Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Jučer, 22:03   #1
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Problem sa Proxmox masinom HP ProDesk 600 G5

Problem nekad davno spomenut u "Mini PC" temi, uglavnom nabavio sam na njuskalu jedan HP ProDesk 600 G5 desktpop mini komp sa 2x8gb i 256 ssd.

Na njemu cisti win10, preko HP recoverya napravio update svih drivera i biosa malo ga istetsirao sa sintetikom da vidim kako se ponasa potrosnja i vent, posteno ga zakurio, prije toga promjenio pastu, uglavnom komp ko iz trgovine sve stabilno i leti na njemu.

Kupio novi Samsung 980 M2 512gb disk stavio gore proxmox i tada sam se trebao počet igrati sa HA i ostalim virtualkama i homelabom opcenito.

No međutim nisam imao vremena, minipc stavio u server komodu i remote se malo igrao u proxmoxu. Dok za jedno 3 tjedna odjedom ne mogu pristupiti. Otvorim server rack, a moj hp vruc ko tava, i vent na 100%, u server komdi 45C. Istekao ga iz struje i ponovo pokrenui sve radi. Nakon 2-3 tjedna opet ista stvar.

Danas se ulovio toga, vratio u njega M2 ssd sa win 10, opet ga updejtao sa neka 4 drivera preko HP asssitenta, i sad slazem bootabilni usb Sergej Strelec WinPE-om da ga istestiram, kad odvrtim testove stavim tu rezultate. Naravno trebao bi info koje sve testove odvrtiti

Ako netko ima ideju u cemu bi mogao biti problem, bio bi zahvalan

Zadnje izmijenjeno od: srale7. Jučer u 22:09.
srale7 je online   Reply With Quote
Staro Danas, 00:45   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ako se problem pojavljuje samo kad je dignut Promox onda tu treba tražiti razlog,
s tim da trebaš pratiti šta se dešava ili barem da ti baca negdje logove sa cpu zauzećem, temperaturama i top procesima ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Danas, 01:21   #3
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Nekako sam odmah otisao u smjeru da je je problem sa samim pcijem, iako, definitivno mi je bilo lakse napraviti cistu instalaciju proxmoxa, jer sa po onoj staroj dosta prckao. Evo sad vec 3 sata cekam da mi odvrti meme test, a tek je na 48%

Budem ovih dana izvrtio jos testova za svaki dio i onda čisti proxmox na disk pa cemo onda vidjet u cemu je problem

Staro Danas, 09:00   #4
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Inače, proxmox(OS) ti je dosta volatilan prema ssd diskovima na kojima leži. Kolega je baš o tome pisao nekidan u Home Lab temi. Provjeri u kakvom je stanju ssd, mada em ne vrtiš to toliko dugo, em si uzeo dobar ssd pa nebi trebalo biti do toga.
Staro Danas, 09:58   #5
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Znao mi se dogoditi problem da ne mogu vise pristupiti proxmoxu i servisima na njemu kada bi se mrezna kartica jako saturirala i onda iz nekog razloga krkne mreza, ali host i dalje radi, ako spojim video out imam konzolu itd. Samo mu ne mogu pristupiti preko mreze. Doduse u mom slucaju nije puhao ni grijao. Mozda nije isti problem, samo iznosim jos jedno iskustvo.

Navodno je to problem cesce kod mini pc-eva i njihovih lan chipova. Nisam tocno uspio povezati kad se to dogadjalo jer jedini jaci mrezni promet koji se na nodeu odvija je backup preko PBS-a na NAS.

Long shot, vjerojatno nisi sav ram alocirao za virtualke, pustio si dovoljno za hosta?

Nemam bas ideju sto bi mu zakucalo cpu, ali jesi probao spojiti video out u monitor i direktno na hostu provjeriti sto se zbiva? Jesi se igrao sa passthru-om ili je to visemanje defaultna proxmox instalacija?
Staro Danas, 10:37   #6
strikoo
Premium

strikoo's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Inače, proxmox(OS) ti je dosta volatilan prema ssd diskovima na kojima leži. Kolega je baš o tome pisao nekidan u Home Lab temi. Provjeri u kakvom je stanju ssd, mada em ne vrtiš to toliko dugo, em si uzeo dobar ssd pa nebi trebalo biti do toga.
Ako je ZFS. Ako je odradio standardnu instalaciju u pitanju je LVM sa ext4 i tu nema dodatnih problema.

Svakako treba provjeriti i SSD
strikoo je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 10:44   #7
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

@Pupo
Disk je nov i Proxmox doslovno nije nista radio, jer nisam dignuo ni jednu virtulaku, doslovno je bio u idleu tih par tjedana dok ga nisam odlučio isključiti jer nema smisla na njemu raditi bilo sta.

@XLR
ovo tvoje je isto zanimljiv problem, ali ja bi reko da to nije slučaj kod mene iz vise razloga.

Odvrtio sam Windows Memory Diagnostic tool, (Sergej Strelec WinP) na STANDARD postavkama i prvi put je zatekalo na ukupno 48%, napravio on/off i ponovo pokrenuo isti test i sad ujutro vidim da je zatseklao na 44%.
S obziron na trenutne cijene memorije, probat cu nabavit bilo kakvu 100% ispravnu memoriju cisto za test.

Jel mozemo zakljuciti da je 100%problem u RAM-u?

Staro Danas, 11:33   #8
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor srale7 Pregled postova
@Pupo
Disk je nov i Proxmox doslovno nije nista radio, jer nisam dignuo ni jednu virtulaku, doslovno je bio u idleu tih par tjedana dok ga nisam odlučio isključiti jer nema smisla na njemu raditi bilo sta.

@XLR
ovo tvoje je isto zanimljiv problem, ali ja bi reko da to nije slučaj kod mene iz vise razloga.

Odvrtio sam Windows Memory Diagnostic tool, (Sergej Strelec WinP) na STANDARD postavkama i prvi put je zatekalo na ukupno 48%, napravio on/off i ponovo pokrenuo isti test i sad ujutro vidim da je zatseklao na 44%.
S obziron na trenutne cijene memorije, probat cu nabavit bilo kakvu 100% ispravnu memoriju cisto za test.

Jel mozemo zakljuciti da je 100%problem u RAM-u?
Moguce al nebih rekao 100%. Probaj od nekog posudit sa foruma eventualno radi probe. Ako sa drugom memom prode > znas na cemu si. Ak ne prode > MBO ili CPU seru.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 12:06   #9
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Odvrti i standardni memtest barem 1 pass:
https://www.memtest.org/

Ako opet zapne mozes probati i sa svakim keksom individualni test u istom slotu. Mozda je samo jedan keks u banani. Ako su oba u banani, testiraj drugi slot.
Staro Danas, 12:56   #10
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Ok, izvrtit cu svaki keks u svim slotovima tj sve kombinacije da se moze izvuci zakljucak jel problem u pojedinom keksu ili slotu, pa javim rezultate

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno