|
|||||||||||
|
|
#12931 | |
|
Kostolomac
Datum registracije: Jun 2006
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#12932 | |
|
Flajing super šiiiip
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
Da nisam već imao XTZ sub s kojim sam bio zadovoljan, uzeo bih i njihov sub bez da se mislim. PS - ako bi kupio ovaj moj XTZ, šibni poruku, pa da mi daš opravdanje da odem na 1723 2V ![]()
|
|
|
|
#12933 |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
A gle - "zavisi". Ti mozes subom popuniti zvucnu sliku stereo sustava (bookshelf zvucnici primarno). Ali ujednacenost zvuka dobrih stereo bookshelf zvucnika (ili velikih floorstandera) po mom uhu zvuci bolje nego bilo koji 2.1 set koji sam dosad cuo - previse je tu faktora u igri i kao sto si i sam shvatio - prejaki bum kad ne treba a preslabi kad ga ocekujes. To je jebada nastimat kak spada sa "jednostavnim" rijesenjima. Meni se sub pali samo za filmove. Za mjuzu mi je visak. |
|
|
|
|
|
#12934 | |
|
Registered User
Datum registracije: Jan 2026
|
Citiraj:
Drago mi je da ima pametnih... Ali tako se dolazi i do optimalnih rezultata. Samo što neki više vjeruju brojkama nego sluhu. ![]() I još jednu stvar zaboravljaju mnogi a to je tretman sobe (ako pričamo o zvuku kao jedinom i primarnom) i kako namještaj, raspored zvučnika i sl utječe na zvuk. Ako samo pričamo o otme da iammo dobar zvuk i zadovoljni smo kutijama (izgled naravno) onda je to malo manje bitno. Ako pričamo o zvuku i kojekakvim definicijama istog onda malo tko ima dobar setup doma u cjelosti. Al sve je to super igra i zadovoljstvo. |
|
|
|
|
|
|
#12935 |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Treba mi mišljenje znalaca.. Gledam uzeti NAD 3050 (https://www.ronis.hr/stereo-pojacalo-nad-c-3050), zvučnike Sonus faber lumina V (https://audiodream.hr/proizvod/sonus-faber-lumina-v/) i wiim pro. Spojeno bi bilo an gramofon i eARC za TV, a wiim za deezer koji se inače najviše koristi. Pošto bi mi to bio prvi hifi sustav (sad imam sonos play 5), ono kaj me zanima "pašu" li si pojačalo i zvučnici? Gledao sam reviewew pitao AI, ali me zanima čisto mišljenje drugih, netko tko se razumije.
|
|
|
#12936 | |
|
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Ovo mi je postala najzanimljivija tema na forumu, hvala Neovom projektu što je digao iz polumrtvih. Citiraj:
![]() Što se tiče pozicije suba, rekli su mi stručni ljudi da im je skoro nemoguće u projektu predvidjeti najbolju poziciju (unatoč software-ima i iskustvu). Isprobati ću ovo sa šuljanjem i pritom zabaviti obitelj. On the other hand, dobili smo u jednom projektu zahtjev arhitekta da zvučnici moraju biti pregletani zajedno sa plafonom ![]() Pročitao sam internet na tu temu, volio bih da se realizira, ima par rješenja https://youtu.be/qJyAOPhJ-Dc?si=ouRfhDFGAd0XNb3l |
|
|
|
|
|
|
#12937 | |
|
Registered User
|
Citiraj:
Teško ćeš naći ljude koji su sve kombinacije imali/probali. Najbolje ti je da nazoveš dućan i pitaš jel moguće da ti spoje ta dva komada (ako su u istom dućanu). Ako ne, onda je teško probati. Plus što njihova slušaonica nije tvoja soba pa je opet maaaalo drugačije. Uvijek bu ti nekaj "falilo". Kupi što ti se sviđa i uživaj. Jer ak buš tražil sve gral izgubit ćeš previše novaca i vremena na gluposti. Uvijek postoji bolje od toga kaj buš kupil, drugačije i tak. I kaj je na kraju "ispravno"? Samo tvoje uho zna. |
|
|
|
|
|
|
#12938 | |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Citiraj:
Moraš eventualno paziti kod kineskih pojačala, kod njih proizvođači vole deklarirati maksimalnu snagu na 1% izobličenja, što je objektivno vrlo zamjetno. Tamo gdje su izobličenja deklarirana tipa 0.0x, a to je kod ogromne većine uređaja, sve ok....... Dakle, današnja pojačala su sva prilično dobra, ako nemaš prethodno iskustvo većina će ti zvučati dobro (da ne kažem - identično). Kod zvučnika trebaš više paziti na to kako ćeš ih optimalno smjestiti u svoj prostor. Današnji driveri su svi prilično dobri, no kod zvučničkih kutija bi najbolje bilo da pokucaš po njima ili podigneš ih, prije nego se odlučiš na kupnju. Naime, dosta jeftinih kutija se još uvijek radi od iverice, a već u nešto skupljoj klasi je materijal ipak puno pogodniji MDF. Kod uređaja koje si naveo mislim da nemaš što pogriješti, jedino budi svjestan da ćeš kod Sonus Fabera i sličnih fancy tvrtki dodatno doplatiti imidž i eksluzivu, a ne dodatne performanse. 3 i pol soma eura je već ozbiljna lova za zvučnike. |
|
|
|
|
|
|
#12939 |
|
Premium
|
Ok, hvala. Mislio sam tipa je li pojačalo preslabo s obzirom da je 100w na 4 ohma, a za zvučnike piše od 30 - 300W.. Sviđa mi se jer je retro dizajn, ima i eARC i phono. Inače rabljeno gledam oboje, baš zato jer dosta košta, a prvi ulazak u hifi mi je. Koliko čitam po forumima preporučaju rabljene. A što gledati kod rabljenih? Mogu li se zvučnici "uništiti"? Makar pretpostavljam da većina koja to kupuje ih pazi.
|
|
|
#12940 | |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Citiraj:
Zvučnike ja osobno ne bih uzimao starije od nekoliko godina, kažem u posljednje vrijeme su se driveri drastično poboljšali u odnosu na ranije, a kod zvučnika starih 15-20 godina već moraš razmišljat o skretnici, ferofluidu i slično. No sama oštećenja drivera se ne mogu samo tako sakriti, pa ako je riječ o komponenti staroj par godina za određen dio cijene novog - zašto ne. Slično je i sa pojačalima, iako tu imaš opciju refrešanih vintage uređaja koji su potom opet spremni na desetljeća korištenja, no naravno ako znaš što je konkretno urađeno. Taj NAD sam slušao, jako je dobar performansma, iako bih rekao da su solidno naplatili vintage dizajn. Imaš sad novi manji model 3030 ili tako nešto, za 1.000 eura u dućanu, manje snage ali opet dovoljno za većinu slučajeva. |
|
|
|
|
|
|
#12941 |
|
Premium
|
Soba je open space L oblika, sve skupa 50m2. Širina je oko 4m, dužina 9m i sastrane je kuhinja ostatak. Buđet mi je max 5-6000€ za novo, ali radije bi 50% jeftnijije i rabljeno ako se pronađe. Npr. sonus faber lumina V sam pronašao stare 4 godine za 2000€, a NAD 3050 za 1000€. Druga opcija mi je Yamaha A S1200, ali tu trebam posebno jos eARC i nešto je skuplja (zapravo dosta skuplja). Razliku između Yamahe i NADa nisam siguran bi li čuo? Ta pojačala gledam jer bi htio vintage dizajn s VU metrima. Obično preporučuju rabljene jer za tu cijenu dobiješ višu klasu. Od drugim zvučnika gledao sam Triangl Antal 40th, BW 703 S3 i 704 S3. Znači takav dizajn klasičan, bijelo, smeđe + drvo. Najviše slušam deezer radi jednostavnosti (svaki dan), a gramofon ide par puta tjedno. Isto tako serije/filmovi gotovo svaki dan.
|
|
|
#12942 |
|
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Ajde kad ste vec naceli temu pitanjima, moje nije striktno vezano za hi-fi nego home theater. Zvucnici za tv/filmove. Dosad sam koristio 2.0 setup i kao sto to inace bude, u filmovima mi fali centralni kanal. Ne treba mi surround, dosta mi je 3.0 sustav ako ce mi to dati jasnije dijaloge. Jel to ima smisla slagati od zvucnika+receiver ili da idem na (bozemiprosti sto uopce izgovaram te rijeci u ovoj temi) soundbar? Dodatni "problem" je sto je uz tv u igri i android box i wiim pro.
|
|
|
|
#12943 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Soundbar is way to go u tvom slučaju, sve ostalo je nepotrebno kompliciranje ![]() Odredi budget za HT i za taj budget kupi najbolji moguci soundbar te uzivaj ![]() Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#12944 | |
|
Registered User
|
Citiraj:
Zvučnici se mogu uništiti. Ali to moraš biti luđak da to ideš raditi. Rabljeno se isplati kupovati. Ali moraš biti koliko toliko siguran da je sve ok s uređajima. Uvijek postoji onaj "ali". Kaj ne piše da je 100w na 8 oma? Iako piše i da je na 4 oma 100w. Bez brige za snagu. Ja teram zvučnike sa 30w. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#12945 | |
|
Registered User
|
Citiraj:
Sve ovisi što voliš, želiš... Nekima je i soundbar dovoljan jer nikad nisu imali bolje. I uživaju u njemu. Za entralni oept oraš imati neko pojačalo. Ako kupuješ HT pojačalo onda je šteta ne kupiti i još dva zadnja zvučnika i uživati. Ok i sub. I malo kablova. Stereo možeš slušati na glavne zvučnike, pa i tv. Ono što ne možeš dobiti centralni da ti samo tako radi. On mora biti procesiran da govor dobiješ na centralni iz sterea. filmovi su snimani više kanalno i svaki kanal je raspoređen gdje treba. Ovisi jesi zadovoljan sa glavnim zvučnicima. Ako jesi, malo po malo nadograđuj. Bolje kupiti pošteno i po malo nego sve odjednom i bezveze. A imaš li pojačalo za stereo ili bi i to preko HT receivera? |
|
|
|
|
![]() |
|
|