|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2014
|
Super tiho racunalo
Dobio sam zadatak pokušati naći tiho racunalo dobrih performansi. Naime komp od sina sam prodao frendu koji ima par F dijagnoza , ništa posebno opasno ali ga jako smetaju stalni zvukovi, rostanje hard diska, ventilatori, čudne vibracije kućišta i slično. Danima me jebe da mu nešto proizvodi čudne zvukove u ryzen 7 5800x, 3600ti, hard 6tb, ssd 1tb, napajanje sam sad stavio novo corsair rm750x jer mi je to jedino ostalo kao mogući izvor zvukova ali očito nije to problem. Hard izbačen, ventilatori od kućišta, graficke i CPU stavljeni da ne rade ili da rade minimum što duže . Još uvijek on čuje nešto i bučno mu je jako. Ima stvarno neki tik tik tik zvuk koji ne mogu eliminirati i kućište je samo po sebi onako jeftino ali gubim volju i vrijeme pa ću uzeti PC natrag a njemu predložiti nešto drugo da kupi. Ima li nekih gotovih konfiguracija da bi zadovoljavale uvjete? Pretpostavljam da je vodeno hlađenje tiše? Na što još ići? Koji procesor i ventilator? Koja grafička ? Kućište? Molim pomoć prije nego ga steram u pm 🤣🤣 Bilo bi ok da je u rangu sadašnjeg kompa Poslano sa mog |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Oct 2009
|
Evo, ako trebaš savjet. Moj trenutni komp je nečujan. Noctua ventilatori, m2 ssd-ovi, galahad II performanse vodeno.. Idle, gaming, zbilja treba prisloniti uho na kučište da se išta čuje. Zbilja sam imao tonu kompova, koje sam pokušao utišati, Al uvijek bi nešto falilo. Ovo je pun pogodak. Al ne baš jeftina opcija.
Phil of the future! Zadnje izmijenjeno od: coconut. 29.09.2024. u 06:53. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Aug 2014
|
Molim te detaljne točne komponente ako ti se da napisati. I kućište isto. Novci mu nisu problem ukoliko je u nekim normalnim granicama... Koji proc i grafička? Poslano sa mog |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Jan 2013
|
1 * AMD Ryzen 5 7600, 6C/12T 3,8GHz/5,1GHz, 32MB, AM5 100-100001015BOX Šifra: amd-r5-7600 1 * Vodeno hlađenje za procesor Arctic Liquid Freezer III 240 (black) ACFRE00134A Šifra: 0001339943 1 * MSI B650 GAMING PLUS WIFI, AM5 B650 GAMING PLUS WIFI Šifra: msi-b650-gamep-wf 1 * Kingston 32GB 6000MT/s DDR5 CL30 DIMM (Kit of 2) FURY Beast Black EXPO, EAN: 740617342994 Šifra: KF560C30BBEK2-32 1 * XFX AMD Video Card RX-6800 SWFT 319 CORE 16GB GDDR6 256bit, 2105 MHz / 16Gbps, 3x DP, HDMI, 3 slot, 3 fan Šifra: RX-68XLAQFD9 1 * Kingston SSD 1TB NV3 M.2 2280 PCIe 4.0 NVMe SSD , EAN: 740617344790 Šifra: SNV3S/1000G 1 * MSI MAG A750GL PCIE5, 750W, 80 Plus Gold, ATX Form Factor, 100~240 Vac Input Voltage, 47Hz ~ 63Hz Input Frequency, 120 mm Fan, 140 x 150 x 86mm, Active PFC, OCP, OVP, OPP, OTP, SCP, UVP, ATX, 2xEPS, 4 Šifra: MAG_A750GL_PCIE5 1 * Fractal Define 7 Compact TG Dark, crno, bez nap. FD-C-DEF7C-02 Šifra: frac-defi-7-c-tg-d Sveukupno s popustom: 1.395,50 € (-2%=1.367€) Besplatno slaganje i dostava Ovaj ako mu bude bučan onda je prije do glave nego do kompa ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Ako je napajanje (RM750X) novo i bez defekta, to ne pravi zvukove nikakve. Ako se stalno čuje vjerojatno je CPU hladnjak (ili case vent), nisi naveo koji je? Prije novog kompa možda samo to probat promijenit. Neki koji su na glasu kao jako tihi znaju pravit nekad šumove i slično zbog oblika. Malo truda i nađeš što se čuje. Arctic 36 co, thermalright peerless assassin/phantom spirit, bequiet praktički bilo koji, veće noctue, su svi nečujni out-of-the-box, kad su upareni s nečim prikladnim, za 5800X bi išao na veće modele (thermalrighti, bequiet dark rock pro...). Može bit problem i ventilator na kućištu koji zbog oblika rešetke kućišta pravi iritantne zvukove. Ventilatori ne moraju bit ultra skupi, arctic p12/14 i f12/14 su vrlo jeftini i uglavnom nečujni, nekad tu i tamo koji malo "grebe", ponekad treba stavit rpm limit, ali za njihovu cijenu se mislim isplati zezat malo. Neki malo bolji su bequiet purewings pa silentwings/ili noctue. Ako je slučajno grafa (pretpostavljam da je 0rpm model pa da nije ona problem, ali...) probaj stavit limit na okretaje dok radi i vidit kakve su temperature u opterećenju. Ja sam isto osjetljiv na buku pa eto u mom kompu 2x Arctic P12 na CPU hladnjaku, 2x Bequiet purewings 3 140 mm, neki prastari Antec DBB 120mm uz komponente iz Moj komp i apsolutno se ništa ne čuje kad je sve na 100%. Ako bi uzimao po komponentama što je ibme74 stavio, grafu treba isprobat na opterećenju i možda stavit limit na 750-800-850 RPM jer znaju ogromnu buku radit preko toga (default će dizat do 1000 ili tako nešto). Hladi dovoljno dobro i tako ograničena. Powercolor Hellhound modeli su nečujni u svim situacijama recimo. Edit: Da ne pišem novi post bezveze, najmanje bitno od svega navedenog (što su kolege ispod napisali) je kućište. Prvo se trebaju odabrat komponente koje su tihe. Itekako je moguće složit nečujan komp u kućištu od 20 eura, naravno izolacija i te fore pomažu. Treba najprije pazit da komponente mogu do zraka da se ventilatori ne moraju vrtit brzo. Zadnje izmijenjeno od: bambi56x. 29.09.2024. u 13:10. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Ima tu negdje u bespucima foruma tema o silent kompjuterima gdje smo pred puno godina brijali na buku. Ono sto je vecini "necujno", je obicno itekako cujno kad zabrijes u taj rabbit hole... TL;DR potpuno pasivno hladenje bez pokretnih dijelova, sa komponentama koje ne cvile (zavojnice u napajanju, zavojnice graficke, zavojnice maticna ploca) HDD, cak i kad je u 5,25 izoliranim kutijama zuji. Vodena hladenja u ono vrijeme nisu mogla imati pumpe dovoljno tihe (mozda je danas drukcije?) Napajanje se moglo nabaviti prilicno tiho, danas sa 120/140 ventilatorima, kvalitetna napajanja ne bi trebala biti issue. Tik tik tik bi mogle biti neke zavojnice ili PWM nekog ventilatora koji taman cima ali ne zavrti ventilator. Kako napraviti (danas) tiho (gaming) racunalo? Kvalitetno zatvoreno i dampano kuciste (nesto u smjeru BeQuiet), SSD only, vodeno hladenje svega sa cijevima velikog promjera i veoma kvalitetnom pumpom (tu ce trebati gugl) koju ce trebati obloziti u 3 tone spuzve. Na vrhu kucista neki ogromni hladnjak koji ce u vecini slucajeva potpuno pasivno hladiti, a u loadu da ima 3x 120 / 140mm ventilatore koji se vrte na minimumu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Većina današnjih modernih napajanja je ionak hibridna, tj. polu-pasivna, tak da se 120mm ili 140mm ventilator vrti samo kad treba, a i onda nisu neke pretjerane brzine u pitanju. Slična stvar je s kvalitetnim modelima grafičkih kartica, gdje su ventilatori u stanju mirovanja dokle god ih ne okine određena temperatura, a i onda se opet vrte ili mogu podesiti da ohlade bez stvaranja efekta polijetanja aviona. Ne patim na nečujno, ali se potrefilo da su sva moja računala poprilično tiha, do te mjere da ih jedino LEDice na kućištu odaju da su u pogonu. Također, moderni diskovi, posebice NAS modeli nisu problem po pitanju buke i zujanja, a u kombinaciji s kućištima koja nude sve moguće vrste gumenih distancera, lako se poslože kak spada bez straha od rezoniranja i sličnih veselja.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Danas je tiho racunalo (skoro necujno na 5 cm od uha) relativno jednostavno ALI: 1. nemozes ici na high-end komponente i ocekivat tih komp - za tih komp moras birat komponente koje se mogu kvalitenim zracnim hladnjacima hladit. Ako se pomiris s tim za cca 1k Eura mozes slozit cisto fin i necujan PC. 2. Vodena su meni osobno no-go. Jos nisam naletio na pumpu koja bi bila fakat necujna I onda dolazimo do onog famoznog ALI. Sve ovisi naime o tvojim usima i koliko tih po tebi mora biti komp. Ja svoj ne cujem dok grafa ne upali ventove (razmisljao sam modat al sam prelijen trenutno za takve akcije). Ako samo zelis relativno tih komp u idle-u to mozes postici i kod high-end PC-eva (tada se i vodeno isplati ako te ne smeta pumpa) jer je takav PC tisi u loadu od bilo kojeg zracno hladenog kompa....najcesce. Sto kod odabrao nemoj na pasivu. Preskupo, previse kompromisa i prevruce. Par kvalitetnih velikih ventova (Noctua je top ali po meni preskupa , osobno preferiram Scythe/Bequiet...a ni Arctic Cooling ventovi nisu bedasti ak hoces za male pare postici tisinu) na 5V , kvalitetan hladnjak na CPU (Scythe/Bequiet/Noctua), kvalitetno napajanje (Seasonic/Bequiet) i gledaj malo bolju grafu (sa kvalitetnijim hladenjem i profilom hladenja...da recimo ventovi ne pale u idle-u a da se ne grije na 50+ i ne przi CPU).
Lenovo LOQ || AMD Ryzen 5 8645HS / 16 GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / 1TB Sandisk Extreme nvme M.2 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
smeghead
Datum registracije: Mar 2005
|
Slazem se s gornjim postovima. Isto patim na tisinu pa sam se naigrao da namjestio da mi bude tise. Prva stvar koja je najvise pomogla je maknit pc s stola di mi je odmah do uha, ispod stola malo dalje. Druga stvar, stavit malo kvalitetnije ventove od kucista na recimo 700 okretaja. Isto neka grafa s kvalitetnijim ventovima kada je u radu. Ja sam svoju undervoltao, i stavio da rade na max 50% pa radije da je toplija, nego bucnije, ali da ne throtla. Sta se tice vodeno vs zrak, vodeno je tise vecinu vremena, ali se svako malo cuje pumpa, iako radi na 40% vecinu vremena. Iduci put uzimam nocuta zracni cooler umjesto vodenog. Trece. Napajanje neko kvalitenije da se ne pali vent ako nije vece opterecenje. Ako sve to nije pomoglo kuciste kao fractal r5 i noviji ili bequiet 802 s izolacijom. Barem ce pomoci da se necuje coilwhine ako ga ima Poslano sa mog SM-S908B koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
> Ima stvarno neki tik tik tik zvuk Ovo je ključ svega i na to se treba koncentrirati. Lako moguće da imaš ventilator na kućištu koji tare o samo kućište. Ja sam bio ovješene ventove nabavio koji kada su bili iza na kućištu (dakle postavljeni okomito) na trenutke je znalo dolaziti do kontakta plastika o metal pa se čulo titanje. Stavio sam oba na otvore na gornjoj strani kućišta i od tada titanja nema.
![]() |
#12 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2021
|
Prvo i osnovno kupi neke dobre šlušalice koje dobro izoliraju vanjsku buku. HyperX Clould Alpha nisu jako skupe a solidne su. Zatim neko low TDP procesor i u BIOSu pogasiti sve one multicore enhancemente, PBO overdrive i ostalo šta daje 3 % performansi uz 100% veću potrošnju. Najbolje neki AMD CPU jer Intelovi jako pate na performansama kada im je TDP limitiran. Na CPU lupiti neki totalno overkill zračni hladnjak i složiti u BIOSu neki custom fan curve da bude što tiše. Nema veze ako CPU ide na 80°C u cinebenchu neće susjed sigurno vrtiti all core load cijeli dan. Grafičku kupiti neki overkill s 3 fana i onda underclock 100-300 MHz i undervolt. Po potrebi opet neki custom fan curve da bude praktički nečujna. Napajanje neko koje će biti barem duplo jače od očekivane potrošnje tako da i ono pod opterećenjem ostaje pasivno ili jedva pali ventove. Zaboravi na HDD, samo SSD jer HDDovi ne samo da proizvode buku nego i vibracije koje se onda šire na kučište koje onda dodatno pojačava tu buku. Minimalnu količinu case fanova, najbolje samo dva što veća. Jedan da vuče zrak s prednje strane a jedan da puše van sa stražnje strane. Zadnje izmijenjeno od: BinaryJesus. 29.09.2024. u 20:41. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Asshole
Datum registracije: May 2007
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
Evo riješenje: https://www.youtube.com/watch?v=j8IYsQ6QVp8 Jednostavno i radi, doduše uzima malo više mista, ali to je cijena tišine.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|