PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Disk ronda kad ništa ne radim na PC-u. (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=320158)

jacobbb 15.06.2024. 22:06

Disk ronda kad ništa ne radim na PC-u.

Može pomoć..

Prije cca 2 godine uzeo sam 14Tb WD Elements external disk, rastavio ga i stavio u PC. Disk super radi osim što svaki put kad nešto stavim na njega od fajlova on idućih 3-4h do 3-4 dana (ovisno o veličini sadržaja koje sam stavio na njega) ronda i ronda. Zvuk je kao kad nešto prebacuješ ili skidaš na disk a u task manageri vidim opterećenje diska 100%. To se dešava isključivo na Idle (znači kad ne radim ništa na kompu), čim malo pomaknem miš - disk usage ode na 0% i rondanje prestane. Za 5min ako ništa ne radim - opet 100% disk usage i rondanje. Indexing je isključeno u opcijama diska. Rondanje prestane kroz par dana ako ništa ne stavljam na disk.

Ima li netko ideju što bi moglo biti? Imam još 5 HDDova u kompu i to se nikad ne dešava.

mkey 15.06.2024. 22:12

Pretpostavljam da je to zbog SMR. Povećan kapacitet na račun određenog "prekplanja" koje onda naknadno uzrokuje probleme s performansama odnosno disku, ovisno o količini zapisanih datoteka, kasnije trebaju sati/dani da sve presloži.

jacobbb 15.06.2024. 22:30

Moguće, nakon nekog vremena se ne čuje više.

Postoji li način da se to isključi/zaobiđe/nešto jer jako je iritantno biti u istoj prostoriji dok disk ronda. Nedavno sam izbrisao gotovo 2Tb podataka i prebacio nove stvari na njega i on se već 2 dana ne isključuje.. osim dok sam na PC-u, tj. aktivno ga koristim onda se smiri.

tiki66 16.06.2024. 08:15

Jesi isključio automatsko defragmentiranje?

jacobbb 16.06.2024. 19:45

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3747544)
Jesi isključio automatsko defragmentiranje?

Hvala puno, mislim da je to to, barem za sad (prvih pola sata) se ne čuje više.. nadam se da neće ni kasnije :goood:

Dakle u pitanju je ovaj H disk, na svim diskovima "Scheduled omptimization" je bilo namješteno "Frequency: Weekly". Pošto se ostali diskovi ne čuju baš nikad da rade kad me nema na kompu na njima sam ostavio i dalje to kako je, a na H disku sam stavio skroz na off.

Ne znam samo što znači "Needs optimization" na tom H disku.

https://i.postimg.cc/FzvbHdsJ/11.png

Nikky 16.06.2024. 20:10

Pa kako ne znaš ?
Jeli se radi o programu za defragmentaciju ?
Da, piše da mu je 15% fragmentirano.

Neka si mu "Scheduled omptimization" ugasio ti možeš:
- ako hoćeš, manualno pokrenuti da jednom odradi defragmentaciju
- ako nećeš, ostavi kako je

D/G 17.06.2024. 09:27

Ja bi ostavio da se defragmentira tih 15% (ne moraš odjednom, možeš kad ostavljaš PC dok si na ručku i sl.)
Defragmentirajem se olakšava read/write na tom disku tj. brži je pristup, zamisli video datoteku od 2Gb izlomljnu na npr. 150 mjesta na disku.
Normalno je ako si brisao 2TB i upisivao nove podatke da se fragmentiraju podaci pa je normalno i da ih se i defragmentira pa si miran dok ponovo ne izbrišeš i upišeš veću količinu datoteka da će raditi defragmentacija dok to ne dovede u red.

biohazard 13.06.2025. 09:16

Citiraj:

Autor jacobbb (Post 3747518)
Može pomoć..

Prije cca 2 godine uzeo sam 14Tb WD Elements external disk, rastavio ga i stavio u PC. Disk super radi osim što svaki put kad nešto stavim na njega od fajlova on idućih 3-4h do 3-4 dana (ovisno o veličini sadržaja koje sam stavio na njega) ronda i ronda. Zvuk je kao kad nešto prebacuješ ili skidaš na disk a u task manageri vidim opterećenje diska 100%. To se dešava isključivo na Idle (znači kad ne radim ništa na kompu), čim malo pomaknem miš - disk usage ode na 0% i rondanje prestane. Za 5min ako ništa ne radim - opet 100% disk usage i rondanje. Indexing je isključeno u opcijama diska. Rondanje prestane kroz par dana ako ništa ne stavljam na disk.

Ima li netko ideju što bi moglo biti? Imam još 5 HDDova u kompu i to se nikad ne dešava.

ja bi definitivno provjerio i health status

tomek@vz 13.06.2025. 09:20

Citiraj:

Autor biohazard (Post 3808856)
ja bi definitivno provjerio i health status

Mislim da ga je kolega nakon godinu dana od posljednjeg posta uspio defragmentirati :lol2:

biohazard 13.06.2025. 09:30

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3808859)
Mislim da ga je kolega nakon godinu dana od posljednjeg posta uspio defragmentirati :lol2:

frisko sam se ulogiro pa malo pregledavam forum nisam uopće gledo datum :hitthewal:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:43.