|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
![]() Dobar dan! Nedavno sam pisao o tome kak mi je disk bio pun bad sectora, fino je zamijenjen u jamstvenom roku novim od 1 TB, ali je nedugo nakon toga krepalo napajanje u kompu. Onda mi je sinulo da bih mogao, umjesto kupnje napajanja i korištenja tog desktop računala samo u svrhu gledanja filmova, mogao stvari posložiti drugačije, i tu mi treba nekoliko savjeta... Rad sam preselio skroz na laptop. Zapravo, većina toga mi je u Dropboxu i nemam potrebe za nekim "lokalnim" fileovima. Imam tri diska (od najnovijeg prema starijem):
Imam i WD Elements od 1,5 TB. Laptop ima disk od 250 GB. Ideja i plan: Ova tri diska složiti u NAS. Podesiti NAS da se backupira na ovaj WD Elements (70ak GB premali, ali to je zanemarivo, ne vjerujem da će NAS biti pun do kraja, a i ne moram baš serije i slične gluposti backupirati). Iz laptopa izvaditi ovaj 250 GB i staviti ga u neko eksterno kućište, a u laptop staviti 256 GB SSD. Podesiti isto backup laptop na taj 250 GB u kućištu. Što me zanima: Obzirom da se radi o različitim veličinama diskova, RAID mi nikako ne dolazi u obzir, niti mi treba (brzina nije bitna, a backup ide na WD). No, nikako da nađem neki dobar NAS uređaj koji može primiti 3 diska, a koji ne košta milijune novaca. Preporuke? Ili da ih ostavim u desktop kompu i stavim FreeNAS gore? Dakle, treba mi nešto gdje ću spojiti externi WD preko USB-a i da se automatski backupira na njega, a ne bi bilo loše ni kad bi ovaj 250 GB backup za laptop bio spojen na taj NAS prek USB-a i da se laptopov SSD zapravo backupira preko mreže na njega. Taj NAS (bilo da je neki odvojeni uređaj ili moj desktop komp) bih onda preselio u kuhinju, pa nek tam zuji i nek je sve onda tamo ![]() BTW, laptop je HP 4510s - ima netko iskustva s ugrađivanjem SSD-a unutra? Se može to? Ili da probam s ovim optibay-like uređajem što Links reklamira ovih dana? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|