Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.03.2006., 17:24   #1
andjelina1
Premium

andjelina1's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
driveri...znam da je glupo

može mi netko reći maloo tim driverima...
zašto se skidaju novi driveri?
kako da ih nađem?
ako ih nađem kako tj.gdje da ih instaliram?
ili se oni sami instaliraju?
da li ima sigurnih i nesigurnih stranica s kojih se skidaju driveri?

i da li bih ja trebala skinuti nove drivere za nvidijinu gforce fx5700le karticu...
da li to iša pomaže u igranju novijih igara damanje trzaju...i da libi bilo preporučljivo skinuti nove drivwere akosam u zadnje vrijeme imala problema sa compom...(što se nadam da sam riješila..)

hvala: cheers2
andjelina1 je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2006., 19:56   #2
Costa
Moderator

Costa's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
nVidijine drivere imash ovdje:
http://www.nvidia.com/content/drivers/drivers.asp

Shto se tiche windowsa, uglavnom je vechina u obliku .exe filea, bar ovi od poznatijih firmi kako bi se olakshalo korisnicima.

Neke imash u obliku zazipanih fileova koje trebash ruchno instalirat.

Pokrenesh Device manager, desni klik na My Computer > Manage > Device Manager

Tamo nadjesh uredjaj, Properties > Driver > Update Driver (navigiras do dira gdje su ekstraktani fileovi)

Ako driveri nisu instalirani uredjaj che biti u obliku zhutog upitnika.
Costa je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.03.2006., 20:28   #3
AC Thunder
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2005
1. ako ti nesto ne radi kako treba ili da bi radilo jos bolje tj. da bi opce proradilo (hardweraj)

2. a) nadjes ih na stranicama proizvodjaca komponenata pod drivers ili suport, npr. za canonov printer trazis drajvere na CDu u kutiji ili ako ih nemas, skines ih sa canonovih stranicama na webu (otvoris google, utipkas naziv proizvođaca i obicno je stranica na vrhu njihova)

2. b) neke ces drajvere traziti neovisno o proizvodjacima doticne komponente npr. ako imas Gainwordovu grafu (ili neku drugu), a ona ima nVidin graf cip, drivere za nju skidas sa nVidiinih stranica jer se stalno izdaju novi i poboljsani (ima tu jos finesa ali da ne davim) imas i npr. dawnload stranicu na ovdje zastupljenom pc expertu pa imas raznih drivera, npr. za maticne ploce tj. njihove chipsete (jesam zaklompliciro)

3. kad ih skines, kako je reko costa, a) samo pokrenes instalaciju i to je to
b) ponekad moras rucno, opet costa, update driver i pokazes putanju na fajl

4. sami se instaliraju ako pokrenes exe fajl - sve se radi samo kako je opisano pod 3a

5. nisam bas naletio na nesigurne stranice proizvodjaca (nikada) mada imas i drivere koje rade razni nezavisni entuzijsti (npr. omega drivers za grafe) ali da ne kompliciram, drzi se ti proizvodjackih drivera i pc experta

6. ako ti sve radi dobro nemoras se patiti sa skidanjem i instalacijom novih, ali ako ti trza na doticnoj grafi nova igra onda je to vjerojatno sto ti je grafa pre slaba ili ima malo RAM memorije ili je proc (ili sve zajedno), novi driveri obicno pomazu najnovijim grafama jer se optimiziraju za nove tehnologije itd., mada ipak ako imas jako-jako stare drivere novi bi mogli pomoci, ali ipak veliki upitnik,

da bi ti odgovorio neko na zadnje pitanje tocno, moras rec svoju konfiguraciju racunala i koje imas sada drivere i o kojim se igrama radi i na kojim postavkama,

mozda bi se sve rijesilo sa malo vise RAM-a i nizim postavkama u igrama (zavisi sta ti znaci nova igra, imas jako zahtjevne ali i one koje mozes igrati i na slabijim konfama od tvoje), mozda, jednosatavno treba vise informacija.
AC Thunder je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2006., 20:49   #4
AC Thunder
Premium
Moj komp

VAZNO: vecinu "starih" tj. vec instaliranih (jer mogu biti i novi) drivera treba deinstalirati pa tek onda instalirati nove (druge) ponekad ako ne rade novi driveri treba se vratiti na stare (ovo je dosta rijetko), to je jako vazno kod drivera za grafe (da nesto ne zaostane od starih)
Staro 06.03.2006., 21:09   #5
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
e curo jedan savjet ajde ti fino uzmi par forumasa i addaj ih na icq listu tu ispod imena imas cvjetic.

Jer vjeruj mi dobiti ces puno bolja objasnjenja puno brze. Da nebi bilo da ti se uvaljujem ili nesto ovo ti je samo dobronamjeran savjet .

Nadalje drajvere instaliravas da bi windowsi mogli pogoditi sto to od uredjaja ti posjedujes.
Vecinom noviji drajveri donose podrsku za novije uredjaje ili ispravljaju greske iz prijasnjih verzija.

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2006., 21:27   #6
AC Thunder
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Codiac-
e curo jedan savjet ajde ti fino uzmi par forumasa i addaj ih na icq listu tu ispod imena imas cvjetic.

Jer vjeruj mi dobiti ces puno bolja objasnjenja puno brze.
Slazem se, ovo ti je najpametnije napravit.
Staro 07.03.2006., 00:38   #7
andjelina1
Premium

andjelina1's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
imala sam dva put na compu icq i nema više nikakvih msn-a, icq-a paltaka i sličnih...i nemojte me pitati zašto...

a i da ih imam onda ne neznam skinut s njih...tak da je ovo bolji način....

dobro mislim da sam shvatila čemu služe ti driveri novi i kako ih se postavlja....samo još ne kužim kako da napravim uninstal drivera...
i ja mislim da je to bitno jer sam si jednom htjela spojiti pc sa tv-om sa kablom i spomrdala drivere...pa sam to jedva riješila...tak da imam noćne more od toga....

enivej...hvala svima na odgovorima....
pametno i sažeto...
(dobro ne baš svi...hihihihihihi : roller : )

eto da tak ljepo odgovarate i muškima a ne samo curama ...di bi vam bio kraj...
fali smajlić PUSA...dakle pusa svima....: cheers2
andjelina1 je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2006., 00:56   #8
McG
-------

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor andjelina1
samo još ne kužim kako da napravim uninstal drivera...
Ideš na Control Panel i Add or Remove Programs i tam najdeš driver koji hoćeš deinstalirati, klikneš na gumb Change/Remove, te slijediš postupak (najčešće se svodi na klikanje Next. Primjer

Moreš deinstalirati (ako hoćeš) i s programom MyUninstaller (besplatan je i skineš ga s neta). Primjer

Da bi kompletno maknula/deinstalirala driver(e) s kompa treba ti pored gore spomenutih programa i program DriverCleaner. Malo potraži po forumu, čini mi se da je neko napravil guide, kak se služiti s dotičnim, pa da ja sad tu ne zmišljam toplu vodu.

Prije nego se odlučiš instalirati neki novi driver, prošvrljaj malo po forumu, tak da bezveze ne instaliraš novi driver, pa se na kraju ispostavi da je novi lošiji od starog.
McG je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno