Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Jučer, 16:10   #12931
d0X
Kostolomac
Moj komp

d0X's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Citiraj:
Autor Lagonda Pregled postova
Jedan lik je tražio u sobi najbolje mjesto za sub (mislim da su bili filmovi u pitanju). Postavio je sub na mjesto na kojem sjedi. Pustio ga da radi i onda je puzao po podu i osluškivao da nađe najbolje mjesto. Kad je našao, tamo je stavio sub. Svakakve metode upoznaš.
Sub crawl, nije samo jedan lik, bez brige :P
Staro Jučer, 16:46   #12932
Igorr
Flajing super šiiiip
Moj komp

Igorr's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor Libertus Pregled postova
@jean luc
Sad si usro motku! Bio sam se već nekako pomirio da ću uzeti SVS SB-1000 Pro kako nije bilo drugih prijedloga, i kako si napiso brendove, surfam i otkrijem Arendal 1961 1S.

I sada problemi.
Preporuka samo takva za Arendal, od kvalitete proizvoda do customer servicea - sve je na top izvedbi.
Da nisam već imao XTZ sub s kojim sam bio zadovoljan, uzeo bih i njihov sub bez da se mislim.

PS - ako bi kupio ovaj moj XTZ, šibni poruku, pa da mi daš opravdanje da odem na 1723 2V
Igorr je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 17:18   #12933
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
"There's no replacement for displacement" 😀
A gle - "zavisi". Ti mozes subom popuniti zvucnu sliku stereo sustava (bookshelf zvucnici primarno). Ali ujednacenost zvuka dobrih stereo bookshelf zvucnika (ili velikih floorstandera) po mom uhu zvuci bolje nego bilo koji 2.1 set koji sam dosad cuo - previse je tu faktora u igri i kao sto si i sam shvatio - prejaki bum kad ne treba a preslabi kad ga ocekujes. To je jebada nastimat kak spada sa "jednostavnim" rijesenjima. Meni se sub pali samo za filmove. Za mjuzu mi je visak.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 21:14   #12934
Lagonda
Registered User

Datum registracije: Jan 2026
Citiraj:
Autor d0X Pregled postova
Sub crawl, nije samo jedan lik, bez brige :P

Drago mi je da ima pametnih... Ali tako se dolazi i do optimalnih rezultata. Samo što neki više vjeruju brojkama nego sluhu.
I još jednu stvar zaboravljaju mnogi a to je tretman sobe (ako pričamo o zvuku kao jedinom i primarnom) i kako namještaj, raspored zvučnika i sl utječe na zvuk. Ako samo pričamo o otme da iammo dobar zvuk i zadovoljni smo kutijama (izgled naravno) onda je to malo manje bitno. Ako pričamo o zvuku i kojekakvim definicijama istog onda malo tko ima dobar setup doma u cjelosti. Al sve je to super igra i zadovoljstvo.
Lagonda je online   Reply With Quote
Staro Danas, 11:18   #12935
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Treba mi mišljenje znalaca..

Gledam uzeti NAD 3050 (https://www.ronis.hr/stereo-pojacalo-nad-c-3050), zvučnike Sonus faber lumina V (https://audiodream.hr/proizvod/sonus-faber-lumina-v/) i wiim pro.

Spojeno bi bilo an gramofon i eARC za TV, a wiim za deezer koji se inače najviše koristi.

Pošto bi mi to bio prvi hifi sustav (sad imam sonos play 5), ono kaj me zanima "pašu" li si pojačalo i zvučnici? Gledao sam reviewew pitao AI, ali me zanima čisto mišljenje drugih, netko tko se razumije.

Matijac je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 11:44   #12936
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Ovo mi je postala najzanimljivija tema na forumu, hvala Neovom projektu što je digao iz polumrtvih.

Citiraj:
Autor Libertus Pregled postova
Lokacija za sub je predviđena pošto nemam baš izbora zbog namještaja. Pored je lijevog zvučnika, otvoreno s dvije strane. Ostale dvije strane su zid iza i komoda na kojoj se nalazi zvučnik (i ostalo, to je komoda ispod TV-a). Dubina od 40cm je dubina komode, kako bi sve bilo u jednom nizu. Komoda je cca 5-7cm od zida. Uglavnom, lokacija je dobra, ali eto, imam estetska ograničenja.

Mogu ja tu komodu izmaknuti još 5cm van pa dobiti 5cm, ali to je otprilike to.
Ovo je mogla bit jedna slika ili skica i bilo bi jasnije

Što se tiče pozicije suba, rekli su mi stručni ljudi da im je skoro nemoguće u projektu predvidjeti najbolju poziciju (unatoč software-ima i iskustvu). Isprobati ću ovo sa šuljanjem i pritom zabaviti obitelj.

On the other hand, dobili smo u jednom projektu zahtjev arhitekta da zvučnici moraju biti pregletani zajedno sa plafonom
Pročitao sam internet na tu temu, volio bih da se realizira, ima par rješenja

https://youtu.be/qJyAOPhJ-Dc?si=ouRfhDFGAd0XNb3l
Staro Danas, 11:44   #12937
Lagonda
Registered User

Citiraj:
Autor Matijac Pregled postova

Gledam uzeti NAD 3050 (https://www.ronis.hr/stereo-pojacalo-nad-c-3050), zvučnike Sonus faber lumina V (https://audiodream.hr/proizvod/sonus-faber-lumina-v/) i wiim pro.

Spojeno bi bilo an gramofon i eARC za TV, a wiim za deezer koji se inače najviše koristi.

Pošto bi mi to bio prvi hifi sustav (sad imam sonos play 5), ono kaj me zanima "pašu" li si pojačalo i zvučnici? Gledao sam reviewew pitao AI, ali me zanima čisto mišljenje drugih, netko tko se razumije.

Teško ćeš naći ljude koji su sve kombinacije imali/probali. Najbolje ti je da nazoveš dućan i pitaš jel moguće da ti spoje ta dva komada (ako su u istom dućanu). Ako ne, onda je teško probati. Plus što njihova slušaonica nije tvoja soba pa je opet maaaalo drugačije. Uvijek bu ti nekaj "falilo". Kupi što ti se sviđa i uživaj. Jer ak buš tražil sve gral izgubit ćeš previše novaca i vremena na gluposti. Uvijek postoji bolje od toga kaj buš kupil, drugačije i tak. I kaj je na kraju "ispravno"? Samo tvoje uho zna.
Staro Danas, 11:59   #12938
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:

Općenito je taj pojam sinergije prilično promašen i neuvjerljiv, odnosno kao pojačalo i zvučnici bi trebali komplementirati vlastite nedostatke, u smislu da jedna loša karakteristika poništi drugu.....postoji jedna karakteristika koja je važna, a to je koliko zvučniku pada impedancija u radu, pa ako je pojačalo neadekvatno doći će do distorzija. No ako pričamo o malim i nekompleksnim zvučnicima - tipa, sve do trostaznih - čak će i najslabija konzumna pojačala sa nekih stabilnih 25 w kontrolirati to bez problema.
Moraš eventualno paziti kod kineskih pojačala, kod njih proizvođači vole deklarirati maksimalnu snagu na 1% izobličenja, što je objektivno vrlo zamjetno. Tamo gdje su izobličenja deklarirana tipa 0.0x, a to je kod ogromne većine uređaja, sve ok....... Dakle, današnja pojačala su sva prilično dobra, ako nemaš prethodno iskustvo većina će ti zvučati dobro (da ne kažem - identično).

Kod zvučnika trebaš više paziti na to kako ćeš ih optimalno smjestiti u svoj prostor. Današnji driveri su svi prilično dobri, no kod zvučničkih kutija bi najbolje bilo da pokucaš po njima ili podigneš ih, prije nego se odlučiš na kupnju. Naime, dosta jeftinih kutija se još uvijek radi od iverice, a već u nešto skupljoj klasi je materijal ipak puno pogodniji MDF.

Kod uređaja koje si naveo mislim da nemaš što pogriješti, jedino budi svjestan da ćeš kod Sonus Fabera i sličnih fancy tvrtki dodatno doplatiti imidž i eksluzivu, a ne dodatne performanse. 3 i pol soma eura je već ozbiljna lova za zvučnike.
jean luc je online   Reply With Quote
Staro Danas, 12:20   #12939
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Ok, hvala. Mislio sam tipa je li pojačalo preslabo s obzirom da je 100w na 4 ohma, a za zvučnike piše od 30 - 300W..

Sviđa mi se jer je retro dizajn, ima i eARC i phono. Inače rabljeno gledam oboje, baš zato jer dosta košta, a prvi ulazak u hifi mi je. Koliko čitam po forumima preporučaju rabljene.

A što gledati kod rabljenih? Mogu li se zvučnici "uništiti"? Makar pretpostavljam da većina koja to kupuje ih pazi.

Staro Danas, 12:33   #12940
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Ok, hvala. Mislio sam tipa je li pojačalo preslabo s obzirom da je 100w na 4 ohma, a za zvučnike piše od 30 - 300W..

Sviđa mi se jer je retro dizajn, ima i eARC i phono. Inače rabljeno gledam oboje, baš zato jer dosta košta, a prvi ulazak u hifi mi je. Koliko čitam po forumima preporučaju rabljene.

A što gledati kod rabljenih? Mogu li se zvučnici "uništiti"? Makar pretpostavljam da većina koja to kupuje ih pazi.
Napišit budžet i veličinu sobe, pa vjerujem da ćeš dobiti konkretnih prijedloga.

Zvučnike ja osobno ne bih uzimao starije od nekoliko godina, kažem u posljednje vrijeme su se driveri drastično poboljšali u odnosu na ranije, a kod zvučnika starih 15-20 godina već moraš razmišljat o skretnici, ferofluidu i slično. No sama oštećenja drivera se ne mogu samo tako sakriti, pa ako je riječ o komponenti staroj par godina za određen dio cijene novog - zašto ne.

Slično je i sa pojačalima, iako tu imaš opciju refrešanih vintage uređaja koji su potom opet spremni na desetljeća korištenja, no naravno ako znaš što je konkretno urađeno.

Taj NAD sam slušao, jako je dobar performansma, iako bih rekao da su solidno naplatili vintage dizajn. Imaš sad novi manji model 3030 ili tako nešto, za 1.000 eura u dućanu, manje snage ali opet dovoljno za većinu slučajeva.
jean luc je online   Reply With Quote
Staro Danas, 12:43   #12941
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Soba je open space L oblika, sve skupa 50m2. Širina je oko 4m, dužina 9m i sastrane je kuhinja ostatak.

Buđet mi je max 5-6000€ za novo, ali radije bi 50% jeftnijije i rabljeno ako se pronađe.

Npr. sonus faber lumina V sam pronašao stare 4 godine za 2000€, a NAD 3050 za 1000€.

Druga opcija mi je Yamaha A S1200, ali tu trebam posebno jos eARC i nešto je skuplja (zapravo dosta skuplja). Razliku između Yamahe i NADa nisam siguran bi li čuo? Ta pojačala gledam jer bi htio vintage dizajn s VU metrima.

Obično preporučuju rabljene jer za tu cijenu dobiješ višu klasu.
Od drugim zvučnika gledao sam Triangl Antal 40th, BW 703 S3 i 704 S3. Znači takav dizajn klasičan, bijelo, smeđe + drvo.

Najviše slušam deezer radi jednostavnosti (svaki dan), a gramofon ide par puta tjedno. Isto tako serije/filmovi gotovo svaki dan.

Staro Danas, 13:03   #12942
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Ajde kad ste vec naceli temu pitanjima, moje nije striktno vezano za hi-fi nego home theater.

Zvucnici za tv/filmove. Dosad sam koristio 2.0 setup i kao sto to inace bude, u filmovima mi fali centralni kanal. Ne treba mi surround, dosta mi je 3.0 sustav ako ce mi to dati jasnije dijaloge.

Jel to ima smisla slagati od zvucnika+receiver ili da idem na (bozemiprosti sto uopce izgovaram te rijeci u ovoj temi) soundbar?

Dodatni "problem" je sto je uz tv u igri i android box i wiim pro.
Staro Danas, 13:20   #12943
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Soundbar is way to go u tvom slučaju, sve ostalo je nepotrebno kompliciranje

Odredi budget za HT i za taj budget kupi najbolji moguci soundbar te uzivaj

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Ajde kad ste vec naceli temu pitanjima, moje nije striktno vezano za hi-fi nego home theater.

Zvucnici za tv/filmove. Dosad sam koristio 2.0 setup i kao sto to inace bude, u filmovima mi fali centralni kanal. Ne treba mi surround, dosta mi je 3.0 sustav ako ce mi to dati jasnije dijaloge.

Jel to ima smisla slagati od zvucnika+receiver ili da idem na (bozemiprosti sto uopce izgovaram te rijeci u ovoj temi) soundbar?

srale7 je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 13:40   #12944
Lagonda
Registered User

Citiraj:

Zvučnici se mogu uništiti. Ali to moraš biti luđak da to ideš raditi. Rabljeno se isplati kupovati. Ali moraš biti koliko toliko siguran da je sve ok s uređajima. Uvijek postoji onaj "ali".
Kaj ne piše da je 100w na 8 oma? Iako piše i da je na 4 oma 100w. Bez brige za snagu. Ja teram zvučnike sa 30w.
Staro Danas, 13:43   #12945
Lagonda
Registered User

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova

Sve ovisi što voliš, želiš... Nekima je i soundbar dovoljan jer nikad nisu imali bolje. I uživaju u njemu. Za entralni oept oraš imati neko pojačalo. Ako kupuješ HT pojačalo onda je šteta ne kupiti i još dva zadnja zvučnika i uživati. Ok i sub. I malo kablova. Stereo možeš slušati na glavne zvučnike, pa i tv. Ono što ne možeš dobiti centralni da ti samo tako radi. On mora biti procesiran da govor dobiješ na centralni iz sterea. filmovi su snimani više kanalno i svaki kanal je raspoređen gdje treba. Ovisi jesi zadovoljan sa glavnim zvučnicima. Ako jesi, malo po malo nadograđuj. Bolje kupiti pošteno i po malo nego sve odjednom i bezveze. A imaš li pojačalo za stereo ili bi i to preko HT receivera?
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na