![]() |
Problem sa Proxmox masinom HP ProDesk 600 G5
Problem nekad davno spomenut u "Mini PC" temi, uglavnom nabavio sam na njuskalu jedan HP ProDesk 600 G5 desktpop mini komp sa 2x8gb i 256 ssd.
Na njemu cisti win10, preko HP recoverya napravio update svih drivera i biosa malo ga istetsirao sa sintetikom da vidim kako se ponasa potrosnja i vent, posteno ga zakurio, prije toga promjenio pastu, uglavnom komp ko iz trgovine sve stabilno i leti na njemu. Kupio novi Samsung 980 M2 512gb disk stavio gore proxmox i tada sam se trebao počet igrati sa HA i ostalim virtualkama i homelabom opcenito. No međutim nisam imao vremena, minipc stavio u server komodu i remote se malo igrao u proxmoxu. Dok za jedno 3 tjedna odjedom ne mogu pristupiti. Otvorim server rack, a moj hp vruc ko tava, i vent na 100%, u server komdi 45C. Istekao ga iz struje i ponovo pokrenui sve radi. Nakon 2-3 tjedna opet ista stvar. Danas se ulovio toga, vratio u njega M2 ssd sa win 10, opet ga updejtao sa neka 4 drivera preko HP asssitenta, i sad slazem bootabilni usb Sergej Strelec WinPE-om da ga istestiram, kad odvrtim testove stavim tu rezultate. Naravno trebao bi info koje sve testove odvrtiti Ako netko ima ideju u cemu bi mogao biti problem, bio bi zahvalan:D:beer: |
Ako se problem pojavljuje samo kad je dignut Promox onda tu treba tražiti razlog,
s tim da trebaš pratiti šta se dešava ili barem da ti baca negdje logove sa cpu zauzećem, temperaturama i top procesima ... |
Nekako sam odmah otisao u smjeru da je je problem sa samim pcijem, iako, definitivno mi je bilo lakse napraviti cistu instalaciju proxmoxa, jer sa po onoj staroj dosta prckao. Evo sad vec 3 sata cekam da mi odvrti meme test, a tek je na 48% :D
Budem ovih dana izvrtio jos testova za svaki dio i onda čisti proxmox na disk pa cemo onda vidjet u cemu je problem:D |
Inače, proxmox(OS) ti je dosta volatilan prema ssd diskovima na kojima leži. Kolega je baš o tome pisao nekidan u Home Lab temi. Provjeri u kakvom je stanju ssd, mada em ne vrtiš to toliko dugo, em si uzeo dobar ssd pa nebi trebalo biti do toga.
|
Znao mi se dogoditi problem da ne mogu vise pristupiti proxmoxu i servisima na njemu kada bi se mrezna kartica jako saturirala i onda iz nekog razloga krkne mreza, ali host i dalje radi, ako spojim video out imam konzolu itd. Samo mu ne mogu pristupiti preko mreze. Doduse u mom slucaju nije puhao ni grijao. Mozda nije isti problem, samo iznosim jos jedno iskustvo.
Navodno je to problem cesce kod mini pc-eva i njihovih lan chipova. Nisam tocno uspio povezati kad se to dogadjalo jer jedini jaci mrezni promet koji se na nodeu odvija je backup preko PBS-a na NAS. Long shot, vjerojatno nisi sav ram alocirao za virtualke, pustio si dovoljno za hosta? Nemam bas ideju sto bi mu zakucalo cpu, ali jesi probao spojiti video out u monitor i direktno na hostu provjeriti sto se zbiva? Jesi se igrao sa passthru-om ili je to visemanje defaultna proxmox instalacija? |
Citiraj:
Svakako treba provjeriti i SSD |
@Pupo
Disk je nov i Proxmox doslovno nije nista radio, jer nisam dignuo ni jednu virtulaku, doslovno je bio u idleu tih par tjedana dok ga nisam odlučio isključiti jer nema smisla na njemu raditi bilo sta. @XLR ovo tvoje je isto zanimljiv problem, ali ja bi reko da to nije slučaj kod mene iz vise razloga.:D Odvrtio sam Windows Memory Diagnostic tool, (Sergej Strelec WinP) na STANDARD postavkama i prvi put je zatekalo na ukupno 48%, napravio on/off i ponovo pokrenuo isti test i sad ujutro vidim da je zatseklao na 44%. S obziron na trenutne cijene memorije, probat cu nabavit bilo kakvu 100% ispravnu memoriju cisto za test. Jel mozemo zakljuciti da je 100%problem u RAM-u?:D |
Citiraj:
|
Odvrti i standardni memtest barem 1 pass:
https://www.memtest.org/ Ako opet zapne mozes probati i sa svakim keksom individualni test u istom slotu. Mozda je samo jedan keks u banani. Ako su oba u banani, testiraj drugi slot. |
Ok, izvrtit cu svaki keks u svim slotovima tj sve kombinacije da se moze izvuci zakljucak jel problem u pojedinom keksu ili slotu, pa javim rezultate
|
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:14. |