Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja, modding i ostalo > Kućišta i napajanja
Ime
Lozinka

Zaključane teme
 
Uređivanje
Staro 07.08.2005., 23:44   #1
Sky
Guest
 
Datum registracije: Apr 2003
Postovi: 4,085
Par testova napajanja by Sky

000

Zadnje izmijenjeno od: Sky. 15.03.2007. u 20:50.
Sky je offline  
Staro 07.08.2005., 23:45   #2
Sky
Guest
 
Datum registracije: Apr 2003
Postovi: 4,085
Chieftec 460W ENH746BG

Chieftec je poznati brand koji je kod nas postao sinonim za kvalitetne proizvode i umjerenu cijenu. Zanimljivo je da Chieftec ne proizvodi napajanja u svojim pogonima, već kupuje od drugih (Sirtec, Delta, Enhance...) te ih prodaje pod svojim brandom. Tako u ovom slučaju imamo starog poznanika Enhance 746 pod Chieftecovim imenom.

Napajanje dolazi u srebrnoj retail kutiji sa Chieftecovim logom, ne pretjerano atraktivnog izgleda, no pristojno zapakirano. Unutar same kutije nalazi se dobro zaštićeno napajanje, upute od jednog lista malo debljeg presavijenog papira, kabel za napajanje 24-na-20 pinski adapter i 4 šarafa. Dakle, ni po čemu posebno, ali dovoljno za normalan početak rada.

Napajanje je tamno kromirano, refleksivno, no svejedno prilično otporno na otiske prstiju. Definitivno nije ništa što bi se trebalo skrivati od pogleda. Što se tiče žica, osim 24 pinskog konektora koji je jedini umotan u cable wrap, sve ostale su bez wrapa i ravne. Molexa ima više nego dovoljno (9 komada), tu su i dva SATA konektora te p4 4 pinski i 8 pinski EPS konektor te dva floppy konektora. Napajanje zadovoljava ATX2.0 i EPS specifikaciju. Jedan zgodan detalj su easy-plug molexi, koji su odlična stvar, no mogli su izostaviti takve konektore na railu za grafičku karticu jer capica smeta. Dakle, sve je solidno dobro.

Snage po railovima su :

3,3 V - 30 A
5 V - 30 A
12 V1 - 14 A
12 V2 - 15 A

Ono što odmah upada u oči je pomalo slab 5V rail, jer većina 350W napajanja ima takvu snagu na tom railu. također, nigdje nisam našao podatak o zajedničkoj snazi 12V railova. Snage ima dovoljno, stabilnost napona je zadovoljavajuća (12 V rail se koleba unutar 0.1V). Nažalost, za to napajanje nisam imao multimetar pa ne mogu reći sa 100% sigurnošću napone, ali sa onim što mi je matična ploča mjerila sam zadovoljan. Također, nisam našao nikakvih zamjerki što se tiče stabilnosti i OCanja.

Po pitanju buke je napajanje nadmašilo slabijeg brata, Enhance 400W. Iako sam na netu pronašao istih pritužbi na ovaj model kakvih sam ja imao na slabiji model, nasreću, ovaj primjerak je bio lišen neugodnih zvukova trafa. Istina, stvaralo je jedan jako visok zvuk, no praktički nečujan osim ako se baš ne sluša. Kad je napajanje hladno, 12 cm ventilator je skoro nečujan. Problemi nastaju kada se napajanje ugrije (ili bar senzor unutar napajanja, ventilator je temperaturno kontroliran), kad ventilator počne raditi punom snagom. Tada se čuje snažno šuštanje uzrokovano protokom zraka. Zanimljivo je da samo napajanje ni u jednom trenutku sa vanjske strane ne mijenja temperaturu. Po meni, stavljanje potenciometra na ventilator bi riješilo jedinu veću zamjerku napajanju. Ventilacija je također za pohvalu, no dolazi nauštrb buke.

Dakle, nije za silent i quiet sisteme bez modanja, ali vrlo solidno napajanje koje bez poteškoća mogu preporučiti. zašto ga nisam kupio nego sam se odlučio za Tagana? Dva razloga : nemam želje za modanjem, a kompjuter mi je prilično dobro prozračen. sa 2 12 cm Papsta.

Zadnje izmijenjeno od: Sky. 08.08.2005. u 00:06.
Sky je offline  
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 07.08.2005., 23:46   #3
Sky
Guest
 
Datum registracije: Apr 2003
Postovi: 4,085
Zalman ZM400B-APS

Zalman...ime korejskog proizvođača kompjuterske opreme postalo je sinonim za tišinu. Nakon uspješnih serija hladnjaka za procesore i grafičke kartice, Zalman je ponudio i napajanja. Naravno, po ustaljenom pravilu, to je remarkirano napajanje drugog proizvođača, no nisam našao niti jednog ekvivalenta na tržištu, pa pretpostavljam da je to napajanje napravljeno isključivo po Zalmanovoj narudžbi.

Paket u kojem dolazi napajanje je težak, no manji nego kod drugih napajanja. Retail pakiranje plave boje sadrži dobro zaštićeno napajanje, kabel, 4 vijka, 4 plave velcro trakice i ZM-MFC1, molex adapter za 4 ventilatora kojim možete držati 2 ventilatora na 12 i 2 na 5 volti. Definitivno lijep detalj za svakoga tko voli tišinu. Eh, da, i upustvo na engleskom/korejskom jeziku, iako je velièinom malo, sadrži sve relevantne informacije, čak i mali riječnik tehničkih pojmova. Zgodno.

Napajanje je crne mat boje, sa jednim 8 cm ventilatorom sa stražnje strane, prekrivenim srebrnom rešetkom. Vrlo decentno i elegantno. Izrezani su otvori sa prednje strane za strujanje zraka, no sa donje strane nema ničega osim lima. definitivno nije predviđeno da bude jedini način izbacivanja toplog zraka iz kućišta. Žice nisu upletene niti omotane wrapom. Što se tiče konektora, tu su 20-pinski ATX konektor, 7 molex konektora, 2 floppy, 2 SATA, P4 (4-pinski) i P2 (6-pinski) konektor. Samo napajanje zadovoljava ATX 1.3 specifikaciju. Dakle, ništa od EPS i ATX 2.0.
Snage po railovima su sljedeće :
3.3V - 28A
5V - 30A
12V - 18A

Sve snage su u redu, no kad usporedimo sa 420W Taganom, koji je nominalno samo 20W jači i koji ima za 12A jači 5V i 4A jači 12V rail, snage se čine malo slabim. No, kako se čini, Zalman je za razliku od "šroteks" proizvođača koji napajanje stvarne snage 200W prozovu 400W odlučio ići obrnutim putem. Na netu sam našao da je to napajanje konstantno davalo 449W, što je u svakom slučaju hvalevrijedno. Moje testiranje je pokazalo da snage ima dovoljno i da su railovi stabilni, bar prema očitavanjima matične ploče. OC test je također prošlo sa vrlo dobrim.

I sada, najvažnije : buka. Ili bolje rećeno, nedostatak iste Bar na početku, dok je napajanje hladno Naime, kad sam prvi put upalio napajanje na živo, dakle bez opterećenja, prva reakcije je bila "WTF, jel ovo radi?". Naravno, pogled na ventilator je dao potvrdan odgovor. Oduševljen prvom probom, krenuo sam na testiranje, Nažalost, nakon nekog vremena, kad se napajanje zagrijalo, počelo se lagano čuti, ali daleko od nečega što bi me iritiralo. Također, nema zvuka trafoa unatoč aktivnom PFC-u. Nema druge nego ovom napajanju dodijeliti zlatni Skyev certifikat tišine

Pozitivne strane neću nabrajati, ali ako moram nešto uzeti kao zamjerku, onda bi to bio nedostatak ATX 2.0 specifikacije i nešto slabije provjetravanje kućišta. No, nema sumnje, ovo napajanje je zaslužilo preporuku.

Zadnje izmijenjeno od: Sky. 08.08.2005. u 00:13.
Sky je offline  
Staro 07.08.2005., 23:46   #4
Sky
Guest
 
Datum registracije: Apr 2003
Postovi: 4,085
BeQuiet 450W

BeQuiet je realtivno nov igrač na polju napajanja. Prema onom što mogu pročitati na netu, izgleda da je beQuiet marka orijentirana na europsko tržište. S obzirom da već ime govori da bi ovo trebalo biti napajanje koje cilja na tišinu (čitaj: ljude opsjednute tišinom poput mene), razumljivo je da sam imao prilično velika očekivanja.

Što se tiče opisa paketa, napajanje dolazi u crnoj kutiji sa nacrtanom opako izgledajućom crnom panterom...skoro da me strah što očekivati od napajanja koje dolazi u ovakvoj kutiji. Ali nema što, izgleda dobro Savladavši strah i otvorivši kutiju, našao sam prilično standardan retail set : napajanje zaštićeno plastičnom vrećicom sa zračnim mjehurićima, kabel, 5 šarafa, dvije plastične vezice i dobro napisana upustva. Nikakvih extra goodiesa poput thumbscrewa ili naljepnica . Ali kome sve to treba ako napajanje radi dobro. Malo njuškanja po netu i potvrdio sam sumnju da se to napajanje radi u istoj tvornici kao Tagan i Vantec napajanja : Topower.

Samo napajanje je tamno kromirano sa zrcalnim (doslovce ga možete koristiti kao ogledalo) finišem. Jako lijepo, ali ostaju otisci prstiju i pri najmanjem dodiru. Sa stražnje i donje strane se nalaze dva 80 mm fana, a prednja stranica je perforirana. Što se tiče kabela, upleteni su, a 20 pinski konektor je umotan u wrap. Uz to, konektori su pozlaćeni. Govoreći o konektorima, sve je tu što bi se očekivalo od ATX 1.3 napajanja ( 20 pinski ATX, 8 molexa, 2 floppy, 4-inski P4 konektor, 6 pinski AUX, 2 SATA konektora). Posebnost ovog napajanja su tri kabela za ventilatore (na svakom je molex i 3-pinski konektor za ventilator) kojim je moguće istovremeno napajati 3 ventilatora i vršiti regulaciju njihovog broja okretaja putem temperature napajanja. Vrlo zgodno i radi prilično dobro u stvarnosti, ali osobno bih preferirao neki dodatni način kontrole, recimo putem potenciometra. svejedno, lijep feature. Još jedan zgodan feature je to što napajanje radi još 3 minute nakon gašenja sistema. naravno, tu je i aktivni PFC, koji se pobrinuo da napajanju izmakne zlatni certifikat tišine. Zašto, o tome kasnije.

Što se tiče snaga po railovima, one su :
3.3V - 28A
5V - 45A
12V - 22A

Na papiru sve izgleda u redu i sve snage su vrlo, vrlo dobre. Ono što sam ja primjetio, a kasnijom pretragom neta i potvrdio su lagana divljanja napona (na 12V railu unutar 0.2V prilikom promjene opterećenja), voltaža procesora je isto dosta varirala. Ponovo, ne mora ništa značiti jer nisam primjetio nikakve nestabilnosti sistema. Volio bih toliko jako napajanje isprobati pri malo težim uvjetima...

Što se tiče buke, nisam razočaran. Napajanje je praktički nečujno, fanovi su NEČUJNI (svaka čast, ovi fanovi se mogu uspoređivati sa Papstovima po kvaliteti/nečujnosti ležajeva, bar dok su novi). Ono što mi se ne sviđa je blago čujni trafo. To je zvuk koji je 95% vremena nečujan, ali tu i tamo se začuje kao nekakvo grebanje, i to je jedini razlog zašto neću dodijeliti zlatni certifikat tišine, nego srebrni, ali sa zlatnim sjajem

Pozitivne strane su tišina, kvaliteta izrade, dobar izgled, aktivni PFC, zgodan način kontroliranja ventilatora...A negativne strane bi bio blago čujni trafo (iako daleko od čujnog u normalnom, pa čak i u mnogim quiet sistemima), nedostatak ATX 2.0 specifikacije i malo veća osciliranja napona od očekivanja, ali još uvijek debelo unutar tolerancije.

Ovo napajanje će zadovoljiti sve osim najvećih silence freakova, ali za njih su pasivna napajanja. Ovo je vjerojatno među 5 najtiših napajanja koja sam ikad čuo i ne bih se bunio da je u mom sistemu.

Zadnje izmijenjeno od: Sky. 08.08.2005. u 00:20.
Sky je offline  
Staro 07.08.2005., 23:47   #5
Sky
Guest
 
Datum registracije: Apr 2003
Postovi: 4,085
Enermax 370 NoiseTaker

Enermax ne treba posebno predstavljati, jedan je od najboljih proizvođača napajanja. NoiseTaker serija je, kao što joj ime govori, orijentirana prema smanjenju buke u računalu. Moja visoka očekivanja su razumljiva kad se te dvije činjenice uzmu u obzir.

Samo napajanje dolazi u plavoj boji koja je postala zaštitni znak Noisetakera. Unutar kutije nalazi se dobro zaštićeno napajanje i kutija sa priborom. Hmm, već me lagano hvata deja vu, kad vidim raspored...I imam što vidjeti kad kad napokon maknem zaštitnu vrećicu sa napajanja : pa to je isto napajanje kao Sharkoon SilentStorm kojeg sam prije dva tjedna testirao!

Razlike? Boja (Noisetaker je plav, Sharkoon je siv, ali su finiši isti), zlatne mrežice na ventilatoru umjesto crnih Sharkoonovih, utisnuti znak Enermaxa umjesto Sharkoona na donjoj strani napajanja i feritna jezgra na izlazu iz napajanja koja bi trebala smanjiti EMI. Eh, da, i sa ovim napajanjem ne dobivate thumbscrewe.

Karakteristike napajanja su iste, testiranje je isto prošlo, buka je, iznenađenje, ISTA (prozirni ventilator...). Kad bolje razmislim, mogao sam napraviti copy-paste Sharkoonovog testa.

S obzirom da postoji razlika u cijeni tih dvaju napajanja, definitivno preporučam Sharkoon koji je jeftiniji, osim ako baš ne želite plavo napajanje.

Zadnje izmijenjeno od: Sky. 08.08.2005. u 00:28.
Sky je offline  
Staro 07.08.2005., 23:48   #6
Sky
Guest
 
Datum registracije: Apr 2003
Postovi: 4,085
Enhance 400W (model ENH-0140G XA)

O Enhance napajanjima ne mogu reći puno. Ovo mi je prvi dodir sa tim proizvođačem, iako sam čuo dosta dobrih stvari o tom brandu, ali sve je to rekla-kazala. Zato sam odlučio isprobati slabiji model u ponudi i zahvaljujući Linksu, dobio priliku da to i učinim. (edit : kasnije sam saznao tko i što je Enhance. Napajanja koja možda nemaju sve djidja-bidje, ali svoj posao obavljaju prokleto dobro, a sve to za pristupačnu cijenu)

Samo napajanje dolazi u retail kutiji (trgovačko ime serije napajanja je Invasion, sa pripadajućim UFO-om na kutiji. Zanimljivo) pristojne veličine i težine. Otvaranje kutije otkriva napajanje koje sjedi u kartonskoj "školjci" (mala pokuda proizvođaču : mogli su ga ipak malo bolje zaštititi, nekako mi ne ulijeva povjerenje samo komad kartona. Ipak, napajanje je došlo neoštećeno) te se dobiva naponski kabel, četiri crna vijka (nažalost, ništa od thumbscrewa, Sharkoon me razmazio) i kratke upute za uporabu. Sve u svemu, ništa posebno, no bez nedostataka.

Napajanje je odličnog vizualnog izgleda, tamno kromirano. Definitivno fancy, podsjeća me na prvi pogled na Antec Neo 480. S obje strane ima Enhance naljepnice, pri čemu je ona prednja prelijepljena preko još jedne. Radoznalost me natjerala da odlijepim tu naljepnicu i otkrijem "Q technology" naljepnicu ispod. Pretpostavljam da je to originalni proizvođač, dok Enhance samo pakira robu pod svojim imenom. Konektora ima dovoljno, uz 20-pinski, tu su i P4 konektori, 7 molexa, 2 floppy konektora i 2 SATA naponska konektora. 20 pinski i P4 konektori su omotani cable wrapom, dok ostali nisu isprepleteni niti nemaju cable wrap.

Deklarirane vrijednosti po railovima su :
3.3V - 28A
5V - 32A
12V - 18A

što su vrijednosti gotovo identične sličnom napajanju Chieftec Delta 350W i Enlight 350W (400 peak) s kojima ovo napajanje dijeli mnogo od vanjskog izgleda.

Ventilacija samog napajanja je izvedena pomoću jednog 12 cm ventilatora, što je definitivno plus. Samo napajanje se tijekom testiranja nije mnogo grijalo, što je takođ;er pozitivno. Voltaže su bil unutar granica tolerancije, no osobno, nisam pretjerano zadovoljan sa stabilnošću napona. 3.3 rail je 90% vremena bio ispod 3.2V, sa oscilacijama većim od 0.1V na trenutke. 12V rail je bio na 11.7V pri idleu dok bi samo opterećivanjem procesora pao na 11.5V te varirao unutar 0.2V. Možda sam malo prestrog s obzirom da sam prije njega testirao Sharkoon napajanja koja se gotovo da nisu oscilirala. Nije bilo nikakvih problema sa stabilnošću, dok OCanje nisam ni provodio. Zašto? Vidjet ćemo u sljedećem odlomku : slušni test.

Suprotno mojim očekivanjima, ovo nije tiho napajanje. Ne zbog ventilatora (koji je praktički nečujan) nego zbog trafoa. Prilikom prvog pokretanja sustava, pritiskom na power tipku, napajanje je malo zakrčalo i ugasilo se. Još jednom pritisak - krčanje i opet ništa. Treći put je napajanje zakrčalo jedno 4-5 sekundi, skupa sa svim optičkim driveovima i diskom (već sam se prepao da je nešto izgorilo), no sustav se normalno probudio. Prvih desetak minuta se čulo krčanje (vjerojatno jer je napajanje bilo hladno, ne znam), no i to je prestalo pokretanjem testova. Tada sam mislio da mu je trebalo malo vremena da napuni kondenzatore i da se "razradi". Završetkom testova, krčanje se vratilo. MOLIM!? Da, napajanje krči kad nije opterećeno, dok kad se procesor optereti (bilo zatvaranjem prozora u Windowsima, bilo grid.org screensaverom koji računa ligande) napajanje se skoro i ne čuje. Te noći, dogodila mi se još jedna čudna situacija. Prilikom povlačenja miša, svaki pokret bi bio praćen zvukom iz napajanja. Svašta sam vidio, ali ovako nešto ne. Objašnjenje nisam našao ni na forumima ni pretragom weba, tako da je moguće da se nešto zbivalo između moje konfe i napajanja (iako sam dva puta ponovo slagao konfu da izbacim mogućnost slabog spoja).

U pozitivne strane ubrajam :
- velika težina napajanja za deklariranu snagu
- kvaliteta završne obrade i izgled
- dobra ventilacija kućišta i malo zagrijavanje (velikim dijelom zahvaljujući dobrom, temperaturno reguliranom 12 cm fanu)
- dovoljan broj konektora i dužina kablova
- aktivni PFC

Negativne strane bi bile :
- bučni trafo, zvukovi koje proizvodi prilikom promjene opterećenja, što nije u domeni "Ferengijske uši" nego nešto što bi i prosječnog korisnika moglo smetati, kao i krčanje hladnog trafoa
- uvjetno rečeno, nestabilnost napona (prevelike oscilacije 12V raila), kao i 11.5V na opterećenom 12 V railu. Za konfirmaciju, trebao bi mi multimetar
- nema razdvojene 12V railove (ATX2 2.0 specifikacija)
- prevelika cijene s obzirom da postoje slična napajanja (snagom i konstrukcijski) koja su osjetno jeftinija

Kad sve zbrojimo i oduzmemo, nisam siguran da bih ovo napajanje preporučio, najviše zbog bučnog trafa koji jednostavno ne pristaje u napajanje od 400W cijene gotovo 500 kuna i pomalo nestabilnih napona. Moguće je da je to do konfiguracije i da na nekom drugom kompjuteru se neće čuti ili da sam dobio takav primjerak, ali ja sam ostao pomalo razočaran, dijelom zbog velikih početnih očekivanja.

Zadnje izmijenjeno od: Sky. 08.08.2005. u 00:38.
Sky je offline  
Staro 07.08.2005., 23:48   #7
Sky
Guest
 
Datum registracije: Apr 2003
Postovi: 4,085
Fortron 550W

Moj osobni favorit, ponajprije zbog fenomenalnih modela 300/350W sa 12 cm fanom, koji su najtiša napajanja koja sam (n)ikad čuo.

Sad me se ruku dopao 550W model, koji ima jedan 8 cm vent i za kojeg se proizvođač hvali da je "super silent". Hmm, vidjet ćemo.

Napajanje dolazi u običnoj kartonskoj kutiji bez ikakvih oznaka (osim flomasterom napisanog "Fortron 550W" na jednoj stranici). Hmm, definitivno nije retail paket, s obzirom da se uz napajanje dobiva još samo naponski kabel. Nikavih upustava, nikakvih šarafa, nema niti 24-na-20 pinski konektor. Čak ni napajanje nije malo bolje zamotano u plastičnu vrećicu.

Vizualno, napajanje nije ništa posebno. Kućište je od običnog pleha, sa straženje strane strane ima jedan 8 cm ventilator i najveći on/off prekidač koji sam ikad vidio na napajanju. Ovaj switch je lagano napipati bez potrebe za micanjem računala. Stranica preko puta je ispreforirana , dok su ostale četiri stranice zatvorene. Što se težine napajanja tiče, ovo je najteže napajanje koje sam imao u rukama, iako velik dio te težine ide na kablove zapanjujuće dužine (oko 90 cm svaki). Zgodan detalj je i metalni prsten na izlazu iz napajanja koji skuplja sve kablove i služi za smanjenje smetnji. Svi konektori su tu : 2 SATA, jedan PCI-X konektor također, no jedina je zamjerka samo 5 molex konektora, što je premalo za napajanje te snage. U mojoj konfiguraciji su svi molex konektori bili popunjeni. Jedino je konektor za matičnu ploču omotan cable wrapom, ostali nisu omotani niti isprepleteni.

Same snage su...zanimljive. Naime, do 30 stupnjeva Celzijusa napajanje daje 550W, pri čemu na 3.3+5V railu daje maksimalno 150W (što je čudno, jer recimo Fortron 350W daje 210W, ali opet, to je osobina ATX 2.0 specifikacije), a zbroj 3.3, 5 i 12V daje 528W. U rasponu od 30 do 50 stupnjeva Celzijusa 12 V rail daje 50W manje, tako da je u tom temperaturnom području ovo deklarirano kao 500W napajanje.
Po railovima snage su :
3.3V - 27A
5V - 29A
12V - 18A (dvostruki railovi, 18A svaki posebno)

Voltažama i stabilnosti napona tijekom testiranja se zbilja nema što prigovoriti. Ma što radili, voltaže ostaju iste. Sistem je također bio stabilan, tako da tu nemam prigovora.

Kao što sam prije rekao, Fortron ovo napajanje deklarira kao super silent. Ovo napajanje nije quiet, kamoli silent. 8 cm ventilator se vrti maksimalnom brzinom već nakon 10 minuta rada. Ono što je čudno je da ne izbacuje ni približnu količinu zraka kao recimo Papst 19dB koji je nečujan. Uglavnom, napajanje ne proizvodi neke neugodne zvukove, ali taj ventilator nema što raditi u quiet sistemu. Najlakše bih opisao taj zvuk kao protok zraka, no i ležajevi se čuju. Definitivno veliki minus kod mene. Ako netko traži tiho napajanje i baš želi Fortrona od 550W, ne gine mu zamjena ventilatora. Samo napajanje se ne zagrijava sa vanjske strane, ali zato iz njega izlazi dosta vruć zrak. Definitivno nešto ne štima sa protokom zraka i(li) ventilatorom, s obzirom koliko buči, trebao bi izbacivati daleko više zraka.

Pozitivne strane napajanja su velika masa, snaga, razdvojeni 12V railovi(ATX2 2.0), stabilnost napona, duljina kabela, feritna jezgra oko kabela i aktivni PFC. Negativne strane su samo bučan ventilator, premali broj molex konektora za tu snagu, neugledan izgled. Nije nikakvo fancy napajanje, ali definitivno je robusno i siguran sam da će raditi svoj posao bez problema.

Nažalost, niti jednom napajanju ne mogu dati "Sky-ev certifikat tišine", iako moram priznati me daleko više iritiralo Enhance napajanje koje ima nečujni vent, ali glasan trafo sa stalnim varijacijama zvuka nego Fortron sa vrlo jasno čujnim ventilatorom koji cijelo vrijeme proizvodi isti zvuk.

Zadnje izmijenjeno od: Sky. 08.08.2005. u 01:05.
Sky je offline  
Staro 07.08.2005., 23:50   #8
Sky
Guest
 
Datum registracije: Apr 2003
Postovi: 4,085
Sharkoon SilentStorm serija

Nova Sharkoon SilentStorm napajanja, nakon 300/350W modela baziranih na Fortron/AOpen napajanjima, donose novu konstrukciju i veće snage. Koliko je to utjecalo na tišinu, vidjeti ćemo dalje u tekstu, ali prvo da predstavim napajanja.
SilentStorm dolazi u 4 različite snage : 370W, 430W, 480W i 535W. Sva napajanja podržavaju ATX2 2.0 specifikaciju, što bi trebalo osigurati dovoljnu količinu i kvalitetu snage svim potrošačima, dobro prozračivanje i visoku efikasnost.
Sama napajanja dolaze u crnoj, lijepo dizajniranoj kutiji koja sadrži napajanje, naponski kabel, 5 vezica te dva zgodna detalja : crne thumbscrewe za laganu instalaciju (zašto to svi ne daju?) i dvije Sharkoon naljepnice. Ukupno gledajući, vrlo dobar dojam.

Izvana sva napajanja izgledaju isto, te da nije naljepnice i broja konektora, teško bi ih bilo razlikovati. Sam dizajn napajanja je vrlo dobar. Kućište obojano glatkom srebrnom alu-look bojom i crni grillovi izgledaju vrlo dobro. Ventilaciju osiguravaju dva ventilatora: prozirni 92 mm sa donje strane i crni 80 mm s stražnje strane. Također, nasuprot 80mm ventilatora kućište je izrezano. Same ventilatore je moguće pomoću potenciometra regulirati, ali ne izravno kako smo navikli, nego tek nakon nekog vremena se čuje razlika kada elektronika zaključi da bi trebalo povisiti brzinu ventilatora zbog opterećenja. Uz to, jedan vrlo zgodan detalj : ventilatori rade nakon gašenja kompjutera dok temperatura napajanja ne padne ispod 40 stupnjeva. Sve u svemu, modderi neće biti razočarani izgledom ovih napajanja.

Što se tiče deklariranih snaga po railovima, na papiru izgledaju više nego pristojno. Ono što odmah upada u oči je snažan 12V rail (18A po svakoj od razdvojenih 12V grana, zbroj od 27A na najslabijem i 34A na najjačem napajanju), što me je, uz sličan izgled kućišta, navelo na pomisao da je Enermax imao prste u konstrukciji napajanja. Izgleda da je to slučaj, sudeći po slikama Enermaxovih napajanja, a kasnije sam to i potvrdio testom Enermaxovog NoiseTaker napajanja.

Svi standardni konektori su tu (pohvala za zgodan način pretvaranja 24 u 20 pinski konektor), dodatni molex konektor za grafičke kartice te PCI-X 6-pinskog konektora + dodatana 2 SATA konektora na 535W napajanju. Kabeli su djelomično umotani u cable wrap, no nažalost ne u potpunosti, niti su isprepleteni. To ne kvari dojam pretjerano, no na napajanju klase preko 500W i cijene preko 1000 kuna bi to bilo lijepo vidjeti. Ono što mi se posebno svidjelo, postoji kabel koji se priključuje na konektor na matičnoj ploči putem kojeg napajanje daje informacije o broju okretaja vlastitog ventilatora.

Što se testiranja tiče, prošlo je prilično nespektakularno. Što je dobra stvar. Voltaže su stabilne, jedina zamjerka koju mogu uputiti je neobjašnjiva slabost 3.3 raila na 430W napajanju, koji je padao, prema mjerenjima matične ploče, na 3.14V. Na ostala dva napajanja to nisam primjetio, pa je moguće da je to do primjerka. To se nije odrazilo na stabilnost, no nekome sa pločom i memorijom poput moje bi to moglo predstavljati problem pri OCanju. Ponavljam, uz tu malu zamjerku sa 3.3 railom na 430W napajanju, sve ostalo je odlično i nemam nikakvih zamjerki, dapače, samo pohvale.

Sama napajanja se hvale niskom razinom buke. Kako u stvarnosti malo stvari bude kao u reklamnim sloganima, vrijeme je da se dotaknem te teme. Prilikom puštanja u pogon napajanja, ventilatori se zavrte do maksimuma te se zatim uspore. Iskreno rečeno, to me je malo iznenadilo jer su na maksimumu ventilatori relativno bučni (nigdje blizu šroteks napajanja tipa Maxpower, no svejedno malo prebučni za normalan rad) te sam se isprva razočarao. No mišljenje mi se promjenilo nakon 10-ak sekundi, kad se upalila temperaturna regulacija Ono što je bilo za očekivati, 370W i 430W napajanja se osjetno manje griju od 535W napajanja te su u konačnici tiša. Nakon preslušavanja sva tri napajanja, zaključio sam da je riječ o prilično tihim napajanjima (pogotovo najslabiji model), no sa jednom velikom manom. Zašto su, pobogu, ugradili PROZIRNI 92 mm ventilator sa donje strane napajanja? Ne svijetli, a ležajevi mu se čuju (što nij slučaj sa stražnim crnim ventilatorom). Da nije tog ventilatora, bez razmišljanja bih dao zlatni Skyev certifikat tišine. Dapače, odmah bi sebi kupio 430W model da postoji način kako zadržati garanciju i zamijeniti ventilator.

Što na kraju reći, teško je napajanjima naći neku zamjerku (3.3 rail na jednom napajanju, prozirni ventilator na svim napajanjima), sve ostalo govori njima u prilog (ATX 2.0-razdvojeni 12V railovi, dobra regulacija ventilatora, dovoljan broj i dužina kabela i priključaka, tišina, aktivni PFC). Ova napajanja su definitivno odličan izbor za quiet sisteme (silent bi bili da nema prozirnog venta), snažna i kvalitetna. Jedino malo odskače 535W model, kako cijenom, tako i ciljanim tržištem. Siguran sam da 95% konfiguracija bi i najslabiji model lagano pogonio, a praktički svaku kućnu konfiguraciju 430 ili u najgorem slučaju 480W model. 535W model pak nema konektore poput pravog serverskog napajanja, a cijenom je blizu tih napajanja. Osobno, da kupujem napajanje za server, kupio bih nekog Anteca koji je, priznajte, profesionalnije ime od Sharkoona, iako im je cijena slična. Ne sumnjam da će samo napajanje naći kupce, no cijena mu nije privlačna niti svrhovitost (ne mogu zamisliti kućnu konfiguraciju koju osjetno jeftinije 480W napajanje ne bi moglo pogoniti).

Kad se sve zbroji i oduzme, Sharkoon je napravio dobar posao i ne sumnjam u dobru prođu kod kupaca te u zadovoljstvo kupljenim. Definitivno treba uzeti u uži izbor ova napajanja pri slaganju quiet sistema.

Zadnje izmijenjeno od: Sky. 08.08.2005. u 01:15.
Sky je offline  
Staro 07.08.2005., 23:50   #9
Sky
Guest
 
Datum registracije: Apr 2003
Postovi: 4,085
(edit : moj prvi članak )
Prvo bih se želio zahvaliti Denisu iz Linksa na ustupljenim napajanjima i povjerenju da neću odlepršati s napajanjima pod rukom. Uglavnom, Links ima peticu iz odnosa prema kupcu veličine Mount Everesta u mojoj knjizi.

Ovo nije nikakav "ozbiljan" test sa mikrofonom, multimetrom i osciloskopom, već samo s puno dobre volje i Ferengijskim uhom Zamislite to kao "Dojmovi običnog korisnika" test.

Prvo da predstavim proizvođača ovih dvaju napajanja. Vantec je jedan od poznatijih proizvođača PC modding opreme, nažalost, do sada nezastupljen u Hrvata. kako se čini, stvari zahvaljujući Linksovcima idu nabolje. Sama napajanja mi se čine kao da nisu "originali" već rebrandirani modeli. Malo istraživanja po netu i našao sam da je pravi proizvođač 400W napajanja Topower. Dosad nisam čuo za njih, ali sudeći po pisanju na netu, imaju zavidnu reputaciju.

Vantec 400W

Počet ću sa manjim napajanjem koje sam prvo i testirao.

Riječ je o ION napajanju snage 400W, model VAN400-B. Dolazi u lijepo dizajniranoj kutiji svijetlo plave boje, poprilične težine te mogu reći da je prvi dojam vrlo povoljan. U kutiji se uz napajanje (dobro zaštićeno vrećicom sa zračnim mjehurićima) nalaze naponski kabel, adapter za pass-through utičnicu za napajanje vanjskih jedinica (npr.monitor) upitne uporabne vrijednosti s obzirom da na oba napajanja prekriva on/off prekidač, 5 crnih kopči/steznika, 5 šarafa za montiranje napajanja i kratak, ali koristan priručnik. Sve u svemu, ništa posebno, ali definitivno sve potrebno za puštanje napajanja u pogon.

Samo napajanje je prilično velike težine, što ulijeva povjerenje. Same tehničke specifikacije nisu toliko puno bolje recimo od Fortrona SuperSilent 350W. Railovi su sljedećih snaga

3.3V - 26A
5V - 40A
12V - 16A

Uz to, po specifikacijama, peak napajanja je 500W, koje može davati unutar 60 sekundi (+/- 6%) što je također vrlo pohvalno.

Kombinirana snage 3.3V i 5 V je 220W, što je u rangu 350W napajanja, dok je snaga na 12 V railu 192W. Po meni, 16A je premalo za napajanje snage 400W (usporedbe radi, Fortron 350W ima deklariranih 18A, Chieftec 420W također). Ipak, u radu sa OCanom A64 konfom (cjelokupnu konfu imate u mojem sigu) nisu se pokazali nikakvi problemi sa stabilnošću, iako su voltaže (po vrlo nepouzdanom mjerenju matične ploče) ostale na razini voltaža Fortrona 350W (pričemu je čak nominalno jači 5V rail bio i nešto slabiji nego na Fortronu u pogledu voltaže). Ipak, mjerenjem MBMom pokazalo je zavidnu stabilnost napona i vrlo male oscilacije između idle i punog opterećenja, manje nego sa Fortronom. Doista impresivno.

Montaža je također protekla bez nekih poteškoća, ima više nego dovoljno molex-a (9 komada!) 2 floppy konektora, standardni P4 i dva SATA konektora, žice su dovoljne duljine i za big towere (dolaze u dvije različite duljine što je također pohvalno), iako bi mogle dolaziti u sleeving kitu kad je već Vantec u pitanju. Svi konektori su pozlaćeni što je pozitivno. Također, kućište nije ispolirano nego je riječ o plehu (iako vrlo dobro obrađenom), tako da bi to moglo odbiti case moddere koji žele da im se vidi kućište kroz plexi. Mene to osobno ne smeta i više volim da je napajanje kvalitetno i tiho nego da svijetli i(li) izgleda svemirski.

I na kraju, vjerojatno se pitate koliko je napajanje bučno. Nije nečujno, bučnije je od Fortrona, ali ovo uzmite sa rezervom. Vrlo je tiho i bez razmišljanja mu dajem srebrni Skyev certifikat, te je vrlo vjerojatno među najtišim napajanjima sa dva 8 cm fana. Isprobano je na sva tri settinga (auto/low/med) i ni na jednom nema nekog neugodnog zvuka ventilatora ili cvrčanja trafoa (iako je jedva primjetan zvuk aktivnog PFC, vrlo, vrlo visoke frekvencije koji ne smeta). Test "dva sata ujutro" pokazuje da sečuje razlika između stupnjeva snage ventilatora, ali da je pri najnižoj snazi napajanje prilično tiho, dok ni na najjačoj ne smeta buka. Ventilatori imaju blag zvuk struganja ležajeva, no ništa strašno ni primjetno osim kod slušanja iz blizine. Definitivno dobro napajanje, nažalost, nepoznate cijene. Ventilacija kućišta je također zadovoljavajuća te je u odnosu na Fortrona 350W ostala unutar tolerancije greške mjerenja od jednog stupnja. No opet, to je prilično nezahvalno za govoriti jer dva 12 cm Papsta tjeraju veliku većinu topline iz kućišta.

Pozitivne strane su mu dovoljna snaga, impresivna stabilnost, relativna tišina (koliko napajanje sa 2 8 cm fana može biti), 3 godine garancije i aktivni PFC. Jedina negativna strana je nominalno slab 12 rail i blago pulsirajući zvuk kada ga se sluša iz blizine na minimalnim okretajima, no koji se ne čuje osim u najtišim mašinama. Nekomeće možda smetati nedostatak odvojenih 12V railova, no ovo napajanje nije namjenjeno ekstremnom OCu nego mainstream tržištu.

Sve u svemu, zadovoljan sam napajanjem, te mislim da će velik utjecaj na tržišnu prođu imati cijena, jer se napajanje ničim posebnim (bar ne na prvi pogled i izvana) ne ističe od ostalih 400W napajanja. Ako moram ocijeniti, dajem mu solidnu četvorku.

Vantec 520 Stealth

Nakon 400W napajanja testirao sam 520W Stealth (model VAN-520A) koji je srodan slabijem bratu samo po imenu. Samo napajanje dolazi u crno plavoj kutiji sa slikom B2 Stealth bombardera. Hmm, zašto me ovo već izvana podsjeća na Tagan? I doista, otvaranjem kutije prilične težine (napajanje ima sigurno preko 2.5 kg) zapuhnuo me miris industrijskog ljepila specifičnog za Tagan napajanja. Sam bundle je isti kao i kod slabijeg modela, samo uz dodatak 24-na-20 pin adapter za konektor za matičnu ploču.

Samo napajanje je crne mat boje (ako ste vidjeli U01 Tagane, znate kakve), aluminijskog kućišta (koje se pak ne vidi zbog boje, tako da ne vidim nekog smisla osim marketinškog), ima 3 8 cm prozirna ventilatora (ne svijetle, kao što sam isprva pretpostavljao), konektorom za napajanje vanjskih jedinica izvedenim za 110V mreže, adapter uključen.

Same karakteristike napajanja su u najmanju ruku impresivne.
3.3V - 26A
5V - 52A (!)
12V - 28A

Peak napajanja je deklariran na 620W, pod istim uvjetima kao i kod slabijeg modela. Kombinirana snaga 3.3V i 5V raila je 260W, dok na 12V railu može dati maksimalno 336W. Podvrgnuo sam istom testu ovo napajanje kao i slabije. Zaključak? Nemam dovoljno potrošača da dođe do nekih mjerljivih oscilacija. CPU voltaža oscilira unutar 0.05V, 12 V rail unutar 0.13V. 5v rail se miče unutar 0.02. Ovo napajanje bi moglo napajati još jednu ovakvu konfu bez problema da ju mogu priključiti na njega. Oscilacije napona su kao i kod slabijeg modela impresivno niske. Sad mi je iskreno žao što nemam multimetar.

Sama montaža je bila...zanimljiva. Nije bio problem u napajanju nego u količini kabela. Iako ima isti broj konektora kao slabiji brat (uz dodatak prilično specifičnog 8 pinskog 12V konektora koji izgleda kao dupli P4 konektor, nalazi se na nekim serverskim pločama što govori o ciljanom tržištu), Ovo definitivno nije napajanje za bilo što manje od Big towera i serverskih kućišta. Slagati kabele u midi kučištu je pravi izazov sa ovim napajanjem. Jesam li spomenuo da su kabeli isprepleteni, pozlaćenih konektora? Još jedna sličnost sa Taganom. U ovom slučaju sleeving kit nije potreban. Za moddere ovo napajanje će biti dobro ako ne žele da se ne vidi napajanje (definitivno je Stealth, vidi se samo zlokobni crni oblik u gornjem dijelu kućišta), a mogli bi i prigovoriti što fanovi ne svijetle (ponovo, meni je to plus). Ali iskreno rečeno, ovo nije ni namjenjeno modderima, ovo mogu najlakše zamisliti u nekom serveru, daleko od pogleda.

Zašto? Jer je BUČNO. Ponovo, nema struganja ni cvrčanja, ali tri 8 cm ventilatora se i na najnižem settingu jasno čuju. Nema govora o nekom bešumnom, Power in Silence (naučio sam mrziti taj Taganov logo), stealth napajanju. Za normalnog korisnika će low setting biti više nego prihvatljiva razina buke, no zbog izraženog zagrijavanja mislim da to nije dovoljno kod jačih konfi. A na medium i Auto napajanje jedino TT-ovi ventilatori na maksimumu mogu nadglasati, i to jedva. pozitivna strana tog orkana je odlično prozračivanje kućišta.

Kao plus napajanju bilježim OGROMNU snagu, kako na railovima, tako i ukupnu te peak, stabilnost napona (koliko sam uspio istestirati) kao i opći dojam (namjerno neću navoditi sve karakteristike i dodatke koje se kod napajanja ove cijenovne klase i tržišne orijentacije smatraju podrazumijevajućim) te tri godine garancije. Negativne strane su buka ( nema govora o gradnji silent sistema sa ovim napajanjem, dok je low setting na granici bučnog za normalnog korisnika, sve ostalo je bučno) , zagrijavanje (nakon dva sata rada sam shvatio zašto ima 3 ventilatora ) kakvo je i za očekivati od napajanja ove snage te ako baš moram navesti nerazdvojeni 12V railovi, no po viđenom, mislim da za to nema ni potrebe.

Ovo je dobro napajanje neupitne kvalitete namijenjeno za korisnike kojima treba puno snage i kojima ne smeta buka. Pri tom mislim na hardcore OCere i manje servere. Prosječnom korisniku ovo napajanje ne treba, biti će zadovoljan i sa puno slabijim napajanjem, dok će noise freakovi poput mene bježati od ovog napajanja kao vrag od tamjana

Kad se sve zbroji, ovo napajanje radi posao za koji je namijenjeno prokleto dobro, no definitivno nije mainstream, kako cijenom, tako i izvedbom.

Eto, ovo je moj prvi review koji sam napisao, nadam se ne i posljednji.

Pozdrav od noise freak Ferengija!

Sky

Zadnje izmijenjeno od: Sky. 08.08.2005. u 01:30.
Sky je offline  
Staro 08.08.2005., 00:15   #10
evilstoy
>>>
 
evilstoy's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2001
Lokacija: Enterprise bridge
Postovi: 285
Uz SPCR ovo su najbolji reviewi napajanja na netu, od korisnika za korisnike, nema do uho metode. Bravo !!!
BTW dva mala OT vezana uz to. Prvi ide prodavacima koji ovo citaju. Nevjerojatno da neki modeli poznatih i kvalitetnih napajanja (Chieftec, Fortron) dolaze zapakirana zrakom - znaci niti u vrecici. Tako sam ja kupio novo napajanje, a obje naljepnice su bile ful izgrebane i ostecene.
Drugo. Cesto spominjes Papst 120 ventilatore - koji kostaju. Evo ja imam crni GlacialTech GT12252BDL (120x120x25 mm) koji dode smijesnih 30-ak kuna i totalno je necujan. Ekipa na SPCR-u je isto vec skuzila da su u rangu s starim Yate Loon i Nexus (modani YL) ventilatorima.
__________________
Ubuntu 8.10
cpu Intel Q6600 @3GHz (333x9) w/Scythe MINE Rev.B - 29C idle
mbo Gigabyte P35-DS3 ram 8GB Kingston DDR2 667MHz
gpu Asus EN9600GT hdd 2xWD3200AAKS - RAID1
case Chieftec BX-03B-B-B psu Fortron BS 400W
evilstoy je offline  
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 08.08.2005., 00:25   #11
Sky
Guest
 
Datum registracije: Apr 2003
Postovi: 4,085
Hvala, hvala
Što se tiče prve zamjerke, ako ima oštećene naljepnice, pitaj Boga što je to napajanje prošlo. Zato postoji 8 dana money back/zamjena bez pitanja rok, bar u Linksu.
A GlacialTech (sad ne znam koji model točno, ali znam da je bio također oko 30-ak kuna) sam isprobao kad je Mental bio kod mene i usporedio uz Papst i mogu reći da je za tu cifru savršen, daleko iznad očekivanja, ali ipak malčice čujniji od Papsta, što je i Mental zaključio. Ali ponavljam, za tu cifru (pa i za duplo veću) nema boljeg venta.
Sky je offline  
Staro 08.08.2005., 01:03   #12
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp
 
Gabre's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2004
Lokacija: Canada, Toronto
Postovi: 9,884
Ma ništa ti ovo ne valja, ali ne bi bilo loše staviti kao STICKY!

GOOD JOB SOLDIER! : goood :
Gabre je offline  
Staro 08.08.2005., 08:57   #13
miato
(°_°)
 
miato's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Samobor
Postovi: 3,249
Re: Par testova napajanja by Sky

Citiraj:
Originally posted by Sky
Također, tu je i aktivni PFC, tako da je svejedno da li napajanje radilo na 10 ili 220V mreži.
jel ovo neki tipfeler ili to napajanje moze se spojiti i na 12V pa da radi?

ako da, koje je najjeftinije napajanje sa aktivnim PFCom ?
__________________

Toshiba m200 TabletPC + Samsung 205BW
miato je offline  
Staro 08.08.2005., 09:10   #14
Sky
Guest
 
Datum registracije: Apr 2003
Postovi: 4,085
Tnx, miato, fali jedna jedinica
Sky je offline  
Staro 08.08.2005., 13:21   #15
SniperWolf
Premium
 
SniperWolf's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Rijeka
Postovi: 4,178
STICKY I sam posjedujem jedno od testiranih napajanja (Sharkoon 480W iz siga) i mogu reći da si ga odlično pogodio. Ja nisam primjetio da je napajanje pri paljenju kompa bučno, ali dobro, pošto nemam ferengijsko uho, a i oglušili su me 3 TT venta i 6800Ultra hladnjak...
__________________
Pošteni Trgovci: 1,2
SniperWolf je offline  
Staro 08.08.2005., 14:48   #16
Vedran
Premium
 
Vedran's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Kutina
Postovi: 1,208
Citiraj:
Također, tu je i aktivni PFC, tako da je svejedno da li napajanje radilo na 110 ili 220V mreži.
pojasni malo ovo.

btw. dobar posao

mogao bi samo na dnu svakog opisa naznačiti boldano koji certifikat je pojedino napajanje dobilo. čisto preglednosti radi.
Vedran je offline  
Staro 08.08.2005., 15:28   #17
Sky
Guest
 
Datum registracije: Apr 2003
Postovi: 4,085
Koliko sam shvatio, napajanja sa aktivnim PFC-om nemaju switch za 110/220V mreže, nego se automatski prilagođavaju naponu električne mreže. Moguće je da sam tu nešto krivo shvatio, pa ako je to slučaj, neka me se ispravi.
Quote sa http://www.firingsquad.com/hardware/...art2/page3.asp :"Finally, active PFC models can handle voltage fluctuations better than their passive PFC models and also remove the need for 110/220V switching, something rarely important, but worth noting"
Što se tiče certifikata, jedina napajanja koja kod mene imaju zlatni certifikat su Fortron 350W, Tagan i-Xeye (iako ima i drugih Taganovih modela koja nisam poslušao) i Zalman 400W.
Sky je offline  
Staro 08.08.2005., 15:35   #18
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp
 
CatKiller's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Samobor
Postovi: 3,252
Evo koliko struje vam treba...

http://www.silentpcreview.com/article28-page4.html


Recimo samo da je skoro nemoguće probiti 200W, brzo svi po 600W napajanja !
__________________
Thinkpad T540p | Thinkpad X240 | HP Chromebook X2
CatKiller je online  
Staro 08.08.2005., 15:42   #19
Vedran
Premium
 
Vedran's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Kutina
Postovi: 1,208
Citiraj:
Originally posted by Sky
Koliko sam shvatio, napajanja sa aktivnim PFC-om nemaju switch za 110/220V mreže, nego se automatski prilagođavaju naponu električne mreže. Moguće je da sam tu nešto krivo shvatio, pa ako je to slučaj, neka me se ispravi.
Quote sa http://www.firingsquad.com/hardware/...art2/page3.asp :"Finally, active PFC models can handle voltage fluctuations better than their passive PFC models and also remove the need for 110/220V switching, something rarely important, but worth noting"
da moguće kad bolje razmislim, aktivni pfc je ipak aktivni sklop kao što samo ime kaže. samo što obično napajanja za us-tržište nemaju nikakav pfc dok za europsko moraju imati sva zbog eu regulative.

Citiraj:
Originally posted by Sky
Što se tiče certifikata, jedina napajanja koja kod mene imaju zlatni certifikat su Fortron 350W, Tagan i-Xeye (iako ima i drugih Taganovih modela koja nisam poslušao) i Zalman 400W.
ma znam, ali bilo bi zgodno (barem po meni) na kraju malo bolje istaknuti jel certifikat zlatni, srebrni ili nikakav.
Vedran je offline  
Staro 08.08.2005., 16:24   #20
mc_fish
the luda ribetna
 
mc_fish's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Riblja mjesta u zagrebu:D
Postovi: 3,947
Citiraj:
Originally posted by CatKiller
Evo koliko struje vam treba...

http://www.silentpcreview.com/article28-page4.html


Recimo samo da je skoro nemoguće probiti 200W, brzo svi po 600W napajanja !
dobro to se zna...al ak s euzme koja recimo 6800 ultra ili 7800gtx...jos uz to utt rami,pa recimo 3-4 harda...popne se to do kojih 250w...al opet glavno da daje stabilne napone a ne velke W

edit: pa nemrem ovako sto procitat i ne rec bravo...pa gdje su mi maniri svaka cast sky
__________________
blup

mc_fish je offline  
Staro 09.08.2005., 01:06   #21
Renesis
Gastarbajter
Moj komp
 
Renesis's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2003
Lokacija: Stuttgart / Rijeka
Postovi: 5,281
aktivni pfc kolko sam upoznat, sam prilagođava napajanje tako da recimo gledao sam negdje zalman 400,čini mi se, sa aktivnim pfc-om radi u rasponu od 90V pa do nekih 250V. kod pasivnog pfc-a ima switch 110/220.
__________________

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline  
Staro 09.08.2005., 20:56   #22
miato
(°_°)
 
miato's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Samobor
Postovi: 3,249
bas ko sto pise na onom linku, taj aktivni PFC sluzi kao neka foolproof zastita za one koji dodju (na neki cudan nacin sa svojom kantom od 20kg) u neku drugu zemlju i jednostavno ustekaju komp u zid, ne brinuci se koji je napon gradske mreze
__________________

Toshiba m200 TabletPC + Samsung 205BW
miato je offline  
Staro 18.08.2005., 20:37   #23
Mr.Ex.President
Torrent freek
 
Mr.Ex.President's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2005
Lokacija: Split
Postovi: 3,771
Još da je bilo digitalcem bacit koju sliku za potpun dojam, ali i bez toga bravo:clap:
__________________

CPU: AMD X2 550BE @ B50 - 3700 MHz - 1.42v cooling: Corsair H100
MBO: Gigabyte 890XA-UD3
RAM: 2x 4GB kit DDR3 Corsair 1600 MHz (CMX4GX3M2A1600C9)
VGA: Sapphire HD6950 2GB
HDD: SSD Kingston V300 120GB || WD Green 2TB [WD20EZRX]
DVD±RW LG GH22NS 22x
Case: Coolermaster RC-690 [kejbljving job] + Kaze Q8 poteciometer
PSU: Seasonic SS-450


Periferija

LCD: HP ZR24w
Keyboard: Logitech Illuminated Keyboard
Mouse: Logitech G400
Gaming Wheel: Driving Force™ Pro
Sound: Genius SP-HF1201A
Printer: HP LaserJet 1020
Scanner: HP ScanJet 4300
Headphones: Philips SHC 2000
ADSL: Siemens Gigaset SX763 router [T-com Flat - 10/640]
Switch: D-Link DGS-1005A 5-port giga
OS: Window 7 PRO x64 edition + SP1

CPU: AMD X2 4200+ cooling: AC Freezer 64 PRO
MBO: Gigabyte K8N SLI
RAM: 2x 1024 Kingmax 400 MHz
VGA: GeForce 7300 GS
HDD: Samsung 500 GB
DVD ROM Lite-on DVD-RW
Case: MIDI Tower ELITE
PSU: Chieftec 400W GPS + Papst 12cm

No name 17'' @ Logitech Ultra X @ Logitech bv-85CPU: AMD X2 A4-5300 cooling: BOX
MBO: Gigabyte GA-F2A85XM-HD3
RAM: Kingmax 1x4GB DDR3, 1600 MHz CL9 [FLGF]
HDD: WD Green 2TB [WD20EZRX]
PSU: Antec SU380
Case: Antec NSK2400 (ispuh: 120mm - 5V)

TV: Samsung 43E450 @HDMI
OS: Window 7 PRO x64 edition + SP1
Remote: Logitech K230 + Logitech M180 mouse

LINK

Mr.Ex.President je offline  
Staro 20.09.2005., 17:46   #24
Isus
Headbangig Grunf!
Moj komp
 
Isus's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2003
Lokacija: headbanger's ball
Postovi: 4,372
kaj se tiče ventova na bequiet mogu smao potvrditi Skya imam dva 80mm i jednostavno su nečujni a fino pušu. imam ih skoro 6 mjeseci i i dalje su nečuji. Izvrstan posao od bequieta.
__________________
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom!
Chairman of G.M.S. , Heavy Metal Thunder!
Former member of PCE 100+kg demolition squad
Grunf je moj idol!
Moji Grunf type modovi
NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster!
Alfisti site, Alfisti forum
Isus je offline  
Staro 21.09.2005., 11:37   #25
shimpa
PC Ekspert
 
shimpa's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: localhost
Postovi: 980
Zalmane proizvodi Fortron (FSP)
shimpa je offline  
Staro 21.09.2005., 14:26   #26
Sky
Guest
 
Datum registracije: Apr 2003
Postovi: 4,085
FSP, dakle?
Onda ne može biti loše
Sky je offline  
Staro 27.11.2005., 20:55   #27
starnet
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 17
Mislim da bi trebalo objaviti prave testove napajanja izvršenih izvan računala,voltmetrom,ampermetrom i opterečivanjem prikladnim promjenljivim otpornikom.Siguran sam iz iskustva da bez obzira na marku niti jedno nebi zadovoljilo, niti po deklariranom naponu a još manje deklariranoj struji na pojedinim izlazima.
starnet je offline  
Staro 27.11.2005., 22:40   #28
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp
 
Bubba's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2002
Lokacija: M82
Postovi: 5,982
Citiraj:
Originally posted by starnet
Mislim da bi trebalo objaviti prave testove napajanja izvršenih izvan računala,voltmetrom,ampermetrom i opterečivanjem prikladnim promjenljivim otpornikom.Siguran sam iz iskustva da bez obzira na marku niti jedno nebi zadovoljilo, niti po deklariranom naponu a još manje deklariranoj struji na pojedinim izlazima.
Krivo mislis.
__________________
Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
§ PCI-Z §
Bubba je offline  
Staro 08.12.2005., 17:27   #29
starnet
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 17
Objasni zašto krivo mislim.Možda si ti napravio takav test,pa zbog toga.
starnet je offline  
Staro 08.12.2005., 19:19   #30
Trek
Premium
 
Trek's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2004
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,306
@starnet

testove koje si ti opisao prodi recimo SPCR, www.silentpcreview.com
takodjer postoje napjanja koja se drze specifikacija, primjerice napjanja koja idu u workstatione i servere, a iz osobnog iskustva Antecova napjanja daju tocno kako obecaju... ako te zanima http://silentpcreview.com/article269-page1.html
pogledaj kako to rade ljudi sa spcra, kad bi bar svi tako radili...
__________________
Biti lud ima prednosti koje razumiju samo ludjaci
FKT meber jednog dana high priest...
Trek je offline  
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Zaključane teme


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na