Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.05.2006., 02:41   #1
mat
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
promjena sistemske particije?

ovak, jedan bed koji uopce ne sumnjam da zna netko rjesit...

imam particije
c
d
e
f
g

c i e su jedan disk
d i f su drugi disk
g je treci disk (nebitno uopce)

windowsi su na d: a sistemska particija je c:
sto ce rec da ako izvadim ovaj prvi disk - nemrem podic vindouze. pokusao sam jednostavno kopirat sve sistemske fajlove sa c: na d: ali onda javlja gresku da mu fali hal.dll . to mi uopce nije jasno buduci da uopce ne fali tj. tamo je gdje i treba biti...
na microsoftovom sajtu sam nasao uputstva kako zamjenit sistemske particije istog diska, ali ne razlicitih
ali sam uvjeren da je to moguce

pliz help? tnx unaprijed
mat je offline   Reply With Quote
Staro 14.05.2006., 03:00   #2
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Ako ti na nekoj od ostalih particija nisu instalirani vec od prije windowsi, uzalud vam trud sviraci.
Pretpostavljam da ne nalazi ntldr i/ili ostale boot/preboot datoteke, sto je presudno za pokretanje operativnog sistema. Hal.dll je datotreka koja windowsima omogucava komunikaciju sa hardwareom. Probaj bootati sa ove particije koja je primarna, i baci oko na boot.ini datoteku. Pogledaj dali postoji uopce mogucnost bootanja drugog operativnog sistema.
atha je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.05.2006., 16:13   #3
mat
Premium
Moj komp

hvala atha na pokusaju
al nije uspjelo

al zato mogu reci za sebe da sam doktorirao diskove, particije i bootanje os-a
ne stvarno, jedno vrlo interesantno iskustvo!

pa evo, da opisem sto je bilo i kako sam uspio rjesit stvar jerbo je stvarno kompliciran proces...

znaci 2 diska, 4 particije:
WD - c: i e:
Maxtor - d: i f:

c: - system partition + stari windowsi
d: - windows partition

kada u biosu stavim maxtor da bude prvi javlja boot failure! zasto? zato jer se na njemu ne nalaze boot.ini, ntldr i ntdetect
prekopiram te fileove na d: kad ono javlja da fali "hal.dll". nije moguce mislim si, ne moze faliti kada ja znam da je tamo
al reko idem vidjet u cem je problem, odem nazad u windowse i napravim na svakom disku "WINDOWS/system32/hal.dll", opet restartam sad mu fali slijedeci .dll. onda sam shvatio da je hal.dll prvi kojeg poziva i da bi tako islo redom. znaci nije rjesenje samo kopirati .dll -ove.
odem u repair sa instalacijskim cd-om i napisem "SYSTEMROOT" dok sam se nalazio u d: disku kako bih ga prebacio u sistemski disk. restart i sto se dogada? vise uopce nije htio podici niti jedan sistem, nakon loadanja ntldr-a samo se - restartao. opet mi nije bilo jasno pa sam zbutao "BartPE" i od tamo promjenio boot.ini u odgovarajuci. opet isto, kao da nisam nista napravio
i onda sam shvatio! RDISK = ROOT disk tj. broj po redu diska koji je u biosu stavljen da se loada. i tak ja fino nazad u Bart PE, stavim rdisk(0)partition(1) i pogadate - radi!!

nakon sto sam se logirao u vindouze oni su sami registrirali particiju d: kao sistemsku i problem je rjesen!
ako ima nejasnoca pitajte, i meni je jos frisko ali iskreno da vam kazem, ja sam poprilicno odusevljen svojim uspjehom jerbo iako sam tuko zadnjih skoro 3 sata u taj problem, nisam mislio da cu ga stvarno i rjesiti

pozzzz
Staro 16.05.2006., 10:50   #4
mirkoB
Premium

mirkoB's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
Ja bih takav problem riješio ghostanjem particije - prebaciš c: s prvog diska na aktualnu d: particiju, na drugom disku. Isključiš prvi disk i uključiš računalo. Postojala bi vjerojatnost da zaglavi prvi boot windowsa, no to uvijek možeš riješiti iz recovery console pomoću bootcfg /rebuild.
Primio bih se ghostanja jer sam nakon toga siguran da je na novoj particiji s windowsima apsolutno sve što je bilo i na staroj. Exact copy, ne. Nema nikakvih greški koje iskaču nakon nekog vremena i sl.

| AVG Free 7 | SPF 5.6 | SS&D 1.4 | MBSA 2.0 |
| Firefox & Thunderbird 1.5 | MozBackup 1.4.4 | POPFile 0.22.2 |
| 7-Zip 4.32 | VMWare Player | nLite 1.0RC7 | Qemu 0.7.2 |
| PDFCreator 0.8.0 | Open Office 2.0 | Readiris Pro 8 |
| UltraVNC 1.0.1 | Media JukeBox 8.0 | Burn4Free 2.3 |

| Pentium D 805 | ThermalTake BigTyp 120 |
| Gigabyte G945P-S3 | 1024/667 Kingmax DDR2 | 160 GB Hitachi SATA2 |
| Enlight 430W | Antec Solution SLK3700AMB | OKI OL400w |
| XP Home SP2 zakrpan do jaja + Windows 98SE Virtual Machine |

| 178/81 |
| Cipele br. 42 |
| 35 godina |
mirkoB je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2006., 18:54   #5
mat
Premium
Moj komp

je samo sto ja ove windowse na c: particiji uopce nisam koristio, nego ove na d: (dapace na ovima na c: je vec isteko rok za otkljucat ih)
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno