|
![]() |
#1 |
Pijem samo KAJ
Datum registracije: Jan 2004
|
AutoCAD 3D crtanje
zanima me kako da na žičani model koji sam nacrtal stavim plohe (kao hatch na 2D crtanju) da izgleda kao čvrsto (solid) tijelo. Crtam jedan kompliciran krov a kad radim pomocu naredbe solid dobivam jake migrene ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pijem samo KAJ
|
pa kaj nitko nezna crtati u acadu? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Inquisitor DeathWatch
Datum registracije: Feb 2006
|
Iskreno, mani se corava posla i crtanja 3D u autocadu, prebaci se na Solidworks/Proe/Catia, jer radit 3D u Autocadu je otprilike koda ucis magarca jahanje s preprekama. Pokusao sam radit 3D u autocadu i dobio sam par kao gotovih modela, to ne lici na nista, dijelovi se medjusobno preklapaju, kad pokusas prebacit to u neki drugi softwer dobijes kupus. Tako da ako zelis sacuvat si zivce i vrijeme, izaberi neki drugi software.
![]() |
#5 |
In the ghetto
Datum registracije: Apr 2007
|
U kojem AutoCadu radis?
AMD Ryzen™ 5 3600X,Arctic Freezer A35,Kingston FURY DIMM 32 GB DDR4-3200 Kit,Gigabyte B550M AORUS PRO-P,Gigabyte 1TB, M.2 2280, NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4,INNO3D GeForce RTX 3080 X3 OC LHR, 10240 MB GDDR6X,Fractal Design Meshify 2 Compact Lite White TG Clear,Corsair RM650x (2021) 650W, HPX27i 27" monitor |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
In the ghetto
|
Pa kaj nemas tam par opcija da ti prebaci odma u iz zicanog modela u plosani?
AMD Ryzen™ 5 3600X,Arctic Freezer A35,Kingston FURY DIMM 32 GB DDR4-3200 Kit,Gigabyte B550M AORUS PRO-P,Gigabyte 1TB, M.2 2280, NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4,INNO3D GeForce RTX 3080 X3 OC LHR, 10240 MB GDDR6X,Fractal Design Meshify 2 Compact Lite White TG Clear,Corsair RM650x (2021) 650W, HPX27i 27" monitor |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
"Samo vodu ne!"
Datum registracije: Jan 2007
|
Ako sam te dobro razumio, ne zelis 3D tijelo u wireframeu vec 3D tijelo simulirano linijama u 3D. E sad kad imas linije u 3D koje ocrtavaju tijelo kakvo ti treba, onda zelis ispuniti plohe hatchom, zar ne? Ne razumijem cemu to zapravo, no evo nekoliko nacina: nacin 1. Polygon (koji formira plohu koju zelis obojati) zeljenog modela iz prostora zarotiras u TOP view da gledas tocno tlocrt. Zahatchiras polygon u TOP view i onda ga zarotiras natrag sa hatchom. Ovako radis ako bas hoces hatch u 3D. nacin 2. Od zatvorenog polygona napravis plohu tj. surface sa planesurf komandom. Kad napises planesurf imas opciju nacrtati plohu ili oznaciti linije koje je omedjuju - odaberes [object] i selektiras polygon ili linije koje ga zatvaraju. nacin 3. Napravis solid i onda ga [explode]as na sastavne dijelove (plohe i linije) i pobrises ono sto ne zelis... Ima vjerojatno jos barem 100 nacina, ali ovo meni sada pada na pamet... Citiraj:
Ja obavljam,fino (detaljno) modeliranje u Rhino3D (i za njega treba eksterni render engine), globalne stvari u ArchiCADu(kuce), 3DSmaxu, C4D, Vue. Zadnje izmijenjeno od: estugarda. 21.01.2008. u 13:41. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Inquisitor DeathWatch
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Jedna od osnovnih stvari koja fali Autocadu da bi bio dobar u 3D je da nema mogucnosti chekiranja modela, odnosno nije sposoban prepoznat dali jedno tijelo prodire u drugo, ili dali tijelo dodiruje povrsinom drugo tijelo, vjeruj mi ljudi si mi donijelo nacrte koji su po njima bili spremni za proizvodnju, toliko gresaka je bilo, da mi je brze i jednostavnije bilo nacrtat kompletan sklop od nule u Proe, nego ici njihovo ispravljat. Sta se tice Rhina, ja takodjer dosta radim u njemu, ali on je dobar samo za preliminari dizajn, i lijepe rendere. ![]() Vidim da si spomenuo cinema4D, bas sam gledao njegove mogucnosti jer mi je jedan poznanik rekao za njega, kakav je za rad - kompliciran? gladan za resursima?..... ako ti nije bed par rijeci napisat.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Pijem samo KAJ
|
situacija je ovakva: znaci ovo zeleno je donji dio krovišta koji cu poslje muvat tamo gdje treba ici. ja sad samo trebam te plohe necim hatchat da bude kao cvrsto tijelo. Zadnje izmijenjeno od: tor. 01.09.2008. u 18:47. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
In the ghetto
|
Prebaci u 3D modeling iz AutoCad Clasic moda tam imas par opcija pa crtat plohe a i vidlo ti se bude bolje.
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |||
"Samo vodu ne!"
|
Citiraj:
Ali ako ti ovo kuzis (svaka ti cast onda btw) i slijedis jedna od 3 nacina koja sam naveo rijesit ces problem. Citiraj:
Citiraj:
Modeliranje u C4D je mocno. Perverzije tipa Boolean Mesh, Hypernurbs operacije, magneti, prostorucno podesavanje, rezanje, zagladjivanje ploha, itd...Narocito je mocna pri animaciji spomenutog. Meni je dobra za organsko modeliranje, teren i sl., a posto sam navikao na tradicionalno CAD (ACAD,RHINO,MAX) geometrijski zasnovano modeliranje sa snapovima i ostalim aidovima, nisam sklon modeliranju u C4D. Ljudi koji su u C4D naucili modelirati, zadovoljni su. Meni se cini malo prespora i neprecizna u modeliranju, ali to je vjerojatno samo zato sto nisam naucio modelirati u Cinemi. C4D nije zahtijevna hardverski, barem ne do faze rendera jako velikog i slozenog modela sa puno tekstura i poligona. Ima 64bitna verzija koja super brzo i stabilno radi. I na Visti x64. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
"Samo vodu ne!"
|
1. Smanji te slike za jedno 95% 2. Jesi? OK. Znaci zelis "ispuniti" plohe omedjene zelenim linijama!? Najbolje ovako; nacin 2. Od zatvorenog polygona napravis plohu tj. surface sa planesurf komandom. Kad napises planesurf imas opciju nacrtati plohu ili oznaciti linije koje je omedjuju - odaberes [object] i selektiras polygon ili linije koje ga zatvaraju. Zadnje izmijenjeno od: estugarda. 22.01.2008. u 01:08. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Pijem samo KAJ
|
ovo s planesurf pali ![]() ![]() EDIT: riješeno i to u Conceptual visual style se ne vide |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Spam Witch
Datum registracije: Aug 2006
|
Catia je definitivno moj izbor za modeliranje, kompleksna je prilicno ali jednom kada naucis autocad ces koristiti samo za 2d crtanje i nista drugo jer ce ti se gaditi 3d modeliranje u cadu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
FORD Fix Or Repair Daily
Datum registracije: Feb 2007
|
Pa di je taj fax?!?! u tanzaniji?.... Acad je najbolja crtaca daska nasvijetu i nista vise od toga(znaci samo 2d) Za inzenjerski 3d poredak je sljedeci: Pro/Engineer CATIA SolidWorks Eventualno za arhitekturu koristi Revit. PS Evo ti par mojih radova Pro/E softwareu: http://www.proegurus.com/viewtopic.php?f=13&t=144 |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
FORD Fix Or Repair Daily
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Odmah da ovdje pitam, ima li itko nekakvu literaturu u vezi 3D crtanja u AutoCAD-u i to da je opća, znaci ne trebam tutorijale kako crtati, nego sto je to 3D u AutoCAD-u, sto sve moze itd. Pisem diplomski rad, pa bi mi svaka pomoc dobro dosla. Prilicno je hitno. Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Pijem samo KAJ
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |