![]() |
promjena sistemske particije?
ovak, jedan bed koji uopce ne sumnjam da zna netko rjesit...
imam particije c d e f g c i e su jedan disk d i f su drugi disk g je treci disk (nebitno uopce) windowsi su na d: a sistemska particija je c: sto ce rec da ako izvadim ovaj prvi disk - nemrem podic vindouze. pokusao sam jednostavno kopirat sve sistemske fajlove sa c: na d: ali onda javlja gresku da mu fali hal.dll . to mi uopce nije jasno buduci da uopce ne fali tj. tamo je gdje i treba biti... na microsoftovom sajtu sam nasao uputstva kako zamjenit sistemske particije istog diska, ali ne razlicitih ali sam uvjeren da je to moguce pliz help? tnx unaprijed |
Ako ti na nekoj od ostalih particija nisu instalirani vec od prije windowsi, uzalud vam trud sviraci.
Pretpostavljam da ne nalazi ntldr i/ili ostale boot/preboot datoteke, sto je presudno za pokretanje operativnog sistema. Hal.dll je datotreka koja windowsima omogucava komunikaciju sa hardwareom. Probaj bootati sa ove particije koja je primarna, i baci oko na boot.ini datoteku. Pogledaj dali postoji uopce mogucnost bootanja drugog operativnog sistema. |
hvala atha na pokusaju
al nije uspjelo al zato mogu reci za sebe da sam doktorirao diskove, particije i bootanje os-a :D :D :D ne stvarno, jedno vrlo interesantno iskustvo! pa evo, da opisem sto je bilo i kako sam uspio rjesit stvar jerbo je stvarno kompliciran proces... znaci 2 diska, 4 particije: WD - c: i e: Maxtor - d: i f: c: - system partition + stari windowsi d: - windows partition kada u biosu stavim maxtor da bude prvi javlja boot failure! zasto? zato jer se na njemu ne nalaze boot.ini, ntldr i ntdetect prekopiram te fileove na d: kad ono javlja da fali "hal.dll". nije moguce mislim si, ne moze faliti kada ja znam da je tamo al reko idem vidjet u cem je problem, odem nazad u windowse i napravim na svakom disku "WINDOWS/system32/hal.dll", opet restartam sad mu fali slijedeci .dll. onda sam shvatio da je hal.dll prvi kojeg poziva i da bi tako islo redom. znaci nije rjesenje samo kopirati .dll -ove. odem u repair sa instalacijskim cd-om i napisem "SYSTEMROOT" dok sam se nalazio u d: disku kako bih ga prebacio u sistemski disk. restart i sto se dogada? vise uopce nije htio podici niti jedan sistem, nakon loadanja ntldr-a samo se - restartao. opet mi nije bilo jasno pa sam zbutao "BartPE" i od tamo promjenio boot.ini u odgovarajuci. opet isto, kao da nisam nista napravio i onda sam shvatio! RDISK = ROOT disk tj. broj po redu diska koji je u biosu stavljen da se loada. i tak ja fino nazad u Bart PE, stavim rdisk(0)partition(1) i pogadate - radi!! nakon sto sam se logirao u vindouze oni su sami registrirali particiju d: kao sistemsku i problem je rjesen! ako ima nejasnoca pitajte, i meni je jos frisko ali iskreno da vam kazem, ja sam poprilicno odusevljen svojim uspjehom jerbo iako sam tuko zadnjih skoro 3 sata u taj problem, nisam mislio da cu ga stvarno i rjesiti :) pozzzz |
Ja bih takav problem riješio ghostanjem particije - prebaciš c: s prvog diska na aktualnu d: particiju, na drugom disku. Isključiš prvi disk i uključiš računalo. Postojala bi vjerojatnost da zaglavi prvi boot windowsa, no to uvijek možeš riješiti iz recovery console pomoću bootcfg /rebuild.
Primio bih se ghostanja jer sam nakon toga siguran da je na novoj particiji s windowsima apsolutno sve što je bilo i na staroj. Exact copy, ne. Nema nikakvih greški koje iskaču nakon nekog vremena i sl. |
je samo sto ja ove windowse na c: particiji uopce nisam koristio, nego ove na d: :) (dapace na ovima na c: je vec isteko rok za otkljucat ih)
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:57. |