre ugradnje Wireless-a često mi se gasio PC. Po ugradnji Wireless-a yamryava se slika. Promenio sam napajanja, umesto 300w ugradio sam 400w ali nije pomoglo.
Ko može pomoći. Hvala.

dh41400 21.09.2009. 09:04

@mojopack:

HD4890 ima 2x 6-pin PCI-e naponska adaptera, a koliko vidim na slici oba su spojena.

Antecov Seasonic (EarthWatts) je sve samo ne no-name napajanje :)

Posto si spomenuo da se igre uredno vrte u pozadini ali nema slike, te unutrasnjost kompa izgleda tako kako izgleda ... imam lagani osjecaj da tu ima problema sa protokom zraka unutar case-a.

Savjet: pokusaj sloziti konfu izvan kucista, tj maticnu na stol i popikaj sve sto idu na nju i onda isprobaj svim metodama koje znas ...

Doink the Clown 21.09.2009. 11:22

Citiraj:

Autor dh41400 (Post 1436547)
HD4890 ima 2x 6-pin PCI-e naponska adaptera, a koliko vidim na slici oba su spojena.

Ja zabrijao da se radi o HD4870 X2 :nono: :no2drug:

Citiraj:

To je jako dobra temperatura za tu grafu u idle, pokušaj ju malo opteretiti u OCCT-u pa vidi kakva će temp. biti u loadu. Ako se temp pokaže OK, tj. ako ne bude pregrijavanja onda ubodi grafu u neki drugi komp pa pokreni par zahtjevnih igara i vidi ako se smrzavanje ponavlja.

coconut 21.09.2009. 11:44

Citiraj:

Autor dammilan (Post 1436546)
I ja imam problem sa zamrzavanjem slike. Pre ugradnje Wireless-a često mi se gasio PC. Po ugradnji Wireless-a yamryava se slika. Promenio sam napajanja, umesto 300w ugradio sam 400w ali nije pomoglo.
Ko može pomoći. Hvala.

Kad navedeš sve komponente koje imaš, možemo ti pomoći. A dotle... To što si ugradio novo napajanje od 400W ne znači baš ništa jer neko šrot napajanje od 400W ne daje ni čistih 250W.

mojopack 21.09.2009. 21:56

Citiraj:

Autor coconut (Post 1436621)
Kad navedeš sve komponente koje imaš, možemo ti pomoći. A dotle... To što si ugradio novo napajanje od 400W ne znači baš ništa jer neko šrot napajanje od 400W ne daje ni čistih 250W.

ovako dobio sam sa kucištem antecovo 500w napajanje i sve je radilo dobro prije a imao sam 8800gts 320mb a ta grafa mi se za vrijeme igre grijala na 96 stupnjeva i vrtila je normalno igre, a kao što sam reko prije, ko da se iskopča ekran iz utora pojavi se ona slikica vga/dvi i pleše po ekranu a igra se normalno vrti u pozadini a što se tice protoka zraka kad stavim ventilator od grafe na 60% i glavni stavim na srednji mode osjetim kak hladno ide iz dvd utora tako da neznam bas dali loš protok a nakraju je moguce da je napajanje preslabo, tj. da ovo čudovište od grafičke zahtjeva više od 500w

EDIT:

i ispricavam se jer sam zaboravio napomenut da imam Sapphire Ati Radeon 4890 Vapor-X 2gb

Doink the Clown 21.09.2009. 22:07

Citiraj:

Autor mojopack (Post 1437111)
i ispricavam se jer sam zaboravio napomenut da imam Sapphire Ati Radeon 4890 Vapor-X 2gb

E onda ti ipak ide jedan 6-pinski i jedan 8-pinski kabel od napajanja u nju, imaš takve adaptere? Jesi pokušao u drugom kompu grafu isprobati? Jesli li pratio temp u loadu? Jesi posložio komp izvan kućišta? Jesi li uštekao drugo napajanje? Jesi li jesi li...? Već smo ti dali nekoliko sugestija, jesi li isprobao nešto od toga konkretno?

mojopack 21.09.2009. 22:12

Citiraj:

Autor Doink the Clown (Post 1437119)
E onda ti ipak ide jedan 6-pinski i jedan 8-pinski kabel od napajanja u nju, imaš takve adaptere?

bas sam sad gledao u kutiju i samo sam dobio crossfire i adapter za HDMI tako da nemam a dali je moguce da zbog toga kaj nije jedan 8-pinski da mi se togađaju ti problemi
temp za vrijeme loadanja ja oko 63 stupnjava nisam prikljucio drugo napajanje jer nemam drugo napajanje a dost sam zauzet pa bas neam vremena rastavaljat cijeli komp i slagat ga izvan kucišta

Doink the Clown 21.09.2009. 22:18

Citiraj:

Autor mojopack (Post 1437128)
bas sam sad gledao u kutiju i samo sam dobio crossfire i adapter za HDMI tako da nemam a dali je moguce da zbog toga kaj nije jedan 8-pinski da mi se togađaju ti problemi

Pa naravno da je moguće čovječe, čim je grafa u loadu ona vuče još više struje i kada se optereti i pokuša pocuclat još soka ne dobiva dovoljno jer nije uštekana u napajanje kako treba. Nabavi si taj 8-pinski adapter, evo tu imaš i par savjeta kako ga možeš napraviti sam:
http://forum.pcekspert.com/showthrea...116078&page=23
Ili prodaj napajanje koje imaš i kupi neko kvalitetno koje ima PCIe kablove koje zahtijeva ta grafa i :amen:
Btw. meni taj bundle stvarno nije jasan, grafa ima jedan 6-pinski i jedan 8-pinski slot za napajanje:
http://www.overclockersclub.com/revi.../images/14.htm
A ovi biseri daju 2 adaptera na 6-pinova? :stoopid:
http://www.overclockersclub.com/revi...90_vaporx_2gb/

dh41400 21.09.2009. 22:58

Koliko ja vidim sa slike (links.hr i sapphiretech.com) ta grafa ima 2x 6-pin.

@mojopack:

Zar ti je tesko pogledat koliko utora imaju adapteri sa grafe ...

Savjet ... instaliraj GPU-Z programcic i ostavi ga u pozadini da mjeri temp dok ti igras.

Kada izadjes iz igre samo opali screenshot tog programcica i to je sve :)

BTW mozes pratiti i temp ostalih komponenti preko npr Everesta.

P.S.

To napajanje ne bi bilo preslabo ni da spojis jos jednu takvu grafu na njega (kada bi imao 6-pinskih adaptera :D).

viper 30.09.2009. 19:08

da ne otvaram novu temu ..... imam slican problem kao kolega mojopack,znaci ovako komp se smrzava za vrjeme igranja cod4 ,nekad se smrzne i ovako u desktopu.Jucer sam cistio komp,stavio novu termalnu pastu na proc ,ocisto prasinu sa ventilatora i sve to ali i dalje mi se smrzava nakon 30 min nekad nakon 2 sata .konfa je tamo pod "moj komp" i mislim da se komp ne smrzava zbog pregrijavanja jer su mi temp u idelu 50 a u lodu do 80 C na procu, a grafa je max u lodu 60 (radio sam check disk ,cistio registry i tako to ali sve je ostalo isto).neznam vise sta da radim ,ajde ljud pomagajte

Doink the Clown 30.09.2009. 19:10

Citiraj:

Autor V1p3r (Post 1444103)
da ne otvaram novu temu ..... imam slican problem kao kolega mojopack,znaci ovako komp se smrzava za vrjeme igranja cod4 ,nekad se smrzne i ovako u desktopu.Jucer sam cistio komp,stavio novu termalnu pastu na proc ,ocisto prasinu sa ventilatora i sve to ali i dalje mi se smrzava nakon 30 min nekad nakon 2 sata .konfa je iz potpisa i mislim da se komp ne smrzava zbog pregrijavanja jer su mi temp u idelu 50 a u lodu do 80 C na procu, a grafa je max u lodu 60 (radio sam check disk ,cistio registry i tako to ali sve je ostalo isto).neznam vise sta da radim ,ajde ljud pomagajte

Jesi testirao RAM i HDD na errore? Ako nisi, Hiren's boot cd i testiraj memoriju memtestom 2 passa i diskove njihovim tvorničkim toolovima.

viper 30.09.2009. 19:11

nisam testiro rame ali radio sam check disk prije dva sata i sve je preslo bez errora.

koji program da koristim za testiranje rama?

Doink the Clown 30.09.2009. 19:14

Citiraj:

Autor V1p3r (Post 1444109)
nisam testiro rame ali radio sam check disk prije dva sata i sve je preslo bez errora.

koji program da koristim za testiranje rama?

http://www.memtest.org/ - sprži na bootabilni disk, namjesti first boot device u biosu cd-rom i pusti da se izvrte 2 passa ili do prvog errora ;)
Pogledaj malo i u Event Viewer koje ti errore izbacuje prilikom smrzavanja.

viper 30.09.2009. 19:17

pa gledo sam i u event viewer ali nije mi bas pomoglo to , ovaj novi event viewer u win7 ima previse opcija

edit:Evo sad sam testirao memoriju sa memtestom 1 sat i nije bilo nikakvih errora ..sta da dalje radim?

Doink the Clown 03.10.2009. 12:11

Citiraj:

Autor V1p3r (Post 1444112)
edit:Evo sad sam testirao memoriju sa memtestom 1 sat i nije bilo nikakvih errora ..sta da dalje radim?

Ne vjerujem da su 2 passa prošla za sat vremena :) Uštekaj diskove u druge SATA konektore na ploči i stavi nove SATA kablove i nabaci ss errora koji je naveden u Event Vieweru.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:28.