PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Aplikacije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=37)
-   -   AutoCAD 3D crtanje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=95585)

Problem 19.01.2008. 11:46

AutoCAD 3D crtanje

zanima me kako da na žičani model koji sam nacrtal stavim plohe (kao hatch na 2D crtanju) da izgleda kao čvrsto (solid) tijelo. Crtam jedan kompliciran krov a kad radim pomocu naredbe solid dobivam jake migrene :)

Problem 20.01.2008. 21:05

pa kaj nitko nezna crtati u acadu?

Zmalamuth 21.01.2008. 00:19

Iskreno, mani se corava posla i crtanja 3D u autocadu, prebaci se na Solidworks/Proe/Catia, jer radit 3D u Autocadu je otprilike koda ucis magarca jahanje s preprekama.
Pokusao sam radit 3D u autocadu i dobio sam par kao gotovih modela, to ne lici na nista, dijelovi se medjusobno preklapaju, kad pokusas prebacit to u neki drugi softwer dobijes kupus.
Tako da ako zelis sacuvat si zivce i vrijeme, izaberi neki drugi software.

Problem 21.01.2008. 09:44

ali cad radim na faxu. Kaj bum profesoru rekel dok budem dosel na ispit da je acad sranje nek meni on instalira Catyu da bum ja mogel raditi kak spada?!?!?

elvis again 21.01.2008. 09:45

U kojem AutoCadu radis?

Problem 21.01.2008. 11:44

2008

elvis again 21.01.2008. 11:55

Pa kaj nemas tam par opcija da ti prebaci odma u iz zicanog modela u plosani?

Problem 21.01.2008. 11:58

ima, ali samo ako je rađeno u plošnom pa onda možeš mjenjati u zicani i kontra(bar kolko sam skuzil)

estugarda 21.01.2008. 13:29

Ako sam te dobro razumio, ne zelis 3D tijelo u wireframeu vec 3D tijelo simulirano linijama u 3D. E sad kad imas linije u 3D koje ocrtavaju tijelo kakvo ti treba, onda zelis ispuniti plohe hatchom, zar ne?

Ne razumijem cemu to zapravo, no evo nekoliko nacina:

nacin 1. Polygon (koji formira plohu koju zelis obojati) zeljenog modela iz prostora zarotiras u TOP view da gledas tocno tlocrt. Zahatchiras polygon u TOP view i onda ga zarotiras natrag sa hatchom. Ovako radis ako bas hoces hatch u 3D.

nacin 2. Od zatvorenog polygona napravis plohu tj. surface sa planesurf komandom. Kad napises planesurf imas opciju nacrtati plohu ili oznaciti linije koje je omedjuju - odaberes [object] i selektiras polygon ili linije koje ga zatvaraju.

nacin 3. Napravis solid i onda ga [explode]as na sastavne dijelove (plohe i linije) i pobrises ono sto ne zelis...

Ima vjerojatno jos barem 100 nacina, ali ovo meni sada pada na pamet...

Citiraj:

Autor Zmalamuth (Post 931227)
Iskreno, mani se corava posla i crtanja 3D u autocadu, prebaci se na Solidworks/Proe/Catia, jer radit 3D u Autocadu je otprilike koda ucis magarca jahanje s preprekama.

Nis ne fali 3Du u AutoCADu. (Dobro ajde, nema dobar vlastiti render engine pa se koristi eksterni). Ima i moze sve sto i drugi softveri. Ja bih cak rekao i da je bolji od nekih spomenutih. Ovisno sto se modelira, zapravo.
Ja obavljam,fino (detaljno) modeliranje u Rhino3D (i za njega treba eksterni render engine), globalne stvari u ArchiCADu(kuce), 3DSmaxu, C4D, Vue.

Zmalamuth 21.01.2008. 19:49

Citiraj:

Autor estugarda (Post 931553)
Ako sam te dobro razumio, ne zelis 3D tijelo u wireframeu vec 3D tijelo simulirano linijama u 3D. E sad kad imas linije u 3D koje ocrtavaju tijelo kakvo ti treba, onda zelis ispuniti plohe hatchom, zar ne?

Ne razumijem cemu to zapravo, no evo nekoliko nacina:

nacin 1. Polygon (koji formira plohu koju zelis obojati) zeljenog modela iz prostora zarotiras u TOP view da gledas tocno tlocrt. Zahatchiras polygon u TOP view i onda ga zarotiras natrag sa hatchom. Ovako radis ako bas hoces hatch u 3D.

nacin 2. Od zatvorenog polygona napravis plohu tj. surface sa planesurf komandom. Kad napises planesurf imas opciju nacrtati plohu ili oznaciti linije koje je omedjuju - odaberes [object] i selektiras polygon ili linije koje ga zatvaraju.

nacin 3. Napravis solid i onda ga [explode]as na sastavne dijelove (plohe i linije) i pobrises ono sto ne zelis...

Ima vjerojatno jos barem 100 nacina, ali ovo meni sada pada na pamet...

Nis ne fali 3Du u AutoCADu. (Dobro ajde, nema dobar vlastiti render engine pa se koristi eksterni). Ima i moze sve sto i drugi softveri. Ja bih cak rekao i da je bolji od nekih spomenutih. Ovisno sto se modelira, zapravo.
Ja obavljam,fino (detaljno) modeliranje u Rhino3D (i za njega treba eksterni render engine), globalne stvari u ArchiCADu(kuce), 3DSmaxu, C4D, Vue.

Jedna od osnovnih stvari koja fali Autocadu da bi bio dobar u 3D je da nema mogucnosti chekiranja modela, odnosno nije sposoban prepoznat dali jedno tijelo prodire u drugo, ili dali tijelo dodiruje povrsinom drugo tijelo, vjeruj mi ljudi si mi donijelo nacrte koji su po njima bili spremni za proizvodnju, toliko gresaka je bilo, da mi je brze i jednostavnije bilo nacrtat kompletan sklop od nule u Proe, nego ici njihovo ispravljat.
Sta se tice Rhina, ja takodjer dosta radim u njemu, ali on je dobar samo za preliminari dizajn, i lijepe rendere.

:offtopic:
Vidim da si spomenuo cinema4D, bas sam gledao njegove mogucnosti jer mi je jedan poznanik rekao za njega, kakav je za rad - kompliciran? gladan za resursima?.....
ako ti nije bed par rijeci napisat.

Problem 21.01.2008. 21:01

situacija je ovakva:

znaci ovo zeleno je donji dio krovišta koji cu poslje muvat tamo gdje treba ici. ja sad samo trebam te plohe necim hatchat da bude kao cvrsto tijelo.

elvis again 21.01.2008. 21:47

Prebaci u 3D modeling iz AutoCad Clasic moda tam imas par opcija pa crtat plohe a i vidlo ti se bude bolje.

estugarda 21.01.2008. 23:16

Citiraj:

Autor Problem (Post 931981)
situacija je ovakva:
znaci ovo zeleno je donji dio krovišta koji cu poslje muvat tamo gdje treba ici. ja sad samo trebam te plohe necim hatchat da bude kao cvrsto tijelo.

Ne kuzim prikaz. Nejasno. Ili nesto ne stima.
Ali ako ti ovo kuzis (svaka ti cast onda btw) i slijedis jedna od 3 nacina koja sam naveo rijesit ces problem.

Citiraj:

Autor Zmalamuth (Post 931915)
Jedna od osnovnih stvari koja fali Autocadu je da nije sposoban prepoznat dali jedno tijelo prodire u drugo... ljudi su mi donijeli nacrte koji su po njima bili spremni za proizvodnju, toliko gresaka je bilo...

Lose modelirajne. Nikakva detekcija nije ni potrebna ako se precizno modelira.

Citiraj:

Autor Zmalamuth (Post 931915)
Vidim da si spomenuo cinema4D, bas sam gledao njegove mogucnosti jer mi je jedan poznanik rekao za njega, kakav je za rad - kompliciran? gladan za resursima?.....
ako ti nije bed par rijeci napisat.

Nije mi bed, ali ak me zbana moderator; ti si kriv.
Modeliranje u C4D je mocno. Perverzije tipa Boolean Mesh, Hypernurbs operacije, magneti, prostorucno podesavanje, rezanje, zagladjivanje ploha, itd...Narocito je mocna pri animaciji spomenutog.
Meni je dobra za organsko modeliranje, teren i sl., a posto sam navikao na tradicionalno CAD (ACAD,RHINO,MAX) geometrijski zasnovano modeliranje sa snapovima i ostalim aidovima, nisam sklon modeliranju u C4D. Ljudi koji su u C4D naucili modelirati, zadovoljni su. Meni se cini malo prespora i neprecizna u modeliranju, ali to je vjerojatno samo zato sto nisam naucio modelirati u Cinemi.
C4D nije zahtijevna hardverski, barem ne do faze rendera jako velikog i slozenog modela sa puno tekstura i poligona. Ima 64bitna verzija koja super brzo i stabilno radi. I na Visti x64.

Problem 21.01.2008. 23:40

ti ti izgleda tak na kuci.

Ono dolje crveno je tlocrt, bijelo su povucene visine, a krov je zeleni

estugarda 22.01.2008. 00:09

1. Smanji te slike za jedno 95%
2. Jesi?

OK.
Znaci zelis "ispuniti" plohe omedjene zelenim linijama!?

Najbolje ovako;

Problem 22.01.2008. 10:55

ovo s planesurf pali :). Thx puno :chears:. Sprobaval sam ja to i prije ali nisam videl ovo object pa mi nije i baš palilo. Sad mi samo reci dali mogu zgasiti kak ove gridove na toj plohi?
EDIT: riješeno i to u Conceptual visual style se ne vide

DevNull 22.01.2008. 13:33

Catia je definitivno moj izbor za modeliranje, kompleksna je prilicno ali jednom kada naucis autocad ces koristiti samo za 2d crtanje i nista drugo jer ce ti se gaditi 3d modeliranje u cadu :)

Problem 22.01.2008. 18:40

pa gadi mi se vec sad, ali sta cu kad na faksu mozemo radit samo u acad-u...

Uber Gosu 05.02.2008. 09:44

Citiraj:

Autor Problem (Post 932759)
pa gadi mi se vec sad, ali sta cu kad na faksu mozemo radit samo u acad-u...

Pa di je taj fax?!?! u tanzaniji?....

Acad je najbolja crtaca daska nasvijetu i nista vise od toga(znaci samo 2d)

Za inzenjerski 3d poredak je sljedeci:
Pro/Engineer
CATIA
SolidWorks

Eventualno za arhitekturu koristi Revit.
PS
Evo ti par mojih radova Pro/E softwareu:
http://www.proegurus.com/viewtopic.php?f=13&t=144

Problem 05.02.2008. 13:34

pa studiram građevinu i vecinom crtamo 2d. Ovo u 3d bilo je samo "onak" da nam pokazu da acad moze i to (samo jedan kolokvij je bio 3d)...
BTW nice work s onom dizalicom :chears:

Uber Gosu 07.02.2008. 11:20

Citiraj:

Autor Problem (Post 943890)
pa studiram građevinu i vecinom crtamo 2d. Ovo u 3d bilo je samo "onak" da nam pokazu da acad moze i to (samo jedan kolokvij je bio 3d)...
BTW nice work s onom dizalicom :chears:

Ak zelis bit u toku s vremenom skini si AutoDesk Revit (program za arhitekturu i gradjevinu), jako brzo se radi s njim ima library sa milijunima objekata(vrata, prozori, stolice, teksture....). Danas je ovo standarad u svijetu (vec godinama u SADu), polako dolazi i na balkan (zadnje 3-4g). Klasican Acad je proslost i koristi se eventualno za dokumetnaciju(znaci radi ti copy/paste sa revitom)....:chears:

Problem 07.02.2008. 13:17

thx on info. budem svakako probal

badger 01.09.2008. 18:39

Odmah da ovdje pitam, ima li itko nekakvu literaturu u vezi 3D crtanja u AutoCAD-u i to da je opća, znaci ne trebam tutorijale kako crtati, nego sto je to 3D u AutoCAD-u, sto sve moze itd. Pisem diplomski rad, pa bi mi svaka pomoc dobro dosla. Prilicno je hitno. Hvala

Problem 01.09.2008. 20:05

Citiraj:

Autor badger (Post 1125886)
Odmah da ovdje pitam, ima li itko nekakvu literaturu u vezi 3D crtanja u AutoCAD-u i to da je opća, znaci ne trebam tutorijale kako crtati, nego sto je to 3D u AutoCAD-u, sto sve moze itd. Pisem diplomski rad, pa bi mi svaka pomoc dobro dosla. Prilicno je hitno. Hvala

po meni ti autocad ima vrhunski help i nije ti potrebna nikakva literatura :)

badger 02.09.2008. 00:18

pogledat cu :)

ako sto uleti, javi

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:38.