|
![]() |
#1 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
HDD Storage za video montazu
Dakle, trebao bih nekakvo storage rjesenje koje bi sluzilo pohrani radnih Uncompressed video fajlova za video montazu. OS je MacOS X 10.4.9, softver je Final Cut Pro, a kanta ja Mac Pro sa 2 dual-kor Xeona na 2.66 GHz i 5 gigi RAM-a. Sadasnji diskovi (7200 rpm, klasika desktop) su se ipak pokazali prespori. Zagledao sam nesto ovakvo: http://www.lacie.com/uk/products/product.htm?pid=10784 Naglasak dakle mora biti na brzini prijenosa sirovog videa, kao i sigurnost podataka prije svega, dakle RAID 0+1 mi se cini OK rjesenje (naravno uz redoviti backup na externe diskove). Ima li tko iskustva sa ovim Lacie-om i gdje bi toga bilo kod nas? Ciljam li uopce na dobar tip rjesenja ili ima i boljih? Hvala ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Mislim da bi ti možda bio bolji RAID 3 (AFAIK za njega se kaže da je najučinkovitije rješenje za video obradu) makar i 0+1 bi vjerojatno radilo bez problema anyway glede izbora diskovlja to definitivno to prije svega ovisi o tome kolko misliš uložit i kolko su ti veliki ti projekti jerbo i sam znaš da cjene na nekim ekstremnijim diskovima brzo postanu ufff... Ja bi ipak radije išao na neki kontroler + diskovi unutar kante ako to nije više od nekih 2TB što ti treba za produkciju i RAID 3 setup...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Prečupavi mod
|
Ajmo rec da lova nije pretjerano bitna, ali opet nebih htio bacat lovu bezveze na neke ultra-egzotike tipa 10krpm ili 15krpm diskovi ako to nije potrebno ![]() EDIT: nasao, www.finder.hr ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Beskorisna bitanga...
|
Da kužim te posebno kad se slaže mašina sa maksimalnom pouzdanosti ima se smisla oslanjati na gotova certified rješenja, mislim da će ti bit dobar taj lacie...
![]() |
#5 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
OMG, lupas ko Maksim po divizijama... Citiraj:
Intel Flaxton - 750kn Intel Celeron 420 - 350kn Kingmax PC5300 512 MB - 150kn 3x Omiljeni proizvodjac 320GB - 650kn * 3 To je ~1900kn, a jos ti treba kuciste, napajanje, sistemski disk (poslje cu o tome) i koji ventilatorcic. Alzo, za ovih pocetnih 1900kn dobijes 640GB prostora ako napravis softverski RAID 5 s bilo kojim modernijim OS-om. Pozeljno bi bilo imati i sistemski disk na kojemu ces vrtiti OS, no postoje i workaroundi i za to. Prakticki, za ~2500kn vrlo vjerojatno neces moci kupiti 640GB NAS-a s Gigabit ethernetom prakticki nigdje. Sa softverskim RAIDom neces imati prijenos paralelan sa osi kapaciteta, no mozes bez problema ocekivati 150ak MB/s STR-a. Naravno, moras se pomiriti i sa kriminalno losim, sporim i traljavim rebuildom. Uzmi u obzir i to da su diskovi sa sto vise cachea iznimno pozeljni, a ne bi bilo lose cacheirati fileove u RAM (tako to rade "veliki" decki) zbog write penaltyja. Mislim da ti se ovakva kombinacija kudikamo vise isplati, a da ne pricam da je "kompatibilna" sa prakticki bilocime, a kamo li ne MacOSom. Takodjer, uvijek mozes uzeti nekakav bijesni SATA/SAS kontroler te pratece kuciste/napajanje i imati terabajte i terabajte jako brzog prostora!
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Beskorisna bitanga...
|
![]() |
#7 |
E Pluribus UNIX
|
Na stranu to sto se RAID 3 ne koristi vec 10ak godina i da ga je bas RAID 5 zamijenio jer je paritetni disk u RAID-u 3 predstavljao usko grlo u heavy duty radu i stvarao poteskoce s odrzavanjem redundancije.
![]() |
![]() |
#8 |
Beskorisna bitanga...
|
A dobro vjerovat ću ti na riječ, s obzirom na to što ti piše ispod nicka vjerujem da znaš o čemu pričaš... ![]() Dakle da i ja nešto naučim ako sam te dobro shvatio - Raid 0, 1 ili 0+1 ili raid 5 ostalo 0 bodova?
![]() |
#9 | ||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Beskorisna bitanga...
|
Mislio sam u ovom slučaju za kojeg je unknown pitao, tj ajde da kažemo "kućna uporaba" tipa takve radne stanice za video i sl stvari... Jasno mi je da se svi koriste, nebi ni postojali da ih ne koriste... ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Prečupavi mod
|
Preko gigabitnog etherneta? Na koju foru? Namjerno i zelim izbjeci bilo kakvo NAS-oliko rjesenje bas zbog ethernet sucelja. Nekako mi se ne svidja ideja da terabajte sirovina vucem preko LAN-a, zato sam nekako najskloniji sto integriranijem rjesenju, barem u smislu nekog PCI-E kontrolera. Ne znam kako tu stvari stoje sa Firewire-om 800, kolike se brzine mogu preko njega ocekivati? Sto se tice LaCie-a, mislim da to otpada, jer sam od covjeka koji je radio s njima cuo vrlo neugodna iskustva. Razlog - Maxtor i WD diskovi, boktepitaj koje serije + losije hladjenje. Crkava ko ludo. Zagledao sam malo Ciprico rjesenja, vidim da imaju slicnih stvari, ali moram jos malo prokopat...
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
E Pluribus UNIX
|
Pa uz dobro ozicenje mozes potegnuti do stotke preko LAN-a. A mislim da ti je to sasvim dovoljno... Citiraj:
Citiraj:
Ukratko, ako si zapeo na Meku, zaboravi da ces trpati mnostvo kartica /diskova unutra. Ako hoces profi rjesenja, kupi gotovi NAS i spoji ga Fiberom. Racunaj da ce te samo Fiber kostati 7-8 k kn. Ako hoces hardverski nimalo losije rjesenje koje zahtijeva malo promisljenosti i neznatnog truda i znanja, napravi nesto u ovom stilu sto ti preporucih. Kao sto rekoh, stvar je osobnih preferenci i finan$ij$kog $tanja.
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: May 2005
|
Pogledaj na stranici: http://www.autronic.hr/cjenik/cjenik...242&PodID=9535 Intel® Entry Storage System SS4000-E Nisam siguran za MAC ali vidi... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Beskorisna bitanga...
|
Pa mogao bi staviti i dvije ili više gigabitnih meržnih ako misliš da ti neće bit dosta jedna... Inače (dobro Bubba me opro oko RAIDA3 ![]() u nedostatku drugoga morat ćeš na esata ali je pitanje kolko će ti i to bit ako ide preko samo jednog SATA porta jer je to opet max 3gbit sučelje a to znači da skoro isto dobiješ sa 2 ili 3 gibt karte i nasom kako ti je bubba govorio...
![]() |
#15 |
PC Ekspert
Datum registracije: Nov 2001
|
100 MBps (kao megabajta) ne možeš povući niti u laboratorijskim uvjetima, pogotovo ne po bakru. Biti ćeš sretan ako dobiješ 30MBps jer bakreni gigabit je u biti 500 megabita pa x2 (kao up i down) dođe na gigabit. Po toj logici je 100 megabitni u biti 200 megabitni, no tako se to sada naziva, marketing radi svoje. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|