Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.12.2012., 08:35   #1
blackshtef
Premium
Moj komp

blackshtef's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Arrow [CASE] Višak diskova, organizacija NAS-a i backupa

Dobar dan!
Nedavno sam pisao o tome kak mi je disk bio pun bad sectora, fino je zamijenjen u jamstvenom roku novim od 1 TB, ali je nedugo nakon toga krepalo napajanje u kompu.

Onda mi je sinulo da bih mogao, umjesto kupnje napajanja i korištenja tog desktop računala samo u svrhu gledanja filmova, mogao stvari posložiti drugačije, i tu mi treba nekoliko savjeta...

Rad sam preselio skroz na laptop. Zapravo, većina toga mi je u Dropboxu i nemam potrebe za nekim "lokalnim" fileovima. Imam tri diska (od najnovijeg prema starijem):
  • HDD - WD Caviar Blue 1 TB
  • HDD - Seagate Barracuda 7200.10 - 320 GB
  • HDD - Seagate Barracuda 7200.10 - 250 GB SATA

Imam i WD Elements od 1,5 TB. Laptop ima disk od 250 GB.

Ideja i plan:
Ova tri diska složiti u NAS. Podesiti NAS da se backupira na ovaj WD Elements (70ak GB premali, ali to je zanemarivo, ne vjerujem da će NAS biti pun do kraja, a i ne moram baš serije i slične gluposti backupirati).

Iz laptopa izvaditi ovaj 250 GB i staviti ga u neko eksterno kućište, a u laptop staviti 256 GB SSD. Podesiti isto backup laptop na taj 250 GB u kućištu.

Što me zanima:
Obzirom da se radi o različitim veličinama diskova, RAID mi nikako ne dolazi u obzir, niti mi treba (brzina nije bitna, a backup ide na WD). No, nikako da nađem neki dobar NAS uređaj koji može primiti 3 diska, a koji ne košta milijune novaca. Preporuke?
Ili da ih ostavim u desktop kompu i stavim FreeNAS gore? Dakle, treba mi nešto gdje ću spojiti externi WD preko USB-a i da se automatski backupira na njega, a ne bi bilo loše ni kad bi ovaj 250 GB backup za laptop bio spojen na taj NAS prek USB-a i da se laptopov SSD zapravo backupira preko mreže na njega.
Taj NAS (bilo da je neki odvojeni uređaj ili moj desktop komp) bih onda preselio u kuhinju, pa nek tam zuji i nek je sve onda tamo

BTW, laptop je HP 4510s - ima netko iskustva s ugrađivanjem SSD-a unutra? Se može to? Ili da probam s ovim optibay-like uređajem što Links reklamira ovih dana?
blackshtef je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglas Oglasni prostor

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno