![]() |
AutoCAD 3D crtanje
zanima me kako da na žičani model koji sam nacrtal stavim plohe (kao hatch na 2D crtanju) da izgleda kao čvrsto (solid) tijelo. Crtam jedan kompliciran krov a kad radim pomocu naredbe solid dobivam jake migrene :)
|
pa kaj nitko nezna crtati u acadu?
|
Iskreno, mani se corava posla i crtanja 3D u autocadu, prebaci se na Solidworks/Proe/Catia, jer radit 3D u Autocadu je otprilike koda ucis magarca jahanje s preprekama.
Pokusao sam radit 3D u autocadu i dobio sam par kao gotovih modela, to ne lici na nista, dijelovi se medjusobno preklapaju, kad pokusas prebacit to u neki drugi softwer dobijes kupus. Tako da ako zelis sacuvat si zivce i vrijeme, izaberi neki drugi software. |
ali cad radim na faxu. Kaj bum profesoru rekel dok budem dosel na ispit da je acad sranje nek meni on instalira Catyu da bum ja mogel raditi kak spada?!?!?
|
U kojem AutoCadu radis?
|
2008
|
Pa kaj nemas tam par opcija da ti prebaci odma u iz zicanog modela u plosani?
|
ima, ali samo ako je rađeno u plošnom pa onda možeš mjenjati u zicani i kontra(bar kolko sam skuzil)
|
Ako sam te dobro razumio, ne zelis 3D tijelo u wireframeu vec 3D tijelo simulirano linijama u 3D. E sad kad imas linije u 3D koje ocrtavaju tijelo kakvo ti treba, onda zelis ispuniti plohe hatchom, zar ne?
Ne razumijem cemu to zapravo, no evo nekoliko nacina: nacin 1. Polygon (koji formira plohu koju zelis obojati) zeljenog modela iz prostora zarotiras u TOP view da gledas tocno tlocrt. Zahatchiras polygon u TOP view i onda ga zarotiras natrag sa hatchom. Ovako radis ako bas hoces hatch u 3D. nacin 2. Od zatvorenog polygona napravis plohu tj. surface sa planesurf komandom. Kad napises planesurf imas opciju nacrtati plohu ili oznaciti linije koje je omedjuju - odaberes [object] i selektiras polygon ili linije koje ga zatvaraju. nacin 3. Napravis solid i onda ga [explode]as na sastavne dijelove (plohe i linije) i pobrises ono sto ne zelis... Ima vjerojatno jos barem 100 nacina, ali ovo meni sada pada na pamet... Citiraj:
Ja obavljam,fino (detaljno) modeliranje u Rhino3D (i za njega treba eksterni render engine), globalne stvari u ArchiCADu(kuce), 3DSmaxu, C4D, Vue. |
Citiraj:
Jedna od osnovnih stvari koja fali Autocadu da bi bio dobar u 3D je da nema mogucnosti chekiranja modela, odnosno nije sposoban prepoznat dali jedno tijelo prodire u drugo, ili dali tijelo dodiruje povrsinom drugo tijelo, vjeruj mi ljudi si mi donijelo nacrte koji su po njima bili spremni za proizvodnju, toliko gresaka je bilo, da mi je brze i jednostavnije bilo nacrtat kompletan sklop od nule u Proe, nego ici njihovo ispravljat. Sta se tice Rhina, ja takodjer dosta radim u njemu, ali on je dobar samo za preliminari dizajn, i lijepe rendere. :offtopic: Vidim da si spomenuo cinema4D, bas sam gledao njegove mogucnosti jer mi je jedan poznanik rekao za njega, kakav je za rad - kompliciran? gladan za resursima?..... ako ti nije bed par rijeci napisat. |
situacija je ovakva:
znaci ovo zeleno je donji dio krovišta koji cu poslje muvat tamo gdje treba ici. ja sad samo trebam te plohe necim hatchat da bude kao cvrsto tijelo. |
Prebaci u 3D modeling iz AutoCad Clasic moda tam imas par opcija pa crtat plohe a i vidlo ti se bude bolje.
|
Citiraj:
Ali ako ti ovo kuzis (svaka ti cast onda btw) i slijedis jedna od 3 nacina koja sam naveo rijesit ces problem. Citiraj:
Citiraj:
Modeliranje u C4D je mocno. Perverzije tipa Boolean Mesh, Hypernurbs operacije, magneti, prostorucno podesavanje, rezanje, zagladjivanje ploha, itd...Narocito je mocna pri animaciji spomenutog. Meni je dobra za organsko modeliranje, teren i sl., a posto sam navikao na tradicionalno CAD (ACAD,RHINO,MAX) geometrijski zasnovano modeliranje sa snapovima i ostalim aidovima, nisam sklon modeliranju u C4D. Ljudi koji su u C4D naucili modelirati, zadovoljni su. Meni se cini malo prespora i neprecizna u modeliranju, ali to je vjerojatno samo zato sto nisam naucio modelirati u Cinemi. C4D nije zahtijevna hardverski, barem ne do faze rendera jako velikog i slozenog modela sa puno tekstura i poligona. Ima 64bitna verzija koja super brzo i stabilno radi. I na Visti x64. |
ti ti izgleda tak na kuci.
Ono dolje crveno je tlocrt, bijelo su povucene visine, a krov je zeleni |
1. Smanji te slike za jedno 95%
2. Jesi? OK. Znaci zelis "ispuniti" plohe omedjene zelenim linijama!? Najbolje ovako; nacin 2. Od zatvorenog polygona napravis plohu tj. surface sa planesurf komandom. Kad napises planesurf imas opciju nacrtati plohu ili oznaciti linije koje je omedjuju - odaberes [object] i selektiras polygon ili linije koje ga zatvaraju. |
ovo s planesurf pali :). Thx puno :chears:. Sprobaval sam ja to i prije ali nisam videl ovo object pa mi nije i baš palilo. Sad mi samo reci dali mogu zgasiti kak ove gridove na toj plohi?
EDIT: riješeno i to u Conceptual visual style se ne vide |
Catia je definitivno moj izbor za modeliranje, kompleksna je prilicno ali jednom kada naucis autocad ces koristiti samo za 2d crtanje i nista drugo jer ce ti se gaditi 3d modeliranje u cadu :)
|
pa gadi mi se vec sad, ali sta cu kad na faksu mozemo radit samo u acad-u...
|
Citiraj:
Acad je najbolja crtaca daska nasvijetu i nista vise od toga(znaci samo 2d) Za inzenjerski 3d poredak je sljedeci: Pro/Engineer CATIA SolidWorks Eventualno za arhitekturu koristi Revit. PS Evo ti par mojih radova Pro/E softwareu: http://www.proegurus.com/viewtopic.php?f=13&t=144 |
pa studiram građevinu i vecinom crtamo 2d. Ovo u 3d bilo je samo "onak" da nam pokazu da acad moze i to (samo jedan kolokvij je bio 3d)...
BTW nice work s onom dizalicom :chears: |
Citiraj:
|
thx on info. budem svakako probal
|
Odmah da ovdje pitam, ima li itko nekakvu literaturu u vezi 3D crtanja u AutoCAD-u i to da je opća, znaci ne trebam tutorijale kako crtati, nego sto je to 3D u AutoCAD-u, sto sve moze itd. Pisem diplomski rad, pa bi mi svaka pomoc dobro dosla. Prilicno je hitno. Hvala
|
Citiraj:
|
pogledat cu :)
ako sto uleti, javi |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:38. |