Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.12.2006., 14:29   #1
drago7
Guest

Datum registracije: Mar 2005
Deklasirani BIOS

Ako ste citali moju prijašnju temu "Maticna sama snizava napon" na links forumu, onda ste vidjeli da su se kod mene na AN8 32x dešavale vrlo čudne stvari.
Naime, desavalo se da se napon CPUa "sam od sebe" vrati na defaultne vrijednosti koje nisu dovoljne za OC nakon par puta paljenja gašenja kompa. Nakon par dana proucavanja i za***ancije došao sam do zapanjujućeg zaključka koji glasi: "Najnoviji bios V1.3 za ABIT AN8 32X je namjerno deklasiran i programiran tako da resetira podignute napone, s time da se to dešava bez volje i dozvole samog korisnika".
Ovo je postalo toliko očito kad sam vidio da je sa nekih Abitovih stranica uklonjena verzija biosa V1.2 za istu maticnu plocu. I dok su nevaljave verzije 1.0 i 1.1 i dalje na stranicama, v1.2 je netragom nesto. Onda sam otišo na ruske stranice Abita i tamo pronašo verziju V1.2 koju sam flešo i gle čuda nikakvog resetiranja napona više nije bilo. Čak sam prije flešanja verzije v1.2 pokušo sa editorom kojeg mi je dao kolega Wolverine prilagodit bios v1.3, ali su sve opcije za prilagodbu biosa ostale nedostupne pa u tom smjeru nisam ništa napravio.

E, sada jedno pitanje:
Zašto je prizvođač matičnih ploča Abit izbacio deklasiranu verziju v1.3, a povuko verziju 1.2 koja se pokazala najboljom za OC?
Nisam siguran, ali moguće je da je AMD ABITU zaprijetio tužbom, te je ovaj moro napravit kompromis koji zvući ovako: "Imate stabilan OC, ali ga u stvarnosti nemate":clap:
drago7 je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2006., 14:58   #2
Jerry
Premium
Moj komp

Jerry's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Bas je AMD Abitu zaprijetio tuzbom! : suicide
Po toj logici bi DFI davno ostao bez posla!

Vjerojatnije je da su u Abitu otkrili neke probleme vezano uz pregrijavanjem mosfeta ili trajnoscu kondezatora pod dugotrajnim visokim OCem i odlucili si u najmanjoj mjeri smanjiti broj reklamacija.
Oglas

Oglas
Staro 19.12.2006., 15:30   #3
drago7
Guest

Citiraj:
Autor Jerry Pregled postova
Bas je AMD Abitu zaprijetio tuzbom! : suicide
Po toj logici bi DFI davno ostao bez posla!

Vjerojatnije je da su u Abitu otkrili neke probleme vezano uz pregrijavanjem mosfeta ili trajnoscu kondezatora pod dugotrajnim visokim OCem i odlucili si u najmanjoj mjeri smanjiti broj reklamacija.
To je samo jedan od mogucih odgovora, a drugi je, eto kako ti kažeš tehničke prirode.
Staro 19.12.2006., 16:20   #4
Sky
Guest

Datum registracije: Apr 2003
Moram se prikloniti Jerryevom mišljenju, dragina teorija mi ne drži vodu ni najmanje.
Sky je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2006., 16:30   #5
drago7
Guest

Citiraj:
Autor Sky Pregled postova
Moram se prikloniti Jerryevom mišljenju, dragina teorija mi ne drži vodu ni najmanje.
Nije to nikakva teorija, vec samo jedan od mogucih odgovora na jednostavno pitanje, daj covjece, znas li ti sto je uopce teorija.
Staro 19.12.2006., 16:35   #6
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
I najmanja svađa zatvara temu... tako da se zna!

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///

/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///

žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2006., 17:14   #7
Jerry
Premium
Moj komp

Jerry's Avatar

Citiraj:
Autor drago7 Pregled postova
Nije to nikakva teorija, vec samo jedan od mogucih odgovora na jednostavno pitanje, daj covjece, znas li ti sto je uopce teorija.
Sjeti se samo NF7 ploca i tuzbi u SAD protiv Abita! Ploce su isle jako dobro ali bi elektrolit iz kondezatora jako cesto znao procuriti.
Dakle nista cudno da se i danas ponovi ista stvar koju ''elegantno'' zele pokrpati. To sto si ti (ne)sretni vlasnik date ploce vjerojatno ces izabrati teoriju zavjere AMDa protiv, u konacnici, njegovih najvecih poklonika kroz proteklih par godina - OCera!
Staro 19.12.2006., 17:31   #8
drago7
Guest

Ja sam samo digo napon sa 1.35 na 1.4V i sad proc radi stabilno na 3GHz sa def 2.4GHz, dakle to me ni najmanje nebi trebalo zabrinjavat, a još imam garanciju 10 mjeseci, dakle, ja sam vrlo sretan vlasnik te maticne.
Staro 19.12.2006., 18:17   #9
Sky
Guest

Datum registracije: Apr 2003
Reci, drago, što je to teorija i zašto tvoj "odgovor na jednostavno pitanje" nije teorija?
Sky je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2006., 18:41   #10
drago7
Guest

Citiraj:
Autor Sky Pregled postova
Reci, drago, što je to teorija i zašto tvoj "odgovor na jednostavno pitanje" nije teorija?
Mali OT
Držimo se mi teme, kako je Buljo reko. Nebi htio da mi zakljucaju ovaj thread.
Ako bilo što nije jasno, a nije direktno vezano za temu pitaj me preko privatne poruke, ne želim da mi ovdje spamaju.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.12.2006., 21:00   #11
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
"Najnoviji bios V1.3 za ABIT AN8 32X je namjerno deklasiran i programiran tako da resetira podignute napone, s time da se to dešava bez volje i dozvole samog korisnika".
Sory al ovo je jedna od * izjava, pa čak i od tebe. Mislim ono, teorija o konspiraciji ili što?
Stvarno ti nije palo na pamet da se radi o greškama u BIOS-u i njegovom povlačenju? Cijela teorija, da - to tvoje je teorija, drži vodu nikad pa ni onda. "Mogući odgovori" su smješteni daleko bliže površini zemlje od tvojih teorija o konspiraciji.
tor je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2006., 21:26   #12
drago7
Guest

Citiraj:
Autor tor Pregled postova
Sory al ovo je jedna od * izjava, pa čak i od tebe. Mislim ono, teorija o konspiraciji ili što?
Stvarno ti nije palo na pamet da se radi o greškama u BIOS-u i njegovom povlačenju? Cijela teorija, da - to tvoje je teorija, drži vodu nikad pa ni onda. "Mogući odgovori" su smješteni daleko bliže površini zemlje od tvojih teorija o konspiraciji.
Iz ovoga što si ti napisao dalo bi se lako zakljuciti da: ili nisi dobro procitao ili jednostavno ne razumiješ tu tematiku, ali ako mene želite napadati pisite mi privatno, ali nemojte spamom zagađivati ovaj thread.
Staro 20.12.2006., 01:19   #13
Komek
Premium
Moj komp

Komek's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
Sory al moram ovo napisat...

Kolko tebi treba jos crvenih kartona?!?!
Komek je offline   Reply With Quote
Staro 20.12.2006., 07:37   #14
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Citiraj:
Iz ovoga što si ti napisao dalo bi se lako zakljuciti da: ili nisi dobro procitao ili jednostavno ne razumiješ tu tematiku, ali ako mene želite napadati pisite mi privatno, ali nemojte spamom zagađivati ovaj thread.
Spam? Prije bih rekao da ti spamaš forum s ovakvim izjavama....
Dobro sam ja pročitao i opet te pitam: nije ti palo na pamet da je greška u BIOS-u pa da su ga zato povukli?
Staro 20.12.2006., 08:21   #15
drago7
Guest

Citiraj:
Spam? Prije bih rekao da ti spamaš forum s ovakvim izjavama....
Dobro sam ja pročitao i opet te pitam: nije ti palo na pamet da je greška u BIOS-u pa da su ga zato povukli?
Povukli su ga samo sa USA ABIT stranica, dok npr, na evropskim, ruskim i azijskim stranicama i dalje postoji taj bios, međutim mene jeste kopkalo zašto je povućen samo sa Usa stranica evo dva primjera:
Obrati pozornost na V1.2

1. Ruske abit suzbene stranice:
http://www.abit.com.tw/page/ru/downl...E=Socket%20939

2.USA abit sluzbene stranice na kojima nema v1.2
http://www.abit-usa.com/downloads/bi...t_name=AN8+32X

3. Njemacke abit stranice
http://www.abit.com.tw/page/de/downl...E=Socket%20939

Dakle, na nekim službenim stranicama postoji, a na nekima nepostoji, e sad, pitanjje je zašto.

I čudi me to kako mi sad sve radi bez greške, a prije je stalno z.... sa V1.3.
Staro 20.12.2006., 09:58   #16
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Sory, ali to nije ništa čudno za ABIT. I prije se dešavalo da na nekim stranicama ima a na nekima ne pojeidne verziuje biosa za ploče. Imao sam dosta abit ploča pa znam, jer sam pratio. Nekada se znalo desiti da onaj abitov utility za flesh BIOS-a ne registrira novu verziju dok je ti ručno možeš pronači na stranici od abita. I to n svugdje. Sjećam se još AN7. prar puta sam ručno skinuo BIOS s npr. USA ABIT dok ga na ostalima nije bilo po još par tjedana. A potpuno isti BIOS, nema veze za koje je tržište. Tako da opet ponavljam, za ABIT apsloutno ništa čudnoga.
Staro 20.12.2006., 10:09   #17
drago7
Guest

Citiraj:
Sory, ali to nije ništa čudno za ABIT. I prije se dešavalo da na nekim stranicama ima a na nekima ne pojeidne verziuje biosa za ploče. Imao sam dosta abit ploča pa znam, jer sam pratio. Nekada se znalo desiti da onaj abitov utility za flesh BIOS-a ne registrira novu verziju dok je ti ručno možeš pronači na stranici od abita. I to n svugdje. Sjećam se još AN7. prar puta sam ručno skinuo BIOS s npr. USA ABIT dok ga na ostalima nije bilo po još par tjedana. A potpuno isti BIOS, nema veze za koje je tržište. Tako da opet ponavljam, za ABIT apsloutno ništa čudnoga.
Ali mene najviše zanjima zašto noviji bios V1.3 nakon 6-7 paljenja i gašenja resetira vrijednosti napona najzad na defaultne, dok v1.2 ne resetira napone.
Staro 20.12.2006., 11:05   #18
swordfish
aka: N.W.S.K. b_buha

swordfish's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
pa ako te toliko zanima zasto se to desava bas tebi mailaj abitovu sluzbu za korisnike, jer svako od nas moze imati svoje misljenje oko tvog problema. ja recimo mislim da je problem u tvojoj grafi koja povuce previse struje........
Staro 20.12.2006., 11:12   #19
drago7
Guest

Citiraj:
Autor swordfish Pregled postova
pa ako te toliko zanima zasto se to desava bas tebi mailaj abitovu sluzbu za korisnike, jer svako od nas moze imati svoje misljenje oko tvog problema. ja recimo mislim da je problem u tvojoj grafi koja povuce previse struje........

Probo sam stavit i najslabiju grafu 6200TC koja nema niti dodatnog prikljucka za napajanje i opet se napon resetira sa biosom V1.3 dok sa biosom v1.2 nema nikakvih problema, dakle grafa nije u pitanju.
Staro 20.12.2006., 11:35   #20
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Vjerojatno im se javio netko poput tebe i rekao da ima problema te ih dobro opisao. Onda su i oni probali i skontali da su za**ali pa su ga povukli. Očigledno da BIOS nije dobro napisan od strane programera.
Staro 20.12.2006., 11:46   #21
drago7
Guest

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Vjerojatno im se javio netko poput tebe i rekao da ima problema te ih dobro opisao. Onda su i oni probali i skontali da su za**ali pa su ga povukli. Očigledno da BIOS nije dobro napisan od strane programera.
Problem jest u tome što su samo sa USA abit stranica maknuli ispravnu verziju biosa V1.2, a plasirali novu neispravnu verziju V1.3, to meni nikak ne ide u glavu

Ja sam maticnu dobio sa V1.3, koji je kod mene pravio probleme u vidu resetiranja napona, a sad sa V1.2 nema nikakvih problema
Staro 20.12.2006., 11:50   #22
Striček
Write in ©
Moj komp

Striček's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Zavjera!

To ima nekakve veze sa 9/11...kada dovedem ovo dvoje u relaciju, javim vam!
Striček je offline   Reply With Quote
Staro 20.12.2006., 14:15   #23
swordfish

swordfish's Avatar

da zajvera ... ma ja vam kazem da je u igri zapravo organizacija kojoj je glavni financijer bil gejts. zapravo se radi o b.i.o.s. doo firmi koja nije nista drugo nego bladi intelinđent of sarma i glavni cilj joj je unistiti sve uspijesne biose za amd ploce.
Staro 20.12.2006., 15:03   #24
drago7
Guest

Citiraj:
da zajvera ... ma ja vam kazem da je u igri zapravo organizacija kojoj je glavni financijer bil gejts. zapravo se radi o b.i.o.s. doo firmi koja nije nista drugo nego bladi intelinđent of sarma i glavni cilj joj je unistiti sve uspijesne biose za amd ploce.
Kakve bi koristi imo bil gejts od uništavanja svih uspijesnih biosa za AMD ploce : goood :
Staro 20.12.2006., 15:34   #25
swordfish

swordfish's Avatar

pa evo i sam si dao dokaz. na ruskoj stranici jos uvijek ima taj supersonicni bios jer se rusi nedaju. evo upravo mi teo valich salje informaciju da se u rusiji organizira underground grupa koja ce se svim silama boriti protiv americkih procesora, jer su amd osnovali bivsi stasijevci i time su rusima naravno simpaticniji. na celu grupe je bivsi uspijesni tenisac jevgenij kafeljnikov i cujem da ce se osnovati i hrvatski ogranak za ucuvanje biosa, cak mi se cini da si ti osnivac: roller : : cheers2
Staro 20.12.2006., 15:37   #26
drago7
Guest

Citiraj:
pa evo i sam si dao dokaz. na ruskoj stranici jos uvijek ima taj supersonicni bios jer se rusi nedaju. evo upravo mi teo valich salje informaciju da se u rusiji organizira underground grupa koja ce se svim silama boriti protiv americkih procesora, jer su amd osnovali bivsi stasijevci i time su rusima naravno simpaticniji. na celu grupe je bivsi uspijesni tenisac jevgenij kafeljnikov i cujem da ce se osnovati i hrvatski ogranak za ucuvanje biosa, cak mi se cini da si ti osnivac: roller : : cheers2
Nije samo na ruskoj, gore sam naveo više konkretnih primjera, a jesi li ti to vidio ili nisi, tvoj problem

Nakon par dana pod Bios v1.2 opet su se naponi restartali maloprije, sad definitivno odustajem od overclockinga, jer je ta ABIT AN8 32x šrot barem što se ocinga tiće, dakle one moje priće o deklasiranom biosu padaju u vodu, definitivno.

Zadnje izmijenjeno od: drago7. 20.12.2006. u 17:07.
Staro 20.12.2006., 19:01   #27
Jerry
Premium
Moj komp

Jerry's Avatar

Jucer.....
Citiraj:
Ja sam samo digo napon sa 1.35 na 1.4V i sad proc radi stabilno na 3GHz sa def 2.4GHz, dakle to me ni najmanje nebi trebalo zabrinjavat, a još imam garanciju 10 mjeseci, dakle, ja sam vrlo sretan vlasnik te maticne.
.....danas.
Citiraj:
......jer je ta ABIT AN8 32x šrot barem što se ocinga tiće, dakle one moje priće o deklasiranom biosu padaju u vodu, definitivno.
Izgleda da je jako tanka crta izmedju necije srece ili nesrece
Staro 20.12.2006., 20:08   #28
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
nismo ustanovili ništa.

1. Drago ima problema sa samovoljnom pločom koja mijenja napon
2. Drago nije linkao niti potražio službeno objašnjenje ili neki slučaj da se to nekome desilo.

Suma = mi i dalje ništa ne znamo

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 20.12.2006., 20:29   #29
drago7
Guest

Citiraj:
Autor Renesis Pregled postova
nismo ustanovili ništa.

1. Drago ima problema sa samovoljnom pločom koja mijenja napon
2. Drago nije linkao niti potražio službeno objašnjenje ili neki slučaj da se to nekome desilo.

Suma = mi i dalje ništa ne znamo
Znam da su se neki sa stranih foruma također žalili na taj problem i onu famoznu poruku prije samovoljnog reseta napona prilikom postanja koja glasi
"System is in safe mode, press del to setup or F1 to Continue"
Staro 21.12.2006., 08:26   #30
tomifish2002
Honda Prelude 2.0i driver

tomifish2002's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
pa ok, bios je u banani. pričekaj da izađe novi. nije ni prvi ni zadnji put da proizvođači ploča zabrljaju

tomifish2002 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno