|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Disk ronda kad ništa ne radim na PC-u.
Može pomoć.. Prije cca 2 godine uzeo sam 14Tb WD Elements external disk, rastavio ga i stavio u PC. Disk super radi osim što svaki put kad nešto stavim na njega od fajlova on idućih 3-4h do 3-4 dana (ovisno o veličini sadržaja koje sam stavio na njega) ronda i ronda. Zvuk je kao kad nešto prebacuješ ili skidaš na disk a u task manageri vidim opterećenje diska 100%. To se dešava isključivo na Idle (znači kad ne radim ništa na kompu), čim malo pomaknem miš - disk usage ode na 0% i rondanje prestane. Za 5min ako ništa ne radim - opet 100% disk usage i rondanje. Indexing je isključeno u opcijama diska. Rondanje prestane kroz par dana ako ništa ne stavljam na disk. Ima li netko ideju što bi moglo biti? Imam još 5 HDDova u kompu i to se nikad ne dešava. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Pretpostavljam da je to zbog SMR. Povećan kapacitet na račun određenog "prekplanja" koje onda naknadno uzrokuje probleme s performansama odnosno disku, ovisno o količini zapisanih datoteka, kasnije trebaju sati/dani da sve presloži.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Moguće, nakon nekog vremena se ne čuje više. Postoji li način da se to isključi/zaobiđe/nešto jer jako je iritantno biti u istoj prostoriji dok disk ronda. Nedavno sam izbrisao gotovo 2Tb podataka i prebacio nove stvari na njega i on se već 2 dana ne isključuje.. osim dok sam na PC-u, tj. aktivno ga koristim onda se smiri. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Hvala puno, mislim da je to to, barem za sad (prvih pola sata) se ne čuje više.. nadam se da neće ni kasnije ![]() Dakle u pitanju je ovaj H disk, na svim diskovima "Scheduled omptimization" je bilo namješteno "Frequency: Weekly". Pošto se ostali diskovi ne čuju baš nikad da rade kad me nema na kompu na njima sam ostavio i dalje to kako je, a na H disku sam stavio skroz na off. Ne znam samo što znači "Needs optimization" na tom H disku. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
Pa kako ne znaš ? Jeli se radi o programu za defragmentaciju ? Da, piše da mu je 15% fragmentirano. Neka si mu "Scheduled omptimization" ugasio ti možeš: - ako hoćeš, manualno pokrenuti da jednom odradi defragmentaciju - ako nećeš, ostavi kako je |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Feb 2010
|
Ja bi ostavio da se defragmentira tih 15% (ne moraš odjednom, možeš kad ostavljaš PC dok si na ručku i sl.) Defragmentirajem se olakšava read/write na tom disku tj. brži je pristup, zamisli video datoteku od 2Gb izlomljnu na npr. 150 mjesta na disku. Normalno je ako si brisao 2TB i upisivao nove podatke da se fragmentiraju podaci pa je normalno i da ih se i defragmentira pa si miran dok ponovo ne izbrišeš i upišeš veću količinu datoteka da će raditi defragmentacija dok to ne dovede u red. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Registered User
Datum registracije: Jun 2025
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Intel AX210 / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed XFCE |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2025
|
|
![]() |
![]() |
|
|