|
![]() |
#1 |
Dark side Moderator
Datum registracije: Feb 2005
|
Server konfiguracija - preporuka
Dakle htjeo bi si složiti jedan kućni server, koji bi služio za skidanje i na kojem bi se nalazila mjuza , te za net. E sad htjeo bi to složiti što jeftinije, uz uvijet da bude ekstra tiho, također i štedljivo, ta s mogućnošću daljnje nadogradnje. Ako netko ima neko zanimljivo i isprobano rješenje za ovo molio bih savjet jer nisam tako nešto nikada slagao. ![]()
![]() |
#2 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
![]() Slozis nekakav mali picek i to je to. On-board graficka, nesto sitno RAM-a, disk - dva i dobro napajanje. ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Čovjek
Datum registracije: Oct 2006
|
Čuj, za tako nešto ti je dovoljan PIII na 800MHZ (a i manje) s 512MB rama. Nafilaš ga fino diskovima (npr. 2x320GB Barracude), tako da imaš na njemu muziku i filmove (media server), uzmeš neko tiho napajanje (za takav komp ne treba nikakva snaga), mrežnu karticu i gotovo. IMHO bazu za takav komp uzmeš za nekih 500kn, pa kad tome pridodaš mrežnu i napajanje i još neke sitnice ispadne te recimo oko 1000kn, a diskove uzimaš po želji (mogao bi i složiti sistem s ladicama, pa imati sve diskove hot-swapable ako želiš. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Dark side Moderator
|
Ma kužim ekipa, znam da trebam jeftinjaru neku, samo su me zanimale preporuke komponenti, koi proc, napajanje, ploča..... kužite... da ne eksperimentiram previše...
![]() |
#5 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Gorluk je sve rekao ![]() Ja koristim ovakve djelove: Celeron D 336 + TT Big Typhoon, Abit AA8 3rd eye sa Zalmanom NB47J (3rd eye, a.k.a. "digitalni sat" koji stoji na stolu i pokazuje bitne parametre, temperaturu itd.), 512 MB DDR2 RAM-a, X300 pasivnjaču, Enermax 300W Coolergiant + skazi diskači. Kontrolirano Ultra VNC-om sa dektopa. Sve skupa me izašlo oko 1.5k kn, nešto novih, nešto rabljenih djelova. Jefitno i nadogradivo, ako u budućnosti bude potrebe za tim. Nešto slično ovome bih preporučio ![]() EDIT: nešto ovakvo bi bilo O.K. ECS C51GM-M 406 kn AMD Sempron 64 BOX 3000+, Sck AM2 355 kn 512 MB DDR2 GoodRam-a 224 kn Hitachi 250 GB SATA2 511 kn DVD+RW/-RW AOPEN DW1670 214 kn Fortron 350W 212 kn Totalka: 1922 kn iz Ve-mila I neko kućište po izboru. Slobodno se može nadograditi sa nekim boljim procem, više memorije, jačom grafom, itd. ![]() Zadnje izmijenjeno od: Swarm dude. 29.03.2007. u 14:27. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Dark side Moderator
|
@Swarm Tak sam i ja neš gledao, samo kontam da ću na polovne komponente ići, bez dvd prže samo rom. e sad me zanima hlađenje, tišina isl, dakle kak to složiti da buide SS. Grfa svakako pasiva ok, dakle matična da nema zujalicu, za proc kontam freezera puknit, znači još ostaje napajanje problematično...
![]() |
#7 |
prcknedl
Datum registracije: Dec 2005
|
Fortron 350W ti je taman i vrlo tih. Freezer je dobar izbor. Ustvari, najvise je zezanja oko diska. Treba ga objesit na neku gumu (protiv vibracija), oko postavit spuzvu (protiv buke), a do spuzve mora biti mjesta da zrak prolazi, vrlo vjerojatno ti treba tihi ventilator za disk. Obavezno zacepi sve bespotrebne rupe na kucistu i to bi vise-manje bilo to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Čovjek
Datum registracije: Oct 2006
|
Za napajanje smo ti rekli - ili Fortron 350W PNF, ili Seasonic S12 330W. Što se tiče komponenti, možeš pogledati na ovim Usenet grupama, tamo se na dnevnoj bazi nude komponente koje ti trebaju: hr.ponuda.hardver A ako tražiš nešto specifično: hr.potraznja.hardver Samo bih ti preporučio da kupiš novo napajanje i nove diskove. Što se tiče diskova, IMHO navjiše ti se isplati uzeti 320GB model, budući da je cijena po GB kod njih napovoljnija. E sad, ako ti taj komp neće služiti kao media server, već samo kao torrent box s kojeg ćeš spržiti stvari na DVD-e, onda ti je dovoljan i neki manji disk, no mislim da ti se isplati imati kolekciju muzike / filmova na diskovima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
Bolje sastavi "bučan" server i postavi ga negdje di ne smeta (tavan, podrum, sušiona mesa ![]() Nama u mreži kao serverko služi Dual P3 1Ghz, 1Gb RAM i jedno 5-6 diskova. Naprava se nalazi u garaži i ne smeta nikome. Radi kontinuirano preko 2 godine, samo se gasi kad treba dodati hard ili očistiti sve i provjeriti dal se sve vrti.
![]() |
#10 |
prcknedl
|
Je, mozda civjek zivi u stanu i nema ga kam staviti... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
evo kod mene ovaj "base" komp u sigu. Samo sto nije windows :P Radi samo tako, jedino da promjenim vent u napajanju i stavim ga na 5V... ionako je napajanje ladno. Btw, trenutno nije u pogonu ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Dark side Moderator
|
U kući živim od nedavna, iam sobu baš za kom i to, nego ovaj sad mi je lagano bučan postao, dobro soba mi je prazna, nema namještaj i tepiha tako da sve ječi (i dok tipkam sad ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Premium moderator
|
Hlađenje nije problem, jedan vent na ispuhu će biti dovoljan. Disk(ove) staviš ispred rupe za prednji vent i protok zraka će biti dovoljan za hlađenje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
Ono ustedis kojih 300kn ![]() EDIT: Primjer: Sempron64 2800+, Epox 8kda3j, S754, Nforce3, 256 DDR 500kn http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=65177 Nema onboard VGA ali za tu namjenu je dobra i pasivna GF2 MX
Fujitsu C710 • i5 3470 • 8GB DDR3 • Crucial 512GB • nVIDIA Quadro K620 • iiyama 24" ProLite • Win 10 Zadnje izmijenjeno od: celduce. 29.03.2007. u 21:54. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
ja evo za file server spremam athlona 900, sa 256Mb rama, integrirana grafa i lan. na njega neki disk veeeliki spojit i to je to... puknut u ormarić od wifia i riješen problem... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
HW&WLAN expert
Datum registracije: Mar 2003
|
Mene jako dobro sluzi vec godinu dana celeron 1,7,mbo neka matsonic,512 mb rama,coolermaster 380W,tri diska od 800 gb ukupno,gigabit LAN.Sve je slozeno na tavanu zajedno u kucistu s kompom na kojem se vrti mikrotik i povezuje cijelu mrezu od oko 20-ak korisnika
![]() |
#17 |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
skužio sam nešto zanimljivo kod tih "kućnih mini-servera"... naime, svi briju na stare komponente, itd, al nekako baš to i nije previše isplativo. npr. ukupna razlika između starog P3 servera i athlon64 mashine je kakvih... 800kn? manje? a s power savingom se to isplati za kakvih godinu-dvije. a stari P3 nakon godinu-dvije nema neku velku vrijednost, dok Athlon64 ipak možemo nagurat u neki office komp. konfa za moje buduće home servere: hardware ------------ sićušno kućište tiho 330 ili 350w napajanje s obavezno 2 venta mATX ploča s onboard grafičkom (zbog power savinga), SATA RAID-om i mrežnom. athlon 64 koji je u tom trenutku najjeftiniji (zbog power savinga C&Q ne želim sempron) 1 stick od 512MB (zbog kasnije nadogradivosti) diskovi prema potrebi, obavezno SATA nikakvi flopiji, optički uređaji niti išta slično. software ---------- mrežna instalacija debian etch-a na hard (s ftp://ftp.carnet.hr/debian), boot mrežnog instalera sa USB sticka (jer nema optički pogon) debianov kernel za athlon64 mašine, ne custom-compiled kernel jer želimo automatizirati upgrade na tom etchu instalirati sambu, apache2, php, mysql, webmin i torrentflux (koji služi i kao download klijent za normalni download, a ne samo za torrente) nikako ne instalirati nikakav GUI (x server) i to je to. dozvoliti si ssh pristup, konfigurirat sambu tak da se može imat mapirane diskove, automatski backup i slične điđe, apache2, php i mysql su backend za torrentflux. webmin imamo za brzo dodavanje i mijenjanje samba share-ova, administraciju bez korištenja konzole, itd. i voila - imamo fino storage/download serverče za po doma koje ne troši struju, ne grije se pretjerano, ne buči i nije komplicirano za korištenje i održavanje jerbo je sve moguće odraditi iz web-based GUI-a. a ako se kupuje jeftina ploča, moguće ga je dobiti za malo para. ... i još k tome, ako zatreba, može poslužiti kao server za LAN party, jer ionako ima neiskorištene memorije i procesorske snage (athlon64 nismo uzimali zbog toga, nego zbog power savinga).
![]() |
#18 |
Dark side Moderator
|
tako tako horza, to je ok. nisam ja brijao na neke loše komponente, samo mi netreba ništa ekstra, već upravo ono što manje, hladnije, štedljivije ali nadogradivo naravno uvijek.
![]() |
#19 |
The Geek Wants Out
|
Imaš moj NAS u sigu pa pogledaj malo... Što se tiče starih komponenti u pravilu 'brijemo' na njih jer ih većinom već imamo. Mene je NAS izašao 2k kn jer sam uzeo fensi šmensi kućište, dodatni disk i napajanje(polovno) ali od svega mi je nephodno bilo jedino napajanje - sve ostalo je reciklirano. Sa softwerske strane ako ne briješ na linux dosta su ti i obični XP vulgaris na kojima pogasiš nepotrebne servise, šeraš diskove (ili foldere po želji) i podigneš utorrent. Administriraš ga preko remote desktopa koji je ugrađen u windowse i koji za divno čudo radi bez ikakvih problema tako da ti ne trebaju dodatni programi...
![]() |
#21 | |
4K FTW
Datum registracije: Dec 2006
|
Citiraj:
imao bih pitanja u vezi softvera koji stavit u takav server_komp - jel ima već takav topik na forumu? ipak ovaj topik teži hardveru pa da ne odem OT |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Dark side Moderator
|
Za sada je nabavljeno: Asus P4S8X-X (s478, SiS648, 6 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, SPDIF, LAN) Pentium 4 1.8 GHz, 400 MHz, s478, Northwood Zalman 7000 AlCu 256 MB PC2700 HDD WD 40 GB (imam od prije) E sad treba mi napajanje, to kontam ovog fortrona, samo me zanima dali je stvarno tiho kako kaže Matsonic.... Treba mi još i neka AGP grafulja i Sata kontroler. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
prcknedl
|
Je, tih je fortron. Cuje se kad stavim uho na nekih 10cm od njega. Samo je zalman bucan ko avion... Mozda bi islo na pasivno? SATA kontroler? Uzeo neki lijevi "sempre" u Linksu i radi s tyanicom kako spada. Grafu mozes i PCI ako ti ne treba ista osim izlaza na ekran... |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Premium moderator
|
Taj proc je mnogo 'ladan ![]() Grafu nabavi neku pasivnu PCI kartušu ili neku AGP poput MX440 ili 9250SE, tako je svejedno. A što se tiče SATA kontrolera, jesu li svi bootabilni, tj. mogu li se bootati Win preko njih ili pak treba neki IDE disk sa instaliranim OS-om? Ciljam na onog Manlija u Ve-milu.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Dark side Moderator
|
![]() Citiraj:
Za saata kontroler ne znam, mislim da da, ali kontam svakako bootat OS na 40 GB WD ATA a sata koristiti kao storage. EDIT: sa Zalmanom neće biti beda, fan mate na min i to je to. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
prcknedl
|
Ja svog zalmana drzim na 5v i cuje se ko avion, glasniji je od coolermastera 120mm LED na 12v ![]() Mozda bi isao na pasivno? Ipak je norti jako hladan... Sa SATA kontrolera se moze bez beda bootati win, samo pri instalaciji moras ubaciti drivere na disketi. Bas je tako kod mene slozeno-ploca nema SATA, nego je disk na kontroleru. I nikakvih problema nema. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Dark side Moderator
|
niš, probat ću zalmana pa ako bude buke skontat će mo neku pasivu. Imam jedan disk od 40 ata neiskorišten, pa on svakako ide gore za OS, a sate ću naslagati na kontroler. Neš sam čuo da nekada ti kontroleri znaju zahebati disk, e sad koliko je to istina... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|