![]() |
HDD Storage za video montazu
Dakle, trebao bih nekakvo storage rjesenje koje bi sluzilo pohrani radnih Uncompressed video fajlova za video montazu. OS je MacOS X 10.4.9, softver je Final Cut Pro, a kanta ja Mac Pro sa 2 dual-kor Xeona na 2.66 GHz i 5 gigi RAM-a.
Sadasnji diskovi (7200 rpm, klasika desktop) su se ipak pokazali prespori. Zagledao sam nesto ovakvo: http://www.lacie.com/uk/products/product.htm?pid=10784 Naglasak dakle mora biti na brzini prijenosa sirovog videa, kao i sigurnost podataka prije svega, dakle RAID 0+1 mi se cini OK rjesenje (naravno uz redoviti backup na externe diskove). Ima li tko iskustva sa ovim Lacie-om i gdje bi toga bilo kod nas? Ciljam li uopce na dobar tip rjesenja ili ima i boljih? Hvala :chears: |
Mislim da bi ti možda bio bolji RAID 3 (AFAIK za njega se kaže da je najučinkovitije rješenje za video obradu) makar i 0+1 bi vjerojatno radilo bez problema anyway glede izbora diskovlja to definitivno to prije svega ovisi o tome kolko misliš uložit i kolko su ti veliki ti projekti jerbo i sam znaš da cjene na nekim ekstremnijim diskovima brzo postanu ufff...
Ja bi ipak radije išao na neki kontroler + diskovi unutar kante ako to nije više od nekih 2TB što ti treba za produkciju i RAID 3 setup... |
Ajmo rec da lova nije pretjerano bitna, ali opet nebih htio bacat lovu bezveze na neke ultra-egzotike tipa 10krpm ili 15krpm diskovi ako to nije potrebno :) I definitivno bih htio gotovo rjesenje, jer nije problem dat i malo vise love ako je stvar certificirana za Mac-a, za recimo HD video i tako to. I naravno da je support dobar. Zato mi se ovaj LaCie svidja, jer je bas ono kaj mi treba. Znas mozda tko bi im bio zastupnik kod nas (ako ga uopce ima)?
EDIT: nasao, www.finder.hr :) |
Da kužim te posebno kad se slaže mašina sa maksimalnom pouzdanosti ima se smisla oslanjati na gotova certified rješenja, mislim da će ti bit dobar taj lacie...
|
Citiraj:
Citiraj:
Intel Flaxton - 750kn Intel Celeron 420 - 350kn Kingmax PC5300 512 MB - 150kn 3x Omiljeni proizvodjac 320GB - 650kn * 3 To je ~1900kn, a jos ti treba kuciste, napajanje, sistemski disk (poslje cu o tome) i koji ventilatorcic. Alzo, za ovih pocetnih 1900kn dobijes 640GB prostora ako napravis softverski RAID 5 s bilo kojim modernijim OS-om. Pozeljno bi bilo imati i sistemski disk na kojemu ces vrtiti OS, no postoje i workaroundi i za to. Prakticki, za ~2500kn vrlo vjerojatno neces moci kupiti 640GB NAS-a s Gigabit ethernetom prakticki nigdje. Sa softverskim RAIDom neces imati prijenos paralelan sa osi kapaciteta, no mozes bez problema ocekivati 150ak MB/s STR-a. Naravno, moras se pomiriti i sa kriminalno losim, sporim i traljavim rebuildom. Uzmi u obzir i to da su diskovi sa sto vise cachea iznimno pozeljni, a ne bi bilo lose cacheirati fileove u RAM (tako to rade "veliki" decki) zbog write penaltyja. Mislim da ti se ovakva kombinacija kudikamo vise isplati, a da ne pricam da je "kompatibilna" sa prakticki bilocime, a kamo li ne MacOSom. Takodjer, uvijek mozes uzeti nekakav bijesni SATA/SAS kontroler te pratece kuciste/napajanje i imati terabajte i terabajte jako brzog prostora! |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
A dobro vjerovat ću ti na riječ, s obzirom na to što ti piše ispod nicka vjerujem da znaš o čemu pričaš... :)
Dakle da i ja nešto naučim ako sam te dobro shvatio - Raid 0, 1 ili 0+1 ili raid 5 ostalo 0 bodova? |
Citiraj:
Citiraj:
|
Mislio sam u ovom slučaju za kojeg je unknown pitao, tj ajde da kažemo "kućna uporaba" tipa takve radne stanice za video i sl stvari...
Jasno mi je da se svi koriste, nebi ni postojali da ih ne koriste... :) |
Citiraj:
Sto se tice LaCie-a, mislim da to otpada, jer sam od covjeka koji je radio s njima cuo vrlo neugodna iskustva. Razlog - Maxtor i WD diskovi, boktepitaj koje serije + losije hladjenje. Crkava ko ludo. Zagledao sam malo Ciprico rjesenja, vidim da imaju slicnih stvari, ali moram jos malo prokopat... |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Ukratko, ako si zapeo na Meku, zaboravi da ces trpati mnostvo kartica /diskova unutra. Ako hoces profi rjesenja, kupi gotovi NAS i spoji ga Fiberom. Racunaj da ce te samo Fiber kostati 7-8 k kn. Ako hoces hardverski nimalo losije rjesenje koje zahtijeva malo promisljenosti i neznatnog truda i znanja, napravi nesto u ovom stilu sto ti preporucih. Kao sto rekoh, stvar je osobnih preferenci i finan$ij$kog $tanja. |
Pogledaj na stranici:
http://www.autronic.hr/cjenik/cjenik...242&PodID=9535 Intel® Entry Storage System SS4000-E Nisam siguran za MAC ali vidi... |
Pa mogao bi staviti i dvije ili više gigabitnih meržnih ako misliš da ti neće bit dosta jedna...
Inače (dobro Bubba me opro oko RAIDA3 ;)) ja i dalje mislim da ti je najbolje kupit kontroler + diskove i ugurat to u kantu, naravno ako imaš mjesta, sad nisam siguran ali ne podržava li tvoj power mac i sam raid na ploči s diskovima? Naravno neznam kolko imaš portova i koje vrste gore ali morao bi se moć snaći... u nedostatku drugoga morat ćeš na esata ali je pitanje kolko će ti i to bit ako ide preko samo jednog SATA porta jer je to opet max 3gbit sučelje a to znači da skoro isto dobiješ sa 2 ili 3 gibt karte i nasom kako ti je bubba govorio... |
100 MBps (kao megabajta) ne možeš povući niti u laboratorijskim uvjetima, pogotovo ne po bakru. Biti ćeš sretan ako dobiješ 30MBps jer bakreni gigabit je u biti 500 megabita pa x2 (kao up i down) dođe na gigabit. Po toj logici je 100 megabitni u biti 200 megabitni, no tako se to sada naziva, marketing radi svoje.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:06. |