Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 26.01.2021., 13:30   #1
shamtam
Registered User
 
shamtam's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 36
Question Mikrotik vs. Ubiquiti

Bok svima,
sada kada je po cijelom stanu provedena mreža, woohoo - hvala na pomoći svima s foruma - vrijeme je za odabir opreme.

Imao sam plan nabaviti Mikrotik CSS326-24G-2S+RM switch i tri njihova CAP AP-a, no u zadnje vrijeme se premišljam i razmišljam o Ubiquitiu.


Za AP-ove ne bih možda uzimao baš Pro, nego one in-wall njihove male AP-ove, a za switch bi išao možda UniFi Switch 24 PoE.



E sada, kasnije planiram postaviti i jednu ili dvije videonadzorne kamere koje bi imale i svoj snimač, a vidim da Ubiquiti ima svoju liniju i tih proizvoda, pa mi je to mali plus u cijeloj priči. Minus je naravno cijena, jer u usporedbi s Mikrotikom, Ubiquiti je dosta skuplji.


I onda mi se nameću i dodatna pitanja - kao npr., trebam li i UniFi Security Gateway ubaciti u cijelu priču? Ili ne?
Ako išta znači, internet je preko Bneta i plan je imati i TV i internet i telefon - pa nisam siguran kako se to sve uklapa.



Savjeti, iskustva? Isplati li se dati nešto više novaca za Ubiquiti ili je riječ o lijepim uređajima koji mogu sve što i Mikrotik?
shamtam je offline   Reply With Quote
Staro 26.01.2021., 13:56   #2
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,751
Citiraj:
Autor shamtam Pregled postova
I onda mi se nameću i dodatna pitanja - kao npr., trebam li i UniFi Security Gateway ubaciti u cijelu priču? Ili ne?



Savjeti, iskustva? Isplati li se dati nešto više novaca za Ubiquiti ili je riječ o lijepim uređajima koji mogu sve što i Mikrotik?
Kmeči oprema za neke opcije da nisu dostupne ako nemaš UniFi Security Gateway. Više manje za bilo što naprednije ako želiš kliknut.
Tako da, osobno, izbjegao bi popularni Tik router/Ubiquity AP kombo ako ikako mogu.
Ako ideš Ubiquity, odi Ubiquity. Pljuni paru i ćao.

Ako mene pitaš lijepi uređaji s lijepim sučeljem koji ne mogu sve što i Mikrotik.
Mikrotiku je uvijek bila i ostat će najveća mana to što je težak početnicima za pohvatat.
Druga je što ga 'akeri vole, dakle sredit si pristup izvana na siguran način.
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 26.01.2021., 14:17   #3
shamtam
Registered User
 
shamtam's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 36
Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
Tako da, osobno, izbjegao bi popularni Tik router/Ubiquity AP kombo ako ikako mogu.

Krivo smo se shvatili - ne bih kombinirao, nego išao sa jednim proizvođačem - i s njim opremio i switch i APove i eventualno kamere kasnije.
Jedino eto, ne znam koji je pandan USG-u i treba li mi to u mikrotik konfiguraciji


Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
Ako mene pitaš lijepi uređaji s lijepim sučeljem koji ne mogu sve što i Mikrotik.
Mikrotiku je uvijek bila i ostat će najveća mana to što je težak početnicima za pohvatat.
Druga je što ga 'akeri vole, dakle sredit si pristup izvana na siguran način.
Ajde što je kompliciran za početnike, ali ovaj drugi dio mi je nejasan - ako ću si za išta trebati srediti pristup mreži izvana, ubiquiti bi bio bolji izbor? Skužio sam guglajući da mikrotik je baš tako, dosta omiljen ali nisam shvatio to kao da bi to mogla biti slabost - al zato bolje da provjerim
shamtam je offline   Reply With Quote
Staro 26.01.2021., 14:19   #4
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 2,042
izbjegavajte tik za po doma. wifi tragedija.
ubnt ili arubu za wifi, a za nadzor bježite od ubnt-a , uzmite hikvision komplet ili dahue.
ako se uzima UAP, onda samo UAP AC LR.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 26.01.2021., 14:29   #5
buljo
Strichek Moderator
Moj komp
 
buljo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Zg
Postovi: 9,080
Ako se volis neces uzet mikrotik.
Osobno imam USG i dva AC LR apa.
I kome god radim wifi, iskljucivo Ubiquiti oprema.
Kad se samo sjetim da backup i restore postavki na mikrotiku nije radio, pa upgrade fwa a svi portovi otvoreni, pingas link sa kompa a ovaj ne zeli skinut. Fala aj bok
__________________


/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///





/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///




žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 26.01.2021., 14:35   #6
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,751
Kad se samo sjetim Ubiquity switch se restarta sam od sebe u pol updejta AP-ova.
Koji nisu bili moji
Jer eto, oprema misli sama od sebe, pa krene update bez da sam mu dozvolio.
I da, kome god slažem wifi, samo Mikrotik.
Ybg, 100 ljudi, 100 ćudi.
@shamtam: dobro smo se shvatili, nego je Tik router/ostatak Ubiquity dosta česta preporuka po Internetovima, pa reko da ti dam odmah mišljenje. Nemoj.
Ubiquity: prvo postavljanje, strogo paziti na redosljed za update opreme, prvo spojiti GW na Internet pa update. Onda switch, pa update, pogotovo ako je POE. Tek onda pospajat AP-ove. U protivnom je switch sklon to sam krenut obavljat, a nije baš zgodno da ostala oprema ostane bez struje u pol posla.
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je online   Reply With Quote
Staro 26.01.2021., 15:36   #7
shamtam
Registered User
 
shamtam's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 36
Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
@shamtam: dobro smo se shvatili, nego je Tik router/ostatak Ubiquity dosta česta preporuka po Internetovima, pa reko da ti dam odmah mišljenje. Nemoj.
Ubiquity: prvo postavljanje, strogo paziti na redosljed za update opreme, prvo spojiti GW na Internet pa update. Onda switch, pa update, pogotovo ako je POE. Tek onda pospajat AP-ove. U protivnom je switch sklon to sam krenut obavljat, a nije baš zgodno da ostala oprema ostane bez struje u pol posla.

Aha
ok, čini mi se da će onda spasti izbor na ustvari lova/jel mi se igra više ili manje sa opremom


I ok - za nadzor će vjerojatno biti nešto odvojeno, bacio sam oko na hikvision pa vjerojatno nešto takvo bude.
shamtam je offline   Reply With Quote
Staro 26.01.2021., 16:16   #8
OuttaControl
Premium
Moj komp
 
OuttaControl's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Dalmacija
Postovi: 2,978
Kad vidim da sam updatea bez da me pita, odma jedan veliki X tom brendu
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 26.01.2021., 16:36   #9
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,524
A kaj pa kod mikrotika
Updejtas stable kanal, i pocinju veselja
Nekad si bezbrizno updejtal, sad moras pola dana changelog citat i forumske spike oko updejta da se odlucis yes or no updejt
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 26.01.2021., 17:59   #10
Renesis
Gastarbajter
Moj komp
 
Renesis's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2003
Lokacija: Stuttgart / Rijeka
Postovi: 5,339
Imam doma Ubiquiti i dosada mi jos nije nikada sam updateao. Javi da ima update, ali dok ga ja ne kliknem, nista
__________________

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 26.01.2021., 18:03   #11
buljo
Strichek Moderator
Moj komp
 
buljo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Zg
Postovi: 9,080
Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
Kad se samo sjetim Ubiquity switch se restarta sam od sebe u pol updejta AP-ova.
Koji nisu bili moji
Jer eto, oprema misli sama od sebe, pa krene update bez da sam mu dozvolio.
I da, kome god slažem wifi, samo Mikrotik.
Ybg, 100 ljudi, 100 ćudi.
@shamtam: dobro smo se shvatili, nego je Tik router/ostatak Ubiquity dosta česta preporuka po Internetovima, pa reko da ti dam odmah mišljenje. Nemoj.
Ubiquity: prvo postavljanje, strogo paziti na redosljed za update opreme, prvo spojiti GW na Internet pa update. Onda switch, pa update, pogotovo ako je POE. Tek onda pospajat AP-ove. U protivnom je switch sklon to sam krenut obavljat, a nije baš zgodno da ostala oprema ostane bez struje u pol posla.

U svom stazu sam slozio troznamenkasti broj unifi divajsova i nikad nisam ni vidio ni cuo za takav slucaj osim ako je upaljena kvacica za auto update. Iako ne poznajem informaticki potkovanu osobu koja ce pustit opremi da se sama updatea
__________________


/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///





/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///




žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2021., 05:55   #12
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,751
Citiraj:
Autor buljo Pregled postova
U svom stazu sam slozio troznamenkasti broj unifi divajsova i nikad nisam ni vidio ni cuo za takav slucaj osim ako je upaljena kvacica za auto update. Iako ne poznajem informaticki potkovanu osobu koja ce pustit opremi da se sama updatea
Slab mi je taj ccnp i 14g staža u mrežama za informatičku pismenost.
Out of box oprema, pospajano, switch sam samcat odlučio update i restart, dok su se AP-ovi updejtali, nema 6mj. da sam to radio. Ko da je Win10 mašina.
Ubiquiti je meni precijenjena rpetina da ne kažem čega koju sam prekrižio pod momentalno. Al eto, svakom svoje.
I naravno, o bugovima na Ubiquiti opremi se šuti, Mikrotik smeće
Svi imaju svojih problema i bugova, od Cisca nadalje.
I što se Mikrotika tiče, da slabije su antene na kućnim uređajima.
Smeće od wifija? Jaaaako daleko od toga.
Treba učit da bi ga se koristilo? Da, stoji.
Wifi ne postiže punu brzinu na pola metra udaljenosti? Tvrdim da nije podešen kako treba.
Pokazao i dokazao na jednom CAP ac.
Ako ništa drugo, bar te ne prisiljavaju da koristiš isključivo Mikrotik opremu u mreži, za razliku od Ubiquiti.
Daleko da je Tik zlato, ali bang for buck za kućnog korisnika koji se voljan imalo potrudit je neosporan.
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.

Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 27.01.2021. u 06:08.
Pomo je online   Reply With Quote
Staro 27.01.2021., 10:04   #13
buljo
Strichek Moderator
Moj komp
 
buljo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Zg
Postovi: 9,080
Nitko nije napisao da je mikrotik smece i daleko je on od smeca.
Ja sam naveo primjer koji sam ja imao sa mikrotikom koji mi je uzeo vise od sat zivota bez da sam rijesio problem. Troubleshootanje je ispostavilo da masa ljudi ima taj problem, neki poput mene ga nisu rijesili.
Naravno da ubiquiti nije bez mane, ima i tu bugova, ali da se sama oprema updatea bez klika ili ukljucene opcije auto update to jos nisam ni cuo ni procitao, tim vise jer ubiquiti ovisi o konfiguraciji kontrolera a ne sam o sebi.
Oba proizvoda kad se sloze i podese rade bez greske xx mjeseci i zato su odlican izbor. Ubiquiti je skuplji i to dosta ali nije cijena uvijek ono sto se gleda.
__________________


/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///





/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///




žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2021., 11:14   #14
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,751
Ja sam naveo primjer gdje sam krenuo preko kontrolera ručno AP-ove updejtat, znači ništa automatik po switchu sigurno. Ode budala sam na pola update AP-ova sam u restart. A oprema nije moja, i gledam oćel se APovi podić ili neće. Jebo sat posla, uzeo mi godine života.
U moju butigu više nikad pa ni onda Ubiquiti. I da, glupost je tolika da ni ja nisam nikad za tako nešto čuo. Ali nije bila moja greška 100%.
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je online   Reply With Quote
Staro 27.01.2021., 14:04   #15
shamtam
Registered User
 
shamtam's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 36
OK, recimo da je odluka pala ipak na MirkoTik.



Sad bi nastavno pitanje bilo sljedeće: koji device iz njihovog lineupa bi valjalo nabaviti da mi služi kao što bi bio Ubiquiti USG?



Odnosno, volio bih sljedeće (ovo bi zapravo možda mogao biti izdvojeni topic čak):
1) podesiti VPN na routeru tako da mi svi devicevi u mreži na internet idu preko VPN-a, bez ručnog podešavanja. Razmišljam da i DNS postavim na 1.1.1.1 isto na razini routera, tak da sve što se poveže na mrežu, bilo žicom bilo wifijem, da ide preko toga
2) volio bih i odvojiti sve u više virtualnih mreža - npr. klime i razni IoT điđe da idu po svom VLAN-u, a kompovi i NAS budu u svom
3) podešavanje pristupa mreži izvana - tu prvenstveno mislim na pristup Plexu i recimo sharenim folderima


Što mi sve treba da bi si to sve izveo?
shamtam je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2021., 15:17   #16
domis
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Hrvatistan
Postovi: 4,117
Evo ti moje situacije gdje je sve šareno ali je lako moguće ovo što ti tražiš

HP prodesk mini koji vrti Hyper-V (dreamspark licenca i ne da mi se zafrkavati s esxi driverima )
Virtualke koje gore vrtim su mi DC, Pihole, unifi kontroler, pfsense, plex i još par njih u planu.
Switch - Cisco SG300
wireless - Unifi AP pro


Imao sam prije Mikrotik hexS za routing, al mi se počeo malo mušićavo ponašati pa sam si natrag složio pfsense, al ovaj put u VM i preko vlanova
domis je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2021., 15:25   #17
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,262
Citiraj:
Autor shamtam Pregled postova
OK, recimo da je odluka pala ipak na MirkoTik.



Sad bi nastavno pitanje bilo sljedeće: koji device iz njihovog lineupa bi valjalo nabaviti da mi služi kao što bi bio Ubiquiti USG?



Odnosno, volio bih sljedeće (ovo bi zapravo možda mogao biti izdvojeni topic čak):
1) podesiti VPN na routeru tako da mi svi devicevi u mreži na internet idu preko VPN-a, bez ručnog podešavanja. Razmišljam da i DNS postavim na 1.1.1.1 isto na razini routera, tak da sve što se poveže na mrežu, bilo žicom bilo wifijem, da ide preko toga
2) volio bih i odvojiti sve u više virtualnih mreža - npr. klime i razni IoT điđe da idu po svom VLAN-u, a kompovi i NAS budu u svom
3) podešavanje pristupa mreži izvana - tu prvenstveno mislim na pristup Plexu i recimo sharenim folderima


Što mi sve treba da bi si to sve izveo?
Pa to može bilo koji Mikrotik uređaj, samo si gledaj neku srednju klasu uređaja ili višu, te da li trebaš Wi-fi ili ne?
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2021., 15:29   #18
shamtam
Registered User
 
shamtam's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 36
Citiraj:
Autor Alister Pregled postova
Pa to može bilo koji Mikrotik uređaj, samo si gledaj neku srednju klasu uređaja ili višu, te da li trebaš Wi-fi ili ne?
ovo bi bio switch: MikroTik CSS326-24G-2S+RM
a ovo APovi:MikroTik CAP AC
shamtam je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2021., 15:45   #19
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,262
Mislim da budeš morao ići na router, a ne na switch jer VPN server ne znam da li ima swos - nemoj me držati za riječ
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2021., 15:51   #20
shamtam
Registered User
 
shamtam's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 36
Citiraj:
Autor Alister Pregled postova
Mislim da budeš morao ići na router, a ne na switch jer VPN server ne znam da li ima swos - nemoj me držati za riječ
OK, switch mi treba jer imam 19 kablova provučenih po stanu
Tu je sad meni nepoznanica malo - jel mi treba uz ovaj switch i neki dodatni uređaj - router koji će biti između bneta i mog switcha (pretpostavljam da je to u slučaju ubiquitija njihov USG) ili mogu uzeti jedan 24portni router pa će on biti sve u jednom - i switch i router na kojeg mogu staviti VPN?


EDIT: jel bi RB951G-2HnD bio dovoljan kao router / VPN?


Ili će biti najbolje uzeti ovo kao router/switch?: https://www.adm.hr/mikrotik-crs125-2...58990/product/
shamtam je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2021., 16:10   #21
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,262
Uzmi Cloud router switch i riješio si sve nepoznanice, imaš i MikroTik CRS125-24G-1S-IN.
Šta imaš 19 uređaja ili 19 mrežnih mjesta pa ih želi sve spojiti na switch?

Ako želiš imati VPN i pristupe izvana, te potpunu konfiguraciju na jednom mjestu treba ti router, onda bi na Bnet-u stavio adresu routera u DMZ i sve bi podesio na svom routeru. Ako želiš podesiti VLAN-ove onda trebaš imati smart switch, ili router s dovoljno portova (router-switch) ili više manjih switcheva koji su spojeni na jedan router.

Sve ovisi koliko novaca želiš/možeš potrošiti?
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2021., 16:14   #22
shamtam
Registered User
 
shamtam's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 36
Citiraj:
Autor Alister Pregled postova
Uzmi Cloud router switch i riješio si sve nepoznanice, imaš i MikroTik CRS125-24G-1S-IN.
Šta imaš 19 uređaja ili 19 mrežnih mjesta pa ih želi sve spojiti na switch?

Ako želiš imati VPN i pristupe izvana, te potpunu konfiguraciju na jednom mjestu treba ti router, onda bi na Bnet-u stavio adresu routera u DMZ i sve bi podesio na svom routeru. Ako želiš podesiti VLAN-ove onda trebaš imati smart switch, ili router s dovoljno portova (router-switch) ili više manjih switcheva koji su spojeni na jedan router.

Sve ovisi koliko novaca želiš/možeš potrošiti?
Ima 19 mjesta (priključci u zidu, trenutno će biti popunjeno jedno 12 )
Hvala - čini mi se da će ipak onda pasti cloud router switch


A što se novaca tiče, nije bogzna koliki budžet, ali ajde, 2-3 tisuće kn mislim da bi trebalo biti dovoljno za eto, malo "napredniju" kućnu mrežu
shamtam je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2021., 16:14   #23
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 14,077
Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
Kad se samo sjetim Ubiquity switch se restarta sam od sebe u pol updejta AP-ova.
Koji nisu bili moji
Jer eto, oprema misli sama od sebe, pa krene update bez da sam mu dozvolio.
I da, kome god slažem wifi, samo Mikrotik.
Ybg, 100 ljudi, 100 ćudi.
@shamtam: dobro smo se shvatili, nego je Tik router/ostatak Ubiquity dosta česta preporuka po Internetovima, pa reko da ti dam odmah mišljenje. Nemoj.
Ubiquity: prvo postavljanje, strogo paziti na redosljed za update opreme, prvo spojiti GW na Internet pa update. Onda switch, pa update, pogotovo ako je POE. Tek onda pospajat AP-ove. U protivnom je switch sklon to sam krenut obavljat, a nije baš zgodno da ostala oprema ostane bez struje u pol posla.
Radio sam profesionalno 5 godina s Unifi opremom, ako nisam pokrio 30 evenata s 4000-15000 ljudi, barem 10 hotela, nisam ništa.

Nikad mi se ovo nije desilo.

Svaki update je bio schedulan, ručno, van radnog vremena. Ne kažem da je svaki update bio odrađen bez greške, ali nikada nisam pustio da to rade sami.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2021., 16:17   #24
shamtam
Registered User
 
shamtam's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 36
I kad već pričamo... viđao sam po FB da ljudi redovito traže od operatera da ih se makne sa CGNAT-a - što se točno dobije time, tj. zašto bih to tražio? Ili ne tražio
shamtam je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2021., 16:27   #25
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,262
http://www.umrezen.in.rs/networking/...ih-provajdera/

Evo ukratko zanemari na kojem je jeziku
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2021., 19:30   #26
buljo
Strichek Moderator
Moj komp
 
buljo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Zg
Postovi: 9,080
Citiraj:
Autor Alister Pregled postova
Ako želiš podesiti VLAN-ove onda trebaš imati smart switch, ili router s dovoljno portova (router-switch) ili više manjih switcheva koji su spojeni na jedan router.
Cak i ne nuzno, ako su mu iot deviceovi bezicni, dovoljno je napravit drugi SSID na APu samo za njih i bacit ih na drugi VLAN, pa ce ustedit za koji AP extra.
__________________


/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///





/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///




žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2021., 20:54   #27
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 4,248
Sto se routera rice, edgerouter bi uzeo ispred usg-a, uvijek. Eventualno mikrotik, ali je dosta kompliciraniji za sloziti ako nisi radio s time.

Sto se ap-a tice, jako dobra iskustva imam s unifi uap ac lr modelima, ali nacuo sam da bi ubiquiti uskoro mogao poceti forsirati cloud accounte za kontrolere (citaj pretplate) sto je potencijalno sranje jer ne zelim nekom placati za to kao home user.

Eventualno bi razmislio o tplink omada kontroleru i pripadajucim ap-ima. Navodno su se dosta popravili, a cijenom su povoljniji od unifija te je kontroler lokalno smjesten (nema potrebe za cloudom).

Kao sto rekoh, ako ti malo zesce mozganje nije problem onda bih ti preporucio mikrotik ap-ove 😁
Obzirom na cijenu u odnosu na unifi, natrpas ih vise komada i opet dobijes istu, ako ne i bolju pokrivenost signalom i jos prodjes jeftinije.

Sto se switcha tice, uzmes bilo kakav managed switch i radis sto te volja. Ne mora biti neki uber skupi jer ako dobro poslozis firewall na routeru tada se ne moras brinuti za sigurnost opreme u lan-u.

EDIT:
sto se videonadzora tice, ili hikvision ili dahua. Unifi je i tu zasro jer su ukinuli podrsku za svoje snimace i jos kojesta.

Misljenja sam da se po pitanju tako nekih stvari treba drzati firmi kojima je to core business i koje ti nece kao unifi preko noci ukinuti podrsku za nesto sto si frisko kupio ili pak kompletnu liniju proizvoda jer im je to u nekom trenutku postalo neisplativo.

Zadnje izmijenjeno od: Cuky. 27.01.2021. u 21:19.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2021., 18:49   #28
medo
#erase startup-config
Moj komp
 
medo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,822
I ja sam mrežaš pa idem radije na MikroTika. Odnos uloženo/dobiveno je najbolji, fleksibilnost je velika, a nije mi ga problem konfigurirati. Ne forsiraju cloud accounte i nema naznake da će to raditi u skoro vrijeme.

Ubiquty mi nije ni vrit ni mimo. Preskup mi je da bi ga uspoređivao sa MikroTikom, a istovremeno nije puno jeftiniji od enterprise sustava poput Arube, Ruckusa, FortiNeta i sl. ukoliko gradim sustav za poslovnu zgradu, hotel i sl.

Da moram pokriti recimo konferencijsku dvoranu koja prima 1000 ljudi, UBNT bi bio u užem izboru. WiFi im radi dosta dobro.

EDIT: Hikvision i Dahua u mojim firewallima imaju posebne zabrane. To je zlo koje se spaja na svašta pogotovo u Kini.
__________________
"It's not a bug, it's a feature!"
1N6pJsvusP7afu23qs1uBscK16wfcG7C8m

Zadnje izmijenjeno od: medo. 28.01.2021. u 18:58.
medo je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2021., 20:37   #29
tomek@vz
Dežurni pingvin
Moj komp
 
tomek@vz's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: München
Postovi: 2,145
https://www.senetic.hr/product/RB962...ign=nabava.net


Zadovoljan. Kad preselim u novi stan planiram kupit jos jedan i lupit ih skupa (ne trebam posebno kupovat kontroler)
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2021., 21:08   #30
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,751
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Radio sam profesionalno 5 godina s Unifi opremom, ako nisam pokrio 30 evenata s 4000-15000 ljudi, barem 10 hotela, nisam ništa.

Nikad mi se ovo nije desilo.

Svaki update je bio schedulan, ručno, van radnog vremena. Ne kažem da je svaki update bio odrađen bez greške, ali nikada nisam pustio da to rade sami.
Ovo je prvo postavljanje opreme. Ne vidim vezu s updejtanjem opreme u produkciji, sa inicijalnim postavljanjem. Nisu iste situacije.
Dalje, i poanta je da mu nisam ja ništa pustio. TO JE JEBENA POANTA.
Znači, ajmo reć da sam negdje previdio kvačicu "auto update".
Takvo njesra, ako i postoji, na mrežnoj opremi koja se cijenom gura već pomalo u enterprise segment nema što tražit. Ako i postoji, default bi toj stavci trebalo bit OFF.
E sad, ima vas vidim hrpu "yey ubiquity" ekipe sa 'rpu iskustva, pa ajd nek netko baci screenshot di je auto update opcija.
EDIT: evo sad gledam, komplet ta oprema update available, kako sad nije sam updejto.
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.

Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 28.01.2021. u 21:24.
Pomo je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na